به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از بیرجند، انجمن اسلامی مستقل دانشجویان دانشگاه بیرجند بعد از سفر استانی نوبخت به خراسان جنوبی، خطاب به وی نامهای نوشت؛ در این نامه آمده است:
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر نوبخت، معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهور؛
سلام علیکم؛
ضمن تبریک هفته دولت به شما و همه همکارانتان در هیات دولت، خداقوت ما را به عنوان بخش کوچکی از جامعه دانشگاهی کشور پذیرا باشید؛ چراکه بر کسی پوشیده نیست که یک سال فعالیت و تلاش در راستای اعتلا و پیشرفت هر چه بیشتر نظام جمهوری اسلامی ایران به چه میزان طاقتفرسا و مشکل است؛ اما شما و همکارانتان در هیات دولت به منزله رئوس امور اجرایی کشور با تلاشی مداوم به انجام این مسئولیت خطیر پرداختید. امید است که باتقوا و تلاش هر چه بیشتر بتوانید هر چه بهتر در مدت زمان باقی به پیشرفت ایران اسلامی بپردازید انشاءالله.
با توجه به گذشت یک سال از عمر فعالیت دولت تدبیر و امید، فرصت خوبی است تا در هفته دولت و به واسطه تشریف فرمایی جنابعالی به استان خراسان جنوبی، عملکرد دولتمردان را مورد بررسی قرار داده؛ چرا که همواره نگاه دقیق به گذشته میتواند چراغی شود جهت حرکت در آینده؛ بنابراین فرصت را مغتنم شمردیم و بر خود وظیفه دانستیم نکاتی را به شما به عنوان نماینده دولت عرض کنیم.
الف: ابتدا چند نکته درباره اوضاع کشور و فعالیتهای صورت گرفته در سالی که گذشت:
1-فرهنگ: رهبر معظم انقلاب فرهنگ را به عنوان یکی از سه عنصر اصلی اقتدار آفرین برای کشور بیان کردند. آنچه بر ما مشهود است این است که رهبری از همان ابتدای انقلاب نسبت به فعالیتهای فرهنگی دغدغه ویژهای داشتهاند و همیشه به صورت مداوم نسبت به فرهنگ و تهاجم فرهنگی هشدارهای جدی دادهاند.
دولت یازدهم نیز با گفتمان اعتدال کار خود را آغاز کرد و انتظار میرفت که مشی اعتدالی دولت هر بیشتر در عرصه فرهنگ نمایان شود؛ اما هر چه زمان گذشت این باور در ما بیشتر تقویت شد که دولت نتوانسته آن اعتدال مورد نظر خود را در عرصه فرهنگ به اجرا درآورد و با نگاهی گذار به عملکرد این دولت در فعالیتهای فرهنگی و سیاستهای فرهنگی به وضوح میتواند مشاهده کرد که دولت حتی هنوز نتوانسته تعریفی متناسب با گفتمان خود از فرهنگ ارائه دهد.
عدم توجه به جبهه فرهنگی مؤمن و کنار گذاشتن مدیران انقلابی که در فعالیتهایی همچون انتشار نشریات مخالف ارزشهای اسلامی، اختصاص ناعادلانه یارانه مطبوعات و پرداخت آن به نشریات و مطبوعات جریانی خاص مشهود است، حساسیت ما را برانگیخته است. همچنین توجه پرداختن به شبکههای اجتماعی که امروز به عنوان یکی از عوامل و ابزارهای اصلی تهاجم فرهنگی دشمن علیه فرهنگ اسلامی شناخته میشود، بدون هیچ توجیه عقلانی، جای نگرانی و اعلام خطر دارد. اظهارنظرهایی همچون برابر دانستن هنرمند ارزشی و غیر ارزشی، حمایت از هنرمندان نقش داشته در فتنه 88 و... همه گوشهای چند از فعالیتهای فرهنگی دولت یازدهم است که سبب به وجود آمدن نگرانیهایی در جامعه ایرانی نسبت به عملکرد دولت در این حوزه شده است.
