گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ شب گذشته مجلس عزای اولین شب محرم در دانشگاه امام صادق (ع) برگزار شد. با وجود آن که این هیئت عمومی است، بیشتر کسانی که برای عزاداری وارد می شوند، جوان هستند.
از همان ابتدا خادمان سعی می کنند با احترام برخورد کنند. از هر خادمی می گذشتیم چنان سلام می داد که انگار چند سال است ما را می شناسد.
شاید چون هنوز شب اول بود، برخی غرفه ها به خوبی برپا نشده بودند و هنوز نام و نشانی نداشتند، اما غرفه هایی وجود داشت که محصولات فرهنگی می فروختند. همچنین غرفه ای نیز برای پذیرایی عزاداران پیش بینی کرده بودند که در آن چایی و کیک پخش می شد.
اما سخنرانی حجت الاسلام پناهیان که شروع شد این غرفه ها خلوت شدند.
موضوع شب اول سخنرانی پناهیان زیبا و شیرین بود. وی شب اول در این خصوص صحبت کرد که انسان به وسیله «هست ها» بهتر می تواند به خدا نزدیک شود تا به وسیله «بایدها». یعنی پناهیان تأکید داشت مردم اگر به دنبال دستورات باشند کمتر رشد می کنند تا زمانی که واقعیت ها و «هست» های اطراف خود را ببینند.
وی در بخشی از صحبت هایش گفت: غفلت از واقعیت ها بسیار بیشتر از غفلت از ارزش ها به انسان ضربه می زند. ما در برنامه ریزی ها مدام به دنبال این هستیم که برای تکامل چگونه از فرصت ها استفاده کنیم. چگونه «باید» رفتار کنیم تا پیشرفت داشته باشیم. «باید» مربوط به اختیار است. اما قبل از آن که به اختیارمان نگاهی کنیم، نگاهی نیز به لحظه های بی اختیاری های خود کنیم. تو که مختار مختار مختار نیستی.
پناهیان یکی از ویژگی های چنین نگاهی را این دانست که انسان قدری کوچک می شود و به فقر خود پی می برد.
وی سپس نام دیگر هست ها را از زاویه ای خاص، تقدیر و مقدرات نهاد و در این زمینه با ذکر مثالی بحث خود را ادامه داد: شما صبح که به خیابان می روید از میان مثلاً 200 تاکسی، 20 تاکسی حضور دارند. به هرحال شما تنها اختیار دارید از میان همان 20 تاکسی یکی را انتخاب کنید، بقیه در اختیار تو نیستند. البته اگر بتوانیم بگوییم در انتخات همان 20 تاکسی هم اختیار دارید. باید ببینیم چه کسی در ذهن شما تصرف کرد که شما همان یک ماشین را انتخاب کنید.
پناهیان در بیان ادامه مثال خود گفت: تمام اینها برای انتخاب تاکسی بود. وقتی وارد تاکسی شدید نیز مقدرات عالم تعیین می کند چه کسانی کنار شما بنشینند، چه مطالبی را بیان کنند و چگونه آن موضوعات را طرح کنند. اینکه راننده نوار بگذارد یا رادیو و سپس اینکه کدام موج رادیو را انتخاب کند نیز جزو مقدرات عالم است.
وی ادامه داد: از طرف دیگر باید مقدرات دیگران که با تو در ارتباط هستند نیز تنظیم شود. شاید کسی که در تاکسی کنار تو نشسته دوست داشته باشد بلایی سر تو بیاورد، اما در مقدرات تو نیست اتفاقی برای تو رخ دهد، بنابراین مثلاً خدا مقدرات دوست فردی که کنار تو نشسته را تنظیم می کند تا با او تماس بگیرد و ذهن او را مشغول کند و ...
پناهیان در ادامه سخنان خود را با این سوال ادامه داد که چه چیزی مانند توجه به مقدرات رابطه تو با خدا را تنظیم می کند؟ نگاه به قیامت؟ وقتی مقدرات الهی را می بینی احساس معنوی خاصی پیدا می کنی شبیه به همان احساس معنوی فردی که مقدرات الهی به گلویش رسیده و در حال مرگ است و جز خدا کسی را نمی بیند.
وی همچنین آیات و روایاتی را در تأیید سخنان خود بیان کرد. سپس به موضوع اصلی بحث خود رسید و گفت: انسان وقتی به مقدرات نگاه می کند، خاصیت قلب او این گونه است که قلباً دوست دارد در مقدرات تأثیر بگذارد.
پناهیان فهرست عواملی که می توانند بر مقدرات تأثیرگذار باشد را این گونه بیان کرد: افکار، تعلقات، آرزوها، اعتقادات، نیت ها، اعمال، محبت خدا به ما، محبت اولیای خدا به ما، محبت ما به اولیای خدا و رفتار بد و خوب دیگران.
البته پناهیان گفت: مهمترین عامل تأثیرگذار بر مقدرات الهی، جز این موارد است که امشب آن را بیان خواهد کرد.
پناهیان در نهایت صحبت های خود را با این سوال به پایان برد که آیا ما باید مقدرات خود را تغییر دهیم؟ وی در پاسخی کوتاه به این پرسش گفت: بله. تو خودت آینده خودت را می سازی. اصلاً تو خلق شده ای تا بر روی مقدرات خود و عالم تأثیرگذار باشی.
البته پناهیان در پایان سخنرانی خود ذکر مصیبتی از حضرت مسلم خواند.
سپس میثم مطیعی نوحه خواند. او ابتدا با مدد گرفتن از حضرت زهرا (س)، حضرت زینب (س) و امام حسین (ع) نوحه را آغاز کرد. مسجد دانشگاه امام صادق (ع) چنان فضای معنوی داشت که وقتی مطیعی در ابتدای نوحه سلامی به امام حسین (ع) داد تمام مسجد یکپارچه گریه شد.
پس از اذن و مدد از آل الله، روضه حضرت مسلم را خواند. در هنگام نوحه و سینه زنی نیز هم اشعاری در خصوص شروع محرم خواند و هم ذکر مصیبت حضرت مسلم گفت.
در دانشگاه امام صادق (ع) رسم است در انتهای مجلس در خصوص امام زمان (عج) و استغاثه به وی اشعاری قرائت کنند. دیشب نیز به همین رسم انتهای مجلس با اشعار امام زمان همراه بود.
پس از آن که برنامه تمام شد، غرفه ها بیش از قبل از برنامه شلوغ شد و برای خروج با ترافیک انسانی برخورد کردیم، اما با وجود روضه و فضای سنگین داخل مسجد مردم و جوانان با قلبی مسرور و پر بهجت از مسجد خارج می شدند. انگار قلبشان را روضه از زندانی بزرگ خارج کرده بود.
ممنون از متنتون،اگه ميشه سخنراني حاج اقا پناهيان رو کامل بزاريد وصوت روضه و سينه زني رو هم تو سايت قرار بديد.ممنون
التماس دعا
تمام چيزي که از يک هيات انتظار داشتم در اينجا هست و ما را از مسير دور به آنجا ميکشاند.