به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از شیراز، سعید جلیلی در میان شور دانشجویان شیرازی وارد این دانشگاه شده و با استقبال باقری لنکرانی، وزیر بهداشت دولت نهم، مواجه شد.
سعید جلیلی سخنان خود را با طرح چند پرسش آغاز کرد و گفت: شرایطی که امروز کشور ما در آن قرار دارد و با همه مشکلاتی که داشته و روندی که می خواهد ادامه دهد، چه مختصاتی وجود دارد؟ در جهان امروز و در کشورهایی که ویژه در منطقه اطراف ما هستند، میان گذشته و آینده آنها چه ارتباطی برقرار است؟ اینجا دانشگاه است و جایگاه اصلی بررسی و پاسخ به این دو سوال در این محیط باید باشد. تعیین مختصات زمانی جغرافیایی و جهانی هر کشور از نکاتی است که باید به آن توجه شود و عدم توجه به آن سبب آسیب و ضربه به آن کشور می شود.
وی افزود: مختصات جغرافیایی یکی دیگر از مواردی است که برای طی مسیر باید به آن توجه داشت؛ چرا که کشورها جدا از یکدیگر نیستند و با هم ارتباط دارند، توجه به مختصات زمانی نیز بسیار مهم است و در نظر گرفتن این سه مختصات با هم میتواند کشوری را در طی مسیرش یاری کند.
نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: اینگونه نیست که اگر این به مسائل نپردازیم، این مسائل در خلأ مانده و دیگران هم به آن نپردازند؛ بلکه دیگران براساس ارزشها و حقوق ما به آنها پرداخته و برنامهریزی میکنند.
جلیلی با بیان اینکه امروز یک دوره خاص است، گفت: شما شاهد این هستید این مسائل در دیگر کشورها نیز به چشم میخورد مثلا در همین دو ماه پیش برای کشوری مثل آفریقای مرکزی برنامهریزی نظامی داشتند از همین رو امروزه مهم است که دانشجوی متعهد نسبت به این پرسشها پاسخی مناسب داشته و برمبنای آن بداند چگونه باید عمل کند.
وی تصریح کرد: یکی از بحثهای جدی این است که امروز براساس مناسبات حاکم بر جهان تعریفی ارائه کنیم، آن چیزی که ما وارث آن هستیم، مناسبات جدیدی پس از جنگ جهانی دوم شکل گرفته است، این مناسبات نه بر مبنای عدالت و نه بر مبنای حقوق بشر و دموکراسی؛ بلکه بر مبنایی خاص که چند کشور بر آن حائل هستند یعنی قدرت، آن هم به تعریف خودشان شکل گرفته است.
نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی گفت: به صراحت تعدادی از کشورها بیان میکنند که ما میتوانیم امتیازی مثل وتو داشته باشیم و دیگران ندارند، این همان مناسبات حاکم بر جهان است.
جلیلی ادامه داد: امروز مناسباتی بر مبنای زور و ثروت در جهان حاکم است و فضایی که وجود دارد این است که هیچ حرفی را نمی تواند این انحصار جهانی به چالش بکشد. دلیل مخالفت آنها با ایران این است که کشور ما در حال شکستن انحصارات آنهاست. به عنوان مثال در بحث هایی مانند هسته ای و موشکی، نه تنها این انحصار شکسته شده؛ بلکه به عنوان یک الگو در حال پیشروی است.
وی افزود: در بحث هستهای نیز بنابر ان.پی.تی چند کشور میتوانند از انرژی هستهای برخوردار باشند؛ در صورتی که بقیه کشورها این حق را ندارند، این یعنی شکل گیری انحصاراتی که برای این قدرتهای معدود امتیازاتی را در بر دارد.
نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه اگر کسی بر این امتیازات معترض شود باید به شورای امنیت شکایت کند، گفت: وقتی به شورای امنیت کشیده شود همان قدرت، آن اعتراض را وتو میکند، حالا تصور کنید اگر چند کشور برای این امتیاز بخواهند با هم در مقابل یکدیگر بایستند، چه وضعی پیش میآید.
