به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»ف محمد خوش چهره، استاد اقتصاد دانشگاه تهران و از فعالین علمی در عرصه اقتصاد کشور با حضور در جمع فعالین دانشجویی دانشگاه شاهد به تبیین سیاستها اقتصاد مقاومتی که سه سال پیش از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد، پرداخت.
خوش چهره با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی یک مبحث استراتژیک است، گفت: این یک بحث محیطی نیست و علاوه بر بررسی و مدنظر داشتن نقاط قوت و ضعف، در نظر داشتن تهدیدها و فرصتها نیط هست.
این استاد دانشگاه با ابراز این مطلب که اقتصاد مقاومتی یک بینش و نگرش است، اضافه کرد: این باید در ادامه به یک مکتب اقتصادی تبدیل شود که البته در جای خودش بحث بسیار سنگینی است.
وی خاطرنشان کرد که جمهوری اسلامی از همان اول، شعار نه شرقی و نه غربی را ابراز کرده است.
خوش چهره ادامه داد: بعد از فروپاشی قطب اقتصادی شوروی، بحث اقتصادی در جهان، تک قطبی شد و البته همین تک قطبی بودن باعث بروز تناقضاتی نیز شد، یعنی اقتصاد آمریکا به تنهایی به عنوان یک قطب نیز در سطظح جهان کاملا موفق نبود.
استاد دانشگاه تهران با ابراز اینکه کسی باور نمیکرد اقتدار کوتاه مدت شوروی بشکند، تاکید کرد: اقتصاد شوروی مانند حبابی بود که بعد از بزرگ شدن به یکباره شکست.
وی همچنین ابراز عقیده کرد: اقتصاد آمریکا امروز دچار چالشهای درونی جدی است، آمریکا امروز دچار پوسیدگی اقتصادی است و از درون به واسطه خودکامگیهای و ایالتهای متعدد و تقاضا برای استقلال طلبی در بخشهای مختلف این کشور، اگر تسلطش بر نفت و کشورهای زیر دستش نبود، حبابش به راحتی مثل قطب اقتصادی شوروی میشکست.
خوش چهره با اشاره به مذاکرات ایران در مورد مسائل هستهای و فشار اقتصادی امروز دشمن به کشورمان ادامه داد: سران کشورهای ۵+۱ با طعنه به هم گفتند: «دیدید گفتیم از درب اقتصادی وارد بشویم میشود به ایران تاثیر گذاشت و آسیب پذیرش کرد؟ ایران بر خلاف اینکه در بحث سیاسی و استقلال نشان داد که مقاومت و پایداری قابل تحسین و الگو پذیری دارد، به لحاظ اقتصادی آسیبپذیر است».
این فعال علمی در عرصه اقتصاد با اشاره به دست برتر ایران در حوزه قدرت نظامی و اذعان کشورهای جهان به این موضوع که حتی در رفتارشان مشهود است ادامه داد: نظام اقتصادی ما ضعیف است و مبتنی بر نظام سیاسی ما نیست.
خوش چهره گفت: هر نظام سیاسی یک مکتب اقتصادی دارد و ما نیز باید مکتب اقتصادیمان را مطرح کنیم.
وی با تاکید بر اینکه مکتب اقتصادی ما از همان ابتدا در ظاهر مبنتی بر اسلام بوده است یادآور شد: اما در این میان نتوانستیم یک نظام اقتصادی بر اساس اسلام تعرفی و مطرح کنیم؛ برای مثال، نظام بانکداری ما به ظاهر اسلامی است، اما در واقع، بر اساس نظام بانکداری غربق تعریف شده است.
استاد دانشگاه تهران با بیان این مطلب که هر جا در اقتصاد ضعیف عمل کردیم دشمن جری تر شد و حمله اقتصاد به ما کرد، ادامه داد: نمیگویم تحریم بی اثر است و یا خوب و بد است، حرف من این است که خودمان باعث شدیم که تحریمها به ما آسیب بزند؛ بیش از اینکه ویروس را در ابتلا به بیماری مقصر بدانیم، باید خودمان را در عدم رعایت بهداشت و چرایی ابتلا به بیماری مقصر بدانیم و سرزنش کنیم.
خوش چهره با اشاره به اینکه ما منابعی داریم که دنیا به آن احتیاج دارد همچنان که چیزهایی هست که ما بدانها احتیاج داریم در ایران نیست و باید جاهای مختلف دنیا تهییه کنیم، ادامه داد: باید در رابطه و تعامل با دنیا خودمان را از گزندها ایمن سازیم؛ یکی از نقاط آسیبپذیر ما وابستگی به نفت است.