2- اقتصاد: دومین عنصر اصلی اقتدار آفرین برای نظام که رهبر معظم انقلاب معرفی کردند، اقتصاد است. باید توجه داشت که اقتصاد همواره موضوعی بود است که از بعد از پیروزی انقلاب دشمن چشم به آن دوخته است تا شاید بتوان ملت ایران را از حرکت انقلابی و مستحکم خود باز دارد. این خیال خامی است که دشمن در سر میپروراند؛ اما دولتمردان ما باید به این موضوع حساس یعنی اقتصاد توجه و جهت بهبود و سامان بخشیدن آن اهتمام ویژهای بنمایند.
شایسته است اقتصاد مقاومتی به عنوان راه حلی کارگشا برای شرایط امروز کشور، بیشتر مورد توجه دولتمردان قرار گیرد؛ بنابراین سوال ما از شما این است که چه میزان دولت به سیاستهای اقتصاد مقاومتی عمل کرده است؟ آیا رشد واردات مخصوصا کالاهای چینی و اتخاذ سیاست رکود در صنعت و سایر بخشهای اقتصادی با سیاستهای اقتصاد مقاومتی که اقتصادی درونزا و مبتنی بر صنعت داخل است همخوانی دارد؟
آیا چشم دوختن به خارج و چشم امید بستن به اندک درآمد حاصله از توافقنامه ژنو، مبتنی بر این سیاست کلان نظام است؟ از همان ابتدای دولت یازدهم آنچه به عنوان مشی اصلی و هدف دولت اعتدال در اقتصاد مطرح بود، برداشتن تحریمها از طریق مذاکره بود؛ اما طبق فرمایشات مقام معظم رهبری باید توجه داشته باشیم که «در عرصه دیپلماسی هم آن کشوری موفّق است که متّکی باشد به نیروی درونزا؛ آن دولتی میتواند در پشت میز مذاکره دیپلماسی حرف خودش را سبز بکند و به مقصود و نتایج مورد نظر خودش دست پیدا بکند که متّکی باشد به یک اقتدار درونی، تواناییهای درونی؛ حساب میبرند از یک چنین دولتی».
اما نکته مثبتی که در این یک سال در اقتصاد مشاهده کردیم ایجاد آرامش نسبی در بازار ارز و سکه بود که حقا و انصافا شایسته تقدیر است.
3- علم: سومین عنصری که رهبر معظم انقلاب به عنوان یکی از عناصر اصلی اقتدار آفرین نام بردهاند، مسئله علم و دانش است.
دانشگاه به عنوان یکی از مراکز تولید علم در کشور، در یک سال گذشته دچار تحولات بسیاری بوده است، از همان روزهای ابتدایی روی کار آمدن دولت که دو گزینه معرفی شده برای وزارت علوم به دلیل سوابق حضور در فتنه 88 و حضور در حوادث بعد انتخابات، از مجلس شورای اسلامی رأی اعتماد را کسب نکردند، نگرانیهایی مطرح میشد که دانشگاه در این دولت باید محل بحث بسیار باشد و سرانجام فرجی دانا به عنوان اولین وزیر علوم رأی اعتماد گرفت.
اما آقای نوبخت! باید بگوییم که در این چند ماه حضور فرجی دانا، دانشگاهها دچار حواشی بسیاری شدند و فضای سیاستزدگی بر دانشگاهها حاکم شد. اولین اقدامی که این خطر را نشان میداد انتخاب توفیقی و میلی منفرد به عنوان دو معاون وزارتخانهی علوم بود. این دو فرد نتوانسته بودند به دلیل سوابق شرکت در فتنه و طرح شبهه تقلب علیه نظام از خانه ملت رأی اعتماد را کسب کنند اما چه میشود که به معاونت وزیر منصوب میشوند؟ همچنین بازگشت دانشجویان با سوابق اقدامات علیه نظام، انتشار نشریات معلومالحال از جمله فعالیتهایی است که امروز و در 9 ماه فعالیت وزارت فرجی دانا روی داده است. به تعدد هشدار داد که این نوع نگاه به جامعه دانشگاهی کشور باعث وارد آمدن ضربه به فضای علمی کشور خواهد شد.
