به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، محمدباقر نوبخت در نشست علنی امروز (یکشنبه ۲۶ بهمن) مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه دولت بودجه سال ۱۳۹۴ تحقیقاً در یکی از شرایط متفاوت در حال بحث و بررسی است و حلقه محاصره دشمن تنگتر و فشارهای سیاسی سختتر شده است گفت: قیمت نفت در طی سالهای اخیر هیچگاه به این حد تنزل پیدا نکرده با این فشار سیاسی بدخواهان انقلاب اسلامی متنظرند که آثار ضعف و ناتوانی در اداره نظام جمهوری اسلامی را مشاهده کنند.
سخنگوی دولت تأکید کرد: بنده به عنوان سخنگوی دولت رسما اعلام میکنم که هر قدر فشار دشمن سختتر حلقه محاصرهاش تنگتر باشد ما با ظرفیت بزرگی که در کشور داریم و در سایه اتحاد فرزندان این ملت و وحدت بین دولت و مجلس این کشور را به خوبی اداره خواهیم کرد.
نوبخت با بیان اینکه باید از مجلس که طی ۷۰ روز گذشته برای بررسی لایحه بودجه انصافاً در راستای گره گشایی بدون هیچ نوع نگرش سیاسی نمایندگان کمیسیونهای مختلف تلاش کردند و تلاش آنها بر این بود که دولت را در این شرایط حساس دشمن شاد نگردانند قدردانی کنیم.
وی ادامه داد: از سوی دولت از مجلس به ویژه کمیسیون تلفیق قدردانی میکنم امروز شما نمایندگان در حال ارزیابی و قضاوت هستید قبول داریم که یک دیگرانی هم بر همه ما، مای دولت و شمای مجلس در حال نظارت و ارزیابی هستند هرچند نه تنها ملت هم اکنون صدای حقیر و شما بزرگواران را میشنود و به دقت روی آن تمرکز دارند یک دیگرانی هستند نظاره گر که شاید در همین اولین ساعات خبری که شبکههای خبری بیگانه منعکس کردند منتظرند در خصوص حرکت بین دولت و مجلس قضاوت کنند و بلافاصله تحلیلهای مختلفی در این رابطه ارائه کنند که انشاءالله به یاری پروردگار شما در پیشگاه خداوند نسبت به این ارزیابی که خواهید داشت سرافراز خواهید بود.
نوبخت با بیان اینکه براساس ماده یک قانون محاسبات عمومی بودجه یک پیش بینی از منابع و مصارف است که در راستای تحقق سیاستها و اهداف مورد نظر برای یک سال مالی ارائه میشود افزود: اولین نکته که در ارزیابی لایحه بودجه باید به آن توجه داشته باشیم این است که آیا آنچه ما در لایحه بودجه سال ۱۳۹۴ دیدهایم متناسب با سیاستهایی که حاکم بر این بودجه است یعنی سیاستهای کلی ابلاغی مقام معظم رهبری در برنامه پنجم و همچنین سیاستهای اقتصاد مقاومتی است یا خیر.
وی تصریح کرد: آنچه ما در لایحه بودجه ۹۴ در نظر گرفتهایم براساس سیاستهایی که وجود دارد ۴ هدف و سیاست را مورد توجه قرار دادهایم که متناسب با ماده ۲۳۴ قانون برنامه پنجم تهیه شده است که اولین هدف افزایش رشد سرمایه گذاری است دقیقا بندی که در سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری تصریح شده است آنچه در این بودجه بعد از ۲ سال رشد اقتصادی منفی شاهد خواهید بود رشد اقتصادی مثبت ۲. ۵ درصد است.
سخنگوی دولت اضافه کرد: بعد از دو سال رشد سرمایه گذاری منفی رشد سرمایه گذاری ۴ درصد را در بودجه ۹۴ آوردهایم که همه این اقدامات در راستای اهداف برنامه پنجم سیاستهای کلی ابلاغی و اقتصاد مقاومتی است. برخی از دوستان که دلسوزانه دنبال تحقق اقتصاد مقاومتی هستند میگویند کجا باید تعین اقتصاد مقاومتی را در بودجه مشاهده کنیم. باید گفت اقتصاد مقاومتی در همین اعداد و ارقامی که در آثار بودجه وجود دارد میتوان مشاهده کرد.
نوبخت ادامه داد: بعد از ماهها تورم و نرخی که از ۴۰ درصد کاهش یافت شما برای سال آینده در این لایحه بودجه به تأسی از سیاستهای کلی ابلاغی برنامه پنجم حداکثر نرخ تورم ۴ درصد را شاهد خواهید بود دقیقا این اعداد و ارقام ملهم از همان برنامهها و سیاستهای کلی است و این برنامه در سپهر آنها قرار گرفته است که باید به تأسی از آن سیاستهای کلی انجام گیرد.
