به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، ناظری عصر دیروز در جلسه هم اندیشی «تحول در علوم انسانی» که به همت انجمن تحول در علوم انسانی دانشگاه فردوسی در این دانشگاه برگزار شد، بیان داشت: دید بسیاری از افراد در ارتباط با علوم انسانی بسیار منفی است و برخی افراد تصور میکنند که ادبیات شعر خواندن صرف است و همه تصور میکنند که باید دکتر و مهندس تربیت کنند.
وی با بیان اینکه آینده از آن جامعهای است که به آن مینگرد و به جلو پیش میرود، افزود: خلاقیت و پایداری دو عامل رشد جوامع آیندهنگر است. عصر امروز عصر دانش است؛ اما آیا در بورس شاخصی به نام دانایی وجود دارد؟
نیاز امروز کشور تنها سخت افزار نیست؛ بلکه به نرم افزار نیز محتاجیم
مدیر دبیرستان تیزهوشان هاشمینژاد ادامه داد: دنیای امروز دنیای دانایی است و بر محور اطلاعات میچرخد. نیاز امروز جامعه تنها سخت افزار نیست؛ بلکه ما به نرم افزار نیز احتیاج داریم و این نرم افزار علوم انسانی است.
ناظری با تاکید بر اینکه مدیریت منابع انسانی کشور، هنر علوم انسانی است، تصریح کرد: متاسفانه به دلیل نبود مدیریت کارآمد در کشور، فرار مغزها روز به روز در حال گسترش است. برخی تصور میکنند حتما باید نیروی انسانی از کشور خارج شود که فرار مغزها رخ دهد.
وی ادامه داد: در حقیقت اینگونه نیست؛ به طوری که مشاهده میشود آموزش و پرورش و دانشگاههای کشور نیروی متخصص تربیت میکنند؛ اما به دلیل اینکه مدیران کشور از تخصص و ایدههای آنان استفاده نمیکنند این افراد مقالات و دانش خود را در دیگر کشورها سرمایه میکنند با وجودی که در این کشور زندگی میکنند.
مدیران باید بتوانند از نیروی عظیم انسانی ارزش افزوده تولید کنند
مدیر دبیرستان تیزهوشان هاشمینژاد گفت: مدیران باید از این نیروی عظیم انسانی ارزش افزوده تولید کنند، این در حالی است که به دلیل ضعف مدیریت که از ضعف علوم انسانی ناشی میشود متخصصین کشور به حال خود رها شدهاند.
ناظری در پایان تاکید کرد: متاسفانه برخی درصدد هستند که علوم انسانی را حقیر کنند؛ در حالی که چنانچه علوم انسانی قوی داشته باشیم مطمئنا کشوری رشد یافته خواهیم داشت.
در ادامه محمد علی تقوی، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه علوم انسانی نقش نرم افزار در کشور را دارا میباشد، بیان داشت: امروز در کشور فاصله زیادی با سخت افزارهای روز دنیا نداریم؛ اما در زمینه نرم افزار فاصله بسیار زیاد است.
علوم انسانی عاملی در جهت شکل دادن مناسبات
وی با اشاره به اینکه علوم انسانی عاملی در جهت شکل دادن به مناسبات و روان کردن آن است، تصریح کرد: چنانچه یک پزشک، بیمارستان را به خوبی اداره میکند؛ این عامل به دلیل این نیست که پزشکی چیره دست است؛ بلکه به این دلیل است که در زمینه مدیریت که به علوم انسانی مربوط است، حاذق است.
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: امروز مناسبات خشن در جامعه بسیار است و نقش علوم انسانی مدیریت این مسائل است؛ بنابراین علوم انسانی بر خلاف آنچه برخی تصور میکنند جایگاه بسیار رفیعی دارد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه علوم انسانی تا حدودی تحت تاثیر بازار است؛ به طوری که تا زمانی که بسیار باشد ارزش کمتری دارد، گفت: علوم انسانی باید متحول شود؛ اما باید برداشتی صحیح از تحول این رشته داشته باشیم، به این معنا که باید به سمت کارآمدی این رشته حرکت کنیم. اینکه همیشه از طریق سخت افزاری درصدد هستیم قوانین را در کشور حاکم کنیم به دلیل ضعفمان در مدیریت و علوم انسانی است.
علوم انسانی باید همراه با علوم جهانی کارآمد شود
تقوی با تاکید بر اینکه علوم انسانی باید همراه با علوم جهانی کارآمد شود نه اینکه کنارهگیری کند، بیان داشت: درست است که ترجمه صحیح نیست؛ اما نمیتوان آن را به طور کلی مردود شناخت؛ زیرا نمیتوانیم خود را جدا از دنیا تصور کنیم؛ بلکه باید همراه با دنیا پیشرفت کنیم؛ اما به این مسئله نیز باید توجه کرد که علوم انسانی را باید بومی کرد تا بتوانیم در این علوم برای مسائل و مشکلات کشور خودمان چاره اندیشی کنیم.
وی افزود: در کشور جوان ما تنوع قومیتی بسیار زیاد است و تنها از طریق علوم انسانی است که میتوانیم اینها را مدیریت کنیم. علوم انسانی در مسیر بومی شدن باید با منظومه معرفتی هماهنگ باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی با اشاره به اینکه نباید موضعگیریها در زمینه علوم انسانی را سیاسی کنیم، تصریح کرد: نباید از علوم انسانی به عنوان ابزاری برای مکتوب کردن بهره گیریم؛ بلکه باید از حالت سیاسی و جناحی برخورد کردن خارج شویم؛ چراکه این مسئله یکی از ضربههای علوم انسانی است.
امروز در کشور ترجمه آشناتر از تالیف است
تقوی با تاکید بر اینکه متاسفانه امروز در کشور ترجمه آشناتر از تالیف است، در خصوص دلیل این امر خاطرنشان کرد: دلیل این است که در این مسیر ممیزی وجود دارد و متاسفانه زمانی که تالیفات به سمت اندیشههای بومی نزدیکتر میشود این ممیزی نیز افزایش مییابد.
وی با یادآوری اینکه بیش از آنکه به جنبههای فکری مسئله بپردازیم به جناحها پرداخته میشود، بیان داشت: در حوزه اندیشه یکی از مشکلات علوم انسانی بت سازی بیجهت است؛ به طوری که تصور میکنیم هر چه در کتابها به چاپ میرسد دارای وزن، ارزش و تقدس است و نمیتوان آن را به نقد کشید.
این استاد گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی در پایان گفت: در حوزه علوم انسانی با دو رشته معارف بیان واقعیتها و بیان ارزشها و هنجارها مواجه هستیم؛ در بحث بیان ارزشها و هنجارها عنوان میشود که عدالت امری نیکوست و همه باید در این زمینه برابر باشند؛ بنابراین عمده مسائل در خصوص علوم انسانی اسلامی مربوط به هنجارها و ارزشها است.