به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از رشت، سید حسین رضویان کارشناس امور رسانه روز گذشته در دومین کرسی آزاداندیشی «شبکه های اجتماعی، بایدها و نبایدهای حضور در فضای مجازی » که در سالن اجتماعات شهید احمدی روشن دانشگاه پیام نور رشت برگزار شد، با اشاره به تعریف فضای مجازی و حقیقی و تفاوت این دو گفت: فضای حقیقی همراه با حضور جسمانی است و این حضورجسمانی در فضای مجازی وجود ندارد.
وی با اشاره به مجازی بودن فضای خیال افزود: اینترنت در هزاره سوم، همان خیال پردازی و شاعرانگی انسان های 2000 سال پیش است که باعث می شود ذهن شما به اندام شما دستوراتی را بدهد که در فضای سیاسی، اجتماعی ، فرهنگی، مراودات شخصی و عاطفی تصمیمات مورد نظر اداره کنندگان اینترنت را بگیرید.
کارشناس امور رسانه با ذکر این نکته که بعد از جنگ جهانی دوم انسان ها در محدوده مرزها زندگی می کنند و برای رفتن به سایر کشورها باید روادید داشته باشند، افزود: فضای مجازی، این مرزها را شکسته است؛ به عنوان نمونه با نرم افزار گوگل این قابلیت وجود دارد که بدون روادید به هرکجای دنیا سَرَک بکشیم و شکسته شدن مرزها فقط یک فرآیند مجازی نیست، بلکه یک ایدئولوژی است، این ایدئولوژی باعث می شود که فضای مجازی برروی فضای حقیقی تأثیر بگذارد .
رضویان گفت: مردمی که در یک کشور زندگی می کنند یک ملت را تشکیل می دهند و حفظ و حراست از جغرافیای سیاسی، هویت ملی و نیز فرهنگ، آداب و رسوم و اعتقادات برای هر ملتی حائز اهمیت است.
وی گفت: تأثیر فضای مجازی در این زمینه بسیار زیاد است. تغییر در اعتقادات و فرهنگ دینی و ملی کشورها و تغییر در سبک زندگی در راستای خواسته ها و اعتقادات اداره کنندگان اینترنت از تأثیرات فضای مجازی بر روی آحاد ملت بخصوص نسل جوان است.
کارشناس امور رسانه با اشاره به مضاعف بودن تأثیر شبکه های اجتماعی نسبت به سایر امکانات فضای مجازی مثل سایت و وبلاگ، علت این امر را تصمیم ساز بودن و رفتارساز بودن آن دانست و افزود: عکس العمل ما نسبت به حمله دشمن دفاع از خود و اعتقادات خود است و کار دشمن در شبکه های اجتماعی، تغییر دراعتقادات و فرهنگ جوانان جامعه است که به لاقید شدن و بی خیال شدن مردم در خصوص همه امور اساسی و ملی می انجامد.
رضویان گفت: یکی از اشتباهات ما در بخش آموزش و پرورش، کم توجهی به آموزش در رده پایه است که ریشه افراد در سنین کودکی شکل می گیرد.
وی به تأثیر شبکه های اجتماعی در افزایش میانگین سنی کشور و کم شدن تولدها اشاره کرد و افزود: جایگزینی حیوانات خانگی به جای فرزندآوری و افزایش دوستی های با جنس مخالف که به ازدواج منجر نمی شود یا بعد از ازدواج به طلاق می انجامد از دیگر تأثیرات منفی شبکه های اجتماعی روی جوانان است.
کارشناس امور رسانه در ادامه به کمرنگ شدن نقش خانواده و پررنگ تر بودن فضای مجازی در تربیت افراد در هزاره سوم اشاره کرد و افزود: مضرات حضور در شبکه های اجتماعی قطعاً بیش از نکات مثبت آن است و این نسبت به هیچ وجه قابل مقایسه نیست.
رضویان همچنین به ساختار جاسوسی نرم افزارهای وایبر و وی چت اشاره کرد و گفت: از این شبکه های اجنماعی بخاطر هزینه نداشتن برای کاربران استقبال زیادی شده اما کاربران با استفاده از این نرم افزارها به سازندگان آن اجازه ورود به اطلاعات شخصی خود، از بین رفتن امنیت مجازی و جاسوسی را می دهند.
در خلال این کرسی آزاداندیشی، دانشجویان و حُضّار نیز به بیان نظرات و مباحث خود پرداختند و با یکدیگر به گفت وگو نشستند.