به گزارش گروه بین الملل "خبرگزاری دانشجو" به نقل از روابط عمومی شبکه چهار، برنامه سیاسی «آینه» جزئیاتی از مصاحبۀ شبکۀ خبری"روسیا الیوم" با یک افسر سابقِ سازمان اطلاعات خارجی انگلستان، موسوم به اِم آی سیکس را منتشر و تحلیل کرد. موضوع این مصاحبه در خصوص نحوۀ تعامل این بنگاهِ جاسوسی، سایر سازمانهای اطلاعاتی و تجسسی غرب و رژیم صهیونیستی با پدیدۀ تروریسم بود.
سلام مسافر، مجری برنامۀ قِصاریَ القول شبکه خبری روسیا الیوم با چارلز شویبِریج، افسر سابق دایرۀ موسوم به مقابله با تروریسم در«ام آی سیکس» به گفتگو نشست و از او پرسید: چگونه است که سازمانی با این عرض و طول، نتوانست پیدایش گروه تروریستیِ بزرگ و مسلحی را که توانست سرزمینی به بزرگی قلمرو انگلستان را در غرب عراق و شرق سوریه در معرض تهدید خود قرار دهد، شناسایی کند و با آن مقابله کند؟
چارلز شویبِریج، پس از ارائۀ مقدمه ای دربارۀ تشکیلات اطلاعاتی انگلستان گفت: سازمان اطلاعات بریتانیا و سازمانهای اطلاعاتی متحد آن در سطح جهان، به ویژه سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا " سی آی اِی " ، فعالیت گروههای تندروی مدعی مذهب را در سطح جهان زیر نظر دارند و در موارد متعددی هم از این گروههای تروریستی سوء استفاده می کنند. این گونه فعالیتها، از جمله فعالیتهای اصلی این سازمانهای اطلاعاتی است. در طول بیست سال گذشته مشکلاتی در بوسنی و هرزگوین وجود داشت، و بیم آن می رفت که نیروهای مسلحی در آن منطقه به استخدام باندهای تروریستی درآیند. چنان که می بینید در لیبی، افغانستان و سوریه، این تروریستهای حرفه ای به استخدام گروههای تروریستی در می آیند.
تروریستهایی که نام جهادی روی خود گذاشته اند و مدعی اسلام هستند، از مدتها پیش مورد توجه سازمانهای اطلاعاتی آمریکا بوده اند. گزارشهای جدی در داخلِ سی آی اِی و ام آی سیکس، وجود دارد که نشان می دهد این سازمانها در بسیج و اعزام نیروهای تروریست از مبداء لیبی به مقصد سوریه، فعالانه عمل می کنند. لذا پاسخ به این پرسش شما زمان زیادی می طلبد، چون نمونه ها و شواهد زیادی برای این موضوع هست. پس بطور خلاصه می گویم: آیا واقعا موضوع این است که سازمان ام آی سیکس، در پیش بینی میزان خطر این جریان تروریستی ناتوان بوده است ؟ من فکر نمی کنم که چنین چیزی صحت داشته باشد. این سازمانهای اطلاعاتی از میزان خطر این گروههای تروریستی کاملا آگاه هستند، و آگاهانه اجازه می دهند این گروهها فعالیتهای خود را ادامه دهند و از اقدامات آنها نیز حمایت می کنند. در واقع این اقدام بخشی از سیاست خارجی دولتهای غربی است.
آیا سازمانهای اطلاعاتی مذکور از شکل گیری و ادامۀ فعالیت گروههای تروریستی در لیبی حمایت کردند؟
بله حمایت کردند.
در مورد این سازمانها و عملکردشان توضیح بیشتری دهید؟
نباید فراموش کنیم ام آی سیکس که سازمان اطلاعات خارجی بریتانیا است تا اندازۀ بسیار زیادی شبیه سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا یا همان سی آی اِی است. این سازمان همکار بزرگ ما در جهان تجسس است و ما دربارۀ همه چیز با آن سازمان تبادل اطلاعات می کنیم . با یکدیگر همکاری می کنیم و عملیاتهای مشترکی داریم. پیشینۀ همکاری ما سالهای مدیدی را در بر می گیرد.
اگر فعالیتهای ام آی سیکس را در نظر بگیریم خواهیم فهمید که با سیاست خارجی انگلستان گره خورده است. کافی است فعالیتهای سیاست خارجی انگلستان را طی سه سال گذشته زیر نظر بگیریم. خواهیم دید که چگونه دولت انگلستان در تضعیف بعضی از کشورها مثل سوریه نقش اساسی ایفا کرد و یا افکار عمومی بریتانیا را فریب داد و وانمود کرد که ایران دشمنِ انگلستان است و این کشور را تهدید می کند.
چرا ام آی سیکس در خصوص افکارعمومی بریتانیا دست به چنین اقدامی زد؟
به دلیل اینکه اسرائیل، ایران را برای خود خطر جدی می داند و این رژیم برای لندن از اهمیت زیادی برخوردار است. لذا با توجه به اهمیت بالای نفت برای بریتانیا و آمریکا، عجیب نیست که این دو دولت تا این اندازه خود را درگیر بحرانهای خاورمیانه نمایند. آنها تحولاتی به نامِ انقلاب در سوریه به وجود می آورند و شورشیان را حمایت می کنند. حتی سازمان اطلاعاتی داخلی انگلستان یعنی اِم آی فایو هم با تروریستهای مسلح در سوریه همکاری می کنند.
در خصوص بازداشت تروریست رها یافته از زندان گوانتانامو توضیح دهید؟
پلیس انگلستان تروریستی را بازداشت کرد که قبلا در زندان گوانتانامو در بند بود. او در رفت و آمد بین سوریه و انگلستان بود و برای تروریستهای آن جا کمک می برد. اما محاکمۀ این تروریست به جایی نرسید و توانست خود را از اتهامات وارده تبرئه کند.
چرا توانست خود را تبرئه کند؟
زیرا اسناد موجود نشان داد که سازمان اِم آی فایو، در همۀ موارد از او حمایت کرد و او طبقِ راهنمایی های سازمان اطلاعات داخلی انگلستان فعالیت می کرد. در واقع اِم آی فایو، در اوج گیری بحران در سوریه نقش به سزایی ایفا کرد. اکنون می دانیم ام آی فایو با دولت خودخواندۀ داعش و جبهۀ تروریستی النصره پیوندهای نزدیکی دارد.