به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» منصور واعظی، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در آئین تقدیر از کتابداران نمونه و برتر سراسر کشور که صبح امروز در تالار وحدت برگزار شد، گفت: سال گذشته در این ایام جشن 5 برابر شدن شاخص های کتاب و امکانات کتابخوانی و کتابخانه های عمومی در طول انقلاب اسلامی و جشن دو برابر شدن این شاخص ها در طول دولت نهم و دهم را برگزار کردیم اما از سال گذشته تا به امروز با تلاش های مضاعفی که صورت گرفت در فاصله این یک سال چند شاخص را عرض می نمایم.
وی افزود: در این فاصله 242 کتابخانه جدید به کتابخانه های عمومی کشور اضافه و 92 هزارمترمربع فضای کتابخانه های عمومی توسعه یافت.همچنین 4 میلیون و 200 هزار جلد به مجموعه کتاب های کتابخانه اضافه گردید و 616 رایانه جدید و 7 هزار و 500 صندلی به کتابخانه های عمومی کشور اضافه شد در این راستا فعالیت های زیاد فرهنگی در جهت تلاش برای ارتقاء مطالعه مفید انجام شده است.
واعظی با اشاره به حوزه تولید محتوا ابراز داشت: سه کار محتوایی در نیمه اول امسال رونمایی شد، موسسه کتاب نشر نهاد عمقی دوساله دارد که امروز این موسسه از جهت تیراژ کتاب، حجم و صفحات کتاب منتشر شده ظرف دو سال به ناشر اول کشور تبدیل شده است.همچنین کارهای دیگری در حوزه اهل بیت(ع)، قرآن و جنگ انجام شد.کاری که در حوزه قرآن صورت گرفت، کتاب تفسیر اثری است که در نوع خودش بی نظیر است هیچ تفسیر روایی در سطح این تفسیر تاکنون منتشر نشده است.
وی در همین زمینه افزود: همچنین در حوزه اهل بیت(ع) ترجمه بهار را به نتیجه رساندیم. 110 جلد از کار بزرگی مرحوم مجلسی انجام داده بودند ترجمه شد و امیدواریم بتوانیم نشر آن را به زودی انجام دهیم.در موضوع جنگ هم بزرگترین کار صورت گرفته دانشنامه اسارت و آزادگی بود که با بیش از 100 هزار صفحه محتوا تولید گردید.امسال هم بزرگترین پروژه تاریخ ترویج کتابخوانی طرح ایستگاه های مطالعه است که براساس آخرین گزارش های به دست آمده با افتتاح آخرین سری به 600 ایستگاه خواهیم رسید، میانگین کتاب ها بیش از 200 جلد کتاب است که از هر ایستگاه به ایستگاه بعدی منتقل می شود.براساس گزارش های به دست آمده این آمار به 30 درصد رسیده و امید است در آینده 50 درصد هم برسد.
واعظی در ادامه تصریح کرد: اگر بخواهیم شاخص های برای این 6 سالی که گذشت از دوره جدید مدیریت نهاد ارائه دهیم باید بگویم 14 شاخص مدنظر خواهد بود.شاخص نخست این است که نهاد در طول این سال های اخیر یک سازمان برنامه محور بوده است، در سند ملی که تبیین شده هدف اصلی و نقشه راه مشخص گردیده و ذیل آن برنامه های سالانه تدوین شده است شاید کمتر دستگاهی در این سطح برنامه داشته باشد.دومین شاخص و ویژگی آن است که نهاد یک هدف محوری دارد و آن مطالعه مفید است همه فعالیت های که در نهاد صورت می گیرد باید خود را با این هدف محوری تعریف کند البته هر کاری که تاکنون انجام شده به دنبال این بوده که این هدف ارتقاء یابد.
وی ادامه داد: سومین شاخص بر مبنای آن است که همانطور که مقام معظم رهبری تاکید کرده اند نهاد یک سازمان صددرصد فرهنگی است و در طول این شش سال هیچ کاری خارج از حوزه فرهنگی انجام نداده است به همین خاطر با هیچ حزبی چالشی نداریم.
