به گزارش گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»؛ دوره دکتری مطالعات سیاسی انقلاب اسلامی از جمله رشتههایی است که با محوریت دانشگاه شاهد در دفتر برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم طراحی و برای اولین بار توسط گروه علوم سیاسی و مطالعات انقلاب اسلامی به مرحله اجرا گذاشته شده است. برای اطلاع بیشتر از تاریخچه طراحی و راه اندازی و همچنین معرفی هر چه بیشتر این دوره دکتری و گرایشهای مربوط به علاقمندان، به مناسبت دهه مبارک فجر و فرارسیدن سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، گفتوگوی تفصیلی با زاهد غفاری هشجین مدیر گروه علوم سیاسی و مطالعات انقلاب اسلامی دانشگاه انجام شده که به شرح ذیل مطالعه میفرمایید:
شما اولین گروه آموزشی در کشور هستید که در مقطع دکتری مطالعات سیاسی انقلاب اسلامی در گرایشهای مختلف دانشجو پذیرش کردهاید، لطفاًً در باره چگونگی شکل گیری ایده اولیه این دوره دکتری توضیح بفرمایید.
به دنبال مطرح شدن بحث تحول علوم انسانی با توجه به اسناد بالادستی و سیاستهای کلان آموزش عالی، تلاش برای تبدیل دانشگاه شاهد به قطب علمی مطالعات انقلاب اسلامی و همچنین تکمیل چرخه مقاطع تحصیلی مختلف گروه، از سال ۱۳۸۹ فعالیت را شروع کردیم و ابتدا در این باره برنامه و سرفصل اولیه این دوره را طراحی و تدوین کرده و تحویل دادیم ولی با گذشت حدود دو سال نتیجهای حاصل نشد.
تا اینکه در بهار ۱۳۹۱ به کمیتهای در وزارت علوم دعوت شدیم که در راستای اجرایی کردن بند ج ماده ۱۵ قانون پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران با حضور برخی از مسئولان و اساتید حوزه انقلاب اسلامی تشکیل شده بود. موضوع این بند درباره چگونگی نهادینه کردن تجارب علمی و عملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و نظریهپردازی در حوزههای مرتبط از طریق انجام فعالیتهای علمی و آموزشی بود. این کمیته با حضور برخی از مسئولان وزارت علوم و صاحب نظران حدوداً سه جلسه تشکیل شد کلیاتی مطرح شد ولی بدون حصول نتیجهای، جلسات آن مدتی تعطیل شد. ولی با پی گیری، رایزنی و مذاکراتی که انجام شد، با توجه به اعلام آمادگی گروه به خاطر برخورداری از عقبهٔ چندین سال فعالیت در حوزهٔ مطالعات انقلاب اسلامی، وزارت علوم موافقت کرد که دبیرخانه کمیته مطالعات انقلاب اسلامی در دانشگاه شاهد مستقر شود و مسئولیت آن نیز به عهده رییس دانشگاه باشد. خوشبختانه رییس دانشگاه هم از این امر استقبال کردند و تا پایان کار کمیته را همراهی و حمایت کردند که در این باره جای تشکر فراوان از ایشان دارد.
برای طراحی، برنامه ریزی و راه اندازی این رشته چه مراحلی پشت سر گذاشته شد؟
بعد از واگذاری مسئولیت اداره کمیته مطالعات انقلاب اسلامی به دانشگاه شاهد، با دعوت از حدود پانزده نفر از اساتید صاحب نظر و ممحض حوزهٔ مطالعات انقلاب اسلامی دانشگاههای مختلف که سه نفر آنها از اساتید گروه علوم سیاسی دانشگاه شاهد بودند، با صدور ابلاغ توسط معاون محترم آموزشی وقت وزارت علوم، کمیته فعالیت جدی خود را با روحیه جهادی آغاز کرد. در مرحله اول اهداف و شرح وظایف کمیته تهیه و تصویب شد، از جمله وظایف این کمیته استقلال بخشی به حوزه مطالعات انقلاب اسلامی و انفکاک آن از سایر رشتهها تعیین گردید. سپس برای نیل به اهداف پیش بینی شده کارگروههای سه گانه با عنوان کارگروه تهیه سند راهبردی، کارگروه اصلاح و بازنگری رشتهها و همچنین کار گروه طراحی رشتههای جدید به عنوان زیر مجموعه کمیته تشکیل گردید. در این میان مسئولیت کارگروه طراحی و ارائه رشتههای جدید برای مقاطع تحصیلات تکمیلی به گروه علوم سیاسی و مطالعات انقلاب اسلامی دانشگاه شاهد واگذار شد.
