کد خبر:۳۶۳۴۸۵
یادداشت دانشجویی/

شناخت دشمن در اندیشه امام خمینی (ره)

یکی از مهم‌ترین شاخص‌های امام شناخت دقیق و عمقی از دشمنان است که نمونه آن را می‌توان در مواجههٔ ایشان با بهائیت دید. امام به خوبی دشمن اصلی و پشت صحنهٔ دشمنی بهائیت - که‌‌ همان اسرائیل است - را دیدند و به مردم معرفی کردند.

گروه دانشگاه "خبرگزاری دانشجو"؛ امروزه جمهوری اسلامی ایران نه به عنوان کشوری عقب مانده و ضعیف بلکه از موضع قدرت با سایر کشور‌ها در حال تعامل است و این پیشرفت برای بسیاری از سیاستمداران بزرگ جهان جای تعجب و تامل داشته و دارد.

اما این پیشرفت به خودی خود حاصل نشده و مطمئنا یک رهبری و مدیریت قوی در پس آن بوده که امام خمینی و جانشین خلف ایشان به خوبی این را ثابت کرده‌اند. یکی از موارد مهم در اندیشه و اقدامات امام بزرگوار و مقام معظم رهبری، حفظ نظام می‌باشد و از آنجایی که دشمنی چندین سالهٔ دشمنان جمهوری اسلامی ایران برکسی پوشیده نیست، شناخت دشمن بهترین اقدام، یکی به جهت کاهش خطرات احتمالی و دیگری بخاطر مقابله مدبرانه با تهدیدات پیشرو می‌باشد.

بدون شناخت از دشمن و بدون آگاهی از نقشهٔ آن‌ها چگونه می‌توان با درایت و حکمت در مقابل آن‌ها حرکت کرد و به هدف خود رسید، در حالی که دشمن با تمام نیرو و توان خود سعی در براندازی و ایجاد سدی برای عدم رسیدن به هدف می‌باشد.

 «من باز می‌گویم همه مسئولان نظام و مردم ایران باید بدانند که غرب و شرق تا شما را از هویت اسلامیتان – به خیال خودشان – بیرون نبرند، آرام نخواهند نشست... نه از ارتباط با متجاوزان خشنود شوید و نه از قطع ارتباط با آنان رنجور، همیشه با بصیرت و با چشمانی باز به دشمنان خیره شوید و آنان را آرام نگذارید که اگر آرام گذارید لحظه‌ای آرامتان نمی‌گذارند.»

این جمله امام به خوبی دیدگاه ایشان را در مقابل دشمنان نشان می‌دهد. ایشان‌‌ همان طور که خودشان با چشمانی باز و بیدار به مسائل و اتفاقات نگاه می‌کردند، مسئولین نظام و مردم را نیز همواره به هوشیاری و بصیر بودن در مقابل دشمنان سفارش می‌کردند.

شناخت دقیق و نه سطحی از دشمن

یکی از مهم‌ترین شاخص‌های امام در طول حیاتشان شناخت دقیق و عمقی و نه مقطعی و سطحی از دشمنان است که نمونهٔ آن را می‌توان در مواجههٔ ایشان با دو موضوع اسرائیل و بهائیت دید. امام به خوبی دشمن اصلی و پشت صحنهٔ دشمنی بهائیت - که‌‌ همان اسرائیل است - را دیدند و به مردم معرفی کردند.

اما چطور می‌توان دشمن و توطئه‌های آنان را شناخت؟

رهبر کبیر انقلاب علائم و نشانه‌های دشمنان را نیز به خوبی می‌دانست و به دقت مواضع سیاسی دشمن را بررسی می‌کردند. ایشان در شناخت دشمن قاعدهٔ خاصی داشتند که مقام معظم رهبری آن را متذکر می‌شوند:

 «امام بزرگوار ما، قاعده اى پیش خودشان داشتند و بار‌ها هم آن را بر زبان مى آوردند. مى گفتند هرجا که دیدید دشمنانِ سوگند خورده این ملت و این کشور، آنجا توجّه و علاقه مندى نشان مى دهند و از آنجا دفاع مى کنند، به کار آن‌ها سوءظن پیدا کنید. گاهى براى اینکه شخصیتى را خراب کنند، از او جانبدارى مى کنند. گاهى براى اینکه یک دست نشانده خود را بزرگ کنند، از او حمایت مى کنند و جنگ روانى به راه مى اندازند. خوشبختانه ملت ما سیاسى است؛ ملت ما هشیار و بیدار است و فریب این چیز‌ها را نخواهد خورد.» ۱۴/۷/۷۹

مقابله صحیح و شجاعانه با توطئهٔ دشمنان

قاطعیت در کنار درایت از ویژگی‌های بارز امام در مقابل دشمنان بود به گونه‌ای که صلابت و ایستادگی درطول حیاتشان مشهود است.

ایشان در اظهارنظری صریح فرموده‌اند:

 «ما آنچه را که دشمن تبلیغ می‌کند و پسندیده می‌داند، برخلاف آن عمل کنیم و آنچه را که مذمت کرده و علیه آن تبلیغ می‌نماید، عمل کنیم.»

 

آگاه سازی و افشای ماهیت نقشه‌های دشمنان برای دیگران

امام شرح و تبیین افکار و مواضع دشمنان علیه اسلام و مسلمین را لازم و ضروری می‌دانستند و به همین دلیل در فرصت‌هایی که به وجود می‌آمد، علاوه بر افشای ماهیت نقشهٔ دشمنان، مسلمانان را به شناخت و کسب بینش‌های لازم برای ادامه راه آینده دعوت می‌کردند.

 

اما کلام آخر

اما کلام آخر جملاتی از امام خمینی (ره)، که ایشان به خوبی ماهیت دشمنی دشمنان را شناخته‌اند:

 «من قبلا نیز گفته‌ام همه توطئه‌های جهانخواران علیه ما از جنگ تحمیلی گرفته تا حصر اقتصادی و غیره برای این بوده است که ما نگوییم اسلام جوابگوی جامعه است و حتما در مسائل و اقدامات خود از آنان مجوز بگیریم. ما نباید غفلت بکنیم، واقعا باید به سمتی حرکت نماییم که ان شالله تمام رگه‌های وابستگی کشورمان از چنین دنیای متوحشی قطع شود»

امید است در زمانه‌ای که هوشیاری در برابر دشمنی که با تمام توان به میدان آماده ضروری‌تر از هر زمانیست مسئولین راه و عمل امام ما را به بهترین شکل، الگوی رفتاری و عملی خود قرار دهند و مردم نیز با هوشیاری بیشتر دشمنان چه داخلی و چه بیرونی را بشناسند.

منابع:

 ابوالقاسم باباتبار سرخی، تبیین اندیشهٔ امام (رحمت الله علیه) و مقام معظم رهبری؛ مولفه‌های شناخت دشمن چیست؟، سایت برهان
 سه گام در مسیر دشمن‌شناسی از منظر امام خمینی (ره)، پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران

 

به قلم سکینه عامری/ دانشگاه پیام نور اهواز

 

این یادداشت در پایگاه تحلیل‌های دانشجویی (تحلیل پرس) نیز منتشر شده است.

 

انتشار یادداشت دانشجویان به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط "خبرگزاری دانشجو" نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروه‌ها و فعالین دانشجویی است.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار