گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»- مرضیه آزادی، زن باردار برای سفر رفتن احتیاج به مراقبت و احتیاط بیشتری دارد اما هرگز بارداری، موجب نمیشود که مادران سفر را از خود دریغ کنند. اگر بارداری سالمی دارید و در وضعیتی نیستید که مجبور به استراحت مطلق باشید، میتوانید به سادگی و با رعایت چند نکته، سفر خوب و خاطرهانگیزی را تجربه کنید.
چه زمان برای سفر بهتر است
قبل از تعیین وقت سفر، حواستان باشد که بهتر است سه ماههی دوم بارداری را برای سفر انتخاب کنید یعنی هفتهی ١٤ تا ٢٧ام.
در سه ماههی اول بارداری، به دلیل حالت تهوعهای احتمالی صبحگاهی و خطر سقط جنین، سفر کردن ریسک بالایی دارد.
از طرفی در سه ماه آخر، یعنی از هفتهی ٣٦ به بعد، برای اینکه بیشتر زیر نظر پزشک تان باشید و احتمال زایمان زودرس نیز وجود دارد، بهتر است در شهر و خانهی خودتان باشید. اگر هم دو یا چندقلو باردار هستید که تمام این مراقبتها بیشتر میشود.
در سه ماه دوم بارداری خانمهای باردار مشکلات سه ماه اول بارداری مانند حالت های تهوع، سرگیجه، خستگی و همچنین خطر سقط جنین را پشت سر گذاشته اند.
متخصصان معتقدند که چنانچه بارداری بی خطر و بدون مشکل باشد و تمام احتیاطهای لازم را مادران انجام بدهند، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد و می توانند با در نظر گرفتن احتیاط ها و پیشگیری های لازم با خیال راحت سفری خاطره انگیز را در طول دوره بارداری تجربه کنند.
سفر هوایی به دلیل اختلاف جوی می تواند، فشار بیشتری را بر روی مادر وارد کند اما با این حال سفر هوایی به طور کامل برای مادران منع نمی شود و آنها می تواند با هواپیما و بدون خطر پرواز کنند.
البته باید مادران در نظر داشته باشند که سفر با هواپیما در سه ماه سوم تا قبل از هفته 36 کاملا بی خطر است.
چنانچه از نظر پزشک متخصص، خانم باردار سالم است بنابراین مشکلی برای مادر و کودک در هواپیما پیش نمی آید. نکته مهم در مسافرت با هواپیما برای خانمهای باردار این است که تا حد ممکن جایگاهی را در هواپیما انتخاب کنند که در طول پرواز راحت باشند.
سعی کنید تا در وسط هواپیما بر روی بال که صاف ترین قسمت هواپیما بوده و یا صندلی هایی که فضای بزرگی جلوی آنها وجود دارد، صندلی خود را رزرو کنید. صندلیهای کنار راهرو از آنجائیکه عبور و مرور را برای خانمهای باردار راحت می کند نیز می تواند گزینه خوب دیگری باشد. خانمهای بارداری که برای مدت زمان طولانی بدون حرکت هستند ممکن است دچار لختگی خون شوند. بنابراین خانمهای باردار سعی کنند تا در طول سفر ساعتی یک بار را به قدم زدن در راهرو کابین اختصاص دهند.
برای جلوگیری از ورم پاها و گرفتگی عضلات پاها، خانمهای باردار باید در طول سفر هر 30 دقیقه یک بار پاهای خود را خم و راست کنند تا پاهای آنها به خوبی استراحت کند همچنین می توانند برای دقایقی کفشهای خود را درآورده و پاها را در سکوی زیر صندلی مقابل خود قرار دهند.
به خانمهای باردار توصیه می شود زمانی که در صندلی هواپیما قرار می گیرند، کمربند را از زیر شکم رد کرده سپس آن را ببندند.
مسافرت با ماشین
هنگامی که با ماشین به سفر می روید حتما هر دو ساعت یک بار، توقف کنید و از ماشین پیاده شوید و راه بروید.
از طرفی بهتر است که زنان باردار در هنگام سفر، برای استراحت خود و نوزادشان، ساعتی از سفر را به صندلی عقب بروند و به پهلو دراز بکشند تا عضلات و مفاصلشان استراحت کند.
مورد دیگری که حتما باید به آن توجه کنید، سرعت ماشین در هنگام عبور از جاده هاست، توجه کنید که سرعت باید کم باشد تا هنگامی که در پیچ قرار می گیرید و یا در سراشیبی و دست اندازی می افتید، فشار زیادی به جنین وارد نشود.
البته باید در نظر داشته باشید که خستگی و سرگیجه در طول بارداری یک امر طبیعی است. بنابراین نکته مهم در طول سفر خوردن و نوشید مواد مغذی است. میوه ها و خشکبار از جمله این مواد هستند.
در طی مسافرت با اتومبیل، از کمربند ایمنی آن استفاده کنید. هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد این کمربندها احتمال صدمه به جنین را افزایش می دهند. کمربند باید در زیر شکم و روی قسمت فوقانی ران ها قرار گیرد و تا آن جایی که ممکن است باید چگونگی قرارگیری کمربند راحت باشد.
سفر با قطار
مسافرت با قطار کمترین فشار را به مادر و جنین وارد می کند، به این دلیل که مادر درهنگامی که ضرورت داشته باشد که قدم بزند و راه برود می تواند در راه روها، دقایقی را راه برود.
سفر با قطار حتی زمانی که مساقت زیاد باشد، بهترین وسیله است و زن باردار وقتی که نیاز داشته باشد می تواند در کوپه دراز بکشد و یا زمانی را استراحت کند.
سفر با قطار برای زن باردار به شرط اینکه به طور متوالی نشیند، وسیله مناسب و خوبی است.
مسافرت های پر خطر
لکه بینی در سه ماهه اول با خطر سقط همراه است که باید خانم باردار در چنین شرایطی از مسافرت چشم بپوشد.
داشتن سابقه قبلی فشار خون در دوران بارداری، وجود حاملگی دو قلو و ... خطراتی را برای مادر باردار به همراه خواهد داشت .
نکته هایی که در سفر باید رعایت شود
مادران باید در سفر به بهداشت بارداری بیشتر توجه کنند، مایعات زیاد بنوشند، استراحت کنند و از سبزیجات و میوه ها استفاده کنند.
مورد دیگری که در سفر به زنان باردار توصیه می شود این است که حتما از جوراب واریس استفاده کنند، افزایش هورمون ها به خصوص در ماه های اولیه بارداری باعث گشاد شدن عروق می شود و علاوه بر این با رشد جنین فشار به پاهای مادر بیشتر می شود به طوری که بازگشت خون کم، اکسیژن را از پاها به سمت قلب مشکل می کند. استفاده از جورابهای واریس برای مادران باردار بسیار کمک کننده است زیرا این جورابها با فشار آوردن به دیواره عروق، آنها را جمع کرده و مانع از تجمع بیش از حد خون در آنها می شود.
مورد دیگری که بهتر است زنان باردار حتما از آن در هنگام سفر و یا مواقع دیگر استفاده کنند، شکم بند بارداری است، این وسیله سبب کاهش درد در ناحیه شکم، کمر و پاها می شود. همچنین شکم بارداری با ایجاد نگه دارندگی مناسب به منظور جلوگیری از افتادگی شکم و پارگی لایه های زیرین پوست و عضلات شکم به کار می رود.