برای طراحی رشتههای جدید در حوزه مطالعات انقلاب اسلامی ابتدا نقشه راهی برای مقاطع زمانی کوتاه مدت و دراز مدت ترسیم شد و مقرر گردید برای شروع کار و همچنین به دلیل خلاء موجود ابتدا یک رشته دکتری طراحی و تصویب شود. با توجه به سابقه چندین سال آموزش و پژوهش و همچنین آماده بودن طرح مقدماتی دوره دکتری در گروه، کار شروع شد. ابتدا ساختار و کلیات رشته و عناوین دروس تهیه و تصویب شد. در مرحله بعدی با محوریت گروه سرفصلهای مربوط تهیه و در کمیته مورد بررسی و تصویب قرار گرفت. با توجه به احتمال تغییراتی که در وزارت علوم وجود داشت، ابتدا جلسات کمیته هفتهای یک بار بود ولی برای اینکه کار به سرانجام برسد، تعداد جلسات فوق العاده بیشتری حتی هر هفته دو بار هم برگزار شد. برای اینکه محتوای جلسات کمیته از کیفیت و عمق علمی لازم برخوردار باشد به موازات جلسات کمیته، جلسات گروه نیز برای آماده سازی و جمع بندی پیش نویس سرفصلها تشکیل و مطالب برای ارائه به کمیته آماده میشد.
بالاخره با تلاشی طاقت فرسا و خستگی ناپذیر با صرف حدود ۱۴۰۰ نفر ساعت، برنامه درسی دکتری مطالعات سیاسی انقلاب اسلامی در چهار گرایش با نام دانشگاه شاهد در جلسه ۸۳۵ مورخ ۹ تیر سال ۱۳۹۲ توسط شورای عالی برنامه ریزی وزارت علوم به تصویب رسید. حدود یک ماه نیز طول کشید تا امور کارشناسی آن در دفتر برنامه ریزی آموزش عالی انجام و برخی نقائص موجود توسط گروه رفع شود و بالاخره بعد از رفع تمامی اشکالات شکلی و محتوایی برنامه و بعد از تایید مسئولان مربوط در وزارت علوم، در نهایت در ۱۳ مرداد ۱۳۹۲ در سایت وزارت علوم درج شد و به دانشگاهها جهت اجرا ابلاغ گردید.
البته جا دارد در اینجا از همه کسانی که در انجام این کار مهم تیمی، بدون هیچ گونه توقع مادی یا انعقاد قراردادی، همکاری و مشارکت صمیمانه داشتند به ویژه رییس دانشگاه و همکاران عزیز و زحمتکش در گروه -که بار سنگین کار نیز بر دوش آنها بود- و همچنین سایر اساتید که قبول دعوت کرده و همکاری دلسوزانه داشتند، تشکر کنم. امیدوارم با این اقدام و تربیت نیروهای کارآمد در این حوزه، قدمی در راه تحول علوم انسانی و حل مشکلات نظری و عملی حوزه انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی برداشته شده باشد.
دوره دکتری مطالعات سیاسی انقلاب اسلامی چه اهدافی را دنبال میکند؟
غنا بخشیدن به حوزه مطالعات انقلاب اسلامی از طریق تولید دانش، نوآوری، نظریهپردازی، نقد و بررسی نظریههای مربوطه؛ انجام پژوهشهای بنیادی و کاربردی در زمینه انقلاب اسلامی؛ تربیت کارشناسان، کارگزاران، پژوهشگران و مدرسان مورد نیاز در حوزه مطالعات انقلاب اسلامی؛ آینده پژوهی انقلاب اسلامی با توجه به شرایط و تحولات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران و جهان؛ مطالعه ابعاد مختلف انقلاب اسلامی با تأکید بر اندیشههای امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری؛ تعمیق فعالیتهای علمی آموزشی و پژوهشی در زمینه فرهنگ سیاسی تشیع و مولفههای آن به ویژه فرهنگ ایثار و شهادت و... از جمله اهداف پیش بینی شده برای این دوره هستند.
