به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، علی مطهری روز گذشته در همایش ملی نکوداشت آیتالله سید محمدحسن نجفی قوچانی در سالن جوانبخت دانشگاه آزاد قوچان گفت: ابتکار مسئولین در برگزاری همایش نکوداشت آقانجفی قوچانی حاکی از روشنبینی و حسن انتخاب آنان دارد، زیرا اینگونه بزرگداشتها موجب تقویت و تصفیه روح و تقوا در جامعه میشود.
وی افزود: اولین باری که با نام آقانجفی قوچانی آشنا شدم در سال 55 و قبولی در کنکور مهندسی مکانیک دانشگاه تبریز بوده، که پدرم کتاب سیاحت شرق وی را برای مطالعه به من دادند.
نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه در اوایل دلیل اهدای این کتاب از سوی پدرم را نمیدانستم، گفت: هنگام تحصیل در تبریز من همان حالاتی را داشتم که آقانجفی قوچانی هنگام سفر و تحصیل با آن همه گرسنگی و برخورد با قحطی داشتهاند و مطالعه این کتاب با تأثیر، تحصیل در قربت را بر من آسان ساخت.
مطهری با اشاره به این موضوع که سفرنامهنویسی به صورت فارسی در گذشته برای علما مرسوم نبوده و برخی افراد نیز در حال حاضر فارسینویسی را کسرشأن خود میدانند، تصریح کرد: تواضع، فروتنی، بیتکلف بودن، برخورداری از عزت نفس، حفظ کرامت انسانی و توجه به اهل بیت همراه با حریت و آزادی را میتوان از کتاب سیاحت شرق آقانجفی قوچانی درک کرد.
وی ادامه داد: ایشان در کتاب سیاحت شرق خود به حوزههای علمیه و عالمان عصر خود پرداخته و بدون طرفداری و جانبداری، وضع روحانیت را بحث و انتقاد میکند و این نشان از خالیبودن وی از هواهای نفسانی دارد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر این موضوع که باید درباره رویکرد اخلاقی و عرفانی آقانجفی قوچانی صحبت شود، خاطرنشان کرد: ایشان صرفا فقیهی که به بحثهای انتزاعی و فلسفی جدای از مسائل جامعه پرداخته باشد، نیست؛ بلکه چند بُعدی بودن مهمترین شاخصه ایشان به حساب میآید.
«آزادی اجتماعی بدون آزادی معنوی میسر نیست»
مطهری با یادآوری اینکه توجه به این دو بعد اخلاقی و عرفانی در این همایش بیان نشده، گفت: به تعبیر شهید مطهری آزادی اجتماعی بدون آزادی معنوی میسر نیست و دنیای امروز اشتباه میکند که بدون رسیدن به آزادی معنوی به دنبال آزادی اجتماعی است.
وی تصریح کرد: آنچه آزادی اجتماعی را محدود ساخته یکی از ناحیه انسانی است که به خاطر هواهای نفسانی حقوق خود را ضایع میکند و دیگری از ناحیه قوانینی بوده که بشر بر خود وضع میکند؛ زیرا قانونگذار به نفع خود، خانواده، قبیله، شهر، کشور یا ملت خود قانون را وضع کرده و کمتر کسی به فکر وضع قانون به نفع بشریت است.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بیان داشت: گاهی نیز آزادیهای اجتماعی از سوی انسانهای دیگر مخدوش شده و به دلیل نداشتن آزادی معنوی حقوق یکدیگر را پایمال میکنند.
نخستین کسی که امام را کشف کرد، شهید مطهری بود
وی با اشاره به این موضوع که شهید مطهری شخصیتهای بزرگ را مثل گوهر کشف کرده و از آنان استفاده میکرد، گفت: نخستین کسی که امام خمینی(ره) را به عنوان یک شخص برجسته و استثنایی کشف کرد، شهید مطهری بوده که از داخل خاطرات آیتالله منتظری میتوان دریافت.
مطهری با اشاره به سخنان آیتالله منتظری خاطرنشان کرد: آقای مطهری میگفت حیف است حاج آقا روحالله که نظرات اصلاحی دارد، در فلسفه و عرفان محصور باشد؛ بلکه باید مرجع تقلید شود.