کد خبر:۳۸۲۴۶۹
امید در نشست خبری عنوان کرد:

بودجه ۹۴ آموزش عالی ۱۹ درصد‌ افزایش یافته/ اگر امسال بودجه صددرصد تحقق پیدا نکند همه دانشگاه‌ها با مشکل مواجه می‌شوند

معاون مالی و اداری وزارت علوم تحقیقات و فناوری گفت: اگر بودجه امسال دانشگاهها صددرصد تحقق پیدا نکند، با مشکل مواجه می شوند.

به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، محمدحسین امید در نشست خبری (بودجه وزارت علوم در سال آتی) که امروز در سالن شهید مفتح وزارت علوم تحقیقات و فناوری برگزار شد ضمن گرامیداشت روز غزه و هوای پاک گفت: امروز روز غزه است و امیدواریم که خداوند مردم غزه را به آزادی برساند و همچنین امروز روز هوای پاک نیز هست که ما برای سال ۹۳ برنامه‌هایی در این خصوص داشتیم که یکی از آن‌ها رفتن به سوی مدیریت صبر است که خوشبختانه توانستیم تا حدودی در آن موفق باشیم.

 

وی افزود: استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و واژه زمین گرمایی وزارت علوم در دانشگاه شیراز در حال اجراست که امیدوارم این امکان فراهم شود که بحث انرژی‌های تجدیدپذیر در تمام دانشگاه‌ها موفق شود که استفاده از انرژی خورشیدی و زمین گرمایی از اهم موضوعاتی است که در آینده نیز تداوم خواهد داشت.

 

معاون مالی و اداری وزارت علوم تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه جلسات این وزارت به صورت ویدئو کنفرانس برگزار می‌شود گفت: ما برای جلوگیری از رفت و آمدهای بیهود و جلوگیری از مخاطرات جلسات خود را با ویدئو کنفرانس برگزار می‌کنیم که اخیرا مباحث مهم مالی و حسابداری تعهدی را نیز به این صورت با تمامی معاونان مالی دانشگاه‌ها و مدیران دانشگاه‌ها برگزار کردیم. این ظرفیت سازی برای همه دانشگاه‌ها خواهد بود و خیلی از جلسات قرار است که از طریق ویدئو کنفرانس انجام شود که هم سرعت بیشتری دارد و هم امکان مشارکت بیشتر دانشگاه‌ها را فراهم می‌کند.

 

وی در خصوص بودجه سال ۹۴ گفت: به احتمال زیادی تغییراتی در لایحه بودجه در مجلس اتفاق خواهد افتاد که حتما این تغییرات به نفع وزارت علوم خواهد بود و پس از این تغییرات هم ما نشستی با خبرنگاران خواهیم داشت.

 

قائم مقام ستاد خیرین وزارت علوم تحقیقات و فناوری به تشریح آخرین وضعیت رشد بودجه ۹۴ پرداخت و گفت: کل رشد بودجه آموزش عالی در سال ۹۴، ۱۹ درصد است رشد موسسات پژوهشی و پارک فناوری ۲۷ درصد است و دانشگاه‌ها نیز دارای رشد ۲۰ درصدی هستند.

 

وی با اشاره به اینکه رشد ستاد وزارت علوم بسیار ناچیز است گفت: ستاد وزارت علوم تنها سه درصد و موسسات تابعه وزارت علوم تحقیقات و فناوری هشت درصد رشد خواهند داشت که این نشان دهنده سیاست گذاری است که مشخص می‌کند تلاش ما بر این است اعتبارات مستقیم در اختیار دانشگاه قرار بگیرد.

 

معاون مالی و اداری وزارت علوم تحقیقات و فناوری با تاکید بر اینکه قصد بزرگ شدن ستاد وزارت علوم را نداریم گفت: ما در یک و نیم سال اخیر کاهش محسوسی هم داشته‌ایم و اجباری به افزایش بودجه در ستاد نداریم و اتفاقی هم در این خصوص نیفتاده است.

 

وی در ادامه میانگین رشد دانشگاه‌های کشور را بیست درصد خواند و افزود: دلیل این امر این است که امسال با توافقی که در زمان تدوین لایحه بودجه بین وزارت علوم و کمیسیون آموزش مجلس صورت گرفت قرار شد تیمی مدلی برای توزیع اعتبارات ارائه دهند.

 

وی به فعالیت تیم تحقیقاتی برای اختصاص یک مدل مناسب اشاره کرد و گفت: این تیم شروع سال ۹۳ شروع به کار کرد و مدلی را ارائه کرد که مورد پذیرش واقع شد و براساس آن مدل اعتبارات تعیین شد. رشد بیست درصد دانشگاه‌ها یعنی ما دانشگاه‌هایی داشته‌ایم که دارای رشد زیر بیست درصد بوده‌اند و دانشگاه‌هایی داشته‌ایم که بالای بیست درصد رشته داشته‌اند.