جلیلی خاطرنشان کرد: دعواهای درونی قدرتها نیز در داخل این منطقه است و امروز شاهد آن هستیم که این مناسبات ویژگی جدیدی را به بار آورده و آن «تزویر» است.
وی با بیان اینکه اگر این امتیازات قبل از جنگ جهانی بود چه تفاوتی داشت، افزود: اگر آن زمان مناسبات بر مبنای زور شکل میگرفت کسی مثل هیتلر ابایی از بیان آن نداشت، به صراحت نژادپرستی خود را بیان میکرد؛ اما امروز این مناسبات با مبنای زور و با بیان تزویر انجام میشود.
نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: با حاکم شدن این مناسبات، همان هایی که دارای سلاح های کشتار جمعی هستند، بر مبنای نادیده گرفتن حقوق ملتها کار میکنند و حرف از حقوق بشر می زنند و کشورهایی که در تاریخشان نامی از انتخابات یا قانون اساسی نیست دم از دموکراسی زده و این همان عملکرد تزویرگونه است؛ مهمترین مسئله این است که کسی این امتیازات را به چالش بکشد و به دنبال چرایی وجود این امتیازات بگردد، آن گاه قدرتها این عملکرد را ایجاد تنش میخوانند.
جلیلی با اشاره به گزینه های روی میزی که آمریکایی ها از آن دم می زنند، گفت: آنها از گزینه نظامی بسیار سخن می گویند در حالی که این گزینه، جزو اولین گزینه های آنها بود که در جریان هشت سال دفاع مقدس مصرف شد؛ اما ایران نه تنها در برابر آن گزینه به پیروزی رسید، بلکه به عنوان الگویی معرفی شد که نتیجه آن، بعدها در جنوب لبنان و با آزادی آن منطقه مشخص شد.
وی افزود: یکی از نویسندگان آمریکایی نوشته است که تمام روسای جمهوری ایالات متحده بر این جمله امام خمینی(ره) اعتقاد کامل دارند که آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به حمله گاز انبری آمریکا و متحدانش علیه ایران با استفاده از ابزار تحریم گفت: اینکه ما الآن در یک پیچ تاریخی هستیم یک بحث کاملا علمی است که باید در محیط دانشگاه راجع به آن بحث و بررسی صورت بگیرد. پیشرفت هایی که برکت جمهوری اسلامی در ایران شکل گرفته و جایگاهی که هم اینک در آن قرار داریم، باعث شده که نویسندگان غربی در مقالاتشان به این نکته اشاره کنند که آنها در دوران افول به سر می برند.
جلیلی در ادامه سخنانش به اقتصاد مقاومتی پرداخت و آن را اقتصاد پیشرفت دانست و تصریح کرد: اقتصاد مقاومتی یعنی موانعی که بر سر راه پیشرفت کشور قرار دارد، برداشته شود. تمدن ما تمدنی نیست که به حداقلی ها راضی شود؛ بلکه نگاهش به قله هاست تا بتواند تراز انقلاب و تمدن اسلامی را به ظهور برساند. در بحث اقتصاد مقاومتی ساختار اجرایی کشور هم باید در همین راستا قرار بگیرد و به دنبال فراهم آوردن امکانات برای کشف و پرورش استعدادها باشد که لازمه این کار، مدیریت جهادی است.
وی با تاکید بر وجود استعدادهای سخت افزاری و نرم افزاری بسیاری که در کشور وجود دارد، با بیان اینکه اقتصاد امروز ما «یک بام و دوهوایی است»، افزود: بودجه ای که سالانه به تصویب می رسد، از لحاظ عدد و رقم بودجه بالایی است؛ اما چرا باید 62 هزار میلیارد تومان معوقات بانکی داشته باشیم؟ این در شرایطی است که تحریم ها علیه ملت وضع شده و اگر این مبلغی که قرار است به کشور تزریق شود از طریق این کانال هایی که سوراخ هایی در آنها وجود دارد، بازهم خودمان به واسطه اشکالات اداری موجود، آن را کم می کنیم؛ بنابراین لازم است که سیستم اداری بهبود پیدا کند.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای سابق کشورمان به مباحث هسته ای نیز پرداخت و در این زمینه گفت: در بحث هسته ای، مقاومتی که نظام و ملت ما انجام داد به جهت دفاع از دانشگاه و راه آن بود.
