معاون فرهنگی وزیر علوم گفت: اولویت اول ما در این جشنواره افزایش رشد کیفی و در درجه دوم رشد کمی است.
به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، در نشست خبری که صبح امروز در خصوص ششمین جشنواره ملی حرکت در وزارت علوم برگزار شد، سید ضیاء هاشمی، معاون فرهنگی وزیر علوم گفت: برگزاری ششمین جشنواره حرکت نقطه عطفی در ایجاد جهش در فعالیتهای علمی و دانشجویی بوده و انجمنهای علمی بستری مناسب برای تقویت خلاقیت علمی و فرهنگی و ایجاد شبکههای اجتماعی جدیدی است که جمعی از جوانان نخبه و فرهیخته در آن حول یک هدف علمی با هم همکاریهایی را دارند.
وی افزود: دانشگاه بستری برای رشد و بالندگی دانشجویان است و این انجمنها یکی از بسترها و ابزارهای کارآمد برای این هدف می باشد.
هاشمی ضمن تشکر از تمامی کسانی که پیش از این در این حوزه فعالیت داشتهاند، ادامه داد: قول میدهم که در آینده در فضای دانشجویی با فضایی پویاتر و پرنشاطتر مواجه شویم.ما در آینده با انجمنهای علمی فعالتر و پویاتر روبرو خواهیم بود و هنگامی که یک جمعیت میلیونی دانشجو داریم، میتوانیم دهها هزار انجمن علمی داشته باشیم؛ امیدواریم تعامل رسانهها با این انجمنهای علمی بیشتر شود.
معاون فرهنگی وزیر علوم در خصوص جزئیات و آمار مقایسهای این جشنواره نسبت به سال گذشته گفت: همان طور که میدانید شعار ما تقویت کیفی فعالیتهاست و تاکید ما بر کیفیت است تا کمیت؛ هر چند این دو منافاتی با یکدیگر ندارند، اما در جشنواره امسال علاوه بر رشد کمی با رشد کیفی قابل توجهی مواجه هستیم. در مرحله نهایی جشنواره امسال 927 اثر از 13 هزار اثر ارسالی پذیرفته شده که در 70 غرفه در نمایشگاه، میزبان و نشانگر آثار خود خواهند بود.
وی افزود: این آثار در 14گروه تقسیم شده که بخشی از گروهها چون بخش سایتها و وبلاگهای برتر برای اولین بار فعالیت خود را شروع کردهاند. در بخشهای دیگر چون ترجمه، تالیف و فعالیتهای پژوهشی، نشریات، اختراعات و ابتکارات نیز غرفههایی به فعالیت خود ادامه خواهند داد.
هاشمی در پاسخ به اینکه چگونه مباحث دینی و آموزشهای مذهبی وارد مباحث علمی در دانشگاهها میشود، گفت: اعتقاد من این است که فعالیتهای علمی و فرهنگی همگی باید در راستای تقویت اعتقادات و تعلقات دینی باشد. اگر دین را درست بشناسیم میتوانیم بین دین و فعالیتهای علمی و فرهنگی پیوندهای بیشتری ایجاد کنیم؛ اقداماتی که در راستای شناخت و فهم دانشجویان است و همچنین اقداماتی که در راستای تقویت اخلاقی دانشجویان می باشد در پیوند با مباحث و اعتقادات دینی است، پس نباید فعالیتهای دینی را فعالیتهای دینی صرف دید. اعتلای اختلاقی و علمی دانشجویان از نظر دینی نیز حرکتی ماجور و ثواب است، اما به معنای خاص کلمه نیز فعالیتهای زیادی در این حوزه مدنظر است از جمله فعالیتهای قرآنی که امیدواریم در این حوزه شاهد پیشرفتهای چشمگیری باشیم.
معاون فرهنگی وزیر علوم خاطرنشان کرد: رویکرد درست نسبت به فعالیتهای دینی و قرآنی همیشه با استقبال مواجه بوده است، از جمله تاکید ما بر حقوق دانشجویی نیز که در راستای آگاهی دانشجویان از حقوق آنان و تلاش برای شناخت و استیفای حقوق دانشجویان است، در راستای فعالیتهای دینی تلقی میشود.
وی تاکید کرد: فعالیتهای خاص دینی در حوزه نماز، حجاب و غیره باید با رویکرد صحیح دینی و همراه با مختصات دانشگاهی صورت بگیرد.
آمارهای مربوط به اعتیاد در دانشگاهها با بزرگنمایی نادرست و ناموجه همراه است
هاشمی در خصوص آمار رو به افزایش اعتیاد در دانشگاهها گفت: فعالیتها برای پیشگیری از اعتیاد باید بر اساس تحقیقات و تاملات کارشناسانه در سطح دانشگاه صورت بگیرد.
معاون فرهنگی وزیر علوم تاکید کرد: آمارهای مربوط به اعتیاد در دانشگاه با بزرگنمایی نادرست و ناموجه همراه بوده و میزان معتادان در دانشگاه بسیار کمتر از میانگین معتادان در سطح جامعه است؛ ما باید برای کاهش این آسیب برنامهریزیهایی داشته باشیم که معاونت فرهنگی وزارت علوم با کمک سازمان دانشجویان برنامههایی در این راستا دارد که هم برنامههای آموزشی و هم فرهنگسازی و هم برنامههای علمی فرهنگی و مشاورهای را شامل میشود.
