کد خبر:۳۸۷۷۱۲
گزارشی از تاثیر انقلاب اسلامی در رشد تحصیلی سیستان و بلوچستان؛

امکان تحصیل بیش از ۱۰۰ هزار دانشجو، ارمغان نظام برای سیستان و بلوچستان

استان سیستان و بلوچستان که قبل از انقلاب یکی از بیسوادترین مناطق کشور محسوب می‌شد و نگاه مناسبی نیز به این استان در زمان ستمشاهی وجود نداشت، امروز به برکت خدمات جمهوری اسلامی به یک استان دانشگاهی با بیش از ۱۰۰ هزار دانشجو تبدیل شده است.

به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از زاهدان، آمارهای موجود براساس سرشماری‌ها حاکی از کاهش بی‌سوادی در کشور طی سه دهه گذشته است. از سوی دیگر تلاش‌های نظام جمهوری اسلامی در رشد و توسعه سوادآموزی با ستایش نهادهای بین‌المللی رو به رو شده؛ اما اکنون با توجه به سرعت پیشرفت تکنولوژی و دانش، تقاضا برای نیروی انسانی تحصیل کرده و متخصص بیش از پیش احساس می‌شود و با سرعت زیادی در حال افزایش است. بنابراین رساندن نرخ بی‌سوادی به کمترین میزان ممکن و تربیت نیروهای تحصیل‌کرده از مهمترین راهکارهای تسریع کننده در مسیر رشد و تعالی کشور و پاسخگویی به اقتصاد نوین توسعه خواهد بود.

 

این در حالی است که سیستان و بلوچستان به دلیل محرومیت تاریخی خود در ابتدای انقلاب با آمار بسیار بالای بی‌سوادی رو به رو بود. چنانچه در کنار محرومیت‌های اقتصادی و اجتماعی، بی‌سوادی بیش از ۷۰ درصدی مردم بر عمق محرومیت‌های این استان افزوده بود. پس از گذشت سه دهه از آن زمان، گرچه سیستان و بلوچستان همچنان با برخی محرومیت‌ها دسته و پنجه نرم می‌کند؛ اما به نسبت جمعیت، یکی از مراکز برتر دانشگاهی کشور محسوب می‌شود؛ به نحوی که تنها در یک نمونه دانشگاه سیستان و بلوچستان که به عنوان دانشگاه مادر در این استان شناخته می‌شود؛ با دارا بودن بیش از ۲۱ هزار دانشجو دومین دانشگاه پرجمعیت کشور است.

 

در همین راستا علیرضا رضوانی، رئیس سابق دانشگاه سیستان و بلوچستان در گفتگو با «خبرگزاری دانشجو» اعلام کرد: قبل از انقلاب بسیاری از مناطق استان حتی فاقد مدرسه بودند و تعداد دانشجویان بومی استان کم بود. حتی در دبیرستان‌ها ما به ندرت دانش‌آموز دختر بلوچ داشتیم؛ اما خوشبختانه امروز در بسیاری نقاط استان مرکز آموزش عالی داریم و دختران بلوچ ما در بحث تحصیلات تکمیلی نیز حضور چشمگیری دارند.

 

وی افزود: هر جایی که علم و آموزش وارد شده؛ محرومیت از آنجا رخت بربسته است. به همین منظور جهت برقراری عدالت تحصیلی و اجتماعی در بحث کنکور سراسری در کشور وزارت علوم در استان سیستان و بلوچستان دبیرستان‌هایی را در دانشگاه‌ها تأسیس کرد که آخرین امکانات آموزشی را در اختیار فرزندان این مرز و بوم قرار می‌دهند. خوشبختانه سیستان و بلوچستان جزو معدود استان‌هایی است که نسبت دانشجو به جمعیت خوبی دارد و در حال حاضر ۱۰۰ هزار دانشجو در مجموعه مراکز آموزش عالی اعم از دولتی، غیردولتی، دانشگاه آزاد اسلامی و علوم پزشکی استان مشغول به تحصیل هستند.

 

رئیس سابق دانشگاه سیستان و بلوچستان همچنین خاطرنشان کرد: تاسیس مراکز آموزش عالی در استان به سال ۱۳۵۳ بر می‌گردد. در ابتدا دو مرکز آموزش عالی شامل مرکز آموزش عالی سیستان و بلوچستان و مرکز آموزش عالی تربیت معلم داشتیم که حدود ۵۰۰ دانشجو در رشته‌های عمران، برق و تربیت معلم در آنها مشغول به تحصیل بودند.

 

رضوانی همچنین در زمینه پیشرفت آموزش عالی در سیستان و بلوچستان افزود: پس از انقلاب با تغییر رویکرد نظام و توجه ویژه به مناطق کمتر توسعه یافته، روز به روز بر تعداد مراکز آموزش عالی استان افزوده شد. در ابتدا یک مرکز آموزش کشاورزی در زابل و بعد هم دانشگاه دریانوردی چابهار و مرکز تربیت معلم ایرانشهر احداث شد. امروز با رشد قابل توجه مراکز آموزش عالی در استان رو به رو هستیم و می‌توان گفت تقریباً در همه شهرستان‌های استان یک مرکز آموزش عالی داریم که از آن جمله می‌توان به دانشگاه زابل، مجتمع آموزش عالی سراوان، دانشگاه ولایت ایرانشهر و دانشگاه دریانوردی چابهار که یک دانشگاه منحصر به فرد در بحث دریانوردی است اشاره کرد. خوشبختانه سال گذشته مجوز راه‌اندازی دانشکده صنعت و معدن شهرستان خاش را گرفتیم که امسال دانشجو می‌پذیرد.

 

وی در پایان تصریح کرد: علاوه بر این می‌توان به رشد چشمگیر دانشگاه‌های علوم پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه پیام نور و مراکز دانشگاهی علمی و کاربردی اشاره کرد که تنها گوشه‌ای از خدمات چشمگیر نظام در بحث آموزش عالی در استان است. علاوه بر پیشرفت کمی مراکز آموزش عالی و تعداد دانشجویان بعد از انقلاب، باید به پیشرفت‌های کیفی دانشگاه‌ها نیز اشاره کرد. از جمله این پیشرفت‌ها می‌توان به پردیس دانشگاه سیستان و بلوچستان و امکانات ورزشی، فرهنگی، پژوهشی، مراکز رشد، پارک‌های علم و فناوری، سالن‌های اجتماعات و آزمایشگاه‌ها قابل در این دانشگاه اشاره کرد.

 

سنجرانی، معاون نهضت سوادآموزی آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان نیز در گفتگو با «خبرگزاری دانشجو» درباره میزان باسوادی قبل و بعد از انقلاب در این منطقه اظهار داشت: هم‌‌اکنون نرخ باسوادی در استان در گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال، به عنوان گروه هدف سوادآموزی از ۲۹ درصد ابتدای انقلاب به بیش از ۸۰ درصد رسیده است.

 

وی تاکید کرد: گرچه برای بیشتر شدن این آمار باید فعالیت‌های آموزشی بیشتری انجام شود؛ اما طی سه دهه اخیر در حوزه آموزش و پرورش خدمات بی‌نظیری حتی در مناطق دور افتاده و محروم سیستان و بلوچستان صورت گرفته است.

 

معاون نهضت سوادآموزی آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان افزود: در حال حاضر ۲۰۰ هزار بی‌سواد در گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال در استان وجود دارد. در این رابطه برنامه شتاب‌بخشی سوادآموزی استان تدوین شده و در شورای آموزش و پرورش استان به تصویب رسیده است. این برنامه چهار ساله تدوین شده قرار است طبق آن ۴۰ هزار نفر از این بی‌سوادان امسال تحت پوشش آموزش قرار گیرند. همچنین امسال ۵۵۰۰ نفر جهت تحکیم سواد و شش هزار نفر که دوره سوادآموزی را با موفقیت گذرانده‌اند تحت آموزش قرار می‌گیرند.

 

سنجرانی در پایان تاکید کرد: بیشتر بی‌سوادان استان والدین هستند. در این رابطه طرح آموزش اولیای بیسواد تهیه و به کلیه ادارات آموزش و پرورش و مدارس استان ابلاغ شده تا با کمک مدیران، معلمان، بازنشسته‌ها و اعضای باسواد خانواده به آنها آموزش داده شود. قصد داریم این افراد تا پایان شش ماهه اول سال ۹۴ باسواد شوند.

 

استان سیستان و بلوچستان که قبل از انقلاب یکی از بیسوادترین مناطق کشور محسوب می‌شد و نگاه مناسبی نیز به این استان در زمان ستمشاهی وجود نداشت، امروز به برکت خدمات جمهوری اسلامی به یک استان دانشگاهی با بیش از ۱۰۰ هزار دانشجو تبدیل شده است.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار