به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، غار کلماکره در شرق یکی از آخرین کوههای شهرستان پلدختر واقع شده است. پیشانی غار ۵۰/۱ متر جلوتر از پایین دهانه آن است و به همین دلیل این غار از دید پنهان است.
کلماکره به صورت اتفاقی در سال ۱۳۶۸ توسط یک چوپان که در تعقیب یک بز گمشده از گلهاش بود کشف شد. او در دهانه غار کلماکره که دالانی طولانی و منتهی به تالارهای اصلی است یک سکه کشف کرد که این به کنجکاوی وی و کشف کل گنجینه انجامید.
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پس از مدتی از وجود چنین غاری مطلع شد و گروهی را برای حفاظت از آن راهی کرد اما تمام اشیاء موجود در این غار که شامل سکه و تعدادی مجسمه نقرهای از اشکال حیوانات و جامهای نقرهای که مربوط به اوایل حکومت هخامنشیان و اواخر دوره مادها بود توسط افراد محلی و قاچاقچیان از غار خارج شده بود.
این اشیاء احتمالاً در خزانه دولت هخامنشیان در شوش نگهداری می شده است. تا اینکه کوروش، بابل و بینالنهرین را به تصرف خود در آورد و تمام خزائن را از معابد بابل به این غار انتقال داده است.
در زمان حمله اسکندر به ایران این گنجینه به کوههای پلدختر منتقل شد و چهار نگهبان مخفیانه از این گنج محافظت میکردند تا اینکه بر اثر گذر زمان هر چهار بر اثر مرگ طبیعی مردند، پس از کشف غار در سال ۱۳۶۸ هنوز آثاری از چهار سرباز نگهبان وجود داشت.
در وجه تسمیه این غار آمده است: در زبان لري « کلما » به معني محل زندگي « کل » يا پازن و « کره » به معنی درخت انجير وحشي است و چون در دهانه اين غار درخت انجير وحشي قرار گرفته بدين نام مشهور گشته است ، به عبارت بهتر کلماکره يعني غاري که محل زندگي کل وحشي بوده و درخت انجيري آن را فرا گرفته است .
گفتنی است که این غار در تاریخ 22 مرداد 1384 و با شماره 13119 در ردیف آثار ملی ایران به ثبت رسید . اطلاعات بدست آمده از اشياء منسوب به غار كلماكره حاكي از آن است كه اين مجموعه يكي از شش گنجينه بزرگ كشف شده در جهان است .
دیدن این غار پر رمز و راز را در ایام نوروز از دست ندهید.