به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از گرگان؛ بابک دربیگی مشاور و رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد ظهر امروز در حاشیه جشنواره روابط عمومی های برتر استان گلستان در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری دانشجو مبنی بر نوع برخورد دولت با رسانه های منقتد گفت: دولت فارغ از اینکه کسی را بخواهد یا نخواهد، دوست داشته باشد یا نداشته باشد کسی را همراه ببیند و یا رو در روی خود ببیند، وظیفه دارد به نقد جواب بدهد.
نقد می تواند با نفی همراه باشد
وی تصریح کرد: نقد حتی می تواند نفی باشد می توان هر جریانی را به طور کامل نقد و یا نفی کرد اما برخی اوقات یک هدفمندی و جریان سازی هایی اتفاق می افتد که با دروغ و هتاکی همراه است و این در برخی نشریات کاملا مشهود است که سازماندهی شده و هتاکانه برای زدن زیرساخت های مختلف آمده اند که این دیگر نقد نیست.
دولت باید در برابر نقد تسامح و تساهل را بالا ببرد
دربیگی در واکنش به تذکراتی که به روزنامه کیهان و وطن امروز داده شد خاطرنشان کرد: مصادیق ها جای بحث دارند اما در کل معتقد هستیم دولت باید تسامح و تساهل خود را در جریان نقد بالا ببرد ولی این را نیز باید در نظر داشت که نقد با دروغ فرق دارد.
سگ های زرد دروغ بود
وی در همین رابطه به حاشیه های تدفین اعضای گروه موسیقی «سگ های زرد» اشاره کرد و گفت: قضیه سگ های زرد دروغ مطلق بود جالب است که این دروغ به طور مرتب تکرار می شد در حالیکه وزارت ارشاد اصلا پولی بابت این داده نشده و اصلا اختیاری در این حدود نداشته است ولی این دروغ مکررا تکرار می شد.
مشاور وزیر ارشاد افزود: این دروغ ها آنقدر تکرار می شود که معضل ساز است به طوری که همه باورشان شده است؛ این ها نقد نیست بلکه دروغ پراکنی و تهمت زدن و هتاکی و در برخی موارد نیز وراد شدن به حوزه های خصوصی افراد است.
دولت وظیفه دارد نقد را بپذیرد
دربیگی با بیان اینکه نقد فارغ از اینکه نفی باشد باید منصفانه باشد، متذکر شد: البته منصفانه بودن نقد را ما تعیین نمی کنیم این را باید جامعه تعیین کند برای مثال ما نمی توانیم به روزنامه ای بگوییم ما را نقد منصفانه کن چرا که انصاف را در این باره ما مشخص نمی کنیم و تشخیص و تعیین آن با جامعه است از این جهت دولت وظیفه دارد نقد را بپذیرد به معنای اینکه فضای بستر نقد را فراهم کند فارغ از اینکه نقد از جانب چه کسی است.
رئیس مرکز روابط عمومی وزارت ارشاد یادآور شد: فرقی نمی کند نقد از جانب چه کسی باشد ولی این را باید در خاطر داشت که دو طرفه نقد را بپذیریم اینگونه نباشد که وقتی قدرت در دست ماست همه را نابود کنیم ولی وقتی دست دیگران افتاد بگوییم حالا حاکمیت وظیفه دارد نقدپذیر باشد، قطعا این را جامعه هم نمی پسندد.
رسانه ها با هر گرایش سیاسی آزاد هستند
وی تأکید کرد: شکی نیست که بسیاری از رسانه ها سیاسی کار می کنند فرقی نمی کند در دفاع از ما و یا در مخالفت با ما؛ نمی توان گفت که نباید هدفمندی وجود داشته باشد طبیعتا وقتی در کشور احزاب نیستند رسانه ها نقش احزاب را بازی می کنند و به دنبال این هستند نگرش های سیاسی خود را رواج دهند بنابراین کل جامعه بپذیرد که نقد فارغ از اینکه از چه کسی و با چه هدفی است، لازم است.
فضای نقد برای همه رسانه ها باید یکسان باشد
دربیگی تصریح کرد: فضای نقد باید برای همه یکسان باشد اینگونه نباشد که روزنامه ای هتاکی به حضرت رسول (ص) بکند ما چشمانمان را ببندیم ولی اگر نقدی صورت گرفت واویلا سر دهیم؛ بر این اسا ما نیز به عدالت و مساوات در جریان نقد واقفیم ولی نقدی که در آن دروغ و هتاکی نباشد.
وی افزود: نباید برخی حق خود بدانند که برتر از دیگران باشند و یا فکر کنند حق دارند به اطلاعاتی دسترسی داشته باشند که دیگران دارند و از آن اطلاعات علیه دیگران استفاده کنند این دیگر نقد نیست بلکه یک سوء استفاده رسانه ای از یک سری اطلاعاتی است که در جریان حاکمیت یک گروه خاص قرار می گیرد.
