به گزارش خبرنگار بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ و به نقل از وبگاه «کریستین ساینس مانیتور» ، زیاده خواهی ها و تلاش برای گنجاندن شروطی در خصوص موضوع تروریسم در توافق جامع با ایران، اتحاد و انسجام کشورهای پنج به علاوه یک را برای امضای توافق جامع با ایران تا ماه ژوئن ، برهم خواهد زد .
کریستین ساینس مانیتور نوشت در آستانه توافق نهایی غرب با ایران ، پیش شرط تروریسم در قانون توافق هسته ای کنگره، کاخ سفید را با چالش های بسیاری مواجه کرده است.
پایگاه اینترنتی این روزنامه آمریکایی در مطلبی درباره مذاکرات هسته ای ایران نوشت، آیا در توافق بین المللی برای محدود کردن برنامه هسته ای ایران، موضوع سابقه این کشور در حمایت از تروریسم(!) نیز در نظر گرفته شود؟
این موضوع روز سه شنبه پس از آن مورد توجه قرار گرفت که کمیته سنا اعلام کرد در تصویب قانون درباره ایران موضوع تروریسم را در فهرست مفادی که تهران باید در توافق نهایی به آنها پایبند باشد، می گنجاند.
شرط توقف حمایت از تروریسم زمانی مطرح می شود که باراک اوباما رئیس جمهور و کنگره درباره چارچوب توافق که اوایل این ماه آمریکا و پنج کشور قدرتمند دنیا با ایران به آن دست یافتند، اختلافات بسیاری دارند. بدون تردید اوباما با چنین شرط هایی مخالفت و تاکید خواهد کرد برای سنجیدن رفتار ایران در طول زمان به مفاد چارچوب توافق پایبند خواهد بود. اما بسیاری از نمایندگان کنگره معتقدند کاهش تحریم ها علیه ایران باعث خواهد شد این کشور بیش از پیش به فعالیت های خصمانه خود در منطقه ادامه دهد.
بسیاری از کارشناسان و همچنین اعضای دولت اوباما معتقدند افزودن شرط تروریسم، احتمالا مذاکرات هسته ای را به سمت شکست سوق می دهد.
اما برای دیگران، به ویژه بسیاری از جمهوری خواهان سنا، موضوع حمایت ایران از تروریسم برای توافق هسته ای با ایران اهمیت بسیاری دارد. استدلال آنها این است که تبعات به رسمیت شناختن برنامه هسته ای کشوری که در جامعه بین المللی به عنوان حامی تروریسم شناخته شده ، آنقدر زیاد است که نمی توان آن را نادیده گرفت. بعلاوه ایران سابقه تهدید اسرائیل به نابودی را نیز دارد.
ارتباط ایران با تروریسم تنها یکی از موضوعاتی است که روز سه شنبه پس از این که کمیته روابط خارجی سنا لایحه ای را به منظور اطمینان یافتن از نظارت کنگره بر هر گونه توافق نهایی با ایران مطرح کرد، مورد بحث قرار گرفت. این قانون به کنگره مهلت شصت روزه بازبینی توافق را می دهد و در این مدت رئیس جمهور اجازه نخواهد داشت هیچ یک از تحریم های ایران را که با تصویب کنگره اعمال شده اند؛ لغو کند.
کاخ سفید با هرگونه مداخله کنگره در شرایطی که مذاکرات بین المللی در حال پیشرفت است، مخالفت دارد. کاخ سفید نگران است این قانون ایران را به ترک میز مذاکرات تحریک کند یا این که اتحاد و انسجام میان شش قدرت دنیا را که ایران برای امضای توافق نهایی تا ماه ژوئن تحت فشار قرار داده اند، برهم بزند.
اما مقامات دولت به شدت نگرانند اضافه کردن آن چیزی که از نظر آنها« موضوعات فرعی» قلمداد می شود- مثل حمایت ایران از تروریسم- بیش از این که به تقویت توافق نهایی کمک کند، ان را به شکست بکشاند.
به ویژه این که در لایحه ارائه شده در روز سه شنبه از دولت خواسته شده است به شکل دوره ای مشخص کند که ایران به اقدامات تروریستی علیه آمریکا دست نزده باشد- یا اگر این کار را انجام داده باشد- تحریم های آمریکا علیه تهران به حالت اول خود بازگردد.
طرفداران «توافق چارچوب» معتقدند اضافه کردن چنین شرط هایی به مفاد توافق نهایی« قرص های سمی» هستند که برای اطمینان یافتن از این که ایران از امضای توافق نهایی سرباز خواهد زد، ارائه شده اند.
برهمین اساس ادوارد لوین یکی از اعضای مرکز کنترل سلاح و هیئت مشاوره منع گسترش سلاح های اتمی گفت« عرضه قانون تروریسم، موضوعی کاملا نامرتبط با توافق هسته ای است. پیامی که این قانون مخابره می کند این است که حتی اگر ایران به طور کامل به تعهدات خود در توافق نهایی عمل کند، آمریکا تصمیم ندارد به تعهدات خود بر اساس این توافق پایبند باشد.»
هرچند این لایحه توانسته است حمایت تعداد قابل توجهی از نمایندگان دموکرات را نیز جلب کند، اما هنوز تعداد طرفداران آن کمتر از اکثریت شصت و هفت رای مثبت مورد نیاز برای مقابله با حق وتوی رئیس جمهور است.
البته گفته می شود حمایت دموکرات ها از این لایحه به جلب حمایت های بیشتر کمک می کند. باید خاطر نشان کرد برخی جمهوری خواهان کنگره پیشنهاد داده اند برخی شروط غیرهسته ای از جمله پافشاری بر این که نخست ایران باید حق موجودیت اسرائیل را به رسمیت بشناسد، برای دریافت مجوز کنگره به توافق نهایی اضافه شود.
منتقدان دولت آمریکا معتقدند مخالفت اوباما با استفاده از توافق هسته ای برای تحت فشار قرار دادن ایران در موضوعاتی مثل تروریسم نشان می دهد تا چه اندازه شروط اوباما برای متقاعد کردن ایران برای توافق هسته ای اندک است.
اما اوباما معتقد است هدف این توافق محدود کردن برنامه هسته ای ایران است و پس از سالها اجرای مفاد این توافق و بازگشت ایران به جامعه بین المللی رفتار تهران تغییر خواهد کرد. وی استدلال می کند پس از کاهش تحریم ها و تعامل تهران با جامعه بین المللی، برای ایران دست زدن به رفتارهایی که با هنجارهای بین المللی در تضاد است، بسیار دشوار خواهد شد.
در حالی که این دیدگاه اوباما با نظر بسیاری از نمایندگان کنگره- که معتقدند کاهش تحریم ها تنها به قدرتمندتر شدن ایران کمک می کند- در تضاد است، به نظر می رسد اوباما برای حذف شرط تروریسم از قانون هسته ای به مشکلات بسیاری مواجه باشد.