وی با ابراز اینکه چهار دولت داشتیم که هر کدام با تابلوهای سیاسی مختلف و متفاوت از یکدیگر آمدند و یک به یک رکورد وابستگی به نفت در بودجه را از دیگری ربودند؛ حرفهای متفاوت از یکدیگر میزدند اما کارکرد اقتصادیشان در عمل هیچ تفاوتی نداشت.
این فعال علمی در عرصه اقتصاد گفت: سیاستها و حرفهای رهبری در بحث اقتصاد، دقیقا برعکس این بوده است که توسط دولتهای قبلی عمل شده است و این جفایی است عظیم در حق ایشان.
این استاد دانشگاه با تاکید براینکه تلاش وزیر فعلی نفت بر خام فروشی نفت، بیش از آن چیزی که هست، خاطرنشان کرد: بیش از ۷۰ درصد بودجه که دولت امسال بسته و به مجلس داده است، وابسته به نفت است.
خوش چهره با ابراز اینکه بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار حاصل از فروش نفت ایران در حال حاضر در بانکهای خارج از کشور بلوکه شده است، تاکید کرد: اقتصاد مقاومتی یعنی کاهش وابستگیهای تهدیدزا.
وی با تاکید براینکه امروز باید به سمت خودکفایی و خود اتکایی پیش برویم، ابراز عقیده کرد: باید حداقل بتوانیم ۸۰ درصد قوت غالب مردم کشور را که گندم است، خودمان تولید کنیم، نه اینکه وارد کنیم.
استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه خیلی از طرحهای داخلی به اسم عدالت بوده است اما نتوانسته موفق باشد چون عین بی عدالتی در اجرای آن رقم خورده است، توضیح داد: دلیل آن، عدم تبیین صحیح و درک مفهومی از موضوع اقتصاد مقاومتی بوده است.
خوش چهره در پاسخ به سوالی در خصوص چندصدایی بین دولت مجلس در بحث بودجه گفت: تناقضات بین مجلس و دولت نمیتواند منتج به اقتصاد مقاومتی باشد.
این فعال علمی در عرصه اقتصاد همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص میزان تاثیر مثبت اصلاح ساختار مالیاتی کشور بر تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی و اصلاح بودجه گفت: مالیات بسیار مهم است اما باید بین بسط و گسترش مالیاتی با فشار مالیاتی تفکیک قائل شد.
استاد دانشگاه تهران ادامه داد: بنده ترس دارم از طرح بحث مالیات چون ممکن است کج فهیمده شود؛ چراکه تا بحث مالیات به میان میآید این شائبه به وجود میآید که کارمندی که یقهاش در دست دولت است و مالیاتش سر ماه از حقوقش کاسته میشود باید بیشتر مالیات بدهد در حالی که منظور این نیست.
وی گفت که منظور من این است که کسانی که اشرافیگرایانه زندگی میکنند، باید هزینه این اشرافیگریشان را بدهند.
خوش چهره اعلام کرد: کشور آلمان که تولیدکننده پورشه است، از ایران کمتر پورشه دارد؛ یکی کشتی جنس وارد کشور میشود و قبل از ورود با موبایل و تماس تلفنی سه دست میچرخد اما این وسط کسی مالیاتی نمیدهد و این در حالی است که نظام مالیاتی صحیح در آمریکا، باعث شده تا بیش از ۹۸ درصد درآمد این دولت از مالیات باشد.
این فعال علمی در عرصه اقتصاد گفت: در ایالتهای غرب و اروپا، کسی که حانهاش استخر دارد، کسی که نمای بسیار زیبایی برای خانهاش به کار برده است و مواردی از این دست، باید هزینه و مالیات آن را نیز پرداخت کند و پرداخت میکند.
این استاد دانشگاه ضمن اشاره به اینکه امروز اقتصاد مقاومتی، پایگاه آکادمیک قوی ندارد تاکید کرد: باید در این زمینه کار شود و اساتید و اهالی اقتصاد پای کار بیایند تا بتوان یک مکتب اقتصادی بر اساس و مبتنی بر اقتصاد مقاومتی به راه انداخت.
وی همچنین یادآور شد فرهنگ، بیش از هر چیزی، متاثر و آسیبپذیر از سمت اقتصاد است پیامبر اسلام(ص) نیز میفرمایند اگر از دری فقر بیاید، ایمان از در دیگر بیرون میرود.
خوش چهره با بیان اینکه بعضی از تجار و کسبه بر این باورند که اقتصاد مقاومتی به معنای رونق کسب و کار است گفت: این طور نیست. ریشه فقر در بیکاری است، درصدی از فقرا نیز که فرصت شغلی دارند اما درآمدشان کفاف نمیدهد در حالی که باید از ظرفیتهای مغفول استفاده شود.