وجه تسمیه این رشته دکتری چیست؟ به عبارت دیگر چرا این عنوان برای این رشته تحصیلی انتخاب شده است؟
در تدوین اهداف کمیته مطالعات انقلاب اسلامی، قرار شد گستره حوزه مطالعات انقلاب اسلامی شامل مباحث مربوط به ماهیت، زمینهها و علل، فرآیندها و پیامدها در ابعاد مختلف فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی باشد. البته گنجاندن تمامی این ابعاد در یک دوره دکتری امکان پذیر نبود و کمیته در این باره به این نتیجه رسید که به لحاظ برخورداری این حوزه از پتانسیل بالای مزیت نسبی در تولید علم بومی، در درازمدت میتوان برای ابعاد مختلف حوزه مطالعات انقلاب اسلامی رشتههای مختلفی در مقاطع تحصیلات تکمیلی طراحی و اجرا کرد، مثلا میتوان در این باره به رشتههایی با عناوین مطالعات سیاسی انقلاب اسلامی، مطالعات جامعهشناختی انقلاب اسلامی، مطالعات فرهنگی انقلاب اسلامی، مطالعات فلسفی و کلامی انقلاب اسلامی و نظایر آن اشاره کرد که به نوبه خود میتوانند در درازمدت زمینه تاسیس ساختارهای تخصصی ملی این حوزه در دل آموزش عالی کشور نظیر «دانشگاه مطالعات انقلاب اسلامی» را فراهم کنند. همان طور که عرض کردم چون مقدمات کار در حوزه سیاسی فراهم بود و ترکیب کمیته هم از لحاظ تخصصی متشکل از اساتید علوم سیاسی بود، با پیشنهاد عنوان «مطالعات سیاسی انقلاب اسلامی» این دوره دکتری از جانب گروه استقبال شد. انتظار میرود کمیته مطالعات انقلاب اسلامی وزارت علوم بتواند در دوره و ترکیب جدید فعالیت خود به طراحی و تدوین رشتههایی در سایر ابعاد حوزه مطالعاتی انقلاب اسلامی در مقاطع تحصیلات تکمیلی بپردازد.
چه زمینههایی برای جذب و اشغال دانش آموختگان این دوره وجود دارد؟
امروزه با توجه به نیازهایی که در زمینه تحول در علوم انسانی، تولید علم بومی و نوآوری و نظریهپردازی، پاسخگویی به چالشها و کمبودهای اجرایی موجود و به دلیل خلاءهای آموزشی و پژوهشی که در حوزه مطالعات انقلاب اسلامی وجود دارد، دانشآموختگان این دوره میتوانند به عنوان محقق و پژوهشگر در موسسات پژوهشی و مراکز تحقیقاتی مختلف دولتی و غیر دولتی؛ به عنوان کارگزار و مدیر اجرایی در برخی از مسئولیتهای مدیریتی وزارتخانهها، نهادهای انقلابی و سازمانهای دولتی و غیر دولتی و همچنین به عنوان عضو هیأت علمی در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی و نظایر آن جذب شده و مشغول کار شوند.
اشاره کردید که این رشته دارای چهار گرایش است، لطفا در باره گرایشهای چهارگانه آن توضیح بفرمایید. آیا هر چهار گرایش در دانشگاه شاهد راه اندازی شده است؟
گرایشهای دوره دکتری مطالعات انقلاب اسلامی عبارتند از: جامعهشناسی سیاسی جمهوری اسلامی ایران، بازتاب انقلاب اسلامی در جهان اسلام، اندیشه سیاسی رهبران انقلاب اسلامی، آینده پژوهی انقلاب اسلامی. با تلاشهایی که صورت گرفت برای هر کدام از این چهار گرایش کد رشته محل مستقلی تعریف و از مهر ۱۳۹۳ در سه گرایش مجموعاً ۹ نفر دانشجو پذیرش شده است و گروه آمادگی خود را برای پذیرش دانشجو در گرایش آینده پژوهی انقلاب اسلامی هم برای سال تحصیلی ۹۵-۹۴ اعلام کرده است.
