گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»- رضا کریمی-شاید به قطعیت بتوان گفت افتتاحیه سیوسومین جشنواره فیلم فجر امسال از بیحاشیهترین افتتاحیههای دورههای اخیر جشنواره بود. جشنوارهای که تمام تلاش مسئولان آن چه در برگزاری و چه در انتخاب فیلمها و احتمالا داوری نیز بر همین اساس بوده و احتمالا خواهد بود. شاید این سیاستگذاری مسئولین در جهت جلوگیری از بدنام شدن و نمایش چهرهای بیپالایش از جشنواره است.
فضای بیرونی مرکز همایشهای برج میلاد که امسال نیز میزبان این رویداد سینمایی است با پخش سرودهای هنگامه انقلاب به یاد میآورد که فلسفه بنیان و ایجاد این جشنواره از کجا و برای چه بوده است.
میهمانان جشنواره پیش از ورود به سالن مراسم در لابی مرکز همایشهای با استقبال عکاسان و خبرنگاران مواجه میشوند. همچنین هنرمندان بیانیه محکومیت اهانت به ساحت مقدس پامبر اکرم (ص) را امضا کرده و مراتب اعتراض خود را به ثبت رساندند. اتفاق خوشایند دیگر تعبیه یک جایگاه بیعت با پیامبر بزرگوار بود که عکاسی از هنرمندان در این جایگاه صورت میگرفت.
حضور برزو ارجمند منجر به تسلیتگویی مجدد دیگر هنرمندان به سبب فوت پدرش، انوشیروان ارجمند که چندی پیش فوت کرده بودند، شد.
فضای سالن کمکم پر میشود و به شروع زمان آغاز برنامه نزدیک میشویم. صندلیها بر اساس فیلمها، هیئات داوری، مسئولان، رسانهها،نویسندگان و... رزرو شدهاند. در جلوی سن با تعداد زیادی از عکاسان و خبرنگاران مواجه هستیم که به پوشش خبری افتتاحیه و البته حواشی آن میپردازند.
نکته جالب حجم بالای عکسهای سلفی در مراسم است به طوری که در هر قسمت سالن مشاهده میشود عدهای مشغول به این کار هستند و با استفاده از آن به ثبت حضور خود در افتتاحیه میپردازند.
حجتالله ایوبی اولین نفر از جمع مسئولان است که در سالن حضور بهم میرساند. گروههایی از هند و چین و فرانسه نیز در سالن حضور دارند که از جمله آنها میتوان به آقای دوابر وزیر سابق فرهنگ فرانسه اشاره نمود. دکتر ربیعی وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی نیز زودتر از وزیر ارشاد وارد سالن میشود.
چهل و پنج دقیقه از زمان آغاز رسمی مراسم میگذرد ولی همچنان خبری از شروع برنامه نیست. که بعضی از حضار با دست و سوتزدن مراتب اعتراض خود را اعلام میدارند.
وزیر ارشاد، دکتر علی جنتی با همراهی علیرضا رضاداد، دبیر جشنواره به سالن وارد و مستقر میشوند. خیل عکاسان جلوی وزیر به حدی است که منجر به صدمهخوردن قسمتی از طراحی سن برنامه میشود.
عوامیل فیلم "مرگ ماهی" و "جامهدران" جز آخرین گروههایی هستند که به سالن وارد میشوند و در جای خود استقرار مییابند.
همه چیز آماده و همه آماده شروع مراسم هستند که این اتفاق با پنجاه دقیقه تاخیر بالاخره با پخش سرود ملی صورت میگیرد.
قاری مراسم کریم منصوری است که آیات مربوط به ستایش حضرت رسول (ص) به عنوان اسوه حسنه، را قرائت میکند.
