گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، سعید اکبر؛ بعد از آنکه عباس آخوندی به عنوان وزیر پیشنهادی مسکن به مجلس معرفی شد بسیاری از نمایندگان از عدم رای اعتماد مجلس به وی خبر می دادند، سابقه وزارت قبلی ایشان در مسکن و برخی موضوعات سیاسی از مهمترین دلایل مخالفان آخوندی بود.
اما در نهایت در روز رای گیری آخوندی با رای ضعیف وزیر راه و شهرسازی شد. آخوندی با 159 رای موافق، 107 رای مخالف و 18 رای ممتنع از مجموع 284 نماینده حاضر در مجلس توانست بر کرسی وزارت تکیه بزند.
در یکصد روز ابتدایی وزارت آخوندی اقدام و فعالیتی از سمت تیم وی آغاز نشد جز دستور توقف مسکن مهر و مسکن ویژه و مخالفت با چند طرح دیگر.
آنچه که از ابتدای شروع به کار دولت یازدهم واضح و روشن بود برچیده شدن طرح مسکن مهر بود. آقای روحانی خود نیز به شخصه با این طرح مخالفت کرده بودند و طبیعتا وزیری نیز که از سوی وی انتخاب شده بود با این طرح مخالفت می کرد.
اما مخالفت ها به همین یک مسئله ختم نشد. تقریبا هر طرحی که در دولت قبل آغاز شده بود با مخالفت آخوندی روبرو شد و بنا بر اظهار نظرهای ایشان این طرح ها از دلایل اصلی تورم بوده است.
آخوندی در بیشتر مصاحبه ها و اظهارنظرهای خود از واژه اعتقاد استفاده کرده و گفته است که به این طرح ها اعتقاد ندارم. به عنوان نمونه آخوندی در باره مسکن مهر می گوید: اعتقادی به ادامه مسکن مهر و مسکن ویژه تهران ندارم و تنها کاری که میتوانیم انجام دهیم، همان واحدهای در حال ساخت است که تکمیل و واگذار کنیم.
در اظهار نظری دیگر وزیر راه می گوید: اعتقادی به کنترل بازار مسکن و اجاره از سوی دولت ندارم، معتقدم باید بازار مسکن و اجاره در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد.
آخوندی همچنین به دخالت دولت در بخش مسکن اعتقاد نداشته و می گوید: دولت نباید در بازار مسکن دخالت کند و اعتقادی به تعزیراتی کردن این بازار برای کنترل قیمتها ندارم.
با درج اظهارنظرهای آخوندی در چند پاراگراف بالا به روشنی می توان دریافت هر طرحی که در دولت قبلی در حال اجرا شدن بوده در این دولت متوقف خواهد شد چرا که وزیر راه و شهرسازی اعتقادی به آن طرح ها ندارد.
توقف ثبت نام مسکن مهر مهمترین مسئله و اقدام آخوندی در صد روز اول وزارت وی بوده است. طرحی که به خانه دار شدن اقشار کم درآمد کمک شایانی کرده بود و آرزوی بسیاری را که حتی خواب خوانه دار شدن را نیز نمی دیدند جامه عمل پوشاند اگر چه با ایراداتی نیز روبرو بوده است.
مردم تورم را می خواهند یا مسکن مهر را!
تورم زا بودن مسکن مهر و عامل تورم کنونی مهمترین دلایل آخوندی برای توقف مسکن مهر بوده است. آخوندی در برنامه گفتگوی ویژه خبری در این باره می گوید: باید با مردم گفتوگو کنیم و از آنها بپرسیم که تورم زیاد را میخواهید یا مسکن مهر را! ایشان اینگونه به جامعه القا کرده اند که تمامی تورم کنونی حاصل از اجرای مسکن مهر بوده است این در حالی است که در جای دیگر وزیری دیگر هدفمندی یارانه ها را عامل اصلی تورم می داند و وزیری دیگر نیز تحریم ها را از عوامل تورم و رکود فعلی می داند.
وزیر راه و شهرسازی در آماری که البته منبع آن را اعلام نکرده می گوید: در 8 سال اخیر قیمت مسکن 800 درصد و زمین 500 درصد افزایش یافته است، مسکن مهر، نماد یک مداخله عظیم و بیسابقه در اقتصاد مسکن است و در طول تاریخ مسکن ایران سابقه چنین مداخلهای را نداشتهایم.
در موضوع خانه دار شدن مردم آخوندی معتقد است که نقش بانک ها باید در این میان افزایش یابد. وی می گوید در حال حاضر کمتر از 20 درصد قیمت واحد مسکونی توسط بانک ها تامین می شود که باید تا 70 درصد افزایش یابد اما نه توسط منابع بانک مرکزی بلکه توسط منابع بانک ها که آنهم از سپرده های مردمی تشکیل شده است.
