گروه دانشگاه های کشور «خبرگزاری دانشجو» - علی صالحی؛ شاید بهترین زمانی که می توان راجع به ازدواج و انواع شیوه های آن بحث کرد سالروز پیوند آسمانی حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) است. نسخه ای که به بیان خیل کثیر مورخان و نیز کارشناسان امور خانواده یکی از بهترین پیوندهای مشترکی است که در طول تاریخ شکل گرفته است. که اگر بخواهیم از جنبه های مختلف بررسی کنیم ویژگی های قابل بحث بسیاری در این ازدواج و پیوند زناشویی وجود دارد.
به طور معمول در جامعه فعلی ما بر اساس نوع اقدام ازدواج به سه صورت عمده انجام می پذیرد. شیوه سنتی که با اعمال نظر مستقیم والدین و نیز محدودیت های ارتباطی برای زوجین همراه است قدیمی ترین و شایع ترین روش تا قبل از دهه ۹۰ شمسی بوده است.
شیوه مدرن نیز روش دیگری است که نقش والدین از انتخاب تقریبا حذف شده و انتخاب به صورت مستقل توسط جوانان انجام می شود و والدین مجبور به پذیرش تصمیم و فراهم کردن شرایط هستند که البته این مورد مانند مساله قبلی صد درصدی و بدون استثنا نیست و در شرایطی موارد نقض آن هم وجود دارد. که اقبال به سمت این روش در عصر ارتباطات و با افزایش وسایل تکنولوژیک و روابط انسانی رو به گسترش است.
و نهایتا شیوه سوم ازدواج مدل دانشجویی آن است به نحوی که شاید بتوان آنرا بینابین دو روش قبلی دانست یعنی نزدیکی و برابری سهم تصمیم گیری جوانان و والدین در انتخاب و البته آزادی عمل بیشتر برای انتخاب همسر برای خود جوانان است.
ازدواج دانشجویی نیز با توجه به تغییر شیوه نگرش به زندگی و تغییرات ساختارهای اجتماعی و نحوه استفاده از وسایل ارتباطی جمعی با سرعت بیشتری رو به افزایش است. که به نظر می رسد بدلیل نارسایی ازدواج سنتی و به روز نشدن فاکتورهای موثر در آن متناسب تغییرات فرهنگی جامعه، روش ازدواج دانشجویی مورد اقبال واقع شده است.
آماری که به عنوان نمونه می توان از آن بهره جست اقبال زوج های جوان از طبقه سنتی جامعه به ازدواج های دانشجویی است که شواهد از تغییر رویه ازدواج از روش سنتی به روش ازدواج دانشجویی خبر می دهد.
فی نفسه شاید نتوان عاملی جز همخوانی بیشتر کلیت این روش با فرهنگ روز جامعه همراه با حفظ خطوط قرمز را برای اقبال به این روش عنوان کرد اما به هر روی امروز حرکت اجتماع به سمت تغییر روش ازدواج از روش سنتی به شدت احساس می شود.
چیزی که شاید به عنوان اصلی ترین علل افزایش سن ازدواج در کشور برای مردان و زنان به چشم می آید همین به روز نشدن شیوه ها، انتظارات و مراحل ازدواج است که پاسخگوی نیازهای امروز جامعه ما در هزاره سوم نیست.
همین امر، احساس نیاز به تغییر روش در ازدواج را افزایش می دهد و باعث می شود بدلیل نبود ساختارهای قاعده مند جهت به روز رسانی رفتارها و رسوم بومی فرهنگ اجتماعی کشور، هر قشری به فراخور میزان درک این نیاز، دست به تغییر در این آئین ها بزند که در نتیجه این احساس نیازها غالبا تغییرات به روشی منتهی می شود که به جای تغییر روش ها، اصول اساسی دچار دگرگونی و باز تعریف می شوند که نمونه عملی بروز و ظهور این موضوع تا حد زیادی در قالب ازدواج های مدرن که نقش هدایت و رهبری والدین بسیار کمک رنگ است نمایان می شود.
نتایج و پیامدهای عدم تغییر شیوه ها و جزئیات اجرایی ازدواج یا تغییر ناگهانی و باز تعریف اصول اساسی که در قالب روش ازدواج سنتی و مدرن رخ می دهد افزایش آمار طلاق یا افزایش سن ازدواج است که این روزها خطر پیری جمعیت را نیز به معضلات اجتماعی افزوده است. مساله ای که باعث شکل گیری و طرح مباحثی نظیر اصلاح سبک زندگی و تاکید بر افزایش تعداد نوزادان خانوارها شده است.
از این رو برای کاستن از این آثار زیان بار گروهی از مشاورین خانواده دست به کار شده اند تا با رفع ایرادات و نیز ایجاد آموزشهای لازم قبل، حین و بعد از ازدواج زمینه دوام پیوندهای مشترک را با ایجاد یک ساختار نظام مند برای ازدواج و روابط خانوادگی فراهم کنند.
بالا رفتن آمار طلاق در کشور ما نشان دهنده آن است که جوانان ما احتیاج به دوره های آموزشی دارند تا بتوانند مشکلاتی را که در طول زندگی با آنها روبرو می شوند برطرف کنند، پیشرفت تکنولوژی نیز مشکلاتی را برای جوانان به همراه می آورد که این جنس مشکلات در خانواده های سنتی ما در گذشته نبوده است و خانواده ها هم قادر به یاری جوانان در حل آنها نیستند، اینجاست که ضرورت برگزاری کارگاه های آموزشی برای زوج های دانشجو آشکار می شود.
یکی از مشکلات جوان های امروزی بی انگیزگی و بی هدفی است چون هدف مشخصی را در زندگی دنبال نمی کند و چون انگیزه مشخصی برای درس ندارد به دنبال پیسرفت علمی نمی رود و مشکل دیگری که جوانهای امروز دارند درگیری های ذهنی است که به دلیل به تاخیر افتادن مسائل جنسی و تحریک های جنسی در جامعه امروز می باشد. ازدواج هر دو مشکل را به خوبی می تواند حل کند.
اولا مشکلات جنسی و روحی و روانی را حل می کند چون فرد در این ازدواج می تواند به روش صحیح نیاز جنسی و عاطفی خود را برطرف کند. دوم اینکه یک انگیزه خیلی قوی برای درس خواندن، کارکردن جنب و جوس و تلاش پیدا می کند و لذا عمده کسانی که در دوران دانشجویی ازدواج کردند ازدواج های موفقی را داشتند. برخلاف تبلیغات سوئی که شده طبق آمار، آمار طلاق ازدواج دانشجویی از آمار طلاق کل کشور خیلی پایین تر است.
به نظر میرسد با در نظر گرفتن و رفع نقاط ضعف در شیوه ازدواج دانشجویی که در آن به طور مستقیم والدین و جوان برای انتخاب همسر و زندگی زناشویی درگیر شده و قدرت تصمیم گیری یکسان دارند بتوان در کنار کاهش انتظارات زوجین و خانواده ها از یکدیگر و کاهش حواشی این امر مهم و نیز به کارگیری نقاط قوت دو روش دیگر و نیز افزایش آموزش های مربوط به زندگی زناشویی بتوان این روش را به عنوان یک روش مناسب جهت غلبه بر افزایش آمار طلاق و کاهش نرخ ازدواج معرفی کرد.