برخلاف معمول اینبار خبری از مجری نیست و سیدمهدی شجاعی بر روی سن حضور پیدا میکند که متنی ادبی پیرامون حضرت رسول(ص) و اهل بیت(ع) قرائت میکند. بعد از خواندن متن کلیپی با نوای "والا پیامدار" که با "فرهاد مهراد" نوای است پخش میشود.
احسان کرمی مجری افتتاحیه امسال جشنواره است. مجری که پیش از این اجرای برنامه "یک فیلم، یک سلام" را که به معرفی فیلمهای جشنواره امسال میپرداخت به عهده داشت.
اولین سخنران، رضاداد دبیر جشنواره است که کوتاه و مختصر ضمن خوشامدگویی به هنرمندان، شروع سال نو سینمایی را با نام حضرت رسول مزین میکند.
بعد از سخنرانی کلیپی از درگذشتگان یکسال اخیر نمایش داده میشود که نشان میدهد بزرگانی همچون انوشیروان ارجمند، مرتضی احمدی، عظیم جوانروح و دیگر بزرگان که دیگر در بین اهالی سینما نیستند.
قسمت بعدی مراسم معرفی هیئتهای انتخاب، داوری و همینطور فیلمهای جشنواره است که به ترتیب نمایش داده میشود. که بعد از این معرفی نوبت به صحبتهای وزیر ارشاد میرسد. وزیر میگوید حال اهالی سینما خوب است. وزیر از رویش جوانان خوشحال است و اعلام میکند که همه سینما از این اتفاق خوشحالند. وزیر از جداسازی بخش بینالملل از جشنواره دفاع میکند و اعلام میکند که بخش بینالملل همیشه تحتتاثیر بخشی سینمای ایران قرار میگرفت و موجب میشد خیلی به آن توجه نشود. حالا سوالی که پیش میآید این است با این تدبیر مسئولین آیا باز هم میتوان حشنواره فیلم فجر در این بازه زمانی را بینالمللی خطاب کرد یا اینکه باید تحت عنوان جشنواره ملی یاد شود؟ وزیر از همکارش دکتر ربیعی میخواهد به وضع معیشتی سینماگران و بیمههای رسیدگی شود و برای آنان فکری کند.
سخنرانیها کمی حضار را خسته کرده که نوبت به دکتر ربیعی میرسد. ایشان که از سمت وزیر ارشاد به عنوان یک شخصیت فرهنگی نیز معرفی میشود سخنان به نسبت طولانی دارند. ایشان نظرات خودشان نسبت به سینما و کارکرد آن در جامعه ابراز میدارند. نکاتی در صحبتهای دکتر ربیعی جالب است از جمله اسم بردن ایشان از فیلمهای همچون گنج قارون و قیصر. عدهای از حضار با ترک سالن و مابقی با دست زدن اعتراض خود را نسبت به طولانی شدن صحبتها اعلام میدارند. وزیر هم سعی میکند صحبتهایش را زودتر تمام کند اما ذکر میکند که امید دادن وظیفه سینماگران است. میگوید که به نشاط جامعه با فیلمهای با امید میتوان افزود که دولت تدبیر و امید نیز همین سیاستگذاری را دارد.
کرمی، مجری برنامه بعد از اتمام سخنرانی وزیر با کنایه اشاره میکند که در مدرسه اجازه بردن نام فیلم "گنج قارون" را نداشته ولی وزیر اینجا اعلام میدارند که با تشویق حضار روبرو میشود.
بعد از معرفی داوران بخش اقلام تبلیغی هیأت داوران بیانیه خود را توسط رامبد جوان قرائت میکند که قبل از خواندن آن، رامبد جوان به سبک و سیاق برنامه خندوانه از همه حضار دعوت میکند برای عوض شدن حال و هوای برنامه بلند شوند و تا ده بشمارند بعد دست و سوت بزنند و خوشحالی کنند که با استقبال بیشتر حضار همراه است. البته ناگفته نماند که جوان این رویه خود را حتی در خواندن بیانیه هم ادامه میدهد و حضار را با خود همراه میکند.
