به گزارش گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»، مارک فانچر -حقوقدان و نویسنده آمریکایی- در تحلیلی به بررسی نقش سازمان سیا در قاره آفریقا میپردازد.
فعالیت های سیا در آفریقا ارتباط مستقیمی با حضور نظامی آمریکا در این قاره دارد. به عنوان نمونه، حمایت سازمان سیا از مخالفان قذافی در لیبی و پشتیبانی اطلاعاتی از آنان، موجبات دخالت نظامی ناتو در این کشور را فراهم آورد. تاثیر فعالیت های سیا در آفریقا را نباید ساده انگاشت.
گزارش 7000 صفحه ای کمیته امنیت سنا در خصوص شکنجه مظنونان به تروریسم توسط این سازمان، نشان از تاریخچه طولانی جنایات بین المللی سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده در نقاط مختلف جهان دارد. زمانی که رییس جمهور آمریکا، باراک اوباما، به شکنجه سیستماتیک سیا – شامل محرومیت از خواب، شبیه سازی خفگی با آب، منجمد کردن و ضرب و شتم- اعتراف می کند، جای هیچ شکی در صحت گزارش مذکور باقی نخواهد نماند.
در حالی که هیچ نقطه ای از جهان از شکنجه احتمالی ماموران سیا در امان نیست، قاره آفریقا با تمامی چالش های موجود، به شکل ویژه از این خشونت بی پایان رنج می برد. سال گذشته، کرافتون بلک -بازپرس یکی از سازمان های حقوقی در انگستان- مجموعه ای از اسناد را گردآوری کرد که نشان می دهد سازمان سیا، از قاره آفریقا به عنوان بخشی از برنامه تنبیهی خود به بهانه مبارزه با مظنونان به تروریسم استفاده کرده است.
به موجب دادخواست وی، گروهی از شرکت های خصوصی که از سوی دولت آمریکا حمایت می شوند، 5 برنامه تنبیهی را از جیبوتی تا افغانستان به مرحله اجرا گذشته اند. بلک می گوید: شرکت های آمریکایی برای جابجایی زندانیان از هواپیماهای چارتری استفاده می کردند تا با تاسی به توافقات عملیات ویژه، از رعایت ملزومات قانونی و نظارتی مصرح در کنوانسیون حقوق بین المللی اجتناب کنند.
این گروه از توافقات، اجرای ماموریت های مختلف را برای دولت امریکا، قانونی به حساب می آورد. در همین راستا، در دادخواست بلک از شکایت محمد الاسد –شهروند یمنی که در تانزانیا ربوده شده و توسط سیا در جیبوتی و افغانستان شکنجه دیده- حمایت شده است.
بدون شک عملیات سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا در آفریقا، فراتر از برنامه ای تنبیهی فوق العاده است. دو سال پیش، واشنگتن پست گزارش داد: سازمان سیا عملیات های ضد تروریستی و امنیتی خود را با قدرت و منابع محدودتر، به آفریقا نیز تسری داده است.
اسناد طبقه بندی شده سیا نشان می دهد، بخشی از پرسنل این سازمان، به منظور احداث پایگاه نظامی در فرودگاه بین المللی اوگادوگو، در ماه های اخیر به بوریکنافاسو سفر کرده اند. هواپیماهای جاسوسی آمریکا صدها مایل در خاک مالی، موریتانی و صحرای بزرک آفریقا به پرواز در می آیند تا اصطلاحاَ به تعقیب مبارزان القاعده بپردازند.
نقش مخرب سیا در آفریقا موضوع تازه ای نیست. لودو ویته –نویسنده مطرح بلژیکی- در کتاب خود، پیرامون ترور پاتریس لومومبا می نویسد: سیدنی گاتلیب به عنوان مامور سیا، با جعبه ای از سم برای از بین بردن لومومبا به کنگو سفر می کند.
اگرچه لری دولین، رییس سیا در کنگو، از نسبت دادن ترور لومومبا به سیا تفره می رود، در کتاب خود اینگونه اعتراف می کند: سازمان سیا عملیات سیاسی و نظامی گسترده ای را در آفریقا به اجرا درآورده است، به عنوان مثال خلع لومومبا از قدرت، نمونه ای از این اقدامات در دهه 70 میلادی است.
از آنجاکه گزارش سنا از شکنجه های این سازمان، راه را بر هرگونه فرار از واقعیات بسته، برخی از نمایندگان سنا سعی دارند تا هویت تهییه کنندگان این گزارش برای در امان ماندن از سوء قصد احتمالی مخفی بماند. سناتور دیان فاینشتاین اعلام کرده: متن کامل این گزارش منتشر نخواهد شد چرا که سیا تلاش خواهد کرد تا شواهد و اسناد مورد اشاره در گزارش را از بین برده یا مخدوش نماید.
از سوی دیگر فعالان آفریقایی زیادی در تلاش هستند تا قاره آفریقا را از لوث وجود سیا پاک کنند. به گفته کووامه ترو –فعال فقید آمریکایی: سرانجام، امواج مردم سالاری گرد آمده و ضربه نهایی را بر پیکر سازمان سیا وارد خواهند آورد.