وی خاطرنشان کرد: هر چه فضای دانشگاه پرنشاطتر و زمینه برای فعالیتهای علمی و اجتماعی دانشجو بیشتر مهیا باشد، دانشجو کمتر در معرض این آسیبها قرار میگیرد و هر چه فضا بیشتر به سمت انزوا حرکت کند دانشجو بیشتر در معرض آسیب قرار میگیرد؛ ما امیدواریم با افزایش امید و مشارکت دانشجویان شاهد کاهش این آمارها باشیم.
هاشمی در پاسخ به یکی از خبرنگاران که این آمارها را همراه با لاپوشانی خواند، گفت: من تاکید میکنم متوسط اعتیاد در دانشگاه در قیاس با کل معتادان در جامعه بسیار پایینتر است، هر چند نمیتوان انکار کرد که دانشگاه و جامعه با هم پیوند دارند و در کنار مواهب این پیوند، برخی از آسیبهای اجتماعی این پیوند نیز به دانشگاه نفوذ خواهد کرد. من آمارها را آمارهای غلطی میدانم و لزومی به تکرار آمارهای غلط نمیبینم؛ چرا که اعلام این آمارها را اشاعه اخبار غلط میدانم؛ آماری که در خصوص میزان اعتیاد در دانشگاه وجود دارد چیزی حدود دو درصد است که البته این میزان نیز نگرانکننده است، اما با آنچه که در برخی رسانهها بازتاب داده میشود، متفاوت است.
معاون فرهنگی وزیر علوم خاطرنشان کرد: معتاد دارای تعریف مشخص و عملیاتی است، معتاد به کسی گفته میشود که از نوعی ماده مخدر استفاده مستمر دارد و توان ترک آن را ندارد، باید در برآورد معتادان شاخصههای دقیق معرفی شود، سیگاری بودن هر چند از سوی ما پدیده ناخوشایند برای دانشجویان است، اما به هیچ وجه به معنای اعتیاد نیست، ما نسبت به وجود آسیبهای اجتماعی در دانشگاه ها بیاهمیت نیستیم و وقوع همین درصد محدود را نگرانکننده میدانیم که باید برای این موضوع در سطح خرد و کلان برنامهریزی شود.
وی تاکید کرد: هر کسی که مشکل مالی و خانوادگی دارد معتاد نمیشود، بلکه بسترها و فضایی فرد را به سوی اعتیاد میبرد. دانشجو اگر از بالندگی و رشد علمی نشاط و پویایی برخوردار باشد از انزوا، ضعف و مایوس بودن و نهایتاً از اعتیاد دور خواهد ماند. وقتی صحبت از امید میکنیم برای دور ماندن از این آسیبهاست.
هاشمی بیان کرد: ما نسبت به جماعت دانشجو نگرشی مثبت داریم، اما اگر مدیریت صحیح برای به کارگیری خلاقیت این گروه وجود نداشته باشد، میتواند زمینهساز سوق یافتن به سوی این گونه آسیبها شود. اگر زمینهای فراهم شود و حرکتهای خودجوش و خلاقانه سکه رایج شود دلیلی برای سوق یافتن دانشجو به سمت اعتیاد وجود ندارد؛ راه درستف تلاش برای جلب اعتماد دانشجویان است و برخوردهای سلبی فایدهای ندارد.
معاون فرهنگی وزیر علوم در پایان گفت: فعالیتهای گسترده در سطح ملی همیشه با همکاری گروههای مختلف همراه است و من از تمامی همکاران و دانشگاههای مختلف و دانشجویان که برای برپایی این جشنواره تلاش داشته اند سپاسگزاری می کنم؛ همچنین از معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور که در دورههای مختلف یار و یاور این جشنواره بودهاند و در این دوره از دکتر ستاری، معاون علمی و فناروی رئیس جمهور و دکتر وطنی، معاون وی تشکر و قدردانی میکنم و امیدوارم شاهد گسترش این فعالیتها باشیم.
شروع جشنواره ملی حرکت از 9 صبح فردا تا چهارشنبه
در ادامه افشین متقی، دبیر ششمین جشنواره ملی حرکت در خصوص جزئیات برگزاری این جشنواره گفت: این جشنواره فردا ساعت 9 در محل ورودی سالن تربیت بدنی دانشگاه شریف برگزار می شود و بعد از مراسم افتتاحیه افراد صاحب نام، نمایندگان مجلس، معاونان مقام عالی وزارت و مدیران ارشد از غرفهها دیدار خواهند کرد؛ بازدید از غرفهها از دوشنبه آغاز و تا سهشنبه ادامه پیدا خواهد کرد و روز چهارشنبه از ساعت 9:30 تا 11:30 اختتامیه این جشنواره برگزار می شود.
وی افزود: 38 اثر برگزیده انتخاب خواهد شد و جوایز شامل لوح تقدیر تندیس طلایی و جایزه نقدی است.
متقی از معاون علمی و فرهنگی رئیس جمهور که تامین جوایز این دوره را تقبل کردهاند، تشکر کرد.