به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، فریدون عباسی امروز در جلسه «بررسی بیانیه لوزان» که توسط بسیج دانشجویی در آمفی تئاتر دانشکده مهندسی دانشگاه آزاد مشهد برگزار شد، با بیان اینکه امروز موضوع انرژی هستهای با زندگی مردم گره خورده است، گفت: ما افراطی تفریطی نباید نگاه کنیم بلکه باید مصالح کشورمان را در نظر بگیریم.
وی بیان داشت: بحث انرژی برای ما بسیار مهم است؛ اگر ما منابع انرژی نداشته باشیم چه در نسل فعلی و چه در نسل آینده با مشکلات زیادی روبرو خواهیم شد پس بهتر است ما به مطالعات پایه در این زمینه بپردازیم.
عباسی با اشاره به سیر تاریخ ایران گفت: با پیروزی انقلاب اسلامی مرکز تصمیم گیری از خارج از کشور به داخل کشور منتقل شد و باید این ارزش انقلاب را پاس بداریم، در کشور اختلاف سلیقهها داریم و این گونه نیست که همه دارای یک فکر باشیم.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی افزود: افراد تحصیل کرده داخل کشور مکاتب مختلف هستند و این مکاتب دیدگاههای خاص خود را دارند، برخی افراد فارغ التحصیل غرب هستند به این دلیل که بیشتر ارتباطمان در رژیم گذشته با غربیها بوده است؛ اما بعد از پیروزی انقلاب با فروپاشی جماهیر شوروی عدهای هم در شرق تحصیل کردند که تعدادشان نسبت به کسانی که در غرب درس خواندهاند کمتر است. هر کس در هر مکانی درس بخواند فرهنگ، علایق، آداب و دوستان آنجا را پیدا میکند.
وی با طرح این سوال که برای ترسیم کردن آینده به چه انرژی نیاز داریم و آیا در این زمینه محدودیت داریم؟ بیان داشت: ما در کشور بسته به شرایط از انرژیهای مختلفی استفاده میکنیم.
عباسی با اشاره به سیر هستهای کشور در قبل از انقلاب اسلامی بیان داشت: یکسری مطالعات انجام شد که نتیجه آن مطالعات در سال 53 باعث ایجاد سازمان انرژی اتمی شد و در آن موقع غربیها حداقل 10 هزار مگابایت برق هستهای برای پروژه شاه پیش بینی کرده بودند که در ابتدا فرانسویها و آلمانیها در آن شروع به کار کردند.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی افزود: بعد از راه اندازی راکتور تهران، فرانسویها در اصفهان کارخانه سوخت را طراحی کردند، همچنین با طراحی نیروگاه بوشهر و تعیین مکان آن برای بهره برداری ۴۲۰۰ مگا بایت انرژی از آن برنامه ریزی شد.
وی با اشاره به رابطه خوب شاه با غرب گفت: عرصه رقابت اروپا و آمریکا برای صنایع ما در این زمینه ایجاد شد.
عباسی به تهدیدات کشور توسط دشمن اشاره و تصریح کرد: کشور ما بعد از پیروزی انقلاب با حربههای مختلفی برای براندازی مواجه شد، مانند جنگ تحمیلی، اختلافات قومی، کودتای رسانهای و ....
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی افزود: آخرین حربه دشمن جنگ بود، آنان میخواستند بخشی از ایران مانند ایلام و خوزستان که دارای منتابع انرژی بود رااز کشور جدا کنند تا این گونه اقتصاد کشور فلج شود. وقتی پول نباشد فشار بر زندگی مردم میآید و از آن طرف با در دستور قرار دادن بحث تجزیه و اختلافات قومی کشور را از بین ببرند.
وی با بیان اینکه دشمن در حمله به ایران دچار اشتباه محاسباتی شد چون میاندیشیدند ارتش متحدی وجود ندارد افزود: ما در زمان جنگ با ابزار ابتدایی در مقابل دشمن ایستادیم، مردم ما با انسجام داخلی و دادن شهید از دشمن نترسید.
