به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از بیرجند، علی خلیلی شب گذشته در جلسه تحلیل و بررسی بیانیه لوزان در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، با اشاره به اینکه در دانشگاه اظهارنظرها باید عالمانه باشد و باید حقیقتها و واقعیتها را بدون جناح بندی سیاسی مطرح کرد، گفت: ملت ایران از تیم مذاکره کننده دو خواسته مهم یعنی حفظ حقوق هستهای ایران و برداشتن تحریمهای ظالمانه را داشتند.
وی افزود: هر شخصی که بتواند این دو خواسته ملت را به طور همزمان حل کند جزو شخصیتهای تاریخی کشور خواهد بود و باید مجسمه این شخص را در میادین شهرها نصب کنند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه متاسفانه متن بیانیه ایرانی با متن امریکایی و انچه دو طرف قرائت کردند متفاوت است، تصریح کرد: متاسفانه متن فارسی بیانیه لوزان هم مانند بیانیه ژنو دارای غلطهای ترجمهای است که برخی از این اشتباهات دلالت حقوقی را عوض میکند و برخی دیگر هم در تراز یک بیانیه بین المللی نیست.
خلیلی با اشاره به اینکه سند نهایی توافق نامه باید به دو زبان فارسی و انگلیسی نوشته شود، بیان داشت: خواسته ما از دولت این است که پیگیر موضوع باشند تا متن توافق نامه به دو زبان انگلیسی و فارسی نوشته شود و هر دو سند اعتبار داشته باشد تا دشمن سوء استفاده نکند؛ چراکه دشمن بسیار مکار و حیله گر است.
وی با بیان اینکه تعهدات ایران در بیانیه لوزان شامل پذیرش محدودیتهای گسترده بر صنعت هستهای و پذیرش نظارتهای گسترده بر صنعت هستهای است، گفت: طرف مقابل هیچ موردی را به صورت قطعی متعهد نشده است.
این استاد دانشگاه امام صادق (ع) با بیان اینکه ایران اسلامی طبق ماده ۴ ان پی تی حق دارد که تولید، صنعت و استفاده از حق هستهای به شر صلح آمیز بودن برخوردار باشد، افزود: طبق آنچه که در بیانیه ایران آمده ایران تعهد کرده که حداقل به مدت ۱۰ سال غنی سازی محدود داشته باشد؛ بنابراین وقتی گفته میشود که دوره محدودیت ۱۰ ساله است به این معنی نیست که بعد از ۱۰ سال همه چیز حل خواهد شد و محدودیتها برداشته میشود؛ بلکه از نظر آمریکاییها این محدودیت غنی سازی ابدی است.
تبدیل شدن سایت فوردو به یک مرکز تحقیق و توسعه به مراتب بدتر از تعلق و یا توقف است
خلیلی با اشاره به اینکه طبق بیانیه به ایران اجازه دادن که تنها ۵۰۶۰ دستگاه سانتریفیوژ داشته باشد، افزود: نیاز عملی ایران حدود ۱۹۰ هزار سو است که اگر ایران در نطنز ۳۱ سال غنی سازی کند نیاز عملی یک سال عمومی کشور هم تامین نخواهد شد و این تعداد دستگاه تنها یک سیام نیاز کشور را تامین میکند.
وی با بیان اینکه ایران در این توافق پذیرفته که باید حدود ۱۴ هزار سانتریفیوژ خود را جمع کند و به انباری منتقل کند و زیرساختهای آنها را هم از بین ببرد، گفت: در این صورت اگر طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکرد حداقل یکسال زمان میبرد که بخواهیم مجدد تاسیسات را راه اندازی کنیم.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه تحقیق و توسعه برای ایران به شدت مهم است و باعث میشود که از جامعه جهانی عقب نمانیم، افزود: ایران پذیرفته که سایت غنی سازی فردو را که یک سایت مهم برای ایران است را از یک مرکز غنی سازی به یک مرکز تحقیقاتی در حوزه هستهای، فیزیک و تکنولوژی تبدیل کند.
خلیلی تصریح کرد: دشمن متاسفانه در این توافق نامه آنقدر قفل به فردو زده که خاطرش جمع خواهد بود که ایران به هیچ وجه نمیتواند از زیر بار تعهدات خود شانه خالی کند.
وی تاکید کرد: اتفاقی که برای فردو افتاده متاسفانه بسیار بدتر از تعلیق یا توقف آن است، چراکه تغییر کاربری این سایت اصل بازگشتپذیری را غیرممکن میکند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه ایران پذیرفته است که آب سنگین اراک را بازطراحی کند، افزود: بازطراحی اراک در دنیا بیسابقه است و این به ضرر ایران تمام میشود؛ چراکه اگر طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکند امکان بازگشت قلب رکتور اراک وجود نخواهد داشت.
چطور به دنیا اجازه میدهند که تا ابد ما را از بازفراوری محروم کنند
خلیلی با بیان اینکه در تراز جمهوری اسلامی ایران نیست که بازفراوری را برای ابد محروم کردند، گفت: توضیحات مسئولان برای مردم گمراه کننده است اینها چطور میتوانند تضمین کنند که استفاده از پلوتونیم تا ابد استفاده و کاربری نخواهد داشت و به دنیا اجازه میدهند که تا ابد ما را از بازفراوری محروم کنند.
