به گزارش خبرنگار بین الملل «خبرگزاری دانشجو»، همایش دو روزه نقش دنیای اسلام در هندسه قدرت جهانی صبح امروز در سالن همایش های برج میلاد برگزار شد و دکتر علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در افتتاحیه این همایش به ایراد سخنرانی پرداخت.
لاریجانی با بیان اینکه دنیای معاصر از نظر وجود قدرت های نوظهور در شرایط حساسی قرار دارد، گفت: در این مرحله تاریخی در وضعیت گذار به شرایط جدید هستیم. در این وضعیت قدرت ها وضعیت متغیری پیدا کرده اند و قدرت پیش بینی حوادث را ندارند، انقلاب مصر برای قدرت ها قابل پیش بینی نبود و آمریکایی ها ظرف سه هفته، سه نوع موضع متفاوت در مقابل آن داشتند.
وی افزود: شرایط حضور قدرت ها و تکثر قدرت ها در شرایط کنونی قابل مشاهده است. آنها تلاش داشتند برنامه های زیادی را در خاورمیانه پیاده کنند، اما این اتفاق نیفتاد که نشانگر این است که وضعیت قدرت های جهانی در حال تغییر و تحول است، شرایط جدید، دموکراتیک شدن و آزادشدن ملت ها را نوید می دهد گرچه در این راه دشمنانی نیز وجود دارند.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: سیاسی شدن جوامع و فعال شدن جنبش های سیاسی، مخصوصاً در جوامع اسلامی نیز یکی دیگر از نشانه های این تغییرات است؛ زیرا جوامع بشری به سمت سیاسی تر و فعال تر شدن حرکت می کنند.
لاریجانی با اشاره به جایگاه عنصر شورآفرین و حماسه گر و نقش آن در کشورهای اسلامی بیان داشت: حالت خمودگی در حال برچیده شدن است و عنصر شورآفرین جلوه گری می کند. مثلاً در فلسطین گروه هایی که سازشکار هستند حاشیه نشین شده اند، در لبنان نیز حزب الله چون شورآفرین زیستن را برگزیده، نقش آفرین است، البته این شورآفرینی جنس بدلی هم دارد که جایگاه مجاهدت را تخریب کرده است.
وی اظهار داشت: خارج از جریان تبلیغات که روی افکار عمومی فشار می آورد، در ساختار دموکراتیک غربی نقایص درونی بروز کرده و این کاستی ها شرایط بی حسی را بر آنها تحمیل کرده است. آنها می خواهند در تبلیغات رسانه ای خود این نقص ها را بپوشانند، اما متفکران باید در این باره کاوش های زیربنایی داشته باشند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: ساختار کشورهای غربی که از درون مدرنیته شکل گرفته دچار نقایص زیربنایی شده و دموکراسی در غرب نقایص آرمانی پیدا کرده و به نهایت کار خود رسیده است. در جهان اسلام نیز همه خواستار دموکراسی هستند، اما باید آن را با اصول زیربنایی درست پیگیری کرد تا دچار مشکلات غرب نشویم.
لاریجانی گفت: یکی از متفکران غربی می گوید جوامع غربی دچار افسردگی دموکراسی شده اند و از نوعی بی دردی که نشانه درد مزمن است رنج می برند، این درد انسان را می خورد و آن غیبت شور سیاسی است؛ در واقع بی حسی عمومی جوامع غربی را در خود فرو برده و آنها فکر می کنند به چیزی که می خواستند رسیده اند، اما مشکلات بسیاری دارند.
وی در ادامه بیان داشت: شهید مطهری درد فقدان معنویت را پیش بینی کرده و معتقد بود آزادی در جوامع غربی بی پایه است؛ زیرا بنیه آزادی معنوی را ندارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: از سوی دیگر بودریار، یکی دیگر از اندیشمندان غربی معتقد است در غرب شرایط بد اقتصادی و تسلط بوژوازی حاکم بوده و سپس دوران دموکراتیک را تجربه کرده ایم، اما اکنون دچار برهوت آرمانی شده ایم و مجبوریم سناریوهایی داشته باشیم که تکرار سناریوهای قبلی است؛ چون تصور می کنیم آرمان شهر ما تحقق یافته و فکر پیشرفت را از دست داده ایم.
لاریجانی گفت: نوعی بازی سیاسی جای نگاه سیاسی واقعی را گرفته؛ مثلاً سازمان ملل و شورای امنیت تصمیمات یک جانبه می گیرند و بیشتر کارها آنها بازی های سیاسی است. در این شرایط نباید زیبایی های ظاهری رسانه ای برای متفکران فریبنده باشد.