غرب با پروژههای محوری و بزرگ ما مخالفت میکند
عباسی با بیان اینکه ما چالشهای مختلفی با غرب داریم چون خودشان را حاکم جهان میدانند و میخواهند نظراتشان را در ابعاد مختلف به ما دیکته کنند، گفت: هم اکنون آنان با پروژههای محوری و بزرگ ما مخالفت میکنند چون این پروژهها نماد قدرتمندی ماست، چون به دنیا ثابت میکنیم ما میتوانیم مستقل شویم و در تحریمها، فناوری پیچیده را در کشور خود به وجود آورده و تبدیل به الگو شویم.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی مولفههای قدرت در جهان را جمعیت، علم و فناوری، ابزار نظامی و انرژی دانست و تاکید کرد: ما در شکورمان تقریبا همه اینها را در مدت کوتاهی به دست آوردیم،به طور مثال در زمینه انرژی کشورهای همسایه به سمت ما میآیند و آمریکا برای اینکه بتواند قدرتمند باشد به دنبال گرفتن این منابع انرژی است و تغییرات منطقه در همین راستاست که ما نیز در این تغییرات دخالت می کنیم، برای همین میخواهند ما را سرکوب کنند.
وی افزود: بحث هوا و فضا، ماهواره و هستهای موضوعاتی شاخص است، آینده به ماهواره ارتباط دارد و بحث ماهواره نیازمند هستهای است.
عباسی با طرح این سوال که چرا غرب با موشک ما مخالف است؟ گفت: چون با موشک ارسال ماهواره انجام میشود و ماهواره تمامی شبکههای ایران را در همه دنیا نمایش میدهد.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی با تاکید بر اینکه فناوری خلا از مسائل اساسی است که ما باید آن را به دست آوریم، خاطرنشان کرد: از اول پیروزی انقلاب غرب اجازه نداد ما در این زمینه کار کنیم و ما خودمان ساختیم.
وی افزود: اگر ما رشد علمی و فنی در همه گرایشات مهندسی و برق نداشتیم یک ماشین سانترفیوژ را نمیتوانستیم کپی کنیم. سانترفیوژ باعث شده ما به متخصصان خود در حوزه مواد توجه کرده و اشتغال ایجاد کنیم، هم اکنون این متخصصان روی مواد استراتژیک کار میکنند که این مهم برای کشور ارزش افزوده دارد و صادرات مواد خاص انجام دهیم که این یک دستاورد مهم برای جمهوری اسلامی است.
راکتور هسته ای اراک برای ما یک دستاورد بود
عباسی با بیان اینکه راکتور هسته ای اراک برای ما یک دستاورد بود، گفت: راکتورسیستمی است که ایمنی سطح بالایی دارد اگر کشوری بخواهد راکتور بسازد باید از یک طراز ایمنی عبور کند. هنگامی که ما شروع به طراحی راکتور اراک کردیم، 20 سال روی این راکتور کار شده و کلی تجربه کسب کردیم؛ حال میخواهند آن را تغییر کاربری دهند!!!
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی ادامه داد: ماباید هر تصمیم که میگیریم با امکان سنجی باشد در دولتها نباید مسائل استراتژیک تغییری کند. کشور تاکنون مشکلات سخت تر از هستهای را پشت سر گذاشته و این را نیز پشت سر میگذارد.
وی گفت: در مقطع فعلی نباید اشتباه کنیم، از کشته شدن، از شهید دادن، از تخریب نترسیم و نگوییم آمریکا بمب دارد و نمیتوانیم جلوی آن بایستیم، آن کسی که میترسد در خارج زندگی کند تا بمب آمریکایی آن را نگیرد؛ چون آمریکا اگر میتوانست با بمب صنایع ما را نابود کند حتما این کار را انجام میداد.