وی با اشاره به اینکه برخی از مسئولان میگویند غرب حق غنی سازی ایران را پذیرفته است، افزود: ۵+۱ هرگز به حق غنی سازی ایران اذعان نکرده و نخواهد کرد و حق غنی سازی ما به هیچ عنوان توسط طرف مقابل به رسمیت شناخته نشده است و آنها تنها اجازه یک نیاز عملی را به ما دادن که آن هم به درد نمیخورد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه براساس بیانیه لوزان انچه که مردم انتظار داشتند حاصل نشده است، گفت: بازرسیهای گسترده آژانس از تاسیسات هستهای ایران جای نگرانی دارد؛ چراکه این بازرسان از کشورهای بیطرف که نیستند.
خلیلی ادامه داد: چطور یک شهروند ایرانی حتی حق ندارد که حتی از سر در ورودی یک سایت هستهای عکس بگیرد، اما اینها اجازه میدهند که دوربینهای آژانس ۲۴ ساعته فعال باشند، اینها واقعا خطری ندارد؟
وی با اشاره به اینکه دولت بجای حل مشکلات کشور از طریق اقتصاد مقاومتی بدنبال حل مشکلات از طریق رفع تحریمهای است، افزود: قرار بود دولت یازدهم نرمش قهرمانانه داشته باشد اما متاسفانه عقب نشینی تاریخی داشتند.
روحانی لازمه پیشرفت ایران را در رابطه حسنه با کدخدا میداند
این استاد دانشگاه سیاست دولت یازدهم ارتباط با غرب است، گفت: دولت موضوع هستهای را اولین گام برای تعامل سازنده با جهان دانست که منظورشان از جهان همان آمریکا است.
خلیلی گفت: روحانی لازمه پیشرفت ایران را در رابطه حسنه با کدخدا میداند، این درحالی است که تاریخ ۳۷ساله بعد از پیروزی انقلاب ثابت کرده که امریکاییها نه تنها به ما کمک نکردند بلکه همواره هرکاری کردند تا جلوی پیشرفت ایران را بگیرند.
دولت می خواهد هسته ای را پیش پای کدخدا قربانی کند
وی افزود: از منظر دولت یازدهم صنعت هستهای مانع تعامل سازنده با کدخدا است که باید صنعت هستهای پیش پای کدخدا قربانی شود؛ اما ما میگوییم که آمریکا همه جهان نیست.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه ایران اسلامی تا کنون پیشرفتهای قابل توجهی در زمینههای مختلف داشته که هیچ کدام به کمک آمریکا نبوده است، بیان داشت: راه حل مشکلات کشور ایستادگی مقتدرانه و نرمش قهرمانانه و پیاده کردن اقتصاد مقاومتی است.
خلیلی افزود: در دولت یازدهم نه تنها به اقتصاد مقاومتی توجهی نشد؛ بلکه رفع مشکلات را هم به حل موضوع هستهای گره زدند و تحریمها هم کاهش نیافت.
وی با بیان این سوال که آقای ظریف قیمت صنعت هستهای ایران این میزان که شماها فروختید نبود، گفت: صنعت هستهای فروشی نیست؛ اما اگر خواستند بفروشند چرا با پول های بلوکه شده ایران در آمریکا فروختند، چرا از خود خزانه آمریکا چیزی نگرفتند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه در مذاکرات لوزان ستادهها و دادهها با هم برابر نیست، افزود: از منظر ما آنچه که در بیانیه لوزان بدست آوردیم معاوزه بین حقوق خودمان است که دشمن غصب کرده بود و هیچ چیز جدیدی از دشمن نگرفتیم.
خلیلی گفت: چرا اتفاقی که دل ادم را بدرد میآورد از نظر برخیها جشن هستهای است، در بیانیه لوزان بخشی از حقوق هستهایمان را دادیم اما در عوض دادهها و ستادهها همه مال خودمان بوده که به ما دادن و هیچ چیزی از دشمن نگرفتیم.
وی با اشاره به اینکه شرح وزارت خارجه ایران با بیانیه لوزان مطابقت ندارد، افزود: به چه دلیل در روز جمعه بیانیه لوزان منتشر شد و گفته شد که طبق این بیانیه تحریمهای مرتبط با هستهای و آن هم فقط تحریمهای مالی و اقتصادی برداشته خواهد شد؛ اما روز بعد آن مسئولان به خود اجازه میدهند که جلوی دوربین بگویند که همه تحریمها برداشته خواهد شد، اظهاراتی که توسط دولتمردان بیان شده خلاف بیانیه لوزان است، نمیتوانیم آمال و اروزهای خود را که برای مردم بگوییم.
این استاد دانشگاه گفت: آنچه که باید صورت میگرفت نرمش قهرمانانه بود؛ اما آنچه که اتفاق افتاده است عقب نشینی تاریخی است.
خلیلی بیان داشت: ما اعتقاد داریم که خطوط قرمز نظام که مقام معظم رهبری فرمودند هیچ کدام در این مذاکرات رعایت نشده و عقب نشینی صورت گرفته است.
وی افزود: در قرن ۲۱باید نفت خام فروشی خاتمه یابد و صادرات افزایش پیدا کند اورانیوم غنی شده یکی از موارد خوب برای صادرات غیر نفتی است.
این استاد دانشگاه ایران میتواند به جای صادرات نفت به تولید اورانیوم برای تولید رادیو دارو بپردازد، گفت: بعد از اینکه کلی هزینه برای ساخت و راه اندازی تاسیسات هستهای کشور کردیم و به مرحله سوددهی رسید درهای آن را قفل کردند.
خلیلی با بیان اینکه وزارت خارجه باید فک شیت را منتشر کند، گفت: تعلقات سیاسی نباید باعث کتمان حقایق شود.