به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، حجت الاسلام روحانی در افتتاحیه بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران که در مصلی برگزار شد، با بیان اینکه به خاطر آغاز به کار بیست و هشتیم نمایشگاه بین المللی کتاب به وزاری عمان و عراق و همچنین همه آنهایی که در طول زندگی انس با کتاب دارند تبریک و تهنیت می گویم، گفت: اگر ما بگوییم انس ما با کتاب است و افتخار ما به کتاب است و هدایت ما از کتاب است و فرهنگ و ادب و شعر ما از کتاب است و دیپلماسی فرهنگی ما بخش بزرگش بر عهده کتاب است سخنی به گزاف نگفتهایم.
وی با بیان اینکه ما دارای آیین و دینی هستیم که معجزه پیامبرش کتاب است، اظهار داشت: اگر بگوییم افتخارات سرزمین، فرهنگ اسلام و فرهنگ ایران در شاهکاری چون شاهنامه، تحفه ای چون بوستان و گلستان نهفته و در اثر معنوی چون مثنوی معنوی و در یک اثر گرانبهایی چون دیوان حافظ جمع شده، درست گفته ایم، چرا که این مهم که با با کتاب با دنیا حرف زدیم واقعیت است.
رئیس جمهور کشورمان تصریح کرد: با کتاب و قرآن و آیات و کلمات پیامبر عظیم الشأن اسلام و صحابه بزگوار و امامان واقعیت اسلام برای جهانیان تبیین شده است و هنوز قرن دوم هجری بود که صدها کتاب در تفسیر قرآن و تدوین احادیث و بیان فقه اسلامی تدوین شد و نشر پیدا کرد، با این حال عده ای فکر میکنند در یک جدالی بین کتاب کاغذی و دنیای دیجیتال این کتاب کاغذی است که روز به روز مغلوب و مغلوبتر می شود، در حالی که هیچ چیز جای کتاب را نخواهد گرفت.
روحانی با بیان اینکه در قبال کتاب وظائفی را بر دوش داریم، افزود: کتاب یک مجموعه است از مؤلف ومترجم گرفته و تا آن ویراستار و حروف چین و چاپخانه وتوزیع و نشر و همه دست به دست هم میدهند تا کتابی نوشته شود و به دست اهل آن رسانده شود، برای این کار دولت حداقل در زمینه سخت افزاری احساس وظیف می کند و برای اینکه بتوانیم همه وسائل سخت افزار را در اختیار مؤلفان و مترجمان و ناشران و موزعان و نمایشگاهها و فروشگاه ها قرار داده شود.
وی اظهار داشت: باید در حوزه نرم افزاری کارها را آسان تر کنیم و باید احترام به فرهنگ دینی و چارچوب امنیت ملی و منافع ملی توجه به هویت اسلامی و ملی و دینی مورد توجه همگان باشد؛ در واقع نمیتوان آنچنان دروازه ها را باز کرد تا هر خرافه ای به نام کتاب در اختیار دیگران قرار گیرد یا هر سخن افراطی به نام کتاب یا به نام دین یا به نام انقلاب در اختیار نوجوانان و جوانان ما قرار گیرد و و نمیتوان هم آنچنان سخت گیرانه عمل کرد و سوگرایانه که برای مؤلف و ناشر هر روز زحمت و وورد در کوچههای پر پیچ و خم در برابر آنها قرار داد.
رئیس جمهور با بیان اینکه اصول ما برای نشر باید کاملاً شفاف، روشن و کوتاه باشد، گفت: اگر قرار است نظارتها سلیقهای شود آنوقت چنان میشود که چاپ اول مجاز و چاپ دوم ممنوع و چاپ سوم مستحب می شود، چون سلیقهای است هر کسی به سلیقه ای عمل می کند و خدا نکند که روزی این گونه موضوعات جناحی شود و منافع شخص و جناح مد نظر قرار گیرد.
روحانی اضافه کرد: کتاب برای بیان تاریخ گذشته، رفع نیازهای امروز و مهارت آموزی است به عبارت دیگر کتاب برای آن است که جامعه بتواند با بهترین ابزار علمی مشکلات جامعه را به راحت ترین نحو حل کند و خوشبختانه نمایشگاه بین المللی کتاب همواره و هر ساله در تهران پر رونق است و این که گفته شد 300 هزار عنوان کتاب داخلی و 160 هزار عنوان کتاب خارجی در این نمایشگاه عرضه میشود، جای افتخار دارد.
