به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، حسنی شب گذشته در کارگاه «آسیبشناسی نهاد خانواده در سطح ملی و بینالمللی» که در دانشکده علوم تربیتی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، بیان کرد: در سال 1950 میلادی تعداد خانوادههای تک نفره در آمریکا حدود 10/9 بود که این رقم پس از نیم قرن به حدود 27 درصد رسید.
وی با بیان اینکه حدود 30 درصد از خانوادههای آمریکایی تک نفره، 16 درصد سه نفره و 33 درصد دو نفره هستند، تصریح کرد: در دنیای کنونی تحولات عظیمی در نهاد خانواده رخ داده است. این تحولات نه تنها در جوامع غربی که در ایران نیز مشاهده میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد یکی از مهمترین مشکلات خانوادههای امروز را سرپرستی زن در خانواده دانست و گفت: این مسئله نقصانهای بسیاری را در خانواده و در تربیت فرزندان رقم میزند که باید بیشتر به آن توجه شود.
حسنی با بیان اینکه حدود 83 درصد مردان و 76 درصد زنان طلاق گرفته در آمریکا دوباره ازدواج میکنند، خاطرنشان کرد: در 46 درصد ازدواجهای آمریکایی یکی از زوجین مطلقه میباشد.
وی در ادامه یادآور شد: پدیدهای که چند سالی است در آمریکا رواج یافته افزایش فرزند خواندگی است؛ البته این به معنای این نیست که زوجین بچه دار نمیشدند بلکه بسیاری از افرادی که فرزندی را پذیرفتهاند بچه دار شدهاند، بنابراین این مسئله به معنای به وجود آمدن نوعی تغییرات در زندگی افراد است.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد ضمن بیان این نکته که سطح باروری در کشور آمریکا حدود 1/8 درصد و در ایران حدود 1/7 درصد است، بیان داشت: هنگامی که خانمی در سن 26 یا 27 سالگی ازدواج میکند، با توجه به اینکه چند سال ابتدای زندگی بچه نمیآوردند، طول مدت باروری در این خانم کاهش مییابد، به همین دلیل بر مسئله عدم تاخیر در ازدواج تاکید میشود.
حسنی با تاکید بر اینکه سیمایی که امروز از کشورهای غربی مشاهده میشود ما را به آینده نگری وا میدارد، گفت: آنچه که امروز حائز اهمیت است این است که چه باید کرد؟
متاسفانه برخی در ایران کلمه بحران خانواده را قبول ندارند
وی ادامه داد: با توجه به اینکه روابط قبل از اردواج در آمریکا نابهنجاری تلقی نمیشود بنابراین توجه به این مسئله را مهم نمیدانند، آنان کلمه بحران خانواده را نمیپذیرند. در آمریکا طلاق مسئله نیست بلکه میزان طلاق مسئله است، متاسفانه حتی در ایران نیز بسیاری، کلمه بحران خانواده را نمیپذیرند.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: سیاستهای جمعیتی در ایران با نگاه جامعی به وجود آمده است. در این سیاستها بر 14 بند تاکید شده که برای اجرایی کردن هر یک از بندها باید سازمانها و نهادها پای کار آمده و هر کدام بنا به وظایف خود، بندی را محقق کنند.
حسنی با اشاره به اینکه فرهنگ افزایش فرزندآوری نیازمند یک زمانه 20 ساله است، تصریح کرد: طبق این سیاستها گفته نشده هر خانواده باید شش تا هفت فرزند بیاورد، بلکه عنوان شده در حد سطح جایگزینی یعنی بیش 2/1 درصد باید خانوادهها فرزند بیاورند.
وظیفه دولتها تسهیل ازدواج است
وی ضمن تاکید بر اینکه این سیاست مختص امروز نیست بلکه برای آینده کشور است، خاطرنشان کرد: وظیفه دولتها نیست که عنوان کنند هر خانواده چند فرزند بیاورد، بلکه تسهیل در امر ازدواج وظیفه دولتها است.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: ایرانیان انسانهایی خانواده و فرزند دوست هستند، اینگونه نیست که فرزند آوری را ارزش ندانند بلکه تقدم افراد تغییر کرده است و تغییر نتیجه خواست خانواده و نظام آموزشی کشور است.
