گروه علمی «خبرگزاری دانشجو »، جواد رضایی؛ یکی از دانشجویان دکتری دانشگاه یاسوج نامه ای را در خصوص مسائل و مشکلات دانشجویان دکتری در این دانشگاه نوشت.
متن نامه به شرح ذیل می باشد:
یکی از بزرگترین مشکلاتی که تقریباً در تمامی عرصه های مختلف در کشور ما وجود دارد، «توسعه ناهمگون» است. برای درک این پدیده حتی نیازی به یک نگاه عمیق و از سر خرد نیز نیست.
در هر شهری هستیم کافی است به خیابان هایش نگاه کنیم. خیابان ها نسبت به تعداد خودروها چقدر توسعه یافته اند؟
تعداد ایستگاه های گاز و بنزین چقدر افزایش یافته اند؟ فضاهای پارکینگی به چه میزان گسترش یافته اند و به طور خلاصه آیا زمینه های لازم برای رشد روزافزون و بدخیم گونه تعداد خودروها فراهم شده است؟ جواب ساده است: خیر و صد بار خیر!
مثال های توسعه ناهمگون را شاید بتوان همچون قوانین مورفی[1] برای تمام حوزه ها پیدا کرد که صد البته در این گفتار مجالی برای پرداختن به آن نیست.
به عنوان یک دانشجوی دکترای دانشگاه یاسوج، می خواهم نگاه ها را به سمت این دانشگاه برگردانم! دانشگاهی که با حدود 7000 دانشجو در 40 رشته کارشناسی، 150 رشته کارشناسی ارشد و 20 رشته دکترا فعالیت می کند.[2]
شاید خیلی از اهالی استان نیز از این آمار تعداد دانشجو و رشته آگاه نیستند. متأسفانه در این روزها تمام توجه جامعه علمی و حتی عمومی استان و بویژه شهر یاسوج، معطوف به جابهجایی ریاست دانشگاه و معاونان آن شده و تمامی اخباری که از دانشگاه به گوش می رسد، عمدتاً افشاگری سوء عملکرد کادر مدیریت قبلی است.
در این میان کسی از وجود مشکلات و کاستی هایی که همچون قبل، گریبانگیر دانشگاه و به طور ویژه دانشجویان است، حرفی به میان نمی آورد.
گامی کوتاه به عقب می نهم و به واژه توسعه ناهمگون باز می گردم. دانشگاه یاسوج یک مثال روشن و چشمگیر از این نوع توسعه را بخوبی نشان می دهد.
امکانات این دانشگاه در زمینه های علمی و پژوهشی، فرهنگی و تسهیلات رفاهی چیزی فراتر از یک دبیرستان شبانه روزی نیست. دوستان آموزش و پرورشی می توانند با مراجعه به آزمایشگاه های تحقیقاتی این دانشگاه در دانشکده علوم و مشاهده امکانات این آزمایشگاه ها که در حال حاضر با ظرفیت پیشینه، دانشجویان ارشد و دکتری را در خود جای داده است با یک آزمایشگاه شیمی دبیرستانی مقایسه کنند و در این زمینه ابراز نظر کنند.
شوربختانه شرایط دانشگاه یاسوج از نظر نگارنده که خود در چهار دانشگاه مختلف تحصیل کرده ام، با اغماض فقط در حد تربیت دانشجوی کارشناسی بوده و واقعاً با این امکانات پذیرش دانشجوی تحصیلات تکمیلی- دست کم در رشته های علوم پایه- دور از ذهن سلیم است.
از همه این موارد فراتر و صرفنظر از امکانات پژوهشی و تحقیقاتی که لازمه تربیت دانشجو در مقطع دکترا می باشد، دانشجویان تحصیلات تکمیلی بویژه مقطع دکترا بایستی از حق داشتن حداقل امکانات رفاهی نیز بهره مند باشند. بنا بر اقتضای سن، بیشتر دانشجویان دکترا متأهل هستند!
در این وانفسای دردناک بیکاری و تعطیلی بورسیه ها که باعث شده بسیاری از دانشجویان دکترا برای تأمین مایحتاج اولیه خود در مضیقه باشند، این دانشجویان عائله مند بدون داشتن شغل، درآمد، بیمه و مسکن مجبورند در دانشگاه حضور مستمر و شاداب داشته باشند و در این میان دانشگاه یاسوج حتی خود را موظف به تهیه خوابگاه متأهلی نکرده است.
آیا این ابتدایی ترین حق یک دانشجوی متأهل مقطع دکترا نیست؟ یک دانشجو چگونه می تواند تمام وقت در آزمایشگاه حاضر باشد بدون خوابگاه متأهلی؟ یا باید زن و فرزند را رها کند یا تحقیق را!
گویا مسئولان فراموش کرده اند که دانشجویان دکترا آبروی هر دانشگاه هستند و این خواسته ماوراء انتظاری نیست.
در شرایطی که دانشگاه برای تهیه غذای دانشجویان بودجه سیصد میلیارد تومانی دریافت می کند[3] آیا این قدر توان ندارد که برای تأمین یک خوابگاه کوچک متأهلی بودجه دریافت کند؟ شاید تنها با پولی که ماهانه صرف آراستن دانشگاه با انواع بنرهای تمام رنگی تبلیغاتی و کم اهمیت می شود، بتوان برای چندین دانشجو، خوابگاه آبرومندانه فراهم کرد.
هر چند ریاست و معاونان پیشین و کنونی دانشگاه بخوبی از این قضایا باخبرند، ولیکن هیچ نگاه و تمهیدی در برطرف کردن این نیاز اولیه دانشجویان دکترای این دانشگاه ندارند. گواه این مطلب، مراجعات و مکاتبات بی نتیجه در این مورد است. ای کاش صاحبان! جدید دانشگاه کمی از این کلام سعدی را به کار گیرند که:
بزرگی سراسر به گفتار نیست
دوصد گفته چون نیم کردار نیست
[1] http://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%82%D9%88%D8%A7%D9%86%DB%8C%D9%86_%D9%85%D9%88%D8%B1%D9%81%DB%8C
[2] http://www.yu.ac.ir/index.aspx?siteid=1&pageid=126
[3] http://kvb.ir/1392/09/%D8%AA%D8%BA%D8%B0%DB%8C%D9%87-%D9%85%DB%8C%D9%84%DB%8C%D8%A7%D8%B1%D8%AF%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87-%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D9%88%D8%AC-%DA%A9%D8%A7%D8%B4-%D9%85%D9%86.html