به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، صادق کوشکی در مناظره «بررسی سیاست خارجی دولت تدبیر و امید» که امروز به همت بسیج دانشجویی در سالن آمفی تئاتر دانشگاه صدا و سیما برگزار شد، گفت: سادهترین تعریف از سیاست خارجی این است که یک کشور در عرصه بین المللی منافع خود را تشخیص دهد و حداکثر منافع را برای جامعه خودش تحصیل کند. جذب منافع و دفع خطرات یعنی حمایت از منافع ملی که تعریف قابل توجهی از سیاست خارجی است.
وی افزود:برای بررسی سیاست خارجی ما فارغ از دولتها باید ببنیم کجا هستیم، ایران در منطقه غرب آسیا که یکی از مهمترین مناطق در دنیاست قرار دارد، تنگه هرمز، باب المندب و کانال سوئز گلوگاههای حیاتی جهان در منطقه غرب آسیا واقع شده، هیدروکربنها که موتور محرک جهان صنعتی هستند در این منطقه است.خلیج فارس را پارک لندن نامگذاری کردهاند چرا که ۲۵ درصد هیدروکربنها در آن تولید میشود که تا سال ۲۰۳۰ به ۷۵ درصد میرسد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در ادامه به موقعیت ایران اشاره کرد و گفت: ما یک کشور ۷۵ میلیونی هستیم، اگر بخواهیم زندگی مرفه اقتصادی مطلوبی داشته باشیم با پول نقد محقق نمیشود ما روزی ۴ بشکه نفت تولید میکنیم که نصف آن در کشور مصرف میشود که البته مابقی آن نیز توسط کویت و امارات هر روزه در حال تولید است حتی قطر سهمیه گاز بیشتری دارد آنها میتوانند نفت بفروشند و با نفت زندگی مرفهای تامین کنند اما ما اگر بخواهیم برای مردم مسکن، بهداشت و غذای مناسب تامین کنیم باید از همه امکانات کشور استفاده کنیم اینجاست که یک تعارضی بین ما و جهان صنعتی ایجاد میشود.جهان صنعتی به دنبال این است که هیدروکربن مورد نظرش را به صورت خام تامین کند ولی ما برای حل مشکل اقتصاد و مسکن و تحصیل و رفاه نباید خام فروشی کنیم.
وی به نگرشهای سیاست خارجی اشاره کرد و گفت: پس از پیروزی انقلاب دو نگرش در سیاست خارجی ایجاد شد یکی این بود که ما میتوانیم قدرت اول منطقه باشیم به شرطی که داشتههای اقتصادی را به بهترین نحو استفاده کنیم که به آن دیدگاه با محوریت استقلال میگویند.
کوشکی در خصوص نظریه دوم تصریح کرد: دومین دیدگاه میگوید اگر ما این کار را بکنیم با جهان صنعتی که در رأسشان آمریکا قرار دارد دچار تعارض و اختلاف منافع میشویم چون آنها میخواهند هیچ کشوری در منطقه قدرتمند نباشد لذا بهتر است که ما نفت و گاز را خام بفروشیم و حد ما این است که شبیه عربستان کشورمان را کنترل کنیم.عربستان یعنی کشوری که از حد سوم هم پایینتر است و هیچ خطری برای قدرتهای بزرگ ایجاد نمیکند.
این استاد و پژوهشگر علوم سیاسی به دیدگاه رهبر و مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: دیدگاه این دو بزرگوار دیدگاه استقلال است اما دیدگاه دولتهای قبل و این دولت کنونی نگاه استقلال محور ندارند آنها میگویند برای استقلال و مرفه شدن نباید با جهان صنعتی در تعارض قرار بگیریم.سیاست خارجی دولت فعلی و دولت احمدینژاد در چهار سال دوم و خاتمی و هاشمی بر همین اساس بوده است ولی دیدگاه استقلال توسط رهبری و نهادهای رهبری سعی شده است که اعمال شود.
وی افزود: فرض کنید که ایران یک ایران زرتشتی باشد و هیچ تعارض ایدئولوژیک نداشته باشد اما بخواهد قدرتمند باشد باز هم در منطقه اجازه نخواهند داد.سوئیس یک کشور صلح طلب است ولی هنوز که هنوز است ساختار ارتش مستحکم تری نسبت به ما دارد ولی چون میخواهند مرفه باشند باید ضریب اقتصادی و ضریب امنیتی را بالا ببرند.
کوشکی در ادامه بیان داشت: اگر ایران بخواهد از نفت و گاز و معادن به نفع مردم خودش استفاده کند و رفاه پیدا کند ناگزیر است به تناسب توان دفاعی خود را بالا ببرد.کویت کشور مرفهای بود ولی به خاطر ضعف در توان دفاعی شش ساعته غصب شد.
وی با بیان اینکه بیش از ۹۷ ناو آمریکایی در خلیج فارس رفت و آمد میکند، گفت: آمریکا از ۱۹۷۹ به بعد نیروی واکنش سریع در خلیج فارس تشکیل داد اگر کشوری در این منطقه بخواهد قدرتمند شود بیآنکه یک بار هم «مرگ بر آمریکا» بگوید باز هم اجازه ندارد و نمیتواند.
این پژوهشگر علوم سیاسی در ادامه گفت: فرماندهی ارتش کره جنوبی در دست آمریکا است در ژاپن هم هنوز کاپیتولاسیون آمریکایی اجرا میشود به همین دلیل این کشور هیچگاه در تعارض با غرب و آمریکا نیست.محمدرضا پهلوی دوست داشت که ایران صنعتی شود ۳۷ سال تمام این دوست داشتن خود را نشان داد ولی سال ۵۷ پس از سرنگونی او ایران اصلاً صنعتی نبود.
وی با تاکید بر اینکه اگر ایران بخواهد قدرتمند شود باید قدرتمند مسلط بر خلیج فارس شود.
کوشکی گفت: اگر ما از لحاظ اقتصادی بخواهیم عبرتمندتر شویم باید از لحاظ امنیتی قدرتمند شویم و در این صورت ما قدرت اول منطقه هستیم.فرض کنید ایتالیا بخواهد مافع آمریکا را در حوزه جنوب اروپا از آن خود کند مطمئناً آمریکاییها با آنها تعارض پیدا میکنند کشورهای هشت گانه پذیرفتند که آمریکا قدرت اول باشد و معتقدند آمریکا قدرت برتر جهانی است و ناظم نظم جهانی است.
وی تاکید کرد: اگر ایران بخواهد در منطقه غرب آسیا مرفه باشد باید کشور اول نظامی و علمی در منطقه باشد که در این صورت پس از آمریکا با رژیم صهیونیستی هم در تعارض خواهد بود و اولین درگیری نظامی با اسرائیل خواهد داشت.
این محقق و پژوهشگر علوم سیاسی با تاکید بر اینکه آمریکا، اسرائیل را ساخته است، گفت: آمریکا اسرائیل را ساخته تا قدرت اول در منطقه غرب آسیا باشد درباره بیانه لوزان هم باید بگویم روحانی و نگرش کارگزاران یعنی آقای هاشمی و تیمشان نگاهی است که ایران نمیتواند به سمت قدرتمند شدن حرکت کند پس بهتر است ماجراجویی نکند و بپذیرد که دیدگاه دوم درست است.این طرز تفکر با پیشرفت مخالف است و میگوید اگر پیشرفتی قرار است منجر به مشکل با اروپا شود بهتر است انجام نشود.
وی با بیان اینکه ژنو را فتح الفتوح دانستند، افزود: آنها ژنو را فتح الفتوح دانستند و ما گفتیم این فتح الفتوح مفادی دارد که به ضرر ماست همانطور که میدانید زنگنه چند روز پیش گفت که هیچ کدام از تحریمهای نفتی برداشته نشده است.نوبخت طی یک نشست خبری گفته بود: حتی یک سنت از پول ایران به کشور وارد نشده است ولی با این حال ما به تعهدات خود عمل کردیم ولی آنها هیچ کدام از تعهدات خود حتی جزئی را عمل نکردند.
کوشکی به سخنان ظریف اشاره کرد و گفت: ظریف گفته بود آمریکا میتواند ظرف نصف روز همه تجهیزات هستهای ایران را نابود کند و فکر میکنم که اگر کاری کنند که آمریکا ما را نابود نکند بهترین فتح الفتوح است.رئیس جمهور در سخنان خود از توافق برای لوزان استفاده کردند، ظریف در اولین سخنان خود آن را بیانیه مطبوعاتی خواند ولی چند روز پیش گفت که توافقی نبوده که بخواهد فکت شیت آن صادر شود در حالی که تمام روسای آمریکایی به راحتی همگی تحت یک چارچوب سخن گفتند.این دوستان خوب میدانند که چه چیزی را تا چه حدی پذیرفتهاند ولی نمیتوانند آن را به مردم بازگو کنند چرا میخواهند حقایق را مخفی کنند.
وی در پاسخ به این سئوال گفت: علت این است که آنها چیزهای را پذیرفتهاند که به صورتی است که اگر شفاف پذیرفته میشد مردم میگفتند ما وکالتمان را پس میگیریم و هر کودک ایرانی این توافق را تماماً ضرر برای ایران میدانست.
کوشکی به جلسه ظریف با منتقدان اشاره کرد و گفت: این چه جلسهای بود وزارت خارجه جلسهای گذاشته و هفت نفر از موافقین بیانیه لوزان و دو نفر خنثی را دعوت کرده که بعد گفته است با منتقدین جلسه برگزار کردهایم.ظریف میگوید من حاضرم با منتقدین جلسه داشته باشم منتهی بعد از توافق، شما به من بگویید که آن جلسه چه فایدهای دارد کسی که متن دشمن را امضاء میکند چرا در مقابل منتقدین داخلی گارد میگیرد.آمریکاییها میگویند متن توافق را منتشر کردیم ولی دولت ایران هیچ چیز منتشر نمیکند چون دقیقاً در آن متن همه امتیازات ما به گرم و دو رقم اعشار معلوم است ولی برای طرف مقابل مشخص نیست حتی برخی از تحریمها پس از راستی آزمایی متوقف میشود ولی از میزان و زمان آن هیچ سخنی به میان نیامده است و میگویند متن آمریکاییها قبول نیست.
کوشکی با تاکید بر اینکه آمریکاییها متنی را که خودشان چاپ کردهاند متعهد میشوند، گفت: آمریکاها درک خودشان را از توافق عمل میکنند اگر آمریکاییها مثل توافق ژنو به توافق پایبند نماندند شما جزء اظهار تاسف چه کاری از دستتان ساخته است.
وی افزود: ظریف میگوید ناظر اجرای توافق ما شورای امنیت است در خصوص تنهایی ما باید بگویم که امام (ره) پس از قطعنامه ۵۹۸ گفتند که خدایا تو میدانی که ما تنهاییم ولی با این حال هیچ کس را جز تو نمیخواهیم ما در جایی هستیم که اگر بخواهیم قدرتمند شویم تمام جهان صنعتی با ما دشمن خواهند شد ما اگر بخواهیم وارد خط استقلال شویم باید این سختیها را به جان بخریم.