پرسش و پاسخ با دانشجویان
با پایان یافتن سخنرانی سعید جلیلی در تالار فجر دانشگاه شیراز، نوبت به پرسش و پاسخ با دانشجویان رسید که در این قسمت از برنامه، این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با سوالات متفاوت حاضرین پاسخ های ارایه کرد که بعضا با تشویق حضار همراه می شد.
یکی از دانشجویان پیرامون محکومیت های ایران در عرصه جهانی و شورای امنیت سازمان ملل سوالی مطرح کرد که جلیلی گفت: ما نباید صرفا چند رای گیری درباره مسایل سخیف مثل ادعای ترور سفیر عربستان در یک کشوری را مورد اعتنا قرار دهیم. آنها خودشان ادعا می کنند و سپس رای گیری می کنند و بلافاصله آن کشور را محکوم می کنند. آیا مسایل مهمتری وجود ندارد؟ آیا شما می دانید که در کشور رواندا 800 هزار نفر کشته شدند و هیچ بیاینه ای صادر نشد؟ اما به خاطر برخی ادعاها، موضوع ایران در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح می شود و در شورای امنیت به رای گذارده می شود. این رای ها و فضاسازی ها به خاطر فشاری که ابرقدرت ها بر روی کشورها اعمال می کنند، گذاشته شود. بنده خودم با برخی مسئولان این کشورها و حتی روسای کشورهای اروپایی در این زمینه صحبت کرده ام که آنها از فشارهای تحمیلی بر خود می گفتند.
نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به سوال یکی دیگر از دانشجویان نیز اینچنین پاسخ داد: یکی از تفاوت های جمهوری اسلامی با انحصارطلبان جهانی است که نظام ما یک الگوی تمام عیار است که البته این الگو سر در منابع ثروت و قدرت ندارد؛ بلکه سر در آرای مردم دارد و رابطه عمیقی میان جمهوریت و اسلامیت به وجود آورده است. وقتی که بحث جمهوریت مطرح می شود، این اسلامیت و ولایت فقیه است که مانع از بین رفتن آرای ملت می شود مانند انتخابات های سال های 76، 80، 84، 88 و 92.
جلیلی با یادآوری رفتار خلاف قانون فتنه گران در سال 88، بیان کرد: در آن سال و طی هر ملاقاتی که با مقام معظم رهبری برگزار شد، ایشان به جد تاکید می کردند که مبادا به مردم ظلمی صورت بگیرد و دیدیم که در بعضی مسایل، پای کار برخی اتفاقات هم ایستادند. دشمن می خواهد مدل جمهوری اسلامی که برمبنایی غیر از قدرت و ثروت است را از بین ببرد.
در ادامه جلسه پرسش و پاسخ دانشجویان از دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی، یکی از منتقدین جلیلی پشت تریبون آمد و گفت: وقتی شما مسئول پرونده هسته ای بودید ما فرصت دیدار و سوال از شما را نداشتیم، اما الآن می گویم که اقدامات شما باعث افزایش تحریم ها شد. سعید جلیلی در پاسخ به انتقاد این دانشجو به تشریح جزییاتی از روند مذاکرات هسته ای سال های گذشته پرداخت.
جلیلی در رابطه با مذاکرات هسته ای طی سال های قبل و از سال 84 که پرونده هسته ای را آقای لاریجانی تحویل گرفت، تا دوران حضور خود در ماجرای مذاکرات، توضیحات را ارایه کرد.