وی با بیان اینکه در حال یک تغییر مهم در تاریخ هستیم، اما این وضعیت هنوز شکل نگرفته و بازیگران تلاش می کنند جایگاه جدید خود را بیابند، اظهار داشت: وضعیت قدرت های آینده به فهم شرایط جدید و استفاده آنها از زمان به نفع خودشان بستگی دارد، قدرت های استکباری و قدرت های نوظهور در حال حاضر تلاش می کنند حوادث را تحت کنترل خود قرار دهند؛ در واقع ما در شرایطی پرتحرک برای پیدا کردن جایگاه جدید هستیم، راه آینده مسلمانان مشخصات و دشمنانی دارد، این راه از نظر مبنایی همان چیزی است که در قرآن و سنت آمده و آن حرکت براساس حق و دفاع از مظلومان است.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: جای حرکت برای خدا در سیاست و تمدن امروزی خالی است، لذا اطمینان کشورها به یکدیگر از بین رفته و فریبکاری جای آن را گرفته است، مبارزه با ظلم و استکبار و برادری می تواند شرایط جدید را برای مسلمانان تغییر دهد. ما باید به وعده خداوند اطمینان داشته باشیم که می فرماید اگر راه خدا را بروید نصرت او همراه مسلمانان است.
لاریجانی با اشاره به ضعف های دولت های غربی گفت: حریف ضعف هایی دارد که باید به آنها توجه کرد؛ زیرا اشتباهات آنها فرصت هایی را برای مسلمانان ایجاد کرده است. آنها در 10 سال اخیر جنگی را در منطقه انجام نداده اند که در آن موفق باشند، بوش می گفت ما می خواهیم در عراق برج دموکراسی ایجاد کنیم، اما شکست خوردند. در سایر کشورها نیز به هیچ یک از اهدافشان نرسیدند. از سوی دیگر دفاع آنها از جریان های دیکتاتور منطقه، برای آنها موجب بی حیثیتی سیاسی شده است، البته ژست های دفاع از دموکراسی می گیرند، اما این مسئله ریاضت حماقت برای آنهاست.
وی در ادامه اظهار داشت: این مسائل فرصت هایی را برای ظهور جریان های جدید پدید آورده است و در این شرایط قدرت هایی می توانند نقش آفرین باشند که حرف جدید داشته باشند، ظرف پنج دهه گذشته فکر سیاسی در حیات مسلمانان به وجود آمده است و حضور مجاهدت و مقاومت در سه دهه اخیر به عنوان مهمترین جریان تأثیرگذار در خاورمیانه شکل گرفته است، البته جریان های تکثیری نیز که بدلی برای جریان های مقاومت هستند، به وجود آمده اند، اما این جریان ها قلابی است و دست سازی برای آبروریزی می باشد. آنها نقش عنصر مقاومت را درک کرده اند و می خواهند آن را تخریب کنند و به همین دلیل می گویند حزب الله جزو گروه های تروریستی هستند.
رئیس مجلس شورای اسلامی در خصوص قدرت اقتصادی و علمی کشورهای اسلامی نیز اظهار داشت: ترکیه، ایران، مالزی و سایر کشورهای اسلامی صاحب قدرت اقتصادی شده اند. از سوی دیگر آنها قدرت علمی و تکنولوژیک نیز پیدا کرده اند، بغضی که غربی ها نسبت به ایران و مسئله هسته ای دارند، به دلیل محدودسازی همه کشورهای اسلامی است و می گویند باید با ایران درگیر شویم تا دیگران نیز بفهمند که در حوزه تکنولوژی آزادی عمل ندارند.
لاریجانی با اشاره به دشمنان خارجی و داخلی آینده مسلمانان گفت: ما نباید دچار خواب آلودگی در برابر ضعف های درونی خود شویم و به دلیل همین ضعف های درونی است که از همه فرصت ها استفاده نمی شود. دشمنان خارجی با آزاداندیشی در دنیای اسلام مبارزه می کنند و مخالف بیداری اسلامی و شورآفرینی سیاسی هستند. آنها تلاش دارند با شکلات سیاسی شور آفرینی سیاسی را خاموش کنند.
وی در خصوص مسئله هسته ای ایران اظهار داشت: ایران در پی دستیابی به فناوری صلح آمیز هسته ای است و رهبر انقلاب فتوا داده اند که سلاح هسته ای حرام است، اما آنها به دنبال محروم کردن ایران از فعالیت های صلح آمیز هسته ای هستند. از سوی دیگر مقاومت ملت ایران سبب دستیابی به این فناوری شد، پس راه پیشرفت مقاومت است.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: سال ها پیش یکی از وزرای کشورهای منطقه به ایران آمد و پیامی از طرف یکی از وزرای خارجه کشورهای قدرتمند جهان داشت؛ در این پیام آمده بود، ما حرفی نداریم که ایران سلاح هسته ای داشته باشد، فقط نباید طرح های ما را در خاورمیانه تخریب کند، ایران باید از فلسطین صرف نظر کند.
لاریجانی خاطرنشان کرد: غربی ها چند سال است بر مذاکره اصرار دارند، اما ایران هیچ وقت میز مذاکره را ترک نکرده. آنها تقاضای مذاکره کردند، اما می خواهند نیاز خودشان را با تبلیغات به عنوان احتیاج دیگران بفروشند.