آخرین اخبار:
کد خبر:۳۷۳۴۹۴
سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی مشهد:

خشونت و تبعیض علیه زنان یک بحث جهانی است/ در حقوق جزا چالش‌های زنان بیشتر از مردان است

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی مشهد گفت: قوانین جزایی خیلی از مشکلات زنان را حل نمی‌کند پس باید به دنبال ارائه راهکارهای حمایتی از آنان باشیم مانند اینکه مرد مکلف باشد با مهریه کمتر زن را بیمه نفقه کند تا در صورت اثبات نپرداختن نفقه به زن بیمه سالانه مبلغی به زن بپردازد.

به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از مشهد؛ شیخ السلامی در سمینار "امنیت زن در جامعه ایرانی" در دانشکده اقتصادی دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص جایگاه و نقش زنان از منظره حقوقی گفت: حقوق مدعی است که با منطق خاص علم حقوق و با داشته‌های علمی می‌تواند در جامعه نظم ایجاد کند.

 

وی ادامه داد: علم حقوق هیچگاه ادعا ندارد که به تنهایی می‌تواند نظم در جامعه را ایجاد کند؛ بلکه باید مباحث روانشناسی، اجتماعی و از همه مهمتر فرهنگ به کمک او بیایند.

 

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی مشهد با یادآوری این مطلب که وارد کردن قوانین سوئیس توسط آتاتورک به ترکیه که به نظر برخی از مسئولان آن زمان، در زمینه خانواده و زنان پیشرفته بود به دلیل همخوانی نداشتن با فرهنگ آن کشور عوض شد، افزود: در پیشرفت حقوق در جامعه، فرهنگ در درجه اول قرار دارد، اگر قوانین یک کشور با فرهنگ آن هم خوانی نداشته و همچنین فرهنگ سازی نشده باشد آن حقوق شکست خورده است.

 

این استاد حقوق بیان داشت: این که بگویم خشونت و تبعیض علیه زنان از بین برود یک شعار است و آرمانی است، باید بحث واقعی داشته باشیم و بگویم خشونت و تبعیض علیه زنان را کنترل می‌‍کنیم.

 

شیخ الاسلامی با اشاره به این مطلب که بحث خشونت و تبعیض علیه زنان یک بحث جهانی است، بیان داشت: در 25 نوامبر 1993 اعلامیه جهانی خشونت علیه زنان در سازمان ملل تصویب شد و در 10 دسامبر اعلام جهانی حقوق بشر به تصویب رسید.

 

وی ادامه داد: هنوز در زمینه شناخت حقوق زبان مشترکی بین حقوقدانان، جامعه شناسان، روانشناسان و علمای دینی ایجاد نشده است تا در این حوزه مفاهیم را بشناسیم.

 

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی مشهد افزود: باید ابتدا به یک نتیجه واحد و زبان مشترک برسیم تا بتوانیم تبعیض را تعریف کنیم و بعد به سراغ تضمین برویم.

 

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: ما در جایگاه زن در حقوق اجتماعی تحولات خوبی داشته‌ایم و توانسته‌ایم بدون شریعت شکنی مشکل تبعیض را حل کنیم.

 

شیخ الاسلامی یکی دیگر از تبعیض مالی علیه زن را ارث زن از قیمت ارض آن دانست وگفت: زنان از ارض سهم کمتری می‌بردند؛ اماخوشبختانه قانون مدنی با یک فتوای جدید این مشکل را حل کرده است و زن از قیمت ارض هم ارث می‌برد.

 

این استاد دانشگاه به دیه زن و مرد اشاره کرد و بیان داشت: این هم یکی از چالش‌ها بود که اکنون حل شده است.

 

 وی ادامه داد: بیمه‌ها مکلف شده‌اند تا زن و مرد را برابر بیمه کنند؛ بنابراین در تصادفات و حوادث در حال حاضر دیه زن و مرد با هم برابر است.

 

شیخ الاسلامی اضافه کرد: قانون آیین دادرسی کیفری با ایجاد صندوقی برای پرداخت دیه زن توانسته 90درصد این موضوع را حل کند. البته در حقوق برخی از قوانینی را داریم که کامل است مانند مالکیت زن بر اموال خود که در اسلام نیز کامل است این در صورتی است که تا قرن گذشته در کشور فرانسه چنین قانونی وجود نداشت و زن بدون اجازه همسر هیچ‌گونه اختیاری بر اموالش نداشت.

 

وی در خصوص مسائل مالی ناشی از ازدواج گفت: یکی از عواملی که باعث ایجاد برخی از مشکلات پیرامون مسائل مالی ناشی از ازدواج برای بانوان شد بروز شدن مهریه بود، در گذشته زنان با مهریه کم ازدواج می‌کردند.