وی با بیان اینکه ارقام بودجه در پیش بینیها نهفته است، گفت: کسانی که میگویند باید به کلیات لایحه بودجه ۹۴ رأی ندهیم و گزارش کمیسیون تلفیق در مورد بودجه ارجاع شود از آنها سوال میکنم شما در خصوص ارقام منابع چه کار دیگری متصور میدانید که دولت میبایست انجام میداد ما در خصوص ارقام و منابع، منابعی را مطلوب میدانیم که از نظر درآمدهای نفتی کاهش داشته و از لحاظ درآمدهای مالیاتی بالا باشد اقدامی که ما در این لایحه انجام دادیم دقیقا در همین راستا بوده و ۸ درصد وابستگی بودجه به نفت را تقلیل دادیم به طوری که طی ۱۰ سال گذشته کمترین وابستگی بودجه به نفت در سال ۹۴ ارائه شده است.
نوبخت با تقدیر از کمیسیون تلفیق که به این امر رضایت ندادند و مجددا نسبت به کاهش بیشتر وابستگی بودجه به نفت اقدام کردند تصریح کرد: رقمی را که نمایندگان در کمیسیون تلفیق به تصویب رساندند منفی ۲۳ درصد است که کاهش وابستگی بودجه به نفت را نشان میدهد. یعنی هم دولت و هم مجلس در راستای کاهش وابستگی بودجه به نفت گامهای بزرگی برداشتهاند ما چه کار دیگری باید انجام میدادیم.
سخنگوی دولت با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی یک واژه نیست و باید آثار آن را در بودجه مشاهده کرد، افزود: مناسبترین وجهی که میتوانیم بعد از رشد اقتصادی ببینیم در منابع است که دقیقا ما ترکیب منابع را در راستای اقتصاد مقاومتی فراهم کردیم، همچنین در مورد مصارف همین کار را کردیم، بنابراین ارجاع گزارش کمیسیون در مورد لایحه بودجه ۹۴ به کمیسیون تلفیق در چنین شرایطی که همه منتظرند با همفکری دولت و مجلس رسانهها اعلام کنند لایحه بودجه با توافق و همکاری دولت و مجلس در این شرایط سخت تحریم و فشارهای اقتصادی به تصویب رسید منطقی نیست و اعلام خبر تصویب کلیات لایحه بودجه ۹۴ پیام مایوس کنندهای برای کسانی که تلاش کردند با کاهش قیمت نفت ملت بزرگ ایران را بیش از پیش تحت فشار قرار دهند خواهد بود.
نوبخت تاکید کرد: هر پیشنهاد و نظری که نمایندگان دارند قابل احترام است و ما میتوانیم در خصوص جزئیات مورد به مورد پیشنهادات شما را اعمال کنیم و حتی اگر لازم شد کمیسیون موضوعی را به صورت خاص بررسی و رد کند در این رابطه اقدام خواهیم کرد.
وی گفت: در چنین شرایطی که دولت بودجه را به موقع به مجلس ارائه کرده و نمایندگان ۷۰ روز به بررسی آن پرداختهاند و در حال رای گیری برای تصویب کلیات لایحه بودجه ۹۴ هستیم، فرصتی برای رسیدگی به پیشنهادات وجود ندارد اما بعد از تصویب کلیات تمام این پیشنهادات بررسی خواهد شد چرا که این پیشنهادات است که میتواند این بودجه را منقح کند بنابراین اینکه مجددا بودجه به کمیسیون ارجاع داده شود یک پیام بیثباتی را به جامعه القاء میکند و این پیام این است که علیرغم تقدیم به موقع بودجه باز هم باید یک دوازدهم در سال بعد تصویب شود جامعه و افکار عمومی چنین انتظاری از ما و شما نمایندگان ندارند.
سخنگوی دولت ادامه داد: همچنین در ارتباط با مصارف، ما معتقدیم مصرفی مطلوب است که از نظر جاری نهایت صرفهجویی شود و نهایت افزایش در خصوص عمرانیها صورت گیرد، در سال گذشته یعنی سال ۹۳ میزان اعتبارات عمرانی ۴۱ هزار میلیارد تومان بود که با نهایت سختیهای تحمیل شده از سوی دشمن ما بودجه جاری را تقلیل دادیم و یا رشد آن را محدود کردهایم و افزایش رشد آن را تا حد ۱۶ درصد به سمت عمرانیها سوق دادهایم.
وی افزود: درود بر نمایندگان که به این اقدام دولت و رقم ۴۷ هزار میلیارد تومان بسنده نکردند و سهم بودجههای عمرانی را به ۵۰ هزار میلیارد تومان رساندند. ما از کمیسیون تلفیق که بودجههای جاری را کاهش و بودجههای عمرانی را افزایش دادهاند قدردانی میکنیم هرچند که در پارهای از موارد اقدامات انجام شده مورد موافقت دولت نبوده اما وقتی دیدیم به حق و درست بوده،. به عنوان مثال کاهش قیمت نفت، بحث یارانهها که به درستی در جهت انضباط دهی انجام شد، موافقت کردیم.