وی در خصوص شاخص چهارم گفت: تلاش کرده ایم حداکثر بهره گیری را از مشارکت مردمی تامین نماییم در طول این سال ها حمایت های از سوی خیرین و مردم داشته ایم که بیشتر از بودجه ای بوده است که از بودجه های دولتی کمک می گیریم.
دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور افزود: براساس شاخص پنجم تلاش کردیم تا حداکثر بهره برداری را از همه دستگاه های دولتی، حکومتی و عمومی به کار بریم.شاخص ششم این است که در طول این شش سال فقط به دنبال مدیریت کتابخانه نبوده ایم بلکه به دنبال مدیریت مطالعه بوده ایم که در ذیل آن مدیریت کتابخانه هم تحقق پیدا می کند اما اصل تلاش این بود که مطالعه در کشور جدی تر شود.براساس شاخص هفتم تلاش کردیم تا مطالعه مفید در کشور ارتقاء یابد و نه تصدی گری ما به دنبال این نیستیم که خودمان ارتقاء دهنده مطالعه در کشور باشیم بلکه به دنبال این هستیم که همه فرهیختگان، اندیشمندان و رسانه ها به نام خودشان در این مسئله نقش آفرین باشند.شاخص هشتم پایش و رصد تداوم امر مطالعه محسوب می شود در واقع وضعیت مطالعه در بین اقوام، استان ها، سنین و جنسیت های مختلف را طی پنج سال اخیر به صورت جدی تر مقایسه کردیم.
واعظی در خصوص شاخص نهم گفت: براساس این شاخص تلاش شد تجربه افراد باسابقه در کنار نشاط و جوانی قرار بگیرد و این در اجرا و مدیریت هم تحقق پیدا کرد در واقع نهاد تجربه افراد با تجربه را پاس داشت و به آن فقط احترام گذاشت و از آن بهره مند شد و در کنارش از تجارب جوانان هم استفاده کرد.
وی در ادامه در خصوص شاخص های دیگر اظهار داشت: شاخص دهم، در خصوص ارتقای نیروی انسانی است.براساس این شاخص موضوع آموزش به طور جدی مورد توجه قرار گرفت و امروزه سطح دانش در نهاد بسیار خوب است به طوری که هیچ دستگاه فرهنگ عمومی در کشور به اندازه نهاد از سطح علمی برخوردار نیست.شاخص یازدهم به توسعه عدالت فرهنگی و ایجاد فرصت برابر برای دسترسی به منابع مطالعه بر می گردد.
وی با بیان اینکه شاخص دوازدهم توجه به فضای مجازی و فناوری های نوین است، گفت: نرم افزاری با آخرین فناوری های روز توسط نهاد تهیه و در حال حاضر فقط دو استان از آن بهره مند هستند خوشبختانه این نرم افزار ظرفیت دارد همه سه هزار کتابخانه کل کشور تحت پوشش آن قرار بگیرند و انشاء الله ظرف چند ماه آینده همه استان ها از آن بهره مند خواهند شد، براساس شاخص سیزدهم نهاد از پژوهش های رشته کتابداری به طور جدی حمایت کرده است.
واعظی در پایان با اشاره به اینکه براساس شاخص چهاردهم نهاد یک سازمان ارزیابی محور است، خاطرنشان کرد: نهاد سازمانی است که تاکنون هزینه کمی برای کشور داشته اما در مقابل تلاش کرده است بهره زیادی برای کشور داشته باشد و این ناشی از تلاش کتابداران است.
در ادامه مراسم از مدیر نمونه نهاد کتابخانه ها و مدیران نمونه استان، کارشناسان برگزیده ستاد مرکزی و مدیر نمونه و ستادی کشور و پیشکسوت نمونه کتابدار تقدیر به عمل آمد.