توجه به فرمایشات رهبری همواره میتواند کارگشا باشد چه رسد به اینکه موضوع دانشگاه و دانشجو باشد لذا شما و رییسجمهور محترم را به این فرمایش ایشان توجه میدهیم که: «دانشگاه را مرکز جوَلان سیاسى و تلاشها و فعالیتهای جناحهای سیاسى قرار ندهید. سمّ مهلک حرکت علمى این است که دانشگاهها تبدیل بشوند به باشگاههاى سیاسى؛ کارى که در یک دورهاى انجام گرفت. این به معنای نفى حرکت سیاسى در بین دانشجویان دانشگاهها نیست؛ بنده همیشه مدافع و منادى کار سیاسى دانشجوها و دانشگاهیان بودهام و هستم ـ الان هم معتقدم ـ منتها نگاه سیاسى، مَشرب سیاسى، فهم سیاسى و فعالیت سیاسى داشتن، یک حرف است و دانشگاه را و کلاس درس را و محیط علمى را جولانگاه کار سیاسى قرار دادن، یک حرف دیگرى است؛ اینها با همدیگر تفاوت دارد. آرامش دانشگاه کمککنندهى به این است که دانشگاه بتواند در زمینهى مسائل علم ـ که اینهمه اهمیت دارد ـ کار خودش را انجام بدهد، وظیفهى خودش را انجام بدهد، و اگر خداینکرده عکس این بشود، اولین ضربهاى که خواهیم خورد، این است که حرکت علمى در دانشگاه و به تبع آن در کشور متوقف خواهد شد، یا کند خواهد شد؛ و عرض کردیم توقّف، به معنای عقبگرد است».
استیضاح فرجی دانا جهت پایان یافتن به همین سیاسیکاریها صورت گرفت تا روند اشتباه وزیر علوم اصلاح شود. اما آقای دکتر نوبخت ما پس از استیضاح وزیر علوم شاهد اظهارنظرهایی بودیم که از دولت و نزدیکان آن شنیده میشد که روند وزارت و سیاستهای آنها تغییر نخواهد کرد. اگر همینطور باشد باید گفت که به دغدغههای رهبر معظم انقلاب و همچنین ما به عنوان بخشی از جنبش دانشجویی توجهی نشده است و باید منتظر آیندهای ملتهب در سال جدید تحصیلی باشیم که این مخالف شعار اعتدال دولت محترم میباشد.
امروز روند مذاکرات، تبدیل به روندی فرسایشی شده است
4-سیاست خارجه: آقای دکتر نوبخت، دولت یازدهم از همان ابتدای روی کار آمدن خود عنوان داشت که در حوزه سیاست خارجه با مشی تعامل و تنشزدایی با جهان شروع به کار خواهد کرد. در همین راستا مذاکرات هستهای را در سطح وزرای خارجه و با هدف کاهش تحریمها در عین حفظ عزت ملی در پیش گرفت. که سرانجام آن به توافق ژنو ختم شد. لذا این تلاشها شایسته تقدیر است.
اما همه ملت ایران باید بدانند که با گذشت یک سال، دولتهای مستکبر جهان و در رأس آنها آمریکا با وجود ادامه مذاکره با ایران، بر تحریمهای ایران افزودند و بارها با ادبیات سخیف مردم ایران را تحقیر کردند. مذاکراتی که رهبر معظم انقلاب از همان ابتدا بارها بر عدم اعتماد به غرب و بیفایده بودن آن تاکید کردند و از دولت خواستند که به نتایج مذاکرات دل نبندد. امروز روند مذاکرات، روندی فرسایشی شده است، دولت باید بداند دولتهای مستکبر زمانی تحریمها را کاهش خواهد داد که ما نیز از ارزشهای خودمان دست برداریم.
5- بهداشت و سلامت: معاونت محترم ریاست جمهور، به جرات میتواند گفت که حوزهی سلامت یکی از قویترین حوزههای فعالیت دولت است که به منزله نقطه قوتی برای دولت به حساب میآید. دولت با اجرای طرح بیمه سلامت و توجه به قشر پایین جامعه و توجه به سیاستهای افزایش جمعیت در این وزارت خانه، آن را به عنوان موفقترین حوزه فعالیت خود تبدیل کرده است. امید است با ادامه این فعالیتها شاهد روزهای خوشی در این حوزه باشیم.