عباسی با اشاره به ترور دانشمندان هستهای گفت: جامعه ما زایش دارد و دیده شد با ترور دانشمندان تعداد بیشتری از دانشجویان ما به این رشته گرایش پیدا کردند.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی با اشاره به اقدامات تیم مذاکره کننده قبلی بیان داشت: ما از موضع قدرت، مذاکره با آنان را به بغداد و آلماتی کشاندیم، ما قدرت جهانی هستیم ما با انقلابمان و با مقاومت غزه و لبنان پایه های سیاسی، ارزشی غرب را در هم شکستیم.
عباسی ادامه داد: ما در منطقه پیشرفت کردیم و صاحب جمعیت جوان باهوش و انرژی هستیم. کسانی که فکر میکنند آمریکا تنها ابرقدرت دنیاست به گونه ای دیگر مذاکره میکنند.
وی در خصوص تیم مذاکره کننده در زمان احمدی نژاد با مسئولیت جلیلی گفت: در زمان آن تیم سه سناریو عادی، تعاملی و تقابلی برای مذاکره وجود داشت، اگر بحثها عادی بود تیم مذاکره کننده هم عادی برخورد میکرد، اگر طرف مذاکره کننده اهل تعامل بود آنها هم تعاملی برخورد میکردند و اگر طرف مذاکره میایستاد ما هم میایستادیم.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه ما مورد تهاجم نظامی، خرابکاری، صنعتی، مواد و انسانی دشمن بودیم و برای اینکه آسیب نبینیم مجبور به تولید بودیم، بیان داشت: ما برای سانترفیوژها برنامه داشتیم، در بخش فنی مذاکرات تنظیم بود. اگر تقابل میکردند سانترفیوژهای خاموش را روشن میکردیم.
وی با طرح این سوال که چرا فردو راه اندازی شد؟ چرا نطنز زیر زمین رفت؟ بیان داشت: چون دشمن ما را تهدید به زدن کرده بود. زیر کوههای اصفهان فردو را ایجاد کردیم حال دشمن ناراحت بود که چرا جایی ساختید که ما نمیتوانیم آن را بزنیم و چون نمیتوانیم آن را بزنیم، پس آن را تعطیل کنید.
نظر عباسی در مورد تحقیقات در فردو
عباسی با بیان اینکه اگر کسی میگوید فردو جای تحقیق است خودش باید برود در فردو تحقیق پیشرفته کند، گفت: من خودم برای تحقیق به مرکزی که 80-90 متر زیر زمین است نمی روم، بهتر نیست این تحقیق در دانشگاه دولتی یا در دانشگاه آزاد مشهد انجام شود؟
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: بگویند ما در مذاکرات به این نتیجه رسیدیم که فردو را تعطیل کنیم اشکالی ندارد؛ اما جای آن چه میخواهیم بگیریم؟ اگر فردو برگ برنده ما در این مذاکرات بود، حاضریم فردو را در شرایط خاص تعطیل کنیم. مگر نظارت آژانس در آنجا نبوده؟ معاون آمانو گفته من فردو را بهتر از خانه خودم میشناسم؛ ما شفاف بودیم، حال چه شده که فردو را تعطیل میکنیم.؟
وی دانش هستهای را تبلور همه رشتهها دانست و افزود: من 30 سال در کار هسته ای بودم. تبلور رشد همه رشتهها در هسته ای است نباید این دستاورد را از کشور بگیریم.
توافق ژنو شتابزده بود
عباسی در خصوص بیانیه لوزان گفت: موضع من در لوزان به موضع من قبل از ژنو برمی گردد جلیلی جمع بندی نظرات داخلی را میبرد، من نظرم این بود که توافق ژنو شتابزده بود و لازم بود که روی برنامه اقدام مشترک کار و در داخل کشور چکش کاری شود؛ اما دوستان خیلی سریع رفتند و نظرات افراد دیگر را هم نگرفتند و به یک باره افراد تیم قبلی در بخش کارشناسی و سیاسی را کنار گذاشتند.
