به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، حسن رحیمپور ازغدی شب گذشته در سلسله نشستهای اندیشهورزی با عنوان «چیستی تمدن نوین اسلامی» در مرکز آموزش عالی مطهر این شهر تصریح کرد: امروز با یکی از وحشیانهترین تمدنها در تاریخ بشری مواجه هستیم.
وی ادامه داد: با تعاریفی که برخی از تمدن دارند امروز باید یکی از تمدنهای نوین و برتر بشری را داشته باشیم در حالی که اینگونه نیست.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: با گسترش جهان اسلام شهرهای نیممیلیونی به وجود آمدند بنابراین کسانی که شهرسازی را به قرن و میلیاردی مرتبط میدانند یک دورغ تاریخی را عنوان میکنند.
رحیم پور ازغدی با طرح این پرسش که آیا جهان امروز وحشیتر و غارتگرتر از جهان گذشته نیست خاطرنشان کرد: فلسفههای متفاوتی در خصوص علم و معرفت وجود دارد که باید به آنان توجه کرد.
وی ادامه داد: تمدن ایران و رم بشر را به دو گونه برده و برتر تقسیم میکردند و این یعنی از قرنها پیش نژادپرستی وجود داشته است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: تمدنهای یونان و رم بین زن و مرد تفاوت قائل بودند و زن را خوار میشمردند در حالی که اسلام میگوید زن و یا مرد بودن هیچ دخالتی در کرامت شما ندارد و یا اینکه قرآن میفرماید شما را از قومهای متفاوت آفریدیم تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنید.
رحیم پور ازغدی با اشاره به اینکه دین هنر را به انسانی و غیرانسانی بودن تقسیم میکند گفت: دین نه رقیب هنر است و نه زیرمجموعه آن.
وی با تأکید بر اینکه باید با تفکر و اندیشه به کتب ترجمه شده نیز در این راستا مراجعه کرد بیان کرد: این کتب نه از بنیاد ضعیف و نه از بنیاد صحیح هستند بلکه باید با تفکر به این کتب نظر داشت.
این استاد دانشگاه رژیمهای استبدای که بر جهان مسلط شدن را بزرگترین موانع ایجاد تمدن نوین اسلامی دانست و یادآور شد: رکود جهان اسلام به لحاظ تولید علم هم در علوم طبیعی و هم در علوم انسانی از دیگر موانع ایجاد تمدن نوین اسلامی است این در حالی است که ملت اسلام در جهان گذشته بزرگترین تولیدکنندگان علم بودند.
رحیم پور تفرقه بین شیعه و سنی را از دیگر موانع ایجاد تمدن نوین اسلامی ارزیابی کرد و گفت: امروز وهابیت سخنگوی اول اهل سنت شده است.
وی با اشاره به اینکه از تشییع نباید حتی یک قدم عقبنشینی کرد ابراز داشت: تنها راهحل برای ساختن تمدن اسلامی این است که به حل مشکلات جهان اسلام بپردازیم.
عضو شورای انقلاب فرهنگی بازگشت به گذشته را دید منفی سفلیگری دانست و گفت: همه مسلمانان باید سلفی باشند اما به این معنا که به مبانی اسلام ناب محمدی (ص) بازگردیم و نه تنها بازگشت به گذشته به لحاظ زمانی.
رحیم پور ازغدی تصریح کرد: برخی تصور میکنند مبانی اخلاقی زمانبردار است در حالی که اینگونه نیست و مبانی اخلاقی به هیچوجه زمانبردار نیست و هیچگاه مبانی قرآنی و اخلاقی کهنه نمیشوند.
وی با اشاره به اینکه انسانیت و عقلانیت از جمله مفاهیمی است که برای ساختن تمدن نوین اسلامی باید مفهومسازی شود افزود: هیچ مکتبی در دنیا به اندازه اسلام و قرآن به اصالت انسان و عقل تأکید ندارد. اصالت انسان در ذیل عبودیت خداوند است و وحی نازل شد برای کرامت انسانی همچنین امام عصر نیز برای کرامت انسان ظهور خواهد کرد. البته با هدف الله.
عضو شورای انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه بعد از سقوط عثمانی بین اهل سنت و بعد از مشروطه بین شیعه تلاش برای ساختن تمدن اسلامی شکل گرفت بیان داشت: یکی از مبانی تمدنسازی انسانشناسی است.
رحیم پور با بیان اینکه تمدنسازی یک رفتار عقلانی است خاطرنشان کرد: در تمدنسازی باید با عقل کنار آمد و نقش عقلانیت را در تمدنسازی دانست.
وی در پایان با اشاره به اینکه انسانی بودن این تمدن اسلامی در سیرت اوست ابراز داشت: تمدنی که تنها به جسم بشر توجه دارد انسانی نیست بلکه اسلام هم به جسم و هم به روح بشر توجه دارد البته اصالت را به روح داده است.