این دوره دارای چه واحدهای درسی است؟
کلیاتی که در اینجا میتوان بیان کرد اینکه واحدهای درسی این دوره در مجموع ۳۶ واحد است که ۱۸ واحد آن واحدهای درسی و ۱۸ واحد دیگر رساله تحصیلی است. از ۱۸ واحد درسی که در سه ترم ارائه میشود ۶ واحد در قالب سه درس برای ۴ گرایش به صورت مشترک ارائه میشود و هر گرایش تحصیلی ۸ واحد تخصصی دارد و به هر کدام از گرایشها نیز ۴ واحد اختیاری از بین ۱۰ واحد اختیاری در نظر گرفته شده است. شیوه اجرایی دوره نیز همانند سایر دورههای دکتری منطبق با آیین نامه آموزشی وزارت علوم و شیوه نامه اجرایی مصوب دانشگاه شاهد است. البته علاقمندان برای اطلاع بیشتر از جزئیات و محتوی دروس این رشته و گرایشهای مختلف آن میتوانند به سایت وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری به شرح آدرس زیر مراجعه کرده و با جستجوی عبارت «مطالعات سیاسی» به فایل کامل برنامه و سرفصل درسی این دوره دسترسی پیدا کنند:
ظاهراً برای راه اندازی رشته در مقطع دکتری ضوابط و مقررات سخت گیرانهای از جانب وزارت علوم اعمال میشود، آیا شما در این زمینه با مشکلی مواجه نیستید؟
علی رغم اینکه گروه در طراحی و تصویب رشته پیشتاز بود ولی اخذ مجوز راه اندازی رشته به راحتی انجام نشد، در این مسیر مشکلات و موانعی ایجاد شد که با پی گیریها و مراجعات مکرری که به دفتر گسترش وزارت علوم صورت گرفت، مجوز راه اندازی هر چهار گرایش گرفته شد و در این باره مشکلی نداریم. چون مهمترین شرط راه اندازی دکتری که امروزه از جانب دفتر گسترش آموزش عالی اعمال میشود، داشتن حداقل دو نفر عضو هیات علمی با رتبه دانشیاری است که خوشبخانه سه نفر از پنج نفر عضو هیات علمی تمام وقت گروه، دارای رتبه دانشیاری و برخوردار از تخصص و تجربه بالا و سابقه طولانی فعالیت آموزشی و پژوهشی در حوزه مطالعات انقلاب اسلامی هستند. لازم است که این نکته را اینجا اضافه کنم که ما فعلاً در حوزههای جامعهشناسی سیاسی، اندیشه سیاسی، مسائل ایران، کمبودی از لحاظ هیات علمی نداریم، در باره کمبود در برخی تخصصها از جمله تخصص آینده پژوهی با پیشینه تحصیلات علوم سیاسی به مسئولان ذیربط اعلام نیاز شده که امیدوارم مساعدتهای لازم برای جذب عضو هیات علمی متعهد و توانمند متناسب با تخصص مورد نیاز صورت گیرد، ضمن اینکه به تناسب نیاز و همچنین در راستای تعامل و همکاری با سایر دانشگاهها از خدمات علمی اساتید متعهد و مجرب سایر دانشگاهها نیز استفاده میشود.
به غیر از دانشگاه شاهد، این رشته در کدامیک از دانشگاهها و موسسات آموزش عالی دایر شده است؟
با توجه به اینکه این رشته جدیدالتاسیس است، فعلاً به غیر از دانشگاه شاهد، پژوهشکده امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی این رشته را راه اندازی کرده و از مهر ۱۳۹۳ هم در یک گرایش دانشجو گرفته است و تا آنجایی که اطلاع دارم برخی از دانشگاههای بزرگ از جمله دانشگاه تهران، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه آزاد اسلامی و... نیز در صدد راه اندازی این رشته هستند.