مسئله مسکن مهمترین موضوع در حوزه کاری وزیر راه و شهرسازی در یکصد روز گذشته بوده است به همین دلیل بیشترین تمرکز وی نیز بر این حوزه بوده است.
این موضوع هنگامی قابل تامل می شود که در طرحی که به گفته مشاوران و شخص وزیر قرار است جایگزین مسکن مهر شود تنها سالانه یکصد هزار واحد مسکونی ساخته می شود در حالی که نیاز کشور دو میلیون واحد در سال است. این طرح که از سوی اعضای وزارتخانه مسکن اجتماعی نامیده شده است واحدهایی 40 تا 60 متری را عرضه می کند. از نظر وزیر و مشاوران وی باقی نیاز مسکن باید از طریق سپرده های مردمی و بانک ها تامین شود و نیازی به دخالت دولت ندارد.
آخوندی می گوید: وزارت راه و شهرسازی باید با همکاری وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و بانک مسکن سیاست های خود را در راستای طراحی پس اندازی که قدرت خرید مردم را افزایش دهد، هم راستا کند و از سوی دیگر تمام سیاست های زمین شهری نیز باید پشتوانه سیاست مالی بخش مسکن قرار بگیرند چرا که با این شیوه میتوان اعتماد خانوارها را جلب کرد و در نهایت می توانیم این پیام را به جامعه بدهیم که اگر پسانداز کنید در میانمدت مدت خرید شما بالا رفته و خانهدار میشوید.
در بخش های دیگر زیر مجموعه این وزارتخانه آخوندی عملکرد در خورد توجهی نداشته است. در بخش حمل و نقل نیز آزادسازی نرخهای جابهجایی مسافر اصلیترین مقوله مورد توجه وزیر راه بوده است.
آخوندی از همان ابتدا یکی از برنامههای کاری خود را توسعه رقابت و آزادسازی با برنامه بازار حمل و نقل عنوان کرده بود.
شاید بتوان گفت اصلیترین پروژهای که فعلاً وزیر راه و شهرسازی بر آن تمرکز و حتی اصرار دارد آزادسازی نرخهای در انواع مدلهای حمل و نقل بار و مسافر بخصوص با اولیت زمانی بخش حمل و نقل هوایی است.
همچنین بازدید از آزاد راه تهران شمال از دیگر اقدامات آخوندی بوده که وی در این بازدید ضمن تاکید بر اولویت دار بودن این پروژه وعده داده است که در پایان وزارت چهارساله اش این پروژه را به پایان برساند.
مسکني که قرار بود با بهترين کيفيت 20 الي 25 درصد از قيمت مسکن در همان منطقه ارزون تر تموم بشه، حالا با وجود کيفيت پايين تر از قيمت مسکن در همون منطقه هم گرون تر در مياد.
ولي بياين سياست زده نشيم
برين دوستانه منصفانه با اقاي وزير صحبت کنين بپرسين چرا ايشان معتقد هستند که مسکن مهر براي دخل و خرج کشور مضره
شايد درست مي گن
بدون تحقيق و بررسي که نميشه قضاوت کرد و همه چيز را سياسي تفسير نمود
اين مرد هم خواهد رفت.
ساخت يه ساختمون 15 طبقه ي ستون بتني با ديوار چيني پيش ساخته که در هر طبقه 4 واحد 80متري و حد اکثر 100 متر هم مشاعات وجود داره يعني حد اکثر زير بنا 300 متر چقدر مي شه؟
لطفاً اگه کسي دستش تو کاره جواب بده!
من از يه مهندس عمران پرسيدم گفت 800 مليون(کمتر يا بيشتر)
اين مشخصات مسکن مهريه که ما توش اسم نوشتيم که هر ساختمان 60 واحد داره که قراره تا زمان تحويل متقاضي28 مليون پرداخت کنه که تا الآن 24 مليونش پرداخت شده که مي شه به عبارتي براي هر برج 1440000000 تومان براي هر برج از طرف مردم پرداخت شده.و 240 مليون ما بقي هم در موقع تحويل پرداخت مي شه . يعني چيزي بيش از هزينه ي ساخت ساختمان(که البته طبيعيه که بقيه صرف تاسيسات شهري و محوطه سازي مي شه.)
اما من نمي دونم با اين وصف که پولش رو ما داريم مي ديم. پس چرا مي گن اين ورداشتن پول از چيب مردمه و باعث تورم؟
خواهشاً اگه کسي جوابش رو مي دونه به منم بگه......!
نکته دوم اينه که شما فکر پول زمين رو هم حساب بايد بکنيد. اوني که گفتم فقط هزينه ساخته.