وی تصریح کرد: اولین سفری که داشتیم به نیویورک بود که در آن زمان، فعالیت های ایران با قید داوطلبانه تعلیق شده بود. در آن جلسه وزرای خارجه سه کشور غربی حضور داشتند. آنها می گفتند که شما چرا تعلیق را شکستید؟ پاسخ ما این بود که فعالیت های هسته ای جزو حقوق ماست. آنجا وزیر خارجه آلمان گفت که باید این تعلیق دوساله تبدیل به تعطیل و بعد تخریب شود؛ اما با مقاومتی که ملت انجام دادند، نه تنها این اتفاقات نیفتاد، بلکه موفق شدیم در زمانی کوتاه به غنی سازی 5.3 درصد برسیم و تعداد سانتریفیوژهای ما افزایش چشمگیری پیدا کرد که نهایتا به غنی سازی 20 درصد رسیدیم.
دبیر سابق شورای عالی امنیت در همین زمینه ادامه داد: در یکی از گفتگوها در ایتالیا که لاریجانی هم حضور داشتند، خاویر سولانا گفت که یک زمانی شما به ما می گفتید بگذارید یک سانتریفیوژ داشته باشیم و ما اجازه نمی دادیم؛ اما الان 3000 سانتریفیوژ دارید.
جلیلی گفت: البته تعداد سانتریفیوژها باعث نگرانی کشورهای غربی که دارای سلاح و بمب اتمی هستند، نشده است؛ بلکه آنها از الگو شدن ایران هراس دارند. با داروهای تهیه شده از فناوری هسته ای، سالانه 850 هزار بیمار از آنها بهره مند می شوند و استفاده از فناوری برای نیازهای جامعه است که حق مسلم ماست.
وی با تاکید بر اینکه آژانس موظف است سوخت هسته ای را به کشورهای عضو برساند، ادامه داد: اما بعد از مدتی برخی کشورها سعی کردند برای ما نرخ تعیین کنند که مثلا شما تا فلان میزان باید سانتریفیوژ داشته باشید و غنی سازی نمایید که ما در برابر این موضوع مقاومت کردیم. دلیلی وجود ندارد که وقتی ما می توانیم سانتریفیوژهای پرشماری را بسازیم، یک تعداد محدود را بپذیریم؛ طرف مقابل ما همیشه دنبال یک بهانه است.
مذاکره کننده ارشد هسته ای سابق کشورمان افزود: در ادامه مذاکراتی که در ژنو (تیم مذاکراتی سابق) داشتیم، خانم اشتون گفت که ما دیگر نمی توانیم با شما گفتگو داشته باشیم. او گفت که شما، شماره تلفن های ما را دارید، هر زمان که به نتیجه رسیدید با ما تماس بگیرید. من هم در پاسخ گفتم که شما هم شماره تلفن ما را دارید، هر وقت رویکردتان عوض شد، به ما اطلاع دهید. کمتر از یکماه خانم اشتون نامه از سرگیری مذاکرات برای ما ارسال کرد.
جلیلی گفت: توانستیم ظرف دوسال به غنی سازی 20 درصد برسیم (تشویق دانشجویان) شهید شهریاری برای موفقیت در غنی سازی 20 درصد حتی یک ریال هم از جمهوری اسلامی نگرفت.
نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی در در پایان سخنانش در جمع دانشجویان دانشگاه شیراز گفت: یکی از سرمایه های مهم کشور ما وحدت و همبستگی ملی در عین تکثر و تنوع آرا است که با این وحدت، در عرصه ای که دشمنان به گمان خود می توانند بر روی آن مانور دهند، آنان را ناکام خواهیم کرد.
لازم به ذکر است، دانشجویان دست نوشته هایی با مضامینی همچون «نه قدرت، نه ثروت، فقط حقوق ملت»، «نظام اسلامی ما نظام سرمایه داری نیست»، «ورود یک درصدی ها ممنوع!»، «مطالبه ما دیگر مبارزه با مفاسد اقتصادی نیست، مبارزه با اقتصاد فسادپرور است»، «سلام بر عضو جبهه 99 درصدی ها» بر روی دست گرفته اند./180ب1/