به گزارش گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، دکتر ایرج حریرچی ، با اشاره به اینکه، طرح پزشک خانواده یکی از کلیدی ترین طرح های حل مشکلات حوزه سلامت در قالب برنامه پنجم توسعه است، گفت: سامانه خدمات جامع همگانی سلامت که در بند ج ماده 32 قانون برنامه پنجم توسعه با محوریت پزشک خانواده به آن اشاره شده، شامل اجزای شش گانه ای چون: نظام ارجاع، خرید راهبردی خدمات، مراقبت های اولیه سلامت، سطح بندی خدمات، واگذاری های امور تصدی گری و تاکید بر پرداخت مبتنی بر عملکرد است.
دکتر حریرچی در خصوص اینکه چه انتظاراتی از اجرای پزشک خانواده وجود دارد، افزود: آنچه که انجام می شود باید مطابق قانون باشد چرا که قانون برنامه پنج ساله توسعه، حاکم بر سایر قوانین بوده و یک بسته مترقی در بخش بهداشت و درمان است اما اشتباه فاحشی که رخ داده، در مورد تلقی قسمت هایی از برنامه بدون توجه به سایر قسمت های دیگر است.
وی با تاکید بر اینکه گاهی ما خیلی از آرزوها را حمل بر واقعیت ها می کنیم، افزود: پزشک خانواده یکی از مصادیق آن است که اجرای آن در دولتهای مختلف گذشته با شکست هایی همراه بوده به دلیل اینکه تصور غلطی از پزشک خانواده داشتیم و فکر می کردیم که با اجرای این طرح حتی بدون زیرساخت های لازم تمام مشکلات حوزه سلامت برطرف می شود.
به گفته دکتر حریرچی برنامه پزشک خانواده یک زیرساخت اقتصادی قوی می خواهد که اتفاقا مجلس و دولت فعلی این زیرساخت را با اختصاص درصدی به بخش بهداشت و درمان انجام دادند و این قدم نخست و بسیار مهمی بود.
وی با اشاره به اجرای پزشک خانواده در کشور انگلیس گفت: در انگلیس سال گذشته 200 میلیارد دلار به بهداشت و درمان خود اختصاص دادند ضمن اینکه جمعیت کمتری نسبت به ما دارند و این رقم 9 برابر وضعیت کنونی ماست.
دکتر حریرچی خاطرنشان کرد: مجلس قانون را درست تصویب کرده اما به آن عمل نشده که علت آن بخشي به دلیل نبود اعتبار و بخش دیگری به دلیل عدم توجه به فراهم کردن زیر ساخت ها بوده است.
وی در ادامه اذعان کرد: به عنوان مثال یکی از زیرساختهای ضروری که در سیستم بهداشت و درمان دو کشور مترقی انگلیس و کانادا به چشم می خورد برخورداری از سیستم الکترونیک است که مغفول مانده و علیرغم تلاش های انجام شده در یک سال اخیر هنوز هم عملیاتی نشده است و اطلاع دارید که نظام ارجاع بدون نظام اطلاع الکترونیک، شوخی بیش نیست!
دکتر حریرچی با اشاره به اینکه، در سیاست های ابلاغی سلامت اشاره ای به پزشک خانواده نشده، گفت: خلاصه کردن تمام آرزوهای فروخورده سالهای گذشته در خصوص اجرای پزشک خانواده بدون توجه به تامین زیرساختها قطعا اجرای طرح را با شکست مواجه می کند.
وی در پایان با تاکید بر پرهیز از برخوردهای شعاری و آرزومندانه در اجرای پزشک خانواده، افزود: باید برای اجرای صحیح این طرح زیرساختهایی چون شبکه، سیستم الکترونیک، آموزش و فرهنگ سازی را مد نظر قرار دهیم تا با فراهم کردن بستر تخصصی برای اجرای آن، زمینه های شکست مطلق را از بین ببریم.