به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، مناظره دانشجویی با موضوع «مذاکره با آمریکا» با حضور دو تن از دانشجویان موافق و دو دانشجو مخالف با مذاکره برگزار شد که با حواشی نیز همراه بود.
این مناظره که به همراه پرسش و پاسخ از طرفین مناظره توسط حاضران و همچنین سخنرانی یک کارشناس مسائل سیاسی همراه بود، با سخنان یکی از مخالفان مذاکره با آمریکا شروع شد.
محمدی به عنوان اولین مخالف مذاکره با آمریکا پشت میکروفن قرار گرفت و لیستی از جنایات آمریکا همچون کودتای 28 مرداد، حمایت از شاه در کشتار مردم، حمله به سکوهای نفتی ایران، بلوکه کردن اموال و انهدام هواپیمای مسافربری جمهوری اسلامی ایران را بخشی از این جنایات علیه ملت ایران دانست و گفت: چگونه میتوان به چنین کشوری با این سابقه تاریخی اعتماد کرد؟
چرا به مقدسات مردم آمریکا توهین میکنید!؟
در ادامه بزمآرا به عنوان اولین موافق مذاکره با آمریکا، با طرح سؤالاتی سعی در موجه جلوه دادن ارتباط با آمریکا داشت و گفت: کشور ایران، متمدنترین کشور دنیاست و ما میخواهیم با تمام کشورهای دنیا ارتباط داشته باشیم و تفاوتی میان این کشورها وجود ندارد.
وی افزود: چرا شعار «مرگ بر شوروی» حذف میشود و با آن ارتباط برقرار میکنید اما «مرگ بر آمریکا» نمیشود؟ چطور ما خون شهدا را فراموش کردیم و با عراق رابطه دوستانه برقرار کردیم؟ چطور میشود که قطعنامه 598 را که میگویید جام زهر بود را پذیرفتید ولی امروز پروتکل الحاقی را نمیپذیرید؟
این دانشجو به نامه امام خمینی (ره) به گورباچف اشاره کرد و بیان داشت: امام در این نامه، گورباچف که رهبر شوروی بود را با لفظ «حضرت آقای گورباچف» خطاب کردند که این نشان از احترام و تمایل ایشان به برقراری ارتباط با این کشور بود.
بزم آرا با بیان اینکه قالب جامعه خواستار برقراری رابطه با آمریکا هستند، گفت: قدم اول مردم در این راه، اعلام نارضایتی از عملکرد دولت در هشت سال گذشته بود که در انتخابات اخیر نشان دادند میخواهند سیاستهای کشور با رویکردی جدید دنبال شود تا با آسایش به زندگی ادامه دهند.
وی با انتقاد از توهین به مقدسات و خطوط قرمز آمریکا تصریح کرد: آیا شعار دادن علیه آمریکا و آتش زدن پرچمی که برای 180 میلیون آمریکایی مقدس است، کار درستی است؟ آیا انکار هولوکاست توسط مقامات ایران کار درستی است؟ اگر این اعمال را پسندیده میدانید پس نباید نسبت به آتش زدن پرچم جمهوری اسلامی توسط آمریکاییها ناراحت باشیم.
پاسخ به جنایات آمریکا نشانه غیرت است
محمد صادق هاشمیان، دومین دانشجوی مخالف ارتباط با آمریکا، سخنان خود را با بیان این مطلب آغاز کرد که اگر غیرت و روحیه مطالبه گرانهای در ما وجود دارد، باید به جنایاتی که آمریکا علیه ما انجام داده پاسخ دهیم.
وی در خصوص نامه امام خمینی (ره) به گورباچف، اظهار داشت: امام به عنوان رهبر و شخص اول جمهوری اسلامی، این نامه را برای هدایت او نوشتند و به کار بردن کلمه حضرت برای او تنها به عنوان یک لقب و برای احترام بوده است.
این دانشجو به جنگ هشت ساله اشاره کرد و گفت: در این موضوع باید دید که آغازگر جنگ چه کسی بوده، صدام باعث بروز این جنگ شد یا آمریکا؟ تسلیحات ارتش عراق از طریق چه کشورهایی تأمین میشد؟ پس از پایان جنگ، ما از چندین کشور جهان اسیر داشتیم، این یعنی ما با تمام جهان در جنگ بودیم، در واقع جنگ در این هشت سال، جنگ جهانی بود.
هاشمیان در مقابل سخنان بزمآرا مبنی بر به آسایش رسیدن مردم با برقراری ارتباط با آمریکا، بیان داشت: این سؤال مطرح است که این آسایش چگونه محقق میشود؟ آیا منظور از آسایش، تحقیر شدن است؟
وی با بیان اینکه ما با آغوش باز، رابطه با تمام دنیا را میپذیریم، افزود: ما هم اکنون نیز با 120 کشور دنیا رابطه دوستانه داریم؛ علیرغم تبلیغات گستردهای که علیه برگزاری اجلاس سران کشورهای غیر متعهد انجام شده بود، بزرگترین گردهمایی این کشورها در ایران بدون هیچ مشکلی برگزار میشود. حالا باید به این سؤال پاسخ داده شود که آیا تمام کشورهای دنیا تنها آمریکا و اسرائیلند؟ البته اسرائیل کشور نیست، رژیم اشغالگر قدس است.
وی به سخنرانی اوباما در سازمان ملل اشاره کرد و بیان داشت: وقتی اوباما در سخنرانی خود 25 بار نام ایران را به کار میبرد، یعنی ما کشور بزرگی هستیم؛ وقتی آمریکاییها اینقدر برای مذاکره با ما تلاش میکنند، یعنی ما در موضع قدرت قرار داریم.
تاریخ را باید کنار گذاشت
دانشجوی دیگری با نام چادر که در جایگاه موافق ارتباط با آمریکا سخن میگفت، داشتن توان اقتصادی بالا را لازمه ایجاد قدرت سیاسی دانست و گفت: اصل سیاست و وجود قدرت سیاسی تنها به خاطر سرمایهداری و اقتصاد است؛ زمانی میتوان همچون چین به قدرتی سیاسی تبدیل شد که زیربنای اقتصادی خود را اصلاح کنیم.
وی با تأکید بر اینکه کشور ما زمانی میتواند مدعی باشد به آمریکا نیازی ندارد که زیربنای اقتصادی خود را ساخته باشد، افزود: امروز در دورهای قرار داریم که باید تاریخ را کنار گذاشت؛ مبنای حکومتی کشور اسلام است که بر سه اصل عزت، حکمت و مصلحت استوار است.
چادر ادامه داد: امروز مصلحت حکم میکند تاریخ را کنار گذاشته و همچون عراق که هزاران تن از جوانان ما را از بین برد و امروز با آنان مراودات مالی داریم، باید در مقابل آمریکا نیز چنین حالتی داشته باشیم.
این دانشجو به سخنان هاشمیان در خصوص دوستی با 120 کشور دنیا اشاره کرد و بیان داشت: اینکه ما با آن کشورها ارتباط داریم درست، اما باید ببینیم آیا این 120 کشور از آمریکا حرف شنوی دارند یا نه؟ چرا لبنان که دوست ماست باید پول نفت ما را بلوکه کند؟ این نشان از قدرت و نفوذ آمریکاست.
وی تصریح کرد: روحانی در سخنان خود بر علاقه به برقراری این ارتباط تأکید دارد و اوباما نیز چنین عقیدهای داشت اما سخنان اسرائیل در سازمان ملل باعث شد تا سخنان اوباما تأثیر نداشته باشد.
پس از سخنان این دانشجو، فرصتی به دانشجویان حاضر داده شد تا نظرات و سؤالات خود را در خصوص موضوع بیان کنند که با واکنشهایی از سوی دیگر دانشجویان همراه بود.
یکی از دانشجویان با بیان این سؤال که در شرایطی که میگوییم تحریمها توسط آمریکا اعمال شده و اقتصاد ما به دست آمریکا اصلاح میشود، آیا آمریکا با مشکلات اقتصادی مواجه است یا نه؟ گفت: اگر معتقدیم که اقتصاد آمریکا یک قدرت بزرگ اقتصادی است و باید از آن کمک گرفت، تعطیلی دولت آمریکا را چگونه میتوان توجیه کرد؟ کسری بودجه و تعطیلی دولت آمریکا چه دلیلی دارد؟
تعطیلی دولت آمریکا توسط اسرائیل صورت گرفت
چادر در پاسخ به این پرسش، بیان داشت: ما نباید اینقدر سطحی به این موضوع نگاه کنیم، ما باید بسیار حیلهگرانه در این موضوع پیش برویم؛ تعطیلی دولت آمریکا دقیقأ زمانی اتفاق افتاد که اوباما در حال موافقت برای مذاکره با ایران بود که با دخالت اسرائیل این اتفاق رخ داد. عواملی هستند که اجازه برقراری این ارتباط را نمیدهند.
وی تنها امتیاز دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد را سخن گفتن از موضع بالا و مقتدرانه عنوان و تصریح کرد: راه خلاصی از تحریمها این است که در مقابل آمریکا گردن کج نکنیم؛ اما وقتی روحانی گفت ما زیر تحریمها کمر خم میکنیم، باعث افزایش فشار از سوی آنان میشود؛ در واقع مشکل به وجود آمده این بود که ما به مؤثر بودن تحریمها اعتراف کردیم.
