گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»- مرضیه آزادی؛ نوروز که می آید سر و کله تنقلات خوشمزه، میوه های رنگارنگ ، شیرینی و شکلات با طعم و مزه های جور واجور و آجیل های ریز و درشت پیدا می شود. البته نه اینکه در روزها و یا ماه های دیگر دسترسی به آن ها کمتر باشد، ولی چون به یکباره، همه آنها سر سفره های هفت سین حاضر می شوند و زینت بخش مهمانی های نوروزی، خوردن آنها در این ایام رواج بیشتری دارد. بد نیست که بدانید که در این روزها الگوی تغذیه افراد زیادی تغییر می کند که متاسفانه بدون حساب و کتاب می باشد، گاهی این تغییرات عوارض زیادی را به همراه دارد.
در ایام نوروز به دلیل تغییر زمان استراحت و خواب که اغلب به خاطر حضور در مهمانی و یا سفر اتفاق می افتد، 3 وهده غذای اصلی ( صبحانه، نهار، شام) به طور معمول در زمان مشخص مصرف نمی شود و گاهی یکی از وعده های اصلی به ویژه صبحانه حذف می شود.
با این حال بهتر است حتی در این ایام، افراد زمان خواب خود را طوری تنظیم کنند که بتوانند صبحانه کاملی مصرف کنند که شامل مقادیر مناسبی نان، شیر، پنیر، گردو و ... است.
صرف نکردن وعده های غذایی در زمان و ساعات معین و یا حذف حتی یک وعده غذایی، می تواند سلامت انسان را به خطر انداخته و فرد را در معرض مشکلات گوارشی و در نهایت سوء تغذیه قرار دهد.
هیچ چیزی جای غذا را نمی گیرد
انواع آجیل، مغزها، شیرینی و شکلات اگر نزدیک وعده اصلی صرف شود، فرد احساس سیری کرده و تمایلی برای غذای اصلی ندارد.
چون این مواد نمی توانند نیاز های تغزیه ای انسان را تامین کنند، اگر جانشین غذای اصلی شوند، باعث بروز سوء تغذیه به ویژه در کودکان و نوجوانان خواهند شد.
توصیه های غذایی برای مسافران
در طول سفر مانند سایر مواقع، به طور متناسب، متعادل و متنوع از تمام گروه های غذایی استفاده کنید.
بهتر است از خوردن سبزی های خام به دلیل احتمال آلودگی به میکروب و انگل بپرهیزید.
در زمان سفر برای جلوگیری از کم آبی مقدار مناسبی آب بنوشید. البته بهتر است از آب های بسته بندی که سلامت آن مورد اطمینان است، استفاده کنید. در غیر این صورت آب را جوشانده و یا نوشیدنی های گرم مثل چای بنوشید.
هیچ گاه از آبی که از سالم بودنشمطمئن نیستید، برای خوردن، شستن دهان و دندان ها و لنزهای طبی خود استفاده نکنید.
اشتهای انسان در ارتفاعات به طور معمول بیشتر می شود، با وجود این باید در این مناطق نیز در حد اعتدال غذا خورد، چون خالی یا بیش از حد پر بودن معده در ارتفاعات موجب بروز حالت تهوع می شود.
روزانه متناسب با نیاز بدن حدود 2 تا 3 لیوان شیر مصرف کنید و به جای غذاهای سرخ شده، غذاهای آب پز ، کبابی و تنوری مصرف کنید.
قبل از مصرف غذاهای کنسرو شده، از سلامت آنها اطمینان حاصل کرده و در صورت مشاهده برآمادگی و فرورفتگی روی قوطی از مصرف آن ها جدا خود داری کنید.