به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»،مرکز پژوهش های مجلس گزارشی منتشر کرده است که بر اساس آن به نمایندگان پیشنهاد داده است تا دولت را در بودجه سال آینده ملزم به افزایش نرخ خوراک گازی پتروشیمی ها کند.
بنا بر این گزارش، طبق پژوهش این مرکز در خصوص وضعیت صنایع پتروشیمی و بودجه سال 93، دولت مکلف است قیمت خوراک گاز طبیعی (متان) واحدهای پتروشیمی در سال 1393 را معادل 13 سنت به ازای هر متر مکعب و قیمت سایر خوراکهای گازی (اتان، گاز غنی و …) را متناسب با قیمت گاز طبیعی تعیین نماید.
البته در گزارش این مرکز پژوهشی آمده است که ارائهی این پیشنهاد در لایحه مربوط به اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها از سوی دولت به مجلس مناسبتر است، اما در صورت عدم تحقق این امر، در قالب پیشنهاد الحاقی توسط نمایندگان مجلس به لایحه بودجه 93 اضافه شده و به تصویب نهایی برسد.
متن بند قانونی پیشنهاد شده توسط مرکز پژوهشهای مجلس در زمینه خوراک گاز پتروشیمیها بدین ترتیب است:
«در اجرای تبصره بند «ب» ماده (1) قانون هدفمند کردن یارانه ها مصوب 1388/10/15، دولت مکلف است قیمت خوراک گاز طبیعی (متان) واحدهای پتروشیمی در سال 1393 را معادل 13 سنت به ازای هر متر مکعب و قیمت سایر خوراک های گازی (اتان، گاز غنی و …) را متناسب با قیمت گاز طبیعی تعیین نماید.
تبصره 1: قیمت خوراک گازی مورد نیاز برای تولید کود شیمیایی مصرف داخل، که به جهاد کشاورزی تحویل داده می شود، توسط وزارت نفت تعیین می گردد.
تبصره 2: قیمت سوخت واحدهای پتروشیمی از شمول این قیمتگذاری مستثناست و هماهنگ با سایر صنایع و واحدهای تولیدی می باشد.»
دلایل کارشناسی دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در بیان این پیشنهاد عبارتست از:
«قیمت انواع خوراک گاز مجتمع های پتروشیمی در سال 1389 به وسیله وزارت نفت تعیین شد که به رغم فرمول های تعیین شده مبنی بر افزایش سالیانه قیمت ها، تقریباً همان قیمت ها تاکنون اعمال شده است. با توجه به تغییرات نرخ ارز، قیمت فعلی گاز طبیعی تحویلی به مجتمع های پتروشیمی حدود 2/8 سنت است که نسبت به معادل ارزی قیمت گاز در سال 1389 (حدود 6/7 سنت) رقم پایینی است. لذا براساس دستورالعمل وزارت نفت در راستای اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها و با فرض ثابت بودن قیمت سبد صادراتی گاز در سال 1390، نرخ خوراک گاز واحدهای پتروشیمی در سال 1393 با توجه به مطالب بالا و به خصوص مطالعه تطبیقی صورت گرفته و نحوه برخورد کشورهای حوزه خلیج فارس با واحدهای پتروشیمی گازی خود و به خصوص شکل گیری صنایع پایین دست پتروشیمی (نتایج گزارش مرکز پژوهش های مجلس به شماره 13307 آبان ماه 1392)، نرخ 13 سنت بهینه و مطلوب به نظر می رسد.
گفتنی است که در صورت اجرای این حکم و تعیین نرخ گاز تحویلی به پتروشیمی ها معادل 13 سنت، حدود 1200 میلیارد تومان به درآمدهای دولت اضافه خواهد شد. در حال حاضر به دلیل ارزان بودن گاز تحویلی به واحدهای پتروشیمی و حاشیه سود بالای آنها، میزان عدم النفع دولت به مبلغ فوق الذکر برآورد می شود بدون اینکه این یارانه دولت، به تکمیل زنجیره ارزش و ایجاد صنایع پایین دست پتروشیمی کمک کند.»
اخیرا مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارش دیگری اعلام کرده بود: «براساس محاسبات انجام شده قیمت 13 سنت (325 تومان)، نرخ مناسبی برای قیمت خوراک پتروشیمیهای گازی است. این قیمت میتواند سود پتروشیمیهای گازی کنونی را تا حدی متعارف ساخته و نقطه عطفی در توسعه همگون صنعت پتروشیمی، توسعه زنجیره ارزش صنایع میانی و پایین دست و جلوگیری از فروش مواد اولیه صنایع میان دست و پایین دست در صادرات محصولات پتروشیمی کشور باشد.»
گفتنی است گزارش مورد اشاره دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن (گزارش شماره 13307 آبان ماه 1392)، گزارشی تفصیلی در زمینه ضرورت افزایش قیمت خوراک گاز پتروشیمیها است که توسط مرکز پژوهشهای مجلس تهیه شده و به کمیته پتروشیمی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی (نهاد تصمیم گیر درباره قیمت خوراک گاز پتروشیمی ها در مجلس) ارسال گردیده است.