وی با اشاره به متوقف شدن مذاکرات در زمان انتخابات بیان داشت: بعد از انتخابات برای ادامه مذاکرات پشتوانه مردمی داشتیم چون 73 درصد در انتخابات شرکت کردند؛ اما با انتخاب روحانی روش تغییر کرد و جهت همه مواردی که ما روی آنها پافشاری کردیم به یک باره عوض شود.
عباسی با بیان اینکه من موافق برنامه اقدام مشترک ژنو نبودم و آن را مضر میدانم خاطرنشان کرد: اطلاع رسانی دوستان در این زمینه کامل نبود.
رئیس سابق سازمان انرزی اتمی ادامه داد: آمانو در دو گزارش مناقشه ما و آژانس را مکتوب کرد و در آن نه تنها ما را متهم به کار نظامی کرده بلکه ما را مجرم شناخته است.چرا تیم ایرانی برای آژانس اختیار خاص گذاشته است،مگر موضع آقای ظریف و تیمش در قبال آژانس چیست که او را داور کردهاند.
پیشنهاد عباسی به دولت در مورد آژانس
وی در ادامه باشاره به مذاکرات پیش رو بیان داشت: به دولت پیشنهاد میدهیم که تیم مذاکره کننده برای آژانس حد و حدود قرار دهد چون آژانس اتمی ابزار دست کشورهای غربی است. اگر اراده سیاسی آنان به مجرم دانستن ماست، تمام این توافقات به دردی نمیخورد. در بیانیه لوزان تمام برداشته شدن تحریمها را به آژانس موکول کردهاند که آژانس پرونده ما را بررسی کند؛ اما بدانید تحریمها این گونه برداشته و گشایشی در اقتصاد حاصل نخواهد شد.
وی تاکید کرد: دشمن ما را به انحراف از NPT متهم میکند و رای آژانس ممکن است ما را به انحراف از NPT ببرد و وقتی انحراف از NPT داشته باشیم یعنی نمیتوانیم انرژی هسته ای داشته باشیم، موشکی باید تعطیل شود؛ چون ممکن است کلاهک هسته ای درست کنیم. همچنین فناوریهای دقیقمان را تعطیل کنیم. من نقش آژانس را در این مسئله جدی میدانم و در ژنو و لوزان موضوع آژانس درست بحث نشده که میخواهند چه سرنوشتی را برای ما رقم بزند.
عباسی گفت: ما برای منابعی که وزارت خارجه منتشر میکند ارزش قائلیم در عین اینکه ما به منابع بیرونی نیز نگاه میکنیم.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی ابراز داشت: چرا راکتور اراک را تعطیل کنیم؟ مگر نمیشد در طول مدت مذاکرات بدون اورانیوم کار کند و بجای اورانیوم از سوخت مجازی استفاده میکردیم. ما اول راکتور را خواباندیم.
وی با بیان اینکه در توافق باید یک چیزی بدهیم یک چیز بگیریم افزود: ما حاضر بودیم در تیم مذاکره کننده قبلی ۲۰درصد را تعطیل کنیم؛ اما درقبالش طرف مذاکره کننده ما به ما سوخت20 درصد بدهد.
عباسی با اشاره به بهانههای غرب برای تامین سوخت اراک گفت: آنان گفتند اراک پلوتونیوم تولید میکند که پلوتونیوم در ساخت موشک استفاده میشود؛ اما بهتر است بدانید راکتورهای آینده پلوتیونیومی خواهد بود. کشور ما اگر امروز شروع نکند ما 20 سال دیگر یاد نداریم با پلوتونیوم کار کنیم و غرب اینجا ما را محدود کرد.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی بیان داشت: اگر ما پلوتونیوم تولید کنیم عضو باشگاه تولید کنندگان پلوتونیوم میشویم مثل موشک که اکنون از جمله کشورهای موشکی محسوب میشویم. وقتی ما موشک ساختیم و ماهواره فرستادیم آنها حاضرند با ما تعامل کنند.
وی در پایان تصریح کرد: من به عنوان رکن دانش و فناوری برای دولت دعا می کنم و میخواستم به آنان کمک کنم ولی آنان نخواستند ما به آنان کمک کنیم.