 

امید به کمک به دانشگاه‌های دارای رشد زیر ده درصد اشاره کرد و گفت: دانشگاه‌هایی که رشد پایین داشتند کمک شدند تا به رشد بالای ده درصد برسند دیگر هیچ دانشگاهی با رشد زیر ده درصد نداریم. ۴۲ دانشگاه دارای رشد کمتر از بیست درصد هستند که با پیشنهاد کمیسیون آموزش مجلس و تقاضای مجموعه آموزش عالی بنا بر این است که با اعتبار خاصی که در لایحه بودجه گذاشته می‌شود دانشگاه‌های زیر رشد بیست درصد در سال ۹۴ به بیست درصد برسند.

 

وی درباره مدل توزیع اعتباری توضیح داد: آنچه که براساس این مدل به سازمان مدیریت پیشنهاد شده این است که برای هزینه‌های فرهنگی و رفاهی و خدمات دانشجویی عددی برای همه دانشگاه‌های کشور به طور مشابه دیده شده که تقریبا یک میلیون و ۶۵۰ هزار تومان است و این عدد ربطی به مقطع و رشته ندارد و در همه جای ایران یکسان است.

 

امید افزود: مدل اعتباری ما نسبت‌ها را نیز در دانشگاه‌ها رعایت کرده است و این نسبت‌ها مانند نسبت دانشجو به استاد رعایت شده که مثلا برای بیست دانشجو باید یک استاد در دانشگاه حضور داشته باشد.

 

وی در ادامه با بیان اینکه اعتبار پژوهشی ۸۴ هزار میلیارد ریال برآورد شد گفت: براساس تعداد دانشجویان که در آن به مقاطع آن‌ها نیز اهمیت داده شده ۸۴ هزار میلیارد ریال اعتبار پژوهشی تعیین شد اما چون مصادف با کاهش قیمت نفت شد مجبور به بستن انقباضی بودجه شدیم که در آخر این اعتبار ۵ هزار میلیارد تومان شد.

 

وی با تاکید بر اینکه ۶۵ درصد بودجه اعتباری خواسته شده محقق شد گفت: در خدمات رفاهی و خوابگاهی دانشجویان باید صددرصد هزینه‌ها انجام شود و این باعث می‌شود که کسری ۶۵ درصدی را از جای دیگری جبران کرد که البته با تغییراتی که در بودجه ۹۴ اعمال شده قرار است این مشکلات کمتر شود.

 

معاون مالی و اداری وزارت علوم تحقیقات و فناوری به سیاست‌های کلی علم و فناوری مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: براساس این سیاست باید سهم تحقیقات از تولید ناخالص داخلی در سال ۱۴۰۴ به ۴ درصد برسد آنچه که در حال حاضر وجود دارد این است که سهم تحقیقات از تولید ناخالص داخلی کمتر از نیم درصد است.

 

وی در ادامه به تقسیم بندی کشور‌ها براساس اعتبارات تحقیقاتی پرداخت و گفت: کشورهایی که کمتر از نیم درصد تولید ناخالص ملی دارند کشورهای عقب افتاده نامیده می‌شوند. کشورهای بین دو تا نیم درصد تولید ناخالص ملی کشورهای در حال توسعه و کشورهای بالای دو درصد تولید ناخالص داخلی کشورهای توسعه یافته در بخش پژوهش قرار می‌گیرند امیدواریم که در مجلس اتفاقی بیفتد که ما جزو کشورهای توسعه نیافته نباشیم و ایران خود را به کشورهای در حال توسعه برساند که ما این پیشنهاد را به کمیسیون آموزش مجلس هم داده‌ایم.

 

قائم مقام ستاد خیرین وزارت علوم با اعلام این خبر که ایران در ۴۰ سال اخیر تنها ۲۰ صدم درصد افزایش داشته است گفت: از حدود ۴۰ سال پیش سهم پژوهش در تولید ناخالص ملی ۲۷ صدم درصد بوده که الان به ۴۷ صدم درصد رسیده است و این نشان می‌دهد که ما در تخصیص اعتبار پژوهش وضعیت خوبی نداریم.

 

وی با اشاره به اینکه نزدیک به ۲۳ هزار عضو هیئت علمی در ایران فعالیت علمی دارند گفت: با توجه به اینکه بیشترین محقق و دانشجو را داریم و نزدیک به ۲۳ هزار عضو هیئت علمی و ۱۱۲ هزار دانشجوی ارشد و ۳۵ هزار دانشجوی دکتری داریم سهم تولید ناخالص ملی این جمعیت در سال جاری باید چیزی در حدود چهار هزار میلیارد تومان می‌شد.

 

وی با اشاره به اینکه کمتر از ۴۰۰ میلیارد تومان در اختیار این جمعیت قرار می‌گیرد گفت: از این ۴۰۰ میلیارد تومان ۹۰ درصد آن دستگاه‌های اجرایی داده شد که صرف پژوهش کنند ما باید در سال آینده تغییراتی ایجاد کنیم تا بتوانیم حداقل عدد تولید ناخالص ملی را به نیم درصد برسانیم.

 

معاون مالی و اداری وزارت علوم تحقیقات و فناوری با اعلام این خبر که اگر امسال بودجه دانشگاه‌ها صددرصد تحقق پیدا نکند همه دانشگاه‌ها با مشکل مواجه می‌شوند ادامه داد: بسیاری از دانشگاه‌ها بدهی‌های زیادی به اساتید و دانشجویان خود دارند که می‌توان گفت ۱۵۲۰ میلیارد تومان کسری بودجه دارند و قطعا اگر بودجه امسال تحقق نیابد دانشگاه‌ها با مشکلات اساسی مواجه می‌شوند.

 

وی با اشاره به اینکه در طرح تامین و تجهیز دانشگاه‌ها به طور میانگین ۶۳ درصد اعتبار تخصیص داده شده است گفت: برای دهه مبارک فجر بیش از صد هزار پروژه آماده افتتاح و بهره برداری داریم که خیلی از این پروژه‌های ناتمام با کمک خیرین انجام می‌شود.

 

امید در ادامه از مردم تقاضا کرد تا در تکمیل پروژه‌های دانشگاهی این وزارت را یاری کنند و ادامه داد: پروژه‌های نیمه کاره این وزارت که زیر ۸۰ درصد انجام شده است زیاد است و لذا مردم باید در این امر کمک کنند خوشبختانه بیش از ۳۰ دانشگاه بنیاد خیرین فعال دارند و ۱۵ دانشگاه هم در حال ساختن این بنیاد هستندو امیدوار هستیم با کمک خیرین رشد خوبی در سال آینده داشته باشیم.

 

وی به کلنگ زنی دو پروژه در دانشگاه تهران و دانشگاه گیلان توسط وزیر علوم اشاره کرد و گفت: با وجود خیرین بزرگوار ما توانستیم این کلنگ زنی را انجام دهیم.

 

وی در خصوص تامین و تجهیز خوابگاه‌ها و هزینه‌های آن گفت: اولویت دانشگاه‌ها همیشه در این خصوص بوده که تامین و تجهیز برای هزینه تعمیرات مجموعه به خصوص خوابگاه‌ها دارند و دانشگاه‌ها توانسته‌اند با توجه به اولویت بندی‌هایی که خودشان دارند برای این گونه مسائل بودجه بگیرند همچنین صندوق رفاه دانشجویان هر سال براساس اجاره سکونت در خوابگاه‌ها بخشی از آن را به دانشگاه‌ها برمی گرداند تا خوابگاه‌ها را تعمیر و تجهیز کنند.

 

معاون مالی و اداری وزارت علوم تحقیقات و فناوری در خصوص درآمدزایی دانشگاه‌ها گفت: خوشبختانه در این مسئله دانشگاه‌ها رشد خوبی داشتند و دانشگاه‌ها به طور میانگین حدود سی درصد از اعتبارات مورد نیازشان را از درآمد اختصاصی کسب می‌کنند و ما این برنامه را داریم که ۵۰ درصد اعتبارات مورد نیازشان را در آینده خودشان درآمدزایی کنند.

 

وی با اشاره به اینکه سی درصد اعتبارات درآمدزایی دانشگاه‌ها بیشتر از بخش آموزشی است گفت: این مطلوب نیست که درآمدزایی دانشگاه‌ها به خاطر بخش آموزشی آنهاست و آنچه که هدفگذاری شده این است که در درآمدهایی پژوهشی افزایش پیدا کند.

 

امید با اشاره به اینکه دانشگاه‌ها وقتی در تنگنای مالی قرار می‌گیرند بودجه پژوهشی را صرف موارد دیگر می‌کنند گفت: چون تامین منابع انسانی و خدمات رفاهی دانشجویان در اولویت است لذا دانشگاه‌ها هر زمان که در تنگنا قرار می‌گیرند از بودجه پژوهشی استفاده می‌کنند امسال هم وزیر علوم وقت به تمام دانشگاه‌ها ابلاغ کرد که سهم پژوهش باید ۱۵ درصد برسد که این عدد متاسفانه در سال ۹۲ تنها ۵ درصد بود لذا ما بر آن شدیم که کسری بودجه باید از طریق تمامی بخش‌ها جبران شود و تنها بودجه پژوهشی بار کسری بودجه را به دوش نکشد.

 

قائم مقام ستاد خیرین وزارت علوم با تاکید بر اینکه سهم هزینه‌های رفاهی بیش از ۱۵ درصد است خاطر نشان کرد: سهم هزینه‌های حامل انرژی هم ۱۵ درصد است ولی سهم پژوهشی تنها ۵ درصد بوده است که این اصلا قابل قبول نیست مشکلات آموزش عالی تنها با کمک دولت حل نمی‌شود و مردم باید حمایت بکنند اخیرا تفاهم نامه‌ای با سازمان اوقاف تنظیم شده که بتوانیم اوراق وقف برای آموزش عالی صادر کنیم.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار