به گزارش "خبرگزاری دانشجو"، با آغاز به کار دولت یازدهم در راستای شعارهای محوری و تعهدات ریاست جمهوری به مردم، حل و فصل مسائل مربوط به هستهای و تحریمها در دستور کار جدی دولت قرار گرفت و پیگیری مذاکرات به صورت متمرکز و مستقل بر عهده وزارت امور خارجه و شخص وزیر محترم قرار گرفت و رفت و آمدها، گفتگوها و مذاکرات آغاز گردید که نتیجه اولیه مذاکرات منجر به طرح اقدام مشترک ایران و ۵+۱ (بجای توافق نامه) گردید؛ که به موجب آن تعهداتی را طرفین پذیرفتند و انتظار میرفت که نتیجه مذاکرات و اقدام مشترک با رعایت اصول اجتناب ناپذیر جمهوری اسلامی طرفین به تعهدات خود عمل و آثار مثبت اقدامات مشترک یکی پس از دیگری در ایران و جهان مشاهده شود.
مذاکرات ادامه یافت و در پایان مهلت اقدام مشترک به مدت ۶ ماه تمدید شد و به طور جد انتظار این بود که در پایان مهلت تمدیدی با حفظ اصول توافق نهایی فراهم تصویب، اعلام و اجرا گردد که به هر علت محقق نشد و عمدتا علت در خوی انحصار طلبی و اقتدار گرایی طرفهای مقابل ارزیابی میشود در اینجا بطور اجمال به پارهای از دستاوردها اشاره میشود.
۱- اثبات چندیدن باره حسن نیت ایران در خصوص تمایلات بین المللی و پذیرش واجرای معاهدات پیمان منع گسترش سلاح هستهای (NPT).
۲- اثبات مکرر بیصداقتی آمریکا و متحدینش در خصوص مسائل ایران.
۳- اثبات مکرر و تایید صلح آمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران.
۴- پذیرش حداکثر تعهدات در توافق (اقدام مشترک) اولیه و ایفای تعهدات از جانب ایران.
۵- طرح کمترین تعهدات از جانب ۵+۱ بویژه آمریکا و عدم اجرای تعهدات از جانب آنان.
۶- اثبات چندین باره غیر قابل اعتماد بودن آمریکا و مداخله فعالانه صهیونیستها در جریان مذاکرات از طریق عوامل آمریکایی بعبارت دیگر دیکته شدن نظرات اسرائیل غاصب توسط آمریکاییها پس از شور و مشورت.
۷- نه تنها عدم کاهش، تعلیق و لغو تحریمهای چند جانبه و ظالمانه بلکه افزایش موارد زیادی از تحریم اشخاص حقیقی و حقوقی و شرکتها در چند مرحله توسط آمریکا و اتحادیه اروپا.
۸- اقرار چندین باره طرفهای مقابل و آژانس مبنی بر صلح آمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران وتاکید و پذیرش فتوای حرام بودن سلاح هستهای از سوی رهبر معظم انقلاب.
۹- جسارت و توهینهای مکرر از جانب عناصری از دولت آمریکا و انگلیس در طول یکسال گذشته.
۱۰- تهدید نظامی اوباما علیه ایران با ذکر اینکه هیچ گزینهای از روی میز کنار نمیگذاریم از جمله حمله نظامی.
۱۱- جریمه شدن برخی از کشورها بخاطر تعملات مالی و تجاری با ایران از جمله ژاپن.
۱۲- نه تنها همکاری و تامین قطعات هواپیما با ایران صورت نگرفته؛ بلکه عدم تامین حتی سوخت توسط شرکتهای هواپیمایی به هواپیماهای ایران.
۱۳- نه تنها عدم همکاری و عدم تامین و تحویل قطعات هواپیما به شرکتهای ایرانی بلکه حتی عدم تامین لاستیک به جای لاستیک ترکیده هواپیمای ایرانی و حتی تامین چک برای تعویض لاستیک هواپیمای ایرانی (شدت لجاجت و عناد با ایران).
۱۴- ایجاد محدودیت و انتقال پول برای تسویه حسابهای مربوط به دارو و مواد غذایی در پارهای از موارد.
۱۵- توهین و افترا از جانب وندی شرمن احدی از مذاکره کنندگان آمریکا و بیان جمله «فریب و نیرنگ قسمتی از DNA ایرانیان است».
۱۶- مصادره ساختمان و ملک متعلق به بنیاد علوی بعنوان یک موسسه خیریه غیردولتی و عام المنفعه توسط آمریکا.