 

شیخ الاسلامی با اضافه کردن این مطلب که یکی از شرایط ضمن عقد نکاح حق طلاق است، بیان داشت: این حق در گذشته تنها به مردان داده می‌شود؛ اما اکنون زنان هم می‌توانند از این حق استفاده کنند.

 

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی مشهد افزود: بانوان با دادن قسمتی از مهریه خود مانند اینکه اگر مهریه زن 300سکه باشد با دادن 100تا به عنوان حق طلاق می‌تواند از این حق استفاده کند.

 

وی با بیان این مطلب که در گذشته برخی با رای دادن زن مخالف بودند، بیان داشت: تحولات زمان باعث شد که زنان در انتخابات و رای دادن سهیم باشند.

 

شیخ الاسلامی با یادآوری این مطلب که در گذشته پدران مخالف تحصیل دختران بودند افزود: امروز خوشبختانه شاهد آن هستیم که نیم میلیون از جمعیت دانشگاهی کشور را زنان تشکیل داده اند.

 

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی مشهد با انتقاد از اینکه در هیات علمی دانشگاه بیشتر مردان انتخاب می‌شوند، تصریح کرد: در دانشگاه آزاد مشهد چنین تبعیضی وجود نخواهد داشت زیرا مسئولان این دانشگاه اگر شرایط زن و مرد را برای هیات علمی برابر ببیند حتما خانم انتخاب می‌شود؛ زیرا تعداد مردان در هیات علمی زیاد است.

 

در حقوق جزا چالش‌های زنان بیشتر است

 

وی در خصوص ماده 630 که به مرد اختیار کشتن همسر خود در هنگام زنا را می‌دهد، گفت: اگرچه این ماده مشکل زیادی ایجاد نمی‌کند؛ زیرا تاکنون پرونده‌ای در این خصوص مشاهد نشده، چون شرایط اثبات زنا بسیار مشکل است و هیچ کس حق ندارد تا در مسائل خصوصی دیگری تجسس کند.

 

شیخ السلام در خصوص سن کیفری زنان که 9 سالگی است، بیان داشت: در ماده 91 قانون جدید جزا آمده اگر مجرم قبح عمل را درک نکرد مجازات منتفی است و قصاص و مجازات شدید نمی‌شود و اقدامات تامینی و تربیتی شامل حالش می‌شود.

 

وی در خصوص بزهکاری و بزه‌دیدگی زنان گفت: بزه‌دیدگی زنان مهمتر از بزهکاری آنان است زیرا بزه‌دیدگی زنان از مردان بیشتر است. آمار خشونت علیه زنان بیشتر است به طوری که طبق خبر سازمان ملل از هر سه زن یک مورد خشونت جسمی و جنسی قرار می‌گیرد.

 

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی مشهد با بیان اینکه زنانی که مورد آزار همسران خود قرار می‌گیرند و به دلایل مختلف از شکایت کردن پرهیز می‌کنند، گفت: زنان بزه‌دیده به دلیل ترس و بروز مشکلات بدتر از شکایت کردن صرفه نظر می‌کنند.

 

شیخ الاسلامی در ادامه با اعلام اینکه از 180 پرونده شکایت شده توسط زنان در کشور ما علیه همسران خود تنها 52 پرونده پیگیری می‌شوند و انصراف می‌دهند، افزود: اگر به فرض شکایتی صورت بگیرد و همسر به تشخیص قاضی روانه زندان شود این باعث ایجاد کینه و بغض می‌شود و در نتیجه بزه‌دیدگی دیگری در زن به وجود می‌آید.

 

 وی ادامه داد: قوانین جزایی خیلی از مشکلات زنان را حل نمی‌کند پس باید به دنبال ارائه راهکارهای حمایتی باشیم مانند اینکه مرد مکلف باشد با مهریه کمتر زن را بیمه نفقه کند تا در صورت اثبات نپرداختن نفقه به زن بیمه سالانه مبلغی به زن بپردازد.

 

این استاد دانشگاه افزود: برای حمایت از زنان بزه‌دیده می‌توان سازمان‌های مردم نهاد تشکیل داد.

 

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی مشهد با تاکید به اینکه نباید در حل تبعیض و خشونت علیه زنان تنها به حکومت امید داشت، اضافه کرد: باید برای اصلاح افراد جامعه کلاس‌های آموزشی وتربیتی گذاشت وسعی کنیم تا در اجتماع فرهنگ سازی کنیم.

 

وی بالاترین جرم در مشهد و ایران را سرقت و ضرب و جرح دانست و بیان داشت: سومین جرم توهین است که در حوزه زنان بیشتر از مردان است.

         

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار