به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، اداره نظارت بر ناشران فرابورسی سازمان بورس و اوراق بهادار، در راستای ابلاغیه ضوابط نحوه محاسبه سهام شناور آزاد ناشران پذیرفته شده در بورس ها و بازار خارج بورس مصوب شورای عالی بورس و اوراق بهادار، درصد سهام شناور آزاد شرکت های فرابورسی را اعلام کرد.
بر اساس این گزارش، 9 شرکت دارای سهام شناور بالای 50 درصد، 29 شرکت دارای سهام شناوری میان 10 تا 50 درصد و 21 شرکت سهام شناور تک رقمی داشتند در حالی که یک شرکت سهام شناوری زیر 1 درصد دارد.
در این بین، شرکت سرمایه گذاری تدبیرگران فارس و خوزستان با درصد ضریب 84.33 درصد، لقب بیشترین درصد سهام شناور آزاد فرابورسی را به خود اختصاص داد و پتروشیمی مارون با درصد ضریب شناور 0.5 درصدی پایین ترین رتبه را در این جدول به خود اختصاص داد.
این در حالی است که پس از سهام شرکت سرمایه گذاری تدبیرگران فارس و خوزستان، شرکت مهندسی صنعتی روان فناور، سرمایه گذاری توسعه و عمران استان کرمان، بانک گردشگری و شرکت صنعتی معدنی شمالشرق شاهرود و شرکت صنایع فولاد آلیاژی یزد در رتبه های بعدی قرار گرفتند.
در این میان، شرکت آهن و فولاد ارفع با ضریب شناوری 3.16 درصد، شرکت پالایش نفت شیراز با درصد شناوری 2.59 درصد، نفت پاسارگاد با ضریب شناوری 2.43 درصد، پالایش نفت تهران با درصد ضریب شناوری 1.24 و پتروشیمی مارون با ضریب شناوری 0.5 درصد، پنج شرکت موجود در قعر جدول هستند.
سهام شناور اعلام شده با احتساب ضریب شناوری (عبارت است از حاصل تقسیم تعداد روزهایی از دوره مالی ناشر که طی آن معاملات سهم در بازار عادی بیش از 0.0001 تعداد سهام ناشر است بر نصف روزهای معاملاتی آن دوره و حداکثر معادل یک خواهد بود) ارائه شده است.
شروع دوره مالی برای تمامی شرکتها به جزء عرضه شده طی دوره که متناسب با روز عرضه تا آخر دوره محاسبه شده است- از تاریخ 1 دی ماه 92 تا 30 آذر ماه 93 در نظر گرفته شده است.
در این بین، شرکتهای که بخشی از سهام آنها در اختیار شرکتهای سرمایهگذاری استانی است، در صورتی که مجموع درصد سهام شرکتهای مذکور بالای 5 درصد شده باشد بعنوان سهام مدیریتی محاسبه شده است.
در عین حال، نحوه محاسبه سهام داران مدیریتی و غیرمدیریتی در سهام شناور به این صورت بوده است که اگر هر سهام داری یکی از شرایط زیر را داشته باشد؛ سهام دار مدیریتی است.
نخست اینکه اشخاص حقیقی که به واسطۀ سهامداری خود، اقوام نسبی از طبقه اول و دوم و یا اشخاص حقوقی تحت کنترل خود، مجموعاً مساوی یا بیشتر از 5 درصد سهام ناشر را داشته باشد.
همچنین اشخاص حقوقی که به واسطه سهامداری خود، اشخاص حقوقی تحت کنترل یا اشخاص حقوقی با کنترل کننده مشترک مجموعاً مساوی یا بیشتر از 5 درصد سهام ناشر را داشته باشند.
افزایش 189 درصدی حجم معاملات فرابورسی در فروردین 94
همچنین بنابر اعلام فرابورس ایران، معاملات بازارهای فرابورس ایران در سال 93 با افزایش حجم و ارزش آغاز شد و نخستین ماه امسال با خرید و فروش 5 هزار و 620 میلیون ورقه بهادار به ارزش 22 هزار و 850 میلیارد ریال پایان یافت.
بر اساس این گزارش، بازار اول و دوم به ترتیب 26 و 77 درصد و بازار پایه و ابزارهای نوین مالی، 21 و 117 درصد افزایش ارزش معاملات را در نخستین ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته تجربه کردند.
همچنین در حالی که حجم کل معاملات فرابورسی در فروردینماه امسال معادل 189درصد افزایش یافته، شاهد افزایش 67 و 382 درصدی حجم معاملات در بازارهای اول و دوم و 149 و 66 درصدی در بازارهای پایه و ابزارهای نوین مالی فرابورس ایران هستیم.
بعلاوه این که فلزات اساسی، بانکها و فرآوردههای نفتی با سهم 21، 16 و 13 درصدی به عنوان صنایع پیشرو در معاملات یک ماهه امسال محسوب میشوند.
افزون بر این؛ عرضه عمده 14 درصد از سهام مدیریتی غیرکنترلی شرکت گسترش سرمایه گذاری ایرانیان و همچنین عرضه اولیه بلوک 5 درصدی فولاد هرمزگان جنوب با کشف قیمت 1200 ریال در بازار دوم فرابورس ایران در این ماه انجام شد.