زهره کشاور، دکترای بهداشت باروری در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، در مورد خدمات درمانی که به مادران باردار ارائه می شود، گفت: خدمات درمانی که ماماها به زنان باردار ارائه می دهند در درجه اول، کمک رسانی و درمان است، به این دلیل که ماماها از زمانی که یک خانم باردار می شود تا زمان به دنیا آوردن نوزاد، گام به گام در کنار مادر قرار دارد و توصیه های لازم را به زنان ارائه می دهد.
وی افزود: حضور ماماها در بیمارستان ها و برای انجام زایمان طبیعی مقرون به صرفه تر است و ماماها خدماتی که ارائه می دهند خدمات روحی و روانی را نیز شامل می شود که بهترین خدمات را با کمترین هزینه به بیماران و متقاضیان ارائه می دهند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: ماماها در طول زمان بارداری به مادران اطلاعاتی در مورد نحوه تغذیه و استفاده از مکمل ها می دهند، همچنین آموزش های زمان بارداری و حین زایمان را طی جلساتی در اختیار مادران قرار می دهند که این امر به کمتر شدن آسیب مادران و بهبود وضعیت جسمی مادران کمک زیادی می کند.
وی در ادامه تصریح کرد: مادران در کلاس هایی که در زمان بارداری برای آنها ترتیب داده شده است حاضر می شوند و طی 10 هفته آموزش های لازم را از طریق ماماها دریافت می کنند همچنین هنگام زایمان، ماما در کنار مادر قرار می گیرد و به زن باردار آرامش می دهد و استرس مادر را کم می کند و به نوعی قوت قلبی برای مادران اند، ماماها به دلیل اینکه مدت زمان زیادی در کنار مادر هستند به راحتی می توانند احساسات مادران را درک کنند و اقداماتی انجام بدهند که درد و ناراحتی مادران کمتر شود.
کشاورز درمورد بی توجهی به ماماها گفت: فعالیت مادران در چند سال اخیر از نگاه جامعه پنهان مانده است و مردم به جایگاه فعالیت ماماها بی توجه شده اند، نادیده گرفتن خدمات ماماها به این دلیل است که آموزش هایی است که به مردم در طی این چند سال داده شده است، آموزش درستی نبوده است همچنین جایگاه ماماها را برای مردم به خوبی تشریح نکرده ایم.
وی در ادامه بیان کرد: برای زنان باردار در طول این چند سال توضیحی درمورد خدماتی که ماماها به بیماران ارائه می کنند داده نشده است و فرهنگ سازی درستی درمورد فعالیت های ماماها صورت نگرفته است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: مردم تصور می کنند که اگر برای انجام زایمان به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنند درمان آنها سریعتر و بهتر صورت می گیرد، درصورتی که این تصور اشتباه است و نباید برای انجام زایمان طبیعی ساده به پزشک متخصص مراجعه کرد.
وی اظهار داشت: بخشی از گرایش مردم به سزارین به دلیل فعالیت های کادر پزشکی و درمانی است که در بیمارستان ها مستقر بودند، به این خاطر که در سال های گذشته برخورد مناسبی با افرادی که خواهان زایمان طبیعی بودند، صورت نمی گرفت واحترام و شان مادر از بین می رفت ولی در حال حاضر اولین کاری که باید انجام بدهیم این است که دیدگاه کادر پزشکی را نسبت به انجام زایمان طبیعی تغییر بدهیم.
وی در ادامه بیان کرد: مردم باید آموزش ببینند که سزارین ممکن است چه عوارضی برای آنها در پی داشته باشد و تکنیک های درست به مردم آموزش داده شود و با اطلاع رسانی درست در رسانه ها، مردم را به سمت زایمان طبیعی سوق بدهیم.
دکترای بهداشت باروری گفت: در کشور یکی از مسائلی که وجود دارد این است که متخصصان زنان و زایمان به حیطه کاری ماماها وارد شده اند همچنین فرهنگ تخصص گرایی در میان مردم رسوخ پیدا کرده است، البته این مشکل را می توان در تمام رشته ها مشاهده کرد، مثلا فردی که دچار بیماری سرماخوردگی ساده شده است به جای مراجعه به پزشک عمومی به پزشک متخصص ریه مراجعه می کنند.
وی تصریح کرد: تخصص گرایی بزرگترین مشکلی است که هم اکنون با آن مواجه هستیم و این موضوع موجب بالا رفتن هزینه ها در حوزه بهداشت و درمان می شود.آموزش هایی که دانشجویان مامایی در دانشگاه ها داده می شود، از لحاظ تئوریک و بالینی آموزش های کاملی است ولی با این حال آموزش ها باید مداوم و پیوسته باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: تصمیماتی هم اکنون در سطح وزارتخانه برای ماماها و انجام خدمات آنها در بیمارستان ها صورت گرفته است ولی باید نگاهی اصولی به این موضوع داشت و به نظام ارجاع و سطح بندی کردن خدمات توجه بیشتری را مبزول داشت.
کشاورز در پایان گفت: سیاست های پرداختی و بیمه ای که در مورد ماماها وجود دارد باید تغییر کند و اگر قرار است در کشور از خدمات ماماها بهره ببریم باید حمایت قانونی از این گروه نیز وجود داشته باشد.