به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، سیدحسین فاطمی، عضو انجمن متخصصین علوم آزمایشگاهی بالینی ایران در نشست خبری این روز که به مناسبت روز آزمایشگاهیان برگزار شد، با اشاره به اینکه این روز بیش از یک دهه است که به نام روز آزمایشگاهیان نامگذاری شده و مصادف با تولد حکیم جرجانی است، گفت: متأسفانه فرهنگ آزمایشگاه در جامعه ما بهینه نشده و مردم ما آگاهی و شناخت کافی در خصوص این موضوع ندارند در حالی که امروز می توانیم ادعا کنیم که دسترسی به آزمایشگاه حتی از دسترسی به آب نیز آسان تر است.
۵ هزار آزمایشگاه تشخیص طبی در ایران فعالیت می کنند
عضو انجمن متخصصین علوم آزمایشگاهی بالینی ایران تصریح کرد: بیش از ۵ هزار آزمایشگاه تشخیص طبی در ایران خدمات ارائه می دهد و رضایتمندی از آن را می توان در آمار نظام پزشکی و شکایاتی که نزدیک به صفر است، شاهد بود.
آزمایشگاهیان حتی در چشم مسئولان وزارت بهداشت نیز مغفول مانده اند
فاضلیان دهکردی، عضو جامعه آزمایشگاهیان بالینی ایران در ادامه این نشست با اشاره به اینکه برخی شغل ها ویترینی هستند و در معرض دید عموم قرار دارند اما شغل و رشته آزمایشگاهی غیرویترینی است و کمتر دیده می شود، گفت: علی رغم ارزش بالای خدمات آزمایشگاهی اما متأسفانه جامعه آزمایشگاهی ما بسیار کم دیده می شود و میزان شناخت از این قشر بسیار کم است و حتی این موضوع در بین همکاران بهداشتی و درمانی و مسئولان وزارت بهداشت نیز مشاهده می شود که ما از چشم آنان نیز مغفول می مانیم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه نیروی انسانی ما هم نقطه قوت جامعه آزمایشگاهی است و هم نقطه ضعف آن گفت: ما با وجود کمبود تجهیزات اما در حال حاضر بهترین خدمات را ارائه می کنیم و گاهاً اگر مشکلی وجود داشته باشد به نیروی انسانی باز می گردد.
فاضلیان در ادامه با اشاره به مهاجرت فارغ التحصیلان آزمایشگاهی گفت: من روز گذشته در ارومیه یک سخنرانی داشتم و آنجا متوجه شدم که ده تن از فارغ التحصیلان آن شهر به سلیمانیه عراق رفته اند و در حالی که با وجود این اغتشاشاتی که در عراق وجود دارد قبول کردند به آنجا بروند جای سئوال دارد.
هفتاد درصد تشخیص ها از آزمایشگاه بیرون می آید
هاشمی مدنی، عضو انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران در ادامه این نشست با اشاره به اینکه هفتاد درصد تشخیص ها از آزمایشگاه بیرون می آید، گفت: علی رغم اینکه بیش از ۷۰ درصد تشخیص ها در ابتدا از آزمایشگاه بیرون می آید اما تیم آزمایشگاهی تنها در ده درصد موارد شناخته می شود.
۲۰ تا ۳۰ درصد فارغ التحصیلان آزمایشگاهی ما در خارج از کشور هستند
محمدجواد غروی، عضو انجمن متخصصین علوم آزمایشگاهی بالینی ایران در ادامه با اشاره به مشکلات حرفه آزمایشگاه گفت: بحث نظارت در همه حوزه ها از اهمیت بالایی برخوردار است که در زمینه آزمایشگاه توسط مرجع آزمایشگاهی و انجمن های آزمایشگاهی این موضوع پیگیری می شود و خوشبختانه در این زمینه ارتباط ما با سازمان نظام پزشکی مطلوب است و کنترل های محسوس و نامحسوس را در این زمینه شاهد هستیم.
وی افزود: قالب آزمایشگاه های کشور به لحاظ نظارت مشکلی ندارد اما دغدغه ما در زمینه تجهیزات است که متأسفانه در این زمینه دچار فرسودگی هستند و یکی از عوامل آن قطعاً تحریم ها بوده اما با این حال در این زمینه نیز توانستیم بر آن فائق شویم.
غروی در ادامه بیان داشت: اما ما در حوزه نیروی انسانی بسیار وضعیت مطلوبی داریم و بسیاری از کشورهای خارجی به دنبال خروجی های دانشگاه هایی ما هستند و نکته قابل تأسف در این زمینه این است که می توان ادعا کرد به صورت تقریبی ۲۰ تا ۳۰ درصد فارغ التحصیلان آزمایشگاهی ما به خارج از کشور رفتند.
فریاد کرمی، رئیس انجمن آسیب شناسی و پاتولوژی در ادامه این نشست اظهار داشت: از نظر کمی بالاترین اطلاعات در آزمایشگاه های ما وجود دارد و مبنای اقدامات بسیاری از بیماری ها از ابتدا در آزمایشگاه است اما نکته مهم سیاست گذاری در تعیین ارزش نسبی یک خدمت است که باید در نگاه مسئولان وزارت بهداشت بیش از این دیده شود.
وی افزود: برای مثال در بیماری های چون سرطان و بیماری های قلبی- عروقی که از شایع ترین بیماری ها در کشور ما هستند آزمایشگاه نقش بسیار مهمی را ایفا می کند که باید توجه دو چندان به آن شود.