امیر روشن دل در گفتگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در مشهد، در خصوص برنامههای فرهنگی این سازمان در اروی راهیان نور بهمن ماه ۹۳ گفت: راهیان نور ۹۳ را با چهار رویکرد فرهنگی دنبال کردیم.
وی ادامه داد: در سفر راهیان نور بهمن ماه سال ۹۳ ما توانستیم به لطف خدا بیش از ۹۰ درصد از برنامههای چیده شده خود را که از مدتی قبل برنامهریزی کرده بودیم اجرایی و به تحقق برسانیم.
چهار رویکرد اساسی در قسمت فرهنگی تبیین کردیم
مسئول فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی تبیین جهاد فرهنگی در سفرهای راهیان نور را اصلیترین دغدغه معاونت فرهنگی این مجموعه در برگزاری سفرهای راهیان نور دانست و گفت: تبیین جهاد فرهنگی با نگاه به چهار مقوله رفاه طلبی، اشرافیت، اسلام آمریکایی و ولایت مداری از جمله مهمترین برنامه فرهنگی ما در راهیان نور ۹۳ بود.
روشن دل تبیین فضای بسیج و جهاد اقتصادی و جهاد و اقتصاد مقاومتی را دومین رویکرد در سفر راهیان نور ۹۳دانست و افزود: بحث جهاد اقتصادی برای ما دارای اهمیت بسیاری است و تلاش شد تا در این اردو بر روی آن تمرکز داشته باشیم.
وی ادامه داد: رویکرد سوم در برنامههای فرهنگی تبیین وظایف دانشجویان در جنگ نرم و ارائه حقایق مورد نیاز در دو جنگ نرم و سخت و مشخص کردن وظیفه دانشجویان در این راستا بود.
روشن دل آخرین رویکرد را تبیین جهاد علمی دانست و افزود: آخرین رویکردی که بر روی آن مانور میدهیم تبیین و تفسیر جهاد علمی برای دانشجویان در شرایط حساس اقتصادی امروز است و رساندن این حقیقت به دانشجو که در عرصه علمی چه توفیقاتی را میتواند برای کشور رقم بزند.
راویان، روحانیون و مسئولان فرهنگی مورد آسیب شناسی قرار گرفتند
مسئول فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی چهار قالب را جهت رسیدن به اهداف تعیین شده در راهیان نور 93 مطرح کرد و گفت: جهت رسیدن به اهداف مشخص شده ما از پتانسیل خود در چهار قالب راویان، روحانیان، مسئولین فرهنگی کاروانها و مجموعه صوتی و تصویری خود بهره بردیم.
وی ادامه داد: با توجه به اهمیت محتوا و تاثیر گذاری محتوای مطلوب بر اثربخشی کار، بر این شدیم به آسیب شناسی ابعاد هر چهار قالب ارائه شده در سفر راهیان نور ۹۳ یعنی راویان، روحانیان، مسئولان فرهنگی کاروانها و در نهایت مجموعه صوتی و تصویری پرداخته و با انسجام بخشی محتوایی در این قالبها به نتیجه مورد نظر دست پیدا کنیم.
روشن دل در ادامه به برگزاری جلسات متعدد با راویان مجرب راهیان نور اشاره داشت و گفت: در آسیب شناسی راویان راهیان نور به این نتیجه رسیدم که قالب مشکل دربخش راویان غلبه و حاکمیت احساس و غفلت از بصیرت و آگاهی است.
وی افزود: بر این اساس تلاش خود را در این جهت پیش بردیم که راویان بیش از پرداختن به مسائل احساس برانگیز در خصوص جنگ هشت ساله، تکلیف امروز را با نگاه بصیرانه برای دانشجویان بیان کنند.
مسئول فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی آسیب دوم در بخش راویان سرزمین نور را نداشتن تسلط بر اطلاعات جدید دانست و تصریح کرد: روایتهای تکراری از مناطق و ارائه ندادن مطالب جدید از هشت سال دفاع مقدس، در کنار نداشتن مطالعات کافی در زمینه دفاع مقدس از دیگر مشکلاتی راویان استان به شمار میرفت.
