به گزارش گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ و به نقل از بنا به شمارش 97.55درصد آرای مردم این کشور در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری کرواسی 'گرابار کیتاروویچ' از حزب اپوزیسیون با کسب 50.54 درصد آرا به مقام ریاست جمهوری دست یافت.
«ایوو یوسیپوویچ» رییس جمهور کنونی این کشور از حزب سوسیال دمکراتیک در این انتخابات 49.46 درصد آرا را بدست آورد.
ائتلاف میانه متمایل به چپ حاکم نتوانسته مانع سیر نزولی اقتصادی در شش سال گذشته شود و به این ترتیب کرواسی اکنون از نظر سیاسی به راست گردش کرده است. این انتخابات محکی کلیدی برای احزاب عمده این کشور بود.
«یوسیپوویچ» که در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری در سال 2009 میلادی به مقام ریاست جمهوری رسیده بود اکنون شکست خود را از «کیتاروویچ» محافظه کار و نامزد حزب جامعه دمکراتیک در ششمین دور انتخابات ریاست جمهوری این کشور پس از اعلام استقلال آن از یوگسلاوی سابق در سال 1991 میلادی قبول کرد.
«کیتارویچ» در طول تبلیغات انتخاباتی گفت که اگر در انتخابات برای سمت ریاست جمهوری کرواسی انتخاب شود برای منافع ملی کشور مبارزه می کند و کشورهای همسایه را در روند عضویت در اتحادیه اروپا تشویق و کمک می کند.
وی همچنین در مراحل تبلیغاتی خود اشاره کرد که در صورت موفقیت در انتخابات برای حقوق اقلیت های ملی در کرواسی تلاش و در عین حال مدافع حقوق کروات ها در صربستان و مونته نگرو و دیگر کشورهای منطقه خواهد بود.
«کیتارویچ» مسوولیتهای مهمی را از جمله نماینده مجلس، وزیر کرواسی برای عضویت در اتحادیه اروپا و معاون دبیر کل دیپلماسی عمومی در ناتو، وزیر خارجه کرواسی از سال 2005 تا سال 2008 و سفیر تام الاختیار و فوق العاده کرواسی در آمریکا از سال 2008 تا 2011 را بر عهده داشت.
در دور اول از ششمین دور انتخابات ریاست جمهوری کرواسی که در (28 دسامبر/ 7 دی)برگزار شد از بین 4 نامزد انتخاباتی برای احراز مقام ریاست جمهوری، «ایوو یوسیپویچ» رییس جمهور کنونی با کسب 38.46درصد آرا یعنی 687 هزار 558 رای، مقام اول را بدست آورد و کلیندا گرابار کیتارویچ نامزد اپوزیسیون نیز با کسب 37.22درصد آرا یعنی 665 هزار و 309 رای، مقام دوم را کسب کرده بود.
مقام ریاست جمهوری کرواسی بر اساس قانون اساسی این کشور امور اجرایی را در دست ندارد ولی به خاطر اینکه می تواند فضای سیاسی مناسبی را برای اقدامات دولت هموار سازد، از اهمیت بالایی برخوردار است.
شایان ذکر است دوره ریاست جمهوری در کرواسی 5 سال است و براساس قانون اساسی این کشور هیچ کس نمی تواند بیش از دو دوره متوالی برای مقام ریاست جمهوری انتخاب شود.
میزان بیکاری در کرواسی که در ژوئیه ۲۰۱۳ تازه ترین عضو اتحادیه اروپا شد، نزدیک به ۲۰ درصد است. نرخ بیکاری در این کشور نزدیک 20 درصد است و از هر دو جوان یک نفر بیکار است. رئیس جمهور کرواسی در سیاست خارجی نفوذ دارد و فرمانده کل قواست اما اداره کشور عمدتا در دست نخست وزیر است.
عزل و نصب نخست وزیر، دستور برگزاری همه پرسی، اعلام برگزاری انتخابات پارلمانی، فرماندهی کل نیروهای مسلح، عفو عمومی، اعطای نشان های دولتی، اعلان جنگ و صلح و دریافت استوارنامه های سفیران کشورهای خارجی از مسوولیتهای رییس جمهوری در این کشور به شمار می روند.
کرواسی یکی از شش جمهوری یوگسلاوی سابق است که به دنبال بروز تحولات بلوک شرق در سال 1991 اعلام استقلال کرد و در سال 2009 به ناتو و در سال 2013 به اتحادیه اروپا ملحق شد. کرواسی از سال 2008 با بحران اقتصادی مواجه بوده و بدهی عمومی آن حدود 80 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور است و حتی پیوستن به اتحادیه اروپا در سال 2013 نیز نتوانست به این کشور برای خروج از بحران اقتصادی کمک کند.
انتظار می رود انتخابات پارلمانی تا پایان ۲۰۱۵ برگزار شود.