به گزارش گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو» به نقل از پایگاه اطلاعرسانی شبکه العالم، ملک عبدالله بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان طی حکمی، بندر بن سلطان را «بنا به درخواست خود او» از ریاست سازمان اطلاعات عربستان برکنار کرد و یوسف ادریسی را به جای وی گماشت.
بندر که پیشتر به مدت 22 سال سفیر عربستان در آمریکا بود، مسئولیت ویژهای در هدایت امور راهبردی و اطلاعاتی عربستان در منطقه داشته است.
مقامهای امنیتی عربستان پیشتر گفته بودند که بندر بن سلطان پس از گذشت دو ماه در خارج از این کشور برای عمل جراحی به عربستان بازخواهد گشت تا پست خود به عنوان رئیس دستگاه امنیتی و همچنین مسئول پرونده سوریه را دوباره تحویل بگیرد.
برخی تحلیلگران معتقد بودند که بندر احتمالا به دلیل عدم رضایت آمریکا از موضع عربستان در قبال بحران سوریه و حمایت این کشور از گروههای افراطی کنار گذاشته شده اما یک دیپلمات عربستانی پیشتر به آسوشیتدپرس گفته بود که بندر بدون تایید پادشاه عربستان هیچ تصمیمی نمیگیرد.
بندر بن سلطان که برایکمتر از دو سال رئیس سازمان اطلاعاتی سعودی بود، به حمایت از شورشیان در سوریه و موضع سرسخت در قبال ایران گرایش داشت.
در ماههای گذشته از قول این امیر عالیرتبه سعودی نقل شده بود که از آمریکا بابت حملهنکردن به سوریه و «نزدیکشدن به ایران» انتقاد کرده است.
خبرگزاری سعودی روز سهشنبه حکم ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی را منتشر کرد که در آن آمده است بندر بن سلطان درخواست کرده بود از سمت ریاست سازمان اطلاعاتی مرخص شود.
منابع اطلاعاتی در عربستان به خبرگزاریها گفتهاند که بندر بن سلطان، 65 ساله، پس از دو ماه اقامت در خارج از کشور برای عمل جراحی روی شانهاش، به عربستان باز گشته است.
مسئولیت او به عنوان رئیس سازمان اطلاعاتی عربستان شامل اجرای سیاست سعودی در منطقه شام نیز بوده است.حمایت از شورشیان سوریه که در پی براندازی بشار اسد هستند نیز از جمله این سیاستها بوده است.
بندر برادرزاده پادشاه عربستان و فرزند سلطان بن عبدالعزیز، ولیعهد سابق سعودی است که در اکتبر سه سال پیش در نیویورک درگذشت.
کاهش روابط با آمریکا اکتبر سال گذشته گزارش شد که این سفیر سابق عربستان در آمریکا، از قصد ریاض برای دور شدن از آمریکا در زمینه سیاست خارجی خبر داده است.
در گزارشها آمده بود که امیر بندر بن سلطان در جلسهای از نگرانیهای عربستان درباره سیاست آمریکا در قبال سوریه و ایران با دیپلماتهای اروپایی حرف زده است.
او آمریکا را در حل جنگ داخلی در سوریه و مناقشه اسرائیل و فلسطین ناتوان توصیف کرده بود. بندر همچنین ابراز نارضایتی کرده بود که «واشنگتن و تهران به یکدیگر نزدیک میشوند.» همچنین از بندر نقل شده بود که عربستان دیگر نمیخواهد وابسته باشد.
عربستان سعودی از زمان تاسیس در سال 1932 میلادی تاکنون متحد آمریکا بوده است.
در ماههای گذشته ناخشنودی از سیاست آمریکا در قبال ایران و سوریه در لحن برخی از چهرههای پرنفوذ سعودی آشکار بوده است.