در این بخش سیمرغ بلورین بهترین خلاقیت و نوآوری در تبلیغ به فیلم«ماهی و گربه» تعلق گرفت.
همچنین سیمرغ بلورین بهترین مدیر اطلاعرسانی به بهرنگ تنکابنی به خاطر فیلم شهر موشها اعطا شد. لازم به ذکر است به تیم تبلیغاتی شهر موشها 2 پوریا عالمی،محرم براتی، مهشید آهنگرانی و ابراهیم حقیقت دیپلم افتخار اهدا شد.
در ادامه نیز سیمرغ بلورین بهترین عکاسی فیلم به سحاب زری به خاطر فیلم اشباح تعلق گرفت که جایزه خود را به مادر خود و پدر مرحومش تقدیم کرد که با تشویق حضار روبرو شد.
نوبت به بزرگداشتها رسیده و اولین بزرگداشت تقدیر از لابراتورها و اساتید آن است که از 10 نفر از اساتید این رشته و 28 نفر از همکاران و فعالان این عرصه تقدیر میشود. همچنین از کتاب «سرگذشت لابراتوارها در سینمای ایران» نوشته محمدعلی حیدری در رونمایی شد.
حجتالله ایوبی سخنران بعدی است که با توجه به خستگی حضار اعلام میکند حرف نمیزند و متنی را که آماده کرده نمیخواند اما دلش نمیآید و چند پاراگراف از متنش را قرائت میکند که باز حضار به نشانه اعتراض دست میزنند.
اجرای دو ترانه توسط گروه موسیقی با وجود خالی شدن نیمی از صندلیهای سالن برای همه به منزله یک زنگ تفریح و عوض شدن حال و هوای خستگی است.
اما مهمترین بخش این افتتاحیه از راه میرسد. تقدیر از استاد محمدعلی کشاورز. در ابتدا کلیپی از ایشان پخش میشود و در ادامه استاد با همراهی و کمک بهرام رادان و حمید فرخنژاد بر روی سن حاضر میشوند که حضار به نشانه احترام به این استاد سینما ایستاده و به تشویق ایشان میپردازند. استاد محمدعلی کشاورز میگویند که دوسال است از خانه به سبب شکستگی پا بیرون نیامدهام و از بابت این دعوت از وزیر تشکر میکنم. تاکید کشاورز بر این است که کشور باید پیشرفت و کند در صدر قرار بگیرد به ویژه هنرمندان که باید اعتلای هنر را بیش از پیش انجام دهند و به مملکت خدمت کنند.
در ادامه با حضور دو وزیر ارشاد و رفاه از استاد محمدعلی کشاورز تقدیر به عمل آمد. همچنین از کتاب «دلشده» به کوشش خانم صبحی و آقای امین در این نکوداشت رونمایی شد. جمعیت یک بار دیگر به افتخار استاد ایستاده و ایشان را تا لحظه خروج از سن تشویق مینمودند.
آخرین بزرگداشت مربوط به حسین جعفریان بود که با کلیپی از ایشان و کارهایش از جمله کار با فرهادی در درباره الی نمایش داده شد. در ادامه نیز با حضور جعفریان، استاد فیلمبرداری و گفتن نکاتی ادامه داشت. محمود کلاری دیگر فیلمبردار برگزیده کشور و همچنین نیکی کریمی با حضور بر روی سن از وی تقدیر به عمل آوردند که البته کلاری از عدم برنامهریزی بهتر برای انجام هرچه با شکوهتر این نکوداشت گله کرد.
با انجام این قسمت زنگ پایانی افتتاحیه سیوسومین جشنواره فیلم فجر به صدا درآمد و باید منتظر ماند تا ببینیم جشنواره سیوسوم به چه ترتیب ادامه پیدا میکند و در اختتامیه کدام فیلمسازها موفقتر خواهند بود.