گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ با نزدیک شدن بهار و آغاز شدن تعطیلات در کشور، وقت آزاد مردم بیشتر شده است و این وقت آزاد را صرف خرید کردن، تفریح، گردش و.... می کنند اما در این میان باز یک عامل مهم را اصولا فراموش می کنند. ما در این فصل خوب استراحت می کنیم اما به خوبی به ذهن و جسم خود رسیدگی نمی کنیم و شاید اصلا فراموش می کنیم که باید سبک زندگی که تاکنون با آن زندگی کرده ایم را تغییر بدهیم!
فضای جامعه امروز و دغدغه هایی که هر یک از ما در کار و زندگی مان با آن دست و پنجه نرم می کنیم، باعث شده که کمتر برای خودمان و بخصوص برای تغذیه سالم، وقت هزینه کنیم. به گفته پزشکان نحوه تغذیه رابطه مستقیمی در زندگی دارد، اما در کشور ما به خصوص در شهرهای بزرگی مثل تهران، افراد بیشتر به تغذیه فست فود یا غذاهای آماده روی آوردهاند و دیگر در شهر تهران جایی برای سفره پهن کردن در خانه ها نیست.
با اینکه بارها و بارها از طرف وزارت بهداشت مطرح شده است که میزان افرادی که بر اثر فشارخون، چربی و دیابت در شهرها فوت می کنند بالا است اما ما باز به همان شیوه ای که به آن عادت کرده ایم زندگی می کنیم، یعنی تنها زندگی خود را به کار کردن سپری می کنیم. به خاطر داریم که علی اکبر سیاری برای از میان بردن تعداد مرگ و میرهایی که در کشور وجود دارد، اصلاح سبک زندگی را مطرح کرد و گفت: حدود 24 میلیون نفر جمعیت بالای 20 سال در کشور ما دچار اضافه وزن و چاقی هستند و حدود20 درصد ازکودکان و نوجوانان کشور به چاقی بیمارگونه مبتلا هستند و در سالمندان حدود 50 درصد اضافه وزن دارند.
متاسفانه این آمارها با وجود ایده هایی که در جهت تغییر سبک زندگی و اصلاح آن داده می شود، هر روز افزایش می باید و البته در شهر تهران، چاقی بیشتر از شهرهای دیگر است و مسأله چاقی مربوط به شهرنشینی می شود و شیوه تغذیه ای که تهرانیان استفاده می کنند شیوه درستی نیست.
جوانان عادت کرده اند که مواد قندی و چربی بیشتری استفاده کنند والبته به عارضه های آن نیز اصلا توجهی ندارند و با اینکه می دانند انباشت چربی در شکم موجب سکته های قلبی می شود و افرادی که با دور کمر بالای 95 دارند بیشتر در معرض خطر اند ولی با این حال از روش غلطی که دارند دست بر نمی دارند و همچنان غذای محبوبشان، فست فودهایی است که ماده مغذی ندارد.
برنامه آموزشی برای دانشجویان فایده ای دارد!
برای فرار از چاقی بیش از حد و بیماری های طاقت فرسا، به بیماران توصیه می شود که میزان فعالیت های خود را افزایش بدهند، مثلا ورزش کنند و اگر به ورزش حرفه ای علاقه ای ندارند در فعالیت های روزانه، و پیاده روی هایی که دارند، تند راه بروند به گونه ای که موجب عرق ریزی و تندشدن ضربان قلب شود، متأسفانه میزان تحرک و فعالیت در جامعه ما اندک است.
در این زمینه ، رفیعی فر، سرپرست دفتر آموزش و ارتقا سلامت معاونت بهداشتی وزارت علوم می گوید: برنامه اصلاح سبک زندگی را می توان با همکاری وزارت ورزش، معاونت جوانان وزارت علوم و مرکز امور زنان و خانواده برنامهریزی شده که در قالب پکیجهای آموزشی مناسب برای دانشجویان سراسر کشور و دانشجویانی که تحت پوشش وزارت علوم و دانشجویان وزارت بهداشت هستند، قرار داد و دانشجویان با استفاده از پکیج آماده شده سبک زندگی بهبود یابد.
رفیعی فر با اشاره به عادت های مردم بیان کرد: سلامت شامل سبک غذا خوردن، لباس پوشیدن، برقراری ارتباط، سبک مطالعه و ... تمام این رفتارها بعد از مدتی تبدیل به عادت می شود و بخشی از این عادتها سالم و بخشی ناسالم است. با ترویج سبک زندگی سالم اسلامی به دنبال این هستیم که انتخابهای سالم افراد را در طول هفته، ماه و سال افزایش دهیم.
تحرک موجب کاهش فشار خون و اضافه وزن می شود، 91 درصد از مرگ و میرها در سال به صورت مستقیم یا غیرمستقیم تحت تأثیر فشار خون است. و دیابت مردم نیز باید کنترل شود، چنانچه 7 تا 10 درصد مردم دیابت دارند و یا در معر این بیماری هستند، یعنی 5 تا 10 میلیون نفر این مشکل را دارند که با تحرک می توان از دیابت نیز جلوگیری کرد.
با این برنامه ها و توصیه می توانیم انتظار داشته باشیم که میزان بیماری ها در جوانان کاهش پیدا کند؟ می توانیم منتظر آینده ای باشیم که تعداد بیماران در آن کاهش یابد؟ تمام این مسائل به فرهنگ سازی واقدامات وزارت بهداشت، بستگی دارد.