۱۷- مذاکرات مستقیم و متعدد وزاری خارجه ایران و آمریکا برخلاف برنامههای اعلام شده.
۱۸- اعلام ترک برداشتن تحریمها به طور مکرر و حال آنکه هنوز صدای ترک برداشتن به گوش نرسیده است.
۱۹- تمدید یکساله تحریمها از سوی رئیس جمهورآمریکا درروزهای پایانی و در حین برگزای نشست مسقط.
۲۰- جسارتها وتوهینهای متعدد نخست وزیر انگلستان در حاشیه نشست عمومی سازمان ملل در سال جاری.
۲۱- ضرورت تقدیر و تشکر از تیم مذاکره کننده در جهت رعایت و حفظ اصول ویژه در شش ماه گذشته.
اینک که بهر صلاحدیدی ادامه مذاکرات با همه ضایعات فرضی و از دست رفتن فرصتها به مدت ۷ ماه و تا تیرماه ۹۴ تمدید شده است؛ مسئولان بهر شکل ممکن علاقمند و در تلاشند که توافق جامع و نهایی صورت گرفته و انشالله برکات آن عاید جمهوری اسلامی و جهان اسلام شود.
جا دارد که با دقت، ظرافت، هوشیاری، بیداری، بصیرت و آگاهی کامل، رعایت اصول اساسی و حفظ استقلال و اقتدار ملی موضوع را تعقیب و موارد زیر مورد توجه جدی و عنایت ویژه قرار دهند.
۱- فرموده چند باره و هوشمندانه مقام معظم رهبری که آمریکا قابل اعتماد نیست. به آمریکا خوش بین نیستیم، تیم مذاکره کننده را حمایت میکنیم، احدی حق بیحرمتی به افراد مذاکره کننده را ندارد، خط قرمزها را تعیین کرده و کلیه خطوط قرمز باید رعایت شود» مورد توجه جدی قرار گیرد.
۲- بر طبق اظهارات مسئولان فعالیت 19 هزارسو سانتریفیوژ حداقل برنامههای جمهوری است و هم باید فعال باشد و هم در همه گفتگوها و توافق نهایی مد نظر قرار گیرد.
۳- مطالعه، تحقیق و توسعه علوم از جمله فعالیتهای هستهای صلح آمیز جز برنامههای اصلی سند چشم انداز جمهوری اسلامی ست و باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
۴- با توجه به اقرار چندین باره آمریکائیها مبنی بر تبدیل اورانیوم 20 درصد ایران و توافق برخی فعالیتها و بازدیدهای روزانه از طرحها و موسسات هستهای ایران و کسب اطمینان از صلح آمیز بودن فعالیتها از جانب دیگران و بویژه آژانس نهایت دقت از لحاظ علمی و امنیتی فعالیت هادر مذاکرات بعمل آید.
۵- طرحهای اعمال شده از جانب آمریکا، اتحادیه اروپا و شورای امنیت بهانه جویانه و چند جانبه است و در همه مراحل و مذاکرات آنها بطور کامل باید مد نظر قرار گیرد و در توافق نهایی یک جا نقل شود.
۶- حقایق بر همه انسانهای منصف و سازمانها ی بین المللی روشن است، گرچه مذاکرات برای مدت هفت ماه تمدید شده، اما بنظر میرسد که نیازی به این مدت نباشد و جا دارد که مذاکرات سرنوشت ساز هر چه زودتر انجام و توافق کارآمد، موثر، پایدار و نهایی با هماهنگی مسئولین کشور و مجلس شورای اسلامی بعمل آمده، مکتوب و انتشار یافته و مورد عمل قرار گیرد.
۷- مردم و مسئولان کشور بارها تجربه و تاکید کردهاند که اقتدار ملی نظام و عزت و شرف مردم در گرو استفاده هرچه بیشتر از ظرفیتهای داخلی و تکیه بر داشتههای خودی و بینیازی از بیرون است که این موضوع باید پایه و اساس همه مذاکرات و توافقات قرار گیرد.
۸- سوابق تاریخی و مطالعات علمی داخلی و سایر کشورهای آزادی خواه و استقلال طلب، آرمانها و یادگاریهای ماندگار امام راحل، منویات و رهنمودهای مقام معظم رهبری که مورد تایید و حمایت جدی مردم است موید حرکت و تلاش در جهت اقتصاد مقاومتی است، پس باید در این مسیر برنامه ریزی و حرکت کنیم.
نوشته: سید حسین صابری، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان
انتشار یادداشت میهمان به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط "خبرگزاری دانشجو" نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.