وی خاطر نشان کرد: جلسات متعددی را جهت رفع این آسیبها در محتوا با راویان برگزار وحتی جلسات آموزشی از سوی کمیته راویان استان خراسان رضوی برگزار و تلاش شد تا آن جا که امکان دارد مشکلات محتوایی راویان راهیان نور حل شود.
معرفی جامع شهدا و معرفی تشیع ناب وظیفه روحانیون راهیان نور است
روشن دل از برگزاری جلسات با روحانیان کاروانهای راهیان نور و مسئولان فرهنگی اتوبوسهای کربلای ایران خبر داد و افزود: در جلساتی که با روحانیون داشتیم به تاکید بسیار آنان در پرداختن به احکام دین و فرعیات فرهنگ زندگی شهدا متذکر و خواسته خود از آنان را در دو قالب معرفی صحیح و جامع شهدا و معرفی اسلام و تشیع ناب مطرح کردیم.
مسئول فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی ادامه داد: در جلساتی که با مسئولان فرهنگی کاروانها داشتیم نداشتن نگاه کمی به مخاطبین خود و داشتن یک نگاه جامع در همه ابعاد درکل سفر راهیان نور نسبت به مخاطبین را یادآوری و خواستار نداشتن تکیه بیش از حد به عوامل انسانی را داشتیم.
وی نبود برنامه ریزی هدفمند در اعزام کاروانهای راهیان نور به کربلای ایران را آسیب دیگر برگزارکنندگان این اردوها دانست و گفت: مسئولین فرهنگی راهیان نور دانشجویی از مقدمات مناسب در برگزاری سفر راهیان نور استفاده نمیکردند و به این دلیل شرایط ارتباط گیری با مخاطب را تا انتهای اردو به دست نیاورده و این در ایجاد تعامل دو سویه مناسب میان مسولان فرهنگی و مخاطبین مشکلاتی را ایجاد کرده بود.
روشن دل ارائه ندادن تلنگرهای مناسب به مخاطبین را از دیگر مشکلات مسولان فرهنگی راهیان نور دانست و ضمن اشاره به برگزاری جلسات آسیب شناسی جهت رفع این مشکل خاطرنشان کرد: در جلسات موفقی که با مسئولان فرهنگی هر کاروان داشتیم بر برقراری ارتباط مثبت و تاثیر گذار با مخاطبین تاکید کردیم.
مسئولان فرهنگی از سه شاخصه مخاطبان خود استفاده کردند
وی ادامه داد: به مسئولین فرهنگی این نکته را یادآوری کردیم که از سه شاخصه دانشجو، جوان و زائربودن مخاطبان خود به عنوان سه عامل انسجام بخش در طول سفر استفاده کرده و بر این موضوع تکیه داشته باشند.
مسئول فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی یادآور شد: ممانعت از پرداختن به ارشاد مستقیم و همسو دانستن اهداف اردو با اهداف تشکیلاتی از موضوعات دیگری بود که به مسولان فرهنگی و مسولان برگزاری اردوی راهیان نور متذکر و با ارائه این مقدمات به تمام اجزای اجرایی، محتوایی و فرهنگی، سفر راهیان نور بهمن ۹۳را برای بیش از دو هزار دانشجو برنامه ریزی کردیم.
روشن دل حاصل جلسات آسیب شناسی با راویان، روحانیان، مسولان فرهنگی و دیگر عوامل اجرایی راهیان نور ۹۳ را موجب اجرایی شدن ۹۰ درصد از برنامه های فرهنگی تبیین شده دانست و یادآور شد: با برنامه ریزیهای صورت گرفته بیش از ۹۰ درصد از آسیبهای شناسایی شده در بازه ۲۵روزه برگزاری اردوی راهیان نور در بهمن ماه بر طرف و توانستیم از توان نیروهای در اختیار داشته در قسمت فرهنگی به خوبی استفاده کنیم.
برگزاری مناظرات دانشجویی جهت رفع شبهات دانشجویان
مسئول فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی افزود: در قسمت دیگری از برنامههای فرهنگی راهیان نور متوجه دغدغههایی در دانشجویان در خصوص وجود شبهاتی در ذهن آنها و پیدا نکردن پاسخی در رفع شبهات شدیم و بر این اساس تصمیم به برگزاری کرسیها و مناظرات دانشجویی با راویان در ساعات باز انتقال به مناطق گرفتیم.
روشن دل ادامه داد: متاسفانه بسیار اتفاق افتاده بود که مسئول کاروان و یا مسئولان فرهنگی اتوبوسها نتوانسته بودند شبهه موجود در ذهن زائر دانشجو را رفع و وی با همین شبهات به دانشگاه خود بازگشته و آثار منفی شکیات را با خود به دانشگاه منتقل کرده است.
وی افزود: بر این اساس برخی راویان در بازه بهمن ماه برای اولین بار در داخل اتوبوسهای اعزام دانشجویان به یادمانهای دفاع مقدس دست به برگزاری کرسیها و تریبونهای آزاد زده و با برگزاری یک تا دو ساعته این گونه برنامهها به دانشجو اجازه بیان سوالات و شکیات ذهنش را دادهاند.
برگزاری دو کرسی آزاد اندیشی برای اولین بار در راهیان نور
مسئول فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی از برگزاری دو کرسی و یک تریبون آزاد در راهیان نور ۹۳خبر داد و بیان داشت: توانستیم با تلاش و پیگیری راویان راهیان نور دو کرسی و یک تریبون آزاد با موضوعات اخلاقی و سیاسی در داخال اتوبوسها برگزار کنیم که تلاش داریم این اتفاق به صورت جدی تر از سوی ما در بازههای بعد تکرار شود.
روشن دل از برگزاری طرح «هر اتوبوس یک راوی، یک روحانی» خبر داد و افزود: در بازه بهمن ماه امسال برای اولین بار تمام اتوبوسهای ما دارای راوی و روحانی بودند و بیش از ۵۵ راوی متشکل از ۴۰ راوی با تجربه و ۱۵راوی جوان، ۲۸ روحانی متشکل از ۱۵ روحانی برادر و ۱۲ روحانی خواهر در این سفر ما را یاری رساندند.
وی ادامه داد: در کنار این پتانسیل در این سفر ما توانستیم از تیم قوی و افراد با تجربه سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی استفاده و در مجموعه مدیریتی این سفر از مشاورههای خوب افراد دارای تجربه خود استفاده کنیم.
اعزام دو عکاس و یک خبرنگار به ذاهیان نور
مسئول فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی نیاز به حضور خبرنگاران جهت انتقال مظلومیت کربلای ایران به جهان را امری ضروری دانست و افزود: در تیم خبرنگاری پوشش راهیان نور بهمن ۹۳ دو عکاس و یک خبرنگار در این عرصه حضور داشتند که این علاوه بر قدردانی ما از رسانههای مزبور جای گلایه نسبت به بیتوجهی دیگر رسانهها به انتقال اخبار راهیان نور در مناطق کربلای ایران را نیز دارد.
روشن دل معبر عشق را برگزیدهترین برنامه فرهنگی از نگاه دانشجویان زائر دانست و بیان داشت: معبر عشق یکی از زیباترین و ماندگارترین برنامههای فرهنگی در راهیان نور بهمن ماه ۹۳بود که با تلاش فراوان دوستان ما در مجموعه فرهنگسرای پایداری و دانشجویان بسیجی ساخته شده بود.
مسئول فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی متذکر شد: در نظر سنجی صورت گرفته بیش از ۷۰ درصد دانشجویان این برنامه را بهترین برنامه فرهنگی راهیان نور دانستند.
وی ادامه داد: استفاده از صوت مناسب، کار در دل نیزارهای طبیعی در داخل پادگان ثامن الائمه، طراحی خاکریزهای بلند و شبیه سازی زیبا این میدان طراحی شده به دو عملیات خیبر و بدر در کنار روایتهای زیبا و عاشقانه راویان در انتهای برنامه معبر موجب به یاد ماندنی شدن معبر عشق در ذهن دانشجویان شد.