نقد طبیعت هر رسانه است
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت ارشاد تصریح کرد: دولت می داند مشکلاتی دارد که باید در جایی بازخورد و نتایج آن را ببیند بنابراین رسانه می تواند نگاه انتقادی به دولت داشته باشد دولت هم به دنبال این نیست که جلوی نقد را بگیرد به طور کل اگر از رسانه نقد را بگیرید چیزی برای گفتن ندارد و دولت باید بدان عمل کند و بستر را به طور مساوی برای همه فراهم کند.
باید با تولید محتوا به رقابت با ماهواره بپردازیم
دربیگی در بخش دیگری از سخنانش در پاسخ به پرسش «خبرگزاری دانشجو» در خصوص صحبت های رئیس جمهور در رابطه با اینکه ماهواره روی هویت ما تأثیری نداشته است نیز گفت: تحقیق به تازگی روی شبکه های ماهواره ای فارسی زبان داشتم ولی اساس معتقد هستم ابزار را نمی توان بست چون خودش را تحمیل می کند بلکه ما باید روی تولید محتوا کار کنیم.
وی تصریح کرد: معتقد هستم چه مخالف ماهواره باشیم چه مخالف نمی توانیم به صورت کلی جلوی آن را بگیریم؛ بر اساس این واقعیت وزارت ارشاد با همکاری شورای عالی مجازی دارد روی تولید محتوا کار می کند تا رقابت کند.
ماهواره را باید به صورت خودکار حذف کرد/فیلتر کنید وی پی ان می خرند!
مشاور وزیر ارشاد با بیان اینکه اگر خودمان تولید محتوا داشته باشیم نباید نگران چیزی باشیم، متذکر شد: ماهواره ابزاری است که هم در اختیار مخالفان و هم در اختیار خودمان است بنابراین باید با شناخت مخاطب و نیازسنجی اساسی و تولید محتوا به رقابت با شبکه های بی محتوا و تحریف شده ماهوراه بپردازیم و آن را به طور خودکار حذف کنیم چرا که مخاطب است که انتخاب می کند، مخاطب است که سواد رسانه ای و آگاهی اش بالا رفته؛ ما به لحاظ تکنولوژی باید خود را به آن ها برسانیم با گیر و بند درست نمی شود برای مثال اگر فیلتری صورت بگیرد مخاطب بخواهد «وی پی ان» می خرد.
منظور روحانی موافقت با شبکه های ماهواره نبود
دربیگی تصریح کرد: اینکه روحانی می گوید ماهواره را بپذیریم قطعا به این معنا نیست که با ان موافق است.
وی افزود: من فکر نمی کنم آقای روحانی موافق پخش «من و تو» و یا «فارسی1» باشد اصلا به دنبال این نیستیم.
دربیگی تأکید کرد: قطعا پذیرش وجود یک چیزی به دلیل موافقت با آن نیست برای مثال وقتی شهر پر از آپارتمان است و من با توجه به شرایط در آپارتمان زندگی می کنم به این معنی نیست که موافق آن هستم ولی می توانم محتوای آپارتمان را به گونه ی متناسب با سبک زندگی خودم بسازم و حتی مخاطبانی را راغب به آن کنم.
رئیس مرکز روابط عمومی وزارت ارشاد با اشاره به اینکه در فقه داریم که شأن فقیه تعیین مصادیق نیست، گفت: ابزار وجود دارد باید از آن استفاده کرد اما مصادیقش را با محتوای خودمان مقایسه کنیم.
وی در بخشی از سخنانش به بحث شبکه های اجتماعی ورود پیدا کرد و بیان داشت: ما متولی شبکه های اجتماعی نیستیم ما یک عضو در شورا هستیم مانند بقیه اعضا؛ تصمیم گیری با دیگران است و ما فقط نظراتمان را اعلام می کنیم.
دربیگی تصریح کرد: البته ما شفاف اعلام کردیم که مشکلمان با بستن و فیلترینگ و محدودیت حل نمی شود چون هر چه ببندید آن ها راه دیگری پیدا می کنند در واقع اگر این فشار را که برای بستن و فیلترینگ اگر روی تولید محتوا باشد مخاطبان زیادی را به خود جذب خواهد کرد.
وی در پایان تدکید کرد: فضای حاکمیت صیانت از فضای اخلاقی جامعه است و در این شکی نیست اما راه این صیانت بستن و بگیر و ببند نیست راهش ایجاد بسترهای تعالی فرهنگ بخش های دیگر است برای مثال اگر کار تاریخی خوب داشته باشید هیچ کدام از برنامه های عقب مانده و تحریف شده «جِم تی وی» و «فارسی1» نمی توانند جای ان را بگیرند و به خودی خود حذف می شوند.