نوبخت گفت: در بحث یارانهها ما علاوه بر آنچه در ارتباط پرداختهای غیر نقدی به صورت سبد کالایی اعمال کردیم، ۴ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان برای ارزان کردن خدمات بهداشت و درمان از محل همین یارانهها استفاده کردیم در حالی که سالهای گذشته چنین کاری انجام نشده بود، ما هم قبول داریم که باید صرفهجوییهای بیشتری صورت گیرد و در مصرف این رقم ۴ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان باید دقت بیشتری صورت گیرد.
وی گفت: سال آینده ما مسکن ارزان را از طریق 1300 میلیارد تومان به اعتبارات که برای وامهای ارزان قیمت قرار دادهایم مسکن حمایتی را ترویج خواهیم داد. همچنین 1000 میلیارد تومان برای کنترل نرخ بیکاری و مقابله با افزایش بیکاری و افزایش اشتغال غیر از معقوله مربوط به رشد اقتصادی دیدهایم و بیش از 158 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاریای که در نظر داریم پیش بینی کردهایم.
نوبخت تاکید کرد: دشمن قطعا وقتی ببیند تحریمها و کاهش قیمت نفت باز هم مجلس و دولت اعتبارات جاری را صرفهجویی میکند و اعتبارات عمرانی را افزایش دادهاند، قطعا مایوس خواهد شد. ما در زمینه طرحهای عمرانی 158 میلیارد تومان سرمایهگذاری خواهیم کرد که این از نکتههای مثبت لایحه بودجه سال 94 است بنابراین شایسته نیست چنین لایحهای رد شود چرا که در این صورت چه فرقی میکند بین این همه تلاشی که دولت برای تامین نظر شما دارد با برخی موارد که به طور کلی نسبت به این مسائل بیتوجهی صورت میگرفت وجود دارد.
وی گفت: بنابراین ما و همچنین جامعه انتظار دارد با توجه به نهایت دقت اعمال شده به قانون و ارائه لایحه بودجه در وقت قانونی بدون فوت حتی یک روز کلیات این لایحه به تصویب برسد من به شما قول میدهم که تمام آئین نامههای اجرایی لایحه بودجه سال 94 تا قبل از پایان امسال به انجام رسد که از ابتدای سال جدید به رقم اینکه دشمن خیال میکند کشور را در شرایط ریاضتی قرار داده است، اجرای قانون را آغاز کنیم.
نوبخت با بیان اینکه ما با کشورهای اروپایی که کارگرانشان را اخراج میکند فرق داریم، ادامه دارد: نمایندگان دقت کنند که در همین لایحه بودجه سال 94 بیش از 20 هزار نیروی جوان استخدام خواهد شد، 20 هزار نفر در همین شرایط استخدام خواهند شد و به گونهای تخصیص بهینه منابع انجام شده که بتوانیم این کار را انجام دهیم در چنین شرایطی ما به جای اینکه کارگرانمان را اخراج کنیم، حداقل 14 درصد یعنی به اندازه نرخ تورم به حقوق آنها اضافه کردهایم.
وی با اشاره به اینکه برخی دوستان اعلام کردند سال گذشته افزایش حقوق 20 درصد بوده است، توضیح داد: چون در سال گذشته نرخ تورم 20 درصد بوده اما امسال نرخ تورم 14 درصد است از سوی دیگر ما هم دوست داریم 140 درصد افزایش حقوق داشته باشیم اما باید در نظر داشت که این منابع از کجا تامین خواهد شد، شما بهتر از ما میدانید که در چه شرایط سختی هستیم و اداره کشور در این شرایط و با فشارهای اقتصادی وارد شده کار بسیار دشواری است.
سخنگوی دولت با تاکید بر اینکه شما باید ما را کمک و تشویق کنید، افزود: تشویق این نیست که ما لایحهای را به وقت ارائه کنیم، 70 روز صرف بررسی این لایحه شود و بعد صحبت از ارجاع این لایحه مطرح باشد.
وی ادامه داد: در همین شرایط تحریم و به رغم اینکه قیمت نفت را پایین آورده اند و فشار اقتصادی را بر ما بیشتر کردهاند، 7 هزار مگاوات برق را در سال 94 ایجاد خواهیم کرد، همچنین سال آینده 1500 کیلومتر از انواع راهها را احداث میکنیم و 5 طرح ریلی را در این شرایط تحریم به سرانجام خواهیم رساند، همچنین 210 میلیون تن ظرفیت مربوط به بنادر را افزایش خواهیم داد، همچنین 30 هزار کیلومتر از راههای شریانی را در سال آینده به سرانجام خواهیم رساند، همچنین 31 بیمارستان با ظرفیت 3 هزار و 500 تخت را ایجاد خواهیم کرد و همه این اقدامات در شرایط رکود اقتصادی و تحریم صورت میگیرد، لذا باید از مجلس و دولت به خاطر انجام این اقدامات و تخصیص بهینه منابع تقدیر کرد.