به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو» فریدون عباسی در نشست بررسی بیانیه لوزان از نگاه فنی که امروز در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد گفت: اتفاقی که در کشور افتاده این است که ما پس از انقلاب روحیه ای انقلابی داشتیم و بر مبنای آن رفتارمان در جنگ هم تأثیر زیادی پذیرفت و باعث شد جنگ و دفاع مقدس برای طرف مقابل طولانی و فرسایشی شود و به دنبال راهی برای فرار از جنگ باشد.
وی افزود: افراد شجاعی بودند که در سال ۶۲ دانشگاه ها را با همان امکانات محدود بازگشایی کردند و یک سال بعد ما شاهد بودیم که در سال ۶۳ اولین آزمون کارشناسی ارشد هم در کشور برگزار شد. ده سالی طول کشید که ما از اعزام دانشجو به خارج از کشور در مقطع دکتری بی نیاز شدیم و توانستیم دوره های اعزام را به دوره های نه ماهه و یک ساله تبدیل کنیم.
رئیس سابق انرژی اتمی با بیان اینکه این فرایند باعث شد که تحقیقات در کشور ما جان بگیرد گفت: یک جلوه از رشد کشور در زمینه های علمی و فناوری در انرژی هسته ای دیده می شود اگر پتانسلی که در کشور وجود داشت را پس از انقلاب در زمینه تحصیلات تکمیلی نداشتیم امکان نداشت لشکری جوان و علمی وارد عرصه جامعه شود چنانکه این اتفاق افتاده و در حال حاضر جوانان دانشجو و دانشمند و علمی در عرصه های مختلف فعالیت می کنند.
وی افزود: عده ای در زمان جنگ سعی کردند نیروگاه بوشهر را حفظ کنند که عراق آنجا را بمباران کرد. برخی از مدیران کشور که انقلابی بوده و تجربه ای نداشتند در جنگ ورزیده و کارآزموده شدند و توانستند در حال حاضر مدیریت اجرایی بخش های مختلف را به عهده بگیرند.
عباسی با تأکید بر اینکه ایران جزو معدود کشورهایی است که چرخ کامل سوخت هسته ای را دارد گفت: کمتر کشوری است که پروسه چرخ کامل سوخت هسته ای را داراست و ما جزو معدود کشورهای هستیم که از اکتشاف و تا سوخت را در کشور انجام می دهیم.
وی در باره غنی سازی گفت: عده ای می گویند غنی سازی به چرخ زندگی مردم ارتباط دارد باید بگویم اگر چرخ زندگی مردم نمی چرخید و دانش و فناوری اشتغال ایجاد نمی کرد و ما تولید قطعات حساس را نمی آموختیم محال بود ما بتوانیم ماشین سانترفیوژ را مدل سازی کنیم چرخ زندگی ما داشت جای دیگری می چرخید که تبلور آن این بود که توانستیم سانترفیوژی را تولید کنیم.
وی در ادامه تصریح کرد: اگر بخواهیم کار فضایی انجام دهیم و ماهواره بسازیم و به فضا بفرستیم باید کارهای زیادی را روی زمین انجام دهیم چرا که پس از آن و پس از پرتاب ماهواره به فضا به آن دسترسی نداریم با استفاده از راکتورهای هسته ای می توان تست پرتویی را اجرا کرد که خود مهم ترین راهکار برای تست ماهواره هاست.
رئیس سابق انرژی اتمی با بیان اینکه از اول انقلاب ایران درباره تجهیزات «خلا» تحریم نانوشته بوده است گفت: یکی ازبرکات سانترفیوژ این است که ما می توانیم موتوری بسازیم که یک پوسته نازک را هزار بار دوران بدهد و پمپ های خلأ را هم می توانیم با استفاده از انرژی هسته ای بسازیم وقتی ما یک هدف بزرگ داریم برای آن سرمایه گذاری می کنیم و در طول راه رشته های مختلف را نیز کنار آن رشد می دهیم.
وی در باره راکتور اراک گفت: حداقل فایده راکتور اراک این بود که به بخش خصوصی جسارت داد که به منابع بزرگ فکر کنند بخش خصوصی ما در طول پنج سالی که در حال ساخت راکتور بوده است با استانداردهای هسته ای آشنا شده و این شجاعت خیلی خوب بود که ما توانستیم شرکت های مهندسی و صنایع را به هم پیوند دهیم و این مقدمه خوبی بود که ما بتوانیم شرکت های داخلی را با خارجی پیوند داده باشیم.
وی در ادامه تشریح کرد: ما توانستیم در طول این مدت با آژانس انرژی اتمی تعامل بیشتری داشته باشیم در سال ۹۲ بعد از امریکا دومین کشوری بودیم که متخصصین آن با آژانس هسته ای در ارتباط بودند و حضور جمهوری اسلامی ایران در همه کمیسیون ها دیده می شد.
وی به گزارشات آمانو اشاره کرد و گفت: آمانو دو گزارش منتشر کرده است که در آن در شماره ۶۵ تمام چیزهای که درباره شروع مناقشه بوده است را مکتوب کرده و در ۶۴ بند ذکر کرده است و اگر رد گزارش را بگیریم به ترورهایی که انجام شده می رسیم.
وی به دوران مذاکرات جلیلی اشاره کرد و گفت: در طول دوره ای که ما مذاکره می کردیم گفتیم که آژانس بیاید و به ما مدارک مستند ارائه کند و من هم به عنوان رئیس سازمان که در آن زمان مشغول فعالیت بودم گفتم اگر ما مسئولین قانع شدیم ما خودمان مسئولین نظامی را هم در باره قطع هستهای قانع میکنیم. ولی آنها نتوانستند ما را قانع کنند. در مذاکرات آقای جلیلی همیشه مذاکره کنندگان به خاطر عقبه قوی جلیلی از نظر سیاسی کار را تخصصی پیش می گرفتند.
عباسی در ادامه گفت: در آن زمان کار با ساماندهی انجام می شد که ناگهان وندی شرمن جلوی کار را گرفت چرا که منتظر انتخابات ۹۲ بود که بتوانند اغتشاشی ایجاد کنند و از ما امتیاز بگیرند اما نظر ما چیز دیگری بود ما فکر می کردیم که پشتوانه رای مردم به داشته های فنی و تخصصی ما اضافه می شود. پس از انتخابات خواسته طرف مقابل انجام نشد چرا که مردم با حضور حداکثری و آرامش این نقشه طرف مقابل را نقش برآب کردند.
وی درباره توافق ژنو گفت: توافق ژنو که عده ای از آن به عنوان برنامه اقدام مشترک یاد می کنند بسیار شتابزده بود چرا که تعداد نفراتی که در تیم سال ۸۳ بودند با همان طرز تفکر این توافقنامه را به ثبت رساندند. اینها همان افرادی بودند که با همان تفکر در سال ۸۳ عقب نشینی کردند این بار هم عقب نشینی کردند واز کسی مشورت نخواستند برنامه ژنو کاملا جهت عکس تیم قبلی بود چرا که تیم قبلی برای هر بندی می خواست ما به ازا بگیرد.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی در ادامه گفت: آنچه پذیرفته شد با یک نوع خاص خوشبینی بود ولی من نمی دانم این بر چه اساس بوده که ما راکتور اراک را ببندیم و کلا مراحل تکمیل راکتور را دنبال نکنیم و غنی سازی ۲۰ درصد را تعدیل کنیم و جای آن چهار و نیم میلیارد پول بلوکه شده به ما بازگردانده شود اما ما حتی روش بازگشت این پول را هم طی نکردیم.
وی با تأکید بر اینکه توافق ژنو شتابزده بود و ما تاوان این توافق شتابزده را می دهیم گفت: امریکایی ها یک تجربه ای درباره راکتور الجزایر داشتند و ماهیت آن را عوض کردند حالا در سال ۲۰۱۲ به نروژی ها سفارش دادند که برای تغییر شکل راکتور آب سنگین اراک یک برگه فنی تهیه کننده که به ایرانیان بگویند این طرح خودتان بوده و یک جور آبروداری کنند این یک نوع تبلیغات است و صرفا مصرف داخلی دارد و راکتور آب سنیگن باید سوخت طبیعی داشته باشد و نه غنی شده ما می گویم خط قرمزها را رعایت کردیم در حالی که نه در فوردو و اراک این خط قرمزها رعایت نشده است.
جالبه که من ندیدم سایت وابسته به دولت "خبر آنلاین" هیچ بحث عقلی و تفسیری در مورد توافقنامه لووزان در سایت قرار بده. اینها دارند به ملت خیانت می کنند. کسی که رژیم صهیونیستی را محرم بداند و مردم شهید پرور و حتی مجلس را نامحرم باید گفت از ملت است یا از دشمنان ملت؟؟؟