دانشجوی دیگر با بیان اینکه پبش از سفر روحانی به نیویورک، درخواست مذاکره از سوی مقامات ایرانی به مقامات آمریکایی داده شده بود، گفت: اینکه ما میگوییم مقامات کشور درخواستی برای مذاکره نداشتند و آمریکاییها برای این کار مشتاق بودند حرف اشتباهی است؛ زیرا خاتمی پیش از سفر روحانی به آمریکا، از آنان درخواست کرده بود با ایشان ارتباط برقرار کنند.
صحبت از لغو تحریمها دروغ است
هاشمیان نیز در پاسخ به وی، بیان داشت: مگر خاتمی رئیس جمهور ما هستند که مبنای حرف وی را ملاک قرار دهیم؟ بحث ما درخواست مقامات رسمی کشور آمریکاست.
وی در پاسخ به سؤالی در خصوص نوع تحریمها و دلیل تحریم ایران توسط آمریکا بیان داشت: آمریکاشناسی یعنی زمانی که اوباما سخن از لغو تحریم ها میکند بدانیم که دروغ است؛ زیرا تنها یک نوع از چهار نوع تحریمی که علیه ایران اعمال شده میتواند به دست او لغو شود.
این دانشجوی مخالف مذاکره با آمریکا با بیان اینکه تنها تحریمهای وزارت دارایی آمریکا میتواند به دست اوباما لغو شود، ادامه داد: تحریمهای کنگره آمریکا توسط نمایندگان سنا وضع شده که تنها به دست آنان قابل لغو است که البته شاهد مخالفت آنان با درخواست اوباما برای لغو تحریمها بودهایم.
وی افزود: اوباما در مقابل تحریمهای شورای امنیت و اتحادیه اروپا نیز بدون اراده است و توان لغو آنان را ندارد، پس سخن گفتن از لغو تحریمهای نفت، بنزین و نظام بانکی کشور یک بازی سیاسی است.
هاشمیان گفت: دولت روحانی، دولت رسمی کشور است و باید از آن حمایت کرد؛ اما ما نیز از ایشان مطالباتی داریم؛ چرا ایشان وقتی به نیویورک میرود میگوید خزانه ما خالی است؟ آیا ما باید در برابر آنان خفت نشان دهیم؟
تا آمریکا خط قرمزهای ایران را رعایت نکند، مرگ بر آمریکا را سر خواهیم داد
وی با بیان اینکه صحبت در خصوص مذاکره با آمریکا، نیازمند دید منطقی و پرهیز از رؤیاپردازی است، خاطرنشان کرد: آمریکا بلافاصله پس از پیروزی انقلاب، ایران را تحریم کرد و ادعای امروز آنان در خصوص بحث هستهای بهانه است؛ ما با آمریکا خط قرمزهایی داریم که آنان نیز نسبت به ما دارند، تا زمانی که آنان از رژیم اشغالگر قدس نگذرند، شعار«مرگ بر آمریکا» را سر خواهیم داد.
بزمآرا در پاسخ به اظهارات هاشمیان گفت: وقتی ما رهبران آنان را مورد تمسخر قرار میدهیم، این طبیعی است که آنان نیز رهبران ما را مورد تمسخر قرار دهند.
وی نسبت به نظر هاشمیان در خصوص ارتباط ایران با 120 کشور جهان بیان داشت: اگر شما سومالی را کشور میدانید، پس به رابطه خود با این کشور را ادامه دهید که با اعتراض حاضران در سالن نسبت به نژادپرستانه بودن این حرف مواجه شد.
چادر نیز با تکرار حرفهای خود تأکید کرد: اقتصاد آمریکا محور است و برای اصلاح ساختار اقتصادی کشور باید با این کشور رابطه برقرار کنیم.
هاشمیان به ادعای آزادی در ایالات متحده آمریکا اشاره کرد و گفت: چرا در آمریکایی که به اصطلاح مهد آزادی است، اجازه تحقیق در موضوع هولوکاست را نمیدهند؟ چرا اگر کسی در این مورد تحقیق کند با مجازات قضایی مواجه میشود؟
وی با بیان اینکه اگر بناست مذاکراتی انجام شود، باید نتیجه بخش باشد، اظهار داشت: نتیجه تماس تلفنی اوباما با روحانی چه بود؟ تنها به یک عذرخواهی از روحانی بسنده کرد؛ اما آیا این عذرخواهی بابت کودتای 28 مرداد بود؟ آیا به خاطر هشت سال جنگ تحمیلی بود؟ آیا به خاطر ترور دانشمندان هستهای بود؟ خیر، تنها به دلیل ترافیک نیویورک در زمان حضور روحانی بود!