به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از گرگان، نخستین کارگاه نقد و بررسی کتاب عصر روز گذشته با نقد کتاب Virginia woolf and consciousness تألیف بهزار پورقریب، عضو هیئت علمی دانشگاه گلستان در سالن رشد این دانشگاه برگزار شد.
پورقریب، مولف این کتاب بیان داشت: در این کتاب، 9 رمان بلند و یک مقاله طولانی، اثر ورجینیا وولف،، نویسنده معروف انگلستانی از جنبه های مدرنیته و فمینیست به بررسی گذاشته شده است.
وی افزود: این کتاب 344 صفحه ای در مدت 18 ماه به پایان رسیده است که 6 فصل دارد؛ در فصل اول آن زن در ادبیات انگلیسی از جوامع سنتی به معاصر بررسی می شود، فصل دوم این کتاب شروع و آغاز هوشیاری نسبت به حقوق زن در جامعه سنتی را تداعی می کند، در فصل سوم مدرنیته به نمایش در می آید، در فصل چهارم آن نیز فرهنگ زن بررسی می شود، فصل پنجم شامل نکات فردی و فردگرایی است و در فصل ششم به عنوان فصل پایانی به طور کل آثار ورجینیا وولف مورد ارزیابی قرار می گرد.
مولف این کتاب با بیان اینکه ورجینیا وولف در آثارش از جنبه های سیال ذهنی بهره می برده است و بیشتر شخصیت پردازی می کرده و شخصیت های داستانش نیز همگی زن بودند، تصریح کرد: نگاه ورجینیا نگاه فمینیستی افراطی نبود و تنها به بیان حقوق زن و معرفی حقیقت وجودی آن می پرداخت که بنده نیز در این کتابم سعی کردم تصویر روشنی از نگاه این نویسنده در آثارش ارائه دهم.
در ادامه مسعود احمدی، عضو هیئت علمی دانشگاه دولتی گنبد کاووس با بیان اینکه نقد کتاب سلیقه ای است و الزاما نظرات ارائه شده به معنای زیر سوال بردن کتاب و نویسنده نیست، سخنانش را شروع کرد و گفت: با وجود اینکه محتوای کتاب به بررسی نگاه فمینیستی می پردازد، در عنوان و نام کتاب اثری از آن نمی بینیم و از این نظر عنوان از آنچه که خواننده قرار است در کتاب بخواند اطلاعاتی نمی دهد.
وی به معرفی روند رو به رشد ورجینیا در نگارش آثارش و همچنین دیدگاه و سبک نوشتاری این نویسنده رمان نویس انگلستانی پرداخت.
شمس الدین رویانیان، عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان نیز در این جلسه با بیان اینکه این کتاب داوری شده است و اگر ایراد اساسی داشت به چاپ نمی رسید، نقدهایش را شروع کرد و گفت: نقل قول های این کتاب زیاد است، در صورتی که کتابی که تألیفی است باید نقل قول های کمتری داشته باشد.
وی متذکر شد: بررسی 9 رمان آن هم رمان های بلند به همراه یک مقاله در یک کتاب زیاد است و بهتر بود نصف این تعداد در کتاب بررسی شود.
پورقریب در پاسخ به این نقدها گفت: در کتاب Virginia woolf and consciousness یک موضوع و یک جنبه آثار ورجینیا بررسی شد و این باعث شد با تنها نگاه به یک جنبه بتوانم هر تعداد اثری از وی را بررسی کنم.
نویسنده کتاب Virginia woolf and consciousness همچنین خاطرنشان کرد: نقد من در این کتاب اثبات ادله بود؛ بنابراین ذات این مطلب می طلبید که نقل قول های بسیاری به کار ببرم.
در ادامه جلسه دانشجویان هر یک سوال هایی راجع به فمینیست و شخصیت ورجینیا را بیان کردند و جلسه از نقد و موشکافی و بیان نقاط ضعف و قوت کتاب به بحث پیرامون دیدگاه فمینیستی و شخصیت ورجینیا در عصر زندگی اش ادامه یافت.
لازم به ذکر است، این کارگاه را کتابخانه و مرکز نشر دانشگاه گلستان تدارک دیده بود./220ب3/