نحوه پذیرش دانشجو در دوره دکتری مطالعات انقلاب اسلامی چگونه است؟
در حال حاضر همانند روال و ضوابط سایر رشتههای دکتری به صورت نیمه متمرکز از طریق سازمان سنجش و از زیر مجموعه علوم سیاسی دانشجو پذیرش میشود. که اطلاعات تفضیلی آن در دفترچه شماره یک آزمون دکتری سالانه درج میشود. ابتدای کار بر اساس پیشنهاد کمیته مطالعات انقلاب اسلامی و طبق هماهنگی با دفتر برنامه ریزی و دفتر گسترش آموزش عالی وزارت علوم مقرر شد که کد رشته تحصیلی خاصی به مجموعه مطالعات انقلاب اسلامی اختصاص یابد و پذیرش دانشجو بر اساس مواد آزمون اختصاصی پیشنهادی کمیته مطالعات انقلاب اسلامی انجام گیرد. ولی بنا به دلایلی این امر مورد موافقت سازمان سنجش قرار نگرفت و در نهایت این رشته به دلیل سنخیت در زیر مجموعه علوم سیاسی قرار داده شد و فعلاً با ضرایب این مجموعه دانشجو میپذیرد، البته فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد خیلی از رشتههای دیگر نیز میتوانند داوطلب تحصیل در این دوره باشند و شرکت در آزمون این دوره منحصر به فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد علوم سیاسی و گرایشهای مربوط نیست، گرچه به لحاظ ارتباط و سنخیت بیشتر، آنها شانس قبولی زیادتری نسبت به سایرین دارند.
چه توصیهای به علاقمندان و داوطلبان تحصیل دوره دکتری مطالعات سیاسی انقلاب اسلامی در دانشگاه شاهد دارید؟
علاوه بر توجه به شرایط و ضوابط خاص دانشگاه شاهد، چند نکته دیگر در زمان انتخاب کد رشته محلهای تحصیلی برای افراد مجاز به انتخاب رشته، قابل ذکر است. نکته اول، همان طور که ذکر شد، چون دانشگاه شاهد طراح و بنیانگذار این دوره است، بدیهی است که میتواند با توجه به عقبه و پیشینه علمی چندین ساله خود، اولیترین مجری برای اداره این رشته از لحاظ علمی هم باشد. نکته دوم اینکه کسانی میتوانند در گرایشهای مختلف این دوره موفق شوند که علاوه بر توانایی علمی و کسب حد نصاب لازم از امتیازات پژوهشی، آموزشی، علاقه، انگیزه، نظم و جدیت لازم برای ادامه تحصیل در این دوره ارزشی را به صورت تمام وقت داشته باشند تا در ادامه تحصیل دچار مشکل نشوند. نکته سوم و مهمتر اینکه علاوه بر برخورداری از صلاحیت علمی و عمومی لازم، با توجه به ظرفیت پذیرش خوبی که وجود دارد به داوطلبان مستعد و رتبه خوب توصیه میشود دانشگاه شاهد را در اولویت اول انتخاب خود قرار دهند تا احتمال قبولی آنها افزایش یابد.
علاوه بر این اقدام مهم، گروه علوم سیاسی و مطالعات انقلاب اسلامی دارای چه فعالیتهای دیگری است؟
در پاسخ اجمالا عرض میکنم که خداوند متعال را شاکریم که گروه علوم سیاسی و مطالعات انقلاب اسلامی با توجه به عمر کوتاه خود که از سال ۱۳۸۶ با مسئولیت اینجانب راه اندازی شده، علاوه بر تاسیس رشتههای تحصیلی در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری، توانسته در حوزه مطالعات انقلاب اسلامی آثار و تولیدات علمی خوبی داشته باشد که برخی از آنها در جشنوارهها و مسابقات علمی درخشیده و یا انتشار یافتهاند. با توجه به بستر سازیهای مناسب و تعریف فرآیندها و چرخه کار منظم و جدی برای فعالیتها، اساتید، دانشجویان و فارغ التحصیلان این گروه سعی و تلاش کردهاند که جایگاه خوبی در بین سایر گروههای علوم سیاسی و پژوهشگران کشور در حوزه انقلاب اسلامی احراز نمایند. از جمله تجربههای خوب گروه انجام کیفی و منظم امور پایان نامههای تحصیلی است که با تعریف چرخه کار دقیق تیمی، سعی میشود دغدغه دانشجو درباره تهیه و نگارش طرح پایان نامه در همان نیمسال اول تحصیلی رفع شود و بر اساس آن دانشجو ضمن تمرکز بر یک موضوع پژوهشی بتواند به موقع و با موفقیت فارغ التحصیل شود. با امکانات و زمینههای اندکی که در گروه وجود دارد، گامهایی نیز از جانب برخی اساتید محترم گروه برای تقویت زبان انگلیسی دانشجویان برداشته شده است که جای تشکر دارد.
