گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ کمترین از 9 روز دیگر به شروع بزرگ ترین رویداد فرهنگی کشور باقی مانده است و همین مسئله باعث شده تا مسئولین بیست و هفتمین نمایشگاه کتاب تهران شتاب بیشتر به فعالیت های خود دهند؛ البته با تمام فعالیت های انجام شده و در دست انجام، باز هم شاهدیم که مسئولین نتوانستند به قول خود مبنی بر تحویل دادن غرفهها به ناشران به طور کامل عمل کنند.
در مدت زمان آمادهسازی بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب مسئولین فرهنگی از جمله وزیر ارشاد، مسئولین این دوره از نمایشگاه و خبرنگاران چند بار روند آماده سازی مصلی برای میزبانی این دوره از نمایشگاه بازدید کردند؛ با این حال در دیداری روز گذشته اهالی رسانه از نمایشگاه نکته ای که بیش از همه خودنمایی می کرد، عدم تحویل دادن غرفه ها به ناشران بود؛ البته تعداد اندکی از ناشران کودک و نوجوان برای آماده سازی غرفه های خود در مصلی حاضر شده بودند، ولی برخلاف وعده مسئولین، غرفه ها به تمام ناشران تحویل داده نشده بود.
نباید فراموش کرد که در بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب نسبت به سایر دوره ها تغییراتی صورت گرفته که شاید همین امر باعث کندی روند آماده سازی شده است؛ به طور مثال بخش بین الملل این دوره از نمایشگاه در ضلع جنوبی مصلی دایر نمی شود، بلکه به محل نمایشگاه بیست و پنجم، یعنی در کنار فضای باز متروی بهشتی خواهد بود؛ این بخش در مراحل اخر آماده سازی غرفه ها قرار دارد که قطعا طی امروز و فردا غرفه ها به ناشران این بخش تحویل داده خواهد شد.
آماده سازی بخش های کودک و نوجوان، دانشگاهی و حتی ناشران عمومی نیز هنوز به طول کامل تمام نشده و در این بخش ها نیز از حضور ناشران خبری نیست؛ در بخش آموزشی نیز کارهای مربوط به آماده سازی غرفه ها همچنان ادامه دارد که طبق گفته مسئولین اجرایی بیست و هفتمین نمایشگاه کتاب در مراحل پایانی خود قرار دارد.
البته نکته ای که بیش از همه در این دوره از نمایشگاه خودنمایی می کند، مسائل رفاهی و خدمات رسانی است که به نظر می رسد، قرار است با سال های گذشته تفاوت اساسی داشته باشد. به طور مثال جداسازی محل تردد عابران پیاده و وسایل حمل و نقل یکی از آنهاست. به طوری که خیابان هفتم مصلی برای تردد عابرین پیاده و خیابان کناری آن، برای تردد وسایل نقلیه است؛ همچنین به نظر می رسد که دیگر از بنرها و پوسترهای تبلیغاتی در وسط خیابان های منتهی به مصلی خبری نیست که قطعا این مسئله در زیباسازی و همچنین آرامش بازدیدکنندگان از نمایشگاه کتاب کمک شایانی خواهد کرد.
برپایی ایستگاه مهدکودک، ایستگاه سالمندان، افزایش تعداد استراحتگاه های مجهز به اینترنت و نمازخانه ها به 18 عدد، استفاده از قطارهای چرخ پلاستیکی و وجود اتوبوس ها برای سهولت بازدیدکنندگان، 1500 چرخ دستی و همچنین در نظر گرفتن 27 عدد ویلچر و واکر برای معلولان و جانبازان از جمله خدمات رفاهی است که به نظر می آید نسبت به سال های گذشته هم در ارائه و هم در تعدادشان تغییرات قابل توجهی انجام شده است.
از نکات دیگر بیست و هفتمین نمایشگاه کتاب تهران این است که برخلاف سال های گذشته امسال بخش های اداری مربوط به نمایشگاه در ضلع جنوبی شبستان متمرکز شده اند تا از این طریق بتوانند بهترو سریع تر به بازدیدکنندگان و ناشران خدمات ارائه کنند.
با تمامی اقدامات انجام شده، ظاهرا باز هم نمایشگاه امسال با مشکل تهویه هوا مواجه است؛ البته کارهای خوبی در این زمینه انجام شده، ولی با توجه به جمعیت زیاد بازدیدکننده از نمایشگاه، پاسخگوی مشکل تهویه هوا نخواهد بود. به طور مثال امسال چادرهای در نظر گرفته برای ناشرانی که در فضای بیرون شبستان مستقر هستند، طراحی های جدیدی دارند، یعنی می توان بخشی از سقف چادرها را برای گردش بهتر هوا باز کرد. طبیعتا این مسئله تاثیر چندانی در تهویه هوای داخل چادرها نخواهد داشت. در شبستان نیز قرار است علاوه بر روشن کردن دستگاه های تهویه، پنجره های نیمه طبقه نیز باز شود که به نظر می آید این طرح هم نمی تواند مشکل تهویه را به طور کامل برطرف کند.
به گفته مدیران اجرایی نمایشگاه امسال 4500 غرفه در نمایشگاه جانمایی شده که از این تعداد 1300 غرفه مربوط به ناشران عمومی است؛ البته 400 غرفه در فضای نیمه طبقه شبستان دایر شده است که این غرفه ها به ناشرانی اختصاص دارد که کتاب های منتشر شده شان به حد نصاب قانون نمایشگاه نرسیده است. علاوه بر این غرفه ها، سراهای اهل قلم جنبی و اصلی نمایشگاه، بازار جهانی کتاب،غرفه کشورها، سالن ویژه خلیج فارس، پاویونهای بخش بینالملل، سالن نمایش تمامی آثار فارسی که به زبانهای دیگر ترجمه شده است و... نیز در نیمه طبقه شبستان دایر شده اند.