معبر عشق و رزمایش بهترین برنامههای فرهنگی راهیان نور ۹۳
مسئول فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی در ادامه به برنامه رزمایش اشاره کرد و افزود: این برنامه به همت پادگان شهید محلاتی که در فاصله ۱۰ کیلومتری از پادگان ثامن الائمه (حمیدیه) قرار دارد برگزاری شد و توانست رتبه دوم را در میان برنامههای فرهنگی به خود اختصاص دهد.
روشن دل افزود: دانشجویی پس از دیدن این رزمایش در راه بازگشت به من گفت تا کنون برنامهای در خصوص دفاع مقدس و نبرد حق و باطل تا به این اندازه تاثیر گذار ندیده بودم که این نشان میدهد این برنامه که به پیروزی انقلاب تا هنگام ظهور امام زمان (عج) پرداخته است توانسته روایتگری قوی را از خود به نمایش بگذارد.
وی برنامه فرهنگی رزمایش را کاری به همت سپاه اهواز دانست و یادآور شد: دو برنامه معبر عشق و رزمایش توانست توجه دانشجویان زائر در پادگان ثامن الائمه را به خود جلب کند و ما امید داریم بتوانیم برنامههایی جامع، کامل و هدفمند را در ادوهای راهیان نور دانشجویان استان خراسان رضوی برای سالهای آینده تدارک ببینیم.
مسئول فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی نگاه این مجموعه در برنامههای فرهنگی را مبتنی بر نظام جامع فکری و تکالیف فرهنگی دانست و متذکر شد: باید برای دانشجویی که چند روز از فضای شهر و امکانات خود را در فضایی خاکی و معنوی قرار میدهد برنامههای فرهنگی ملموسی داشته باشیم تا این دانشجو در بازگشت به دانشگاه راه را ادامه دهد.
۹۲۰ میلیون تومان هزینه برگزاری اردوی راهیان نور بهمن ۹۳
روشن دل تعداد زائران دانشجو در بازه بهمن ماه در پادگان ثامن الائمه را ۲۳۰۰ نفر دانست و افزود: در بازه اسفند ماه ۲۷۰۰ دانشجو را به کربلای ایران اعزام کردیم که تمامی تلاشهای صورت گرفته در بازه بهمن ماه را برای این دانشجویان لحاظ خواهیم کرد.
وی کل بودجه هزینه شده در راهیان نور بهمن ماه ۹۳را ۹ هزار و ۲۰۰ میلیون ریال دانست و متذکر شد: در مجموع ۹۲۰ میلیون تومان جهت برگزاری اردوی راهیان نور در بازه بهمن ماه هزینه شد که از این رقم سهم مجموعه فرهنگی ۲۵ میلیون تومان بوده است.
مسئول فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی ادامه داد: متوسط مبلغی که برای هر دانشجو جهت اعزام و حضور در مناطق برآورد شده است ۴۰۰ هزار تومان میباشد.
در حال برنامه ریزی جهت برگزاری راهیان نور غرب هستیم
وی خاطر نشان کرد: این هزینه جهت تهیه بلیط قطار رفت و برگشت، غذای بین راهی، محل اسکان و مناطق کربلای ایران، هزینه محل اسکان، هزینه راوی، روحانی، بستههای فرهنگی و در نهایت قرعه کشی سفر کربلای معلا میباشد.
روشن دل تلاشهای صورت گرفته در برگزاری راهیان نور دانشجویی را وظیفهای الهی دانست و خاطرنشان کرد: ما نسبت به شهدا و خونی که در این مسیر اهدا کردهاند دینی بزرگ بر گزدن خود احساس میکنیم و با استمداد از شهدا امید داریم بتوانیم نسل جدید را با آرمانهای انقلاب مانوس کنیم.
وی در پایان تلاش معاونت فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی در حال حاضر را معطوف به راهیان نور غرب دانست و گفت: اکنون در حال برنامهریزی جهت برگزاری این چنینی سفر راهیان نور در مناطق یادمان شهدای دفاع مقدس در غرب هستیم و امید داریم در راهیان نور غرب نیز بتوانیم سفری بصیرتی را برای دانشجویان خود ایجاد کنیم.