هر چند تعداد ورودی سالانه دانشجویان مقطع کارشناسی گروه ما خیلی کم است، ولی دانش آموختگان آن در آزمون کارشناسی ارشد دارای رتبه و درصد قبولی خوبی هستند. به طور متوسط بیش از ۲۵ درصد از دانش آموختگان مقطع کارشناسی ارشد جامعهشناسی انقلاب اسلامی، در مقطع دکتری داخل و خارج کشور قبول شده و در حال ادامه تحصیلاند که امیدواریم با گسترش راه اندازی دوره دکتری مطالعات سیاسی انقلاب اسلامی در دانشگاههای مختلف، راه برای ادامه تحصیل و افزایش درصد قبولی آنها هر چه بیشتر باز شود و از طرفی هم بسیاری از فارغ التحصیلان این رشته متناسب با تخصص خود مشغول خدمت به جامعه هستند. برخی از آنها نیز با اخذ مجوز تدریس برای دروس انقلاب اسلامی ایران، اندیشههای سیاسی امام خمینی (ره) و آشنایی با قانون اساسی از مجموعه دروس عمومی دانشگاهی، در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی به تدریس اشتغال دارند.
با تلاش بیوفقه و حدود سه سالهای که توسط گروه انجام شده است، مجوز انتشار فصلنامه علمی از وزارت علوم و وزارت ارشاد اخذ شده و چندین شماره این فصلنامه با عنوان «مطالعات جهان اسلام» هم انتشار یافته است. با توجه به احراز شرایط و پی گیریهای مستمری که از جانب گروه به ویژه مدیر مسئول محترم در جریان است، ان شاء الله به زودی مجوز درجه علمی- پژوهشی این فصلنامه توسط کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم صادر و شمارههای آتی این نشریه با عنوان جدیدی منتشر خواهد شد.
از طرفی اساتید واجد شرایط گروه با برخورداری از رزومه قوی در مدت زمان قابل قبولی به مرتبه علمی دانشیاری ارتقاء یافته و با همدلی و دلسوزی به طور تمام وقت مشغول فعالیت و خدمت علمی در دانشگاه هستند و به تناسب اعلام نیاز، با ارائه نظرات مشورتی و انجام طرحهای علمی به حوزه عملی سیاسی نیز کمک میکنند. امیدوارم با برطرف شدن برخی از مشکلات در زمینه پذیرش دانشجو در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و همچنین تامین امکانات و مهیا کردن شرایط لازم بتوانیم فارغ التحصیلان موفق و کارآمدی را به ویژه در مقطع دکتری تحویل جامعه داده و فعالیتهای گروه را با توجه به برنامه و ایدههای جدید در رفع نیازهای مملکت توسعه دهیم.
در خاتمه اگر مطلب دیگری برای خوانندگان ما دارید، بفرمایید؟
لازم است نکته خیلی مهمی را نیز عرض کنم که معمولاً درباره فعالیتهای گروه علوم سیاسی و مطالعات انقلاب اسلامی چندان جلوه نمیکند و آن نکته این است که با توجه به پیوند عمیق سیاست و دیانت و ماهیت اعتقادی و فرهنگی انقلاب اسلامی، تمامی فعالیتهای گروه دارای صبغه فرهنگی عمیقی است. آشنایی علمی همه اساتید گروه با مبانی دینی، فرهنگ و معارف اسلامی، این توفیق را به مجموعه اساتید، دانشجویان و فارغ التحصیلان داده که کارنامه فرهنگی خوبی از خود ارائه نمایند که اگر لازم باشد در مجال دیگری مصادیق و شواهد مفصل آن بیان خواهد شد.
در خاتمه امیدوارم که با توکل به خداوند متعال و با استعانت از حضرت ولی عصر (عج) مجموعه اعضای هیات علمی، دانشجویان و فارغ التحصیلان گروه علوم سیاسی و مطالعات انقلاب اسلامی در کنار سایر گروهها و همکاران محترم، با نشاط توام با روحیه هم افزایی و همدلی هر چه بیشتر، در چارچوب چشم انداز نظام و ماموریت دانشگاه شاهد موفق باشند و بتوانند در راه حفظ ارزشها و آرمانهای انقلاب اسلامی در پرتو اندیشههای امام خمینی (ره) و رهنمودهای مقام معظم رهبری در تحکیم مبانی فکری و علمی انقلاب اسلامی و حل مسائل و مشکلات موجود، نیروهای موثر و کارآمد باشند.