حسنی ادامه داد: متاسفانه شاهد این مسئله هستیم که اولویت امروز خانوادهها و نظام آموزشی کشور کنکور شده است به طوری که کنکور را به سطح دبستانها کشیدهاند، همین مسئله سبب میشود اولویت دختران و پسران ما تغییر کرده و به مسئله ازدواج کمتر توجه کنند و آن را در اولویتهای بعدی قرار دهند.
اینکه بگوییم در کشور آب کم است پس بچه نیاوریم اشتباه است
وی در رابطه با تاثیر افزایش جمعیت بر مسائل زیست محیطی بیان کرد: در این رابطه باید به مسئله الگوی مصرف توجه کرد اینکه بگوییم در کشور آب کم است پس بچه نیاوریم اشتباه است. چین و هند 30 درصد جمعیت دنیا را تشکیل میدهند؛ اما مشاهده میکنید که روزبروز در حال پیشرفت هستند و حتی چین قدرتش را بامیزان جمعیتش نشان میدهد.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد ضمن بیان اینکه این سخنان به معنای بازگشت به گذشته نیست و هیچگاه چنین اتفاقی رخ نخواهد داد گفت: در سال 1368 جمعیت ایران حدود 50 میلیون نفر بود که چنانچه جمعیت با همان نرخ رشد افزایش مییافت در سال 83 جمعیت ایران باید به حدود 100 میلیون نفر میرسید؛ اما مشاهده میکنید که جمعیت ایران در آن دوره 30 میلیون نفر کمتر از این برآورد بود.
حسنی تاکید کرد: ژاپن نه دارای منابع طبیعی بسیار است و نه کشور بزرگی دارد، بلکه همواره در معرض بلایای طبیعی است؛ اما مشاهده میکنید جمعیتی بالا و کشوری پیشرفته دارد.
وی با اشاره به اینکه در ژاپن سن امید به زندگی در مردان 84 سال و در زنان 86 سال و مرگ و میر در کودکان چهار در ۱۰۰۰ میباشد بیان داشت: با توجه به اینکه ژاپن دارای منابع عظیم نفت نیست و بر روی خط زلزله و حوادث طبیعی بسیاری قرار دارد، بر روی بالا بردن کیفیت زندگی انسانها فعالیت میکند.
الگوهای مصرف خود را باید تغییر دهیم
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد ضمن بیان اینکه 70 درصد آب کشور ما در بخش کشاورزی هدر میرود و از بچگی به کودکان خود پر خوری را آموزش میدهیم ، گفت: متاسفانه الگوهای مصرفی ما نادرست هستند به همین دلیل است که در برخی منابع خدادادی با مشکل مواجه میشویم، چنانچه فرهنگ مصرف خود را تغییر دهیم افزایش جمعیت مشکلی را به وجود نخواهد آورد.
حسنی ضمن اشاره به این مطلب که خراسان رضوی به تنهایی خواهد توانست خاورمیانه از نظر غذایی تامین کند، خاطرنشان کرد: برخی عنوان میکنند جنگ تحمیلی مشکلات بسیاری از نظر جمعیتی برای کشور به وجود آورد، این در حالی است که در طول جنگ حدود 400 هزار نفر شهید، جانباز و مفقودالاثر داشتیم که از این تعداد حدود 200 هزار نفر شهید بودهاند، بنابراین شاید در یک دوره سنی مشکلاتی را برای ازدواج فراهم کرد؛ اما تغییرات محسوس جمعیتی به وجود نیاورد.
بستههای حمایتی از خانوادهها باید افزایش یابد
وی در ادامه با تاکید بر اینکه هر چقدر حمایت اقتصادی و مشاورهای را در خانوادهها استقرار ببخشیم، میزان طلاق کاهش مییابد، گفت: اینکه توقع داشته باشیم طلاق به طور کل ریشه کن شود تصور نادرستی است زیرا طلاق در همه جوامع و زمانها وجود داشته و خواهد داشت.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه افزایش طلاق را نمیتوان تنها به پایین بودن سطح اقتصادی نسبت داد، تصریح کرد: به طور مثال در یزد میزان طلاق کم است، این مسئله به این معنا نیست که تمامی خانوادهها در رفاه اقتصادی به سر میبرند بلکه به دلیل فرهنگ موجود در این شهر آمار طلاق کم است.
حسنی بیان کرد: مذهب نیز یکی از عوامل کاهش میزان طلاق است؛ البته نمیتوان انتظار داشت اقتصاد بر این مسئله بی تاثیر است.