6- پرونده کرسنت: آقای نوبخت، با انتخاب آقای زنگنه به عنوان وزیر نفت دوباره مسئله کرسنت و فسادی که در این پرونده رخ داده است در ذهنها تازه گردید. از طرفی دادگاه لاهه با رأی خود علیه ایران بیشتر توجهها را به خود جلب کرده است. اما متاسفانه از طرف دولت هیچ گزارش و نسبت به این پرونده و فساد آن به مردم داده نمیشود. ما به عنوان بخشی از جریان دانشجویی مسلمان وظیفه داریم که در مقابل این نوع فسادها از شما مطالبه کنیم و بخواهیم در اسرع وقت نسبت به پاسخگویی درباره این فساد اقدام نمایید تا بیش از این چهره کشور و مخصوصا دولت محترم در این فساد مخدوش نشود.
وجود پروژههای ناتمام و نبود امکانات تخصصی آزمایشگاهی مهمترین مشکل بر سر راه پیشرفت علمی دانشگاه بیرجند است
اما مسئله دومی که سبب شد این نامه را خطاب به شما بنویسیم، مسائل مربوط به استان خراسان جنوبی است.
با توجه گذشت 10 سال از پیوستن خراسان جنوبی به جمع استانهای کشور اما باید گفت مردم این استان از ضعف شدید امکانات در حوزههای مختلف مخصوصا دانشگاه، حمل و نقل، صنعت، کشاورزی، آب آشامیدنی رنج میبرند.
وجود دانشگاههای متعدد دولتی، آزاد، علوم پزشکی و پیام نور سبب شده است که امروز خراسان جنوبی به عنوان یکی از قطبهای دانشگاهی شرق کشور شناخته شود. تعداد بالای پروژههای ناتمام در دانشگاههای خراسان جنوبی مخصوصا دانشگاه دولتی بیرجند، نبود امکانات تخصصی آزمایشگاهی و تحقیقاتی، کمبود بودجه دانشگاهی و کمبود فضای خوابگاهی سبب شده تا دانشگاههای خراسان جنوبی در عین وجود پتانسیلهای فراوان اما پیشرفت لازم را در سطح علمی برخوردار نباشد.
یکی دیگر از بخشهایی که سبب شده بر محرومیت استان خراسان جنوبی بیفزاید، ضعف در بخشهای حمل و نقل است. نبود خطوط ریلی و همچنین کمبود در بخشهای هوایی و فرودگاهی و مناسب نبودن محورهای زمینی، از مشکلات عدیدهای است که شهرهای این استان و مرکز آن یعنی شهرستان بیرجند با آن دست و پنجه نرم میکنند.
بخش صنعت نیز یکی دیگر از بخشهایی است که دچار ضعفهای بسیاری است. با توجه به وجود معادن بسیار در استان اما نبود صنایع تبدیلی سبب شده تا مواد معدنی به صورت خام از استان خارج شده و اشتغال در صنعت کاهش پیدا کند در حالی که میتوان این بخش تبدیل به یکی از بخشهای مولد اشتغال در استان شود و از بیکاری در استان بکاهد.
بخش چهارمی که از نبود توجه مناسب در این استان رنج میبرد، کشاورزی است. این استان در زمینههای بسیاری همچون زرشک و زعفران و عناب پیشتاز در کشور است و به عنوان بزرگترین تولیدکنندگان کشور در این گونهها شناخته میشود. اما متاسفانه خشکسالیهای پیدرپی در استان سبب شده که کاهش این تولیدات کشاورزی به خطر بیفتد.
بخش پنجمی که لازم دیدیم دربارهی استان مطرح کنیم مسئله کمبود آب آشامیدنی مناسب است که در آیندهای نزدیک میتواند زمینهساز بحرانهای بزرگی در منطقه شود.
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشجویان مستقل دانشگاه بیرجند به عنوان یکی از تشکلهای استان خراسان جنوبی لازم دانست تا نکاتی را به حضور شما به عنوان معاونت محترم برنامهریزی و نظارت راهبردی و سرپرست معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییسجمهور برساند تا نقش کوچکی را در اعتلای کشور و استان خود ایفا کرده باشیم
.
والسلام علیکم
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه بیرجند
شهریورماه 93