وی با بیان اینکه سال گذشته 3 میلیون نفر از نمایشگاه بین المللی تهران بازدید کردند، گفت: به همین نسبت باید کتاب فروشیهای ما هم در سطح شهر تهران و استان ها و شهرستان ها و حتی بخش ها و روستاها پر رونق باشد و کتاب خانه های عمومی ما پر مراجعه کننده باشد، چرا که اگر کتابخانه ما خلوقت باشد و اگر ناشران ما در انتظار مشتری ساعتها چشم به ورودی مغازه بدوزند پیداست در جامعه ما هنوز آشتی کامل و دوستی کالمل با کتاب تحقق پیدا نکرده است.
رئیس جمهور افزود: گاهی آمار و ارقام به ما می گوید فلان کتاب آنقدر نشر یافته است، کتابی را نشر داده است و مجانی به همه جا می فرستد و آمار بالا می برد اما چند نفر خوانده اند؟ چه مقدار تاثیرگذار بوده است این کتاب؟ در حقیقت باید آثار کتاب را در جامعه باید مشاهده کنیم، آثار کتاب را در اخلاق اجتماعی باید مشاهده کنیم، آثار کتاب را در رقابتهای سالم یا خدای ناکرده ناسالم بین احزاب و گروه ها باید مشاهده کنیم .
روحانی با بیان اینکه باید فضا را برای نویسندگان آماده کنیم، تصریح کرد: در حقیقت باید کاری کنیم کتاب راحت تر در دسترس باشد، چرا در اتوبوس واحد ما کم مشاهده می شود کسی کتاب بخواند، در قطار بین شهری کم دیده می شود کسی کتاب بخواند، در هواپیما کمتر دیده می شود کسی کتاب بخواند، شما در برخی از کشورهای غربی و شرقی می بینید یک کتاب دست یک جوان است توی اتوبوس ادامه می دهد، مطب دکتر ادامه می دهد توی ایستگاه راه آهن ادامه می دهد کتاب می خواند و در اصل برای کتاب ارزش قائل است.
وی اظهار داشت: اولین نکته ایمان به کتاب است باید معتقد شویم که کتاب باید وارد زندگی ما شود، آن روزی که برای یک نوجوان هدیه عید را به جای یک پیراهن کتاب هدیه کردی و او وقتی باز کرد خوشحال شد و به جای ادکلن کتاب به دوستت هدیه کردی و آن خوشحال شد و آن روزی که کتاب بهش هدیه کردی و با یک نگاهی گفت ممنون که یعنی یک چیز بهتر می آورد، این معنایش این است که ما هنوز به کتاب نزدیک نشدیم.
روحانی با بیان اینکه تا رادیو تلویون و رسانه ها و سایت ها همان اندازه ای که برای ورزش و ورزشکار و برای فلان حزب و رئیس فلان جناح ارزش قائل است و تبلیغ می کند و او را قهرمان می کند برای کتاب و مؤلف کتاب به همان اندازه ارزش قائل نشوند معضلات مان در حوزه توسعه و رشد فرهنگ حل نخواهد شد، گفت: ما تا زمانی که مؤلفان بزرگ را به عنوان فرهیختگان جامعه ناشران توانمند را به عنوان بزرگترین مددکاران فرهنگی جامعه نشناسیم و معرفی نکنیم نمی توانیم مشکلاتمان را حل و فصل کنیم.
رئیس جمهور ادامه داد: امروز معضلات فراوانی در داخل کشور داریم، از مشکلات مادی از آب و محیط زیست و جاده و ریل و انرژی و امثال آنها گرفته تا معضلاتی چون آسیب های اجتماعی و فرهنگی و تا معضلات منطقه ای و جهانی راه حل این معضلات یک بخشش باید در کتاب ببینیم.
روحانی با بیان اینکه کتاب هم راه تماس و دیپلماسی با ملت ها ی دیگر است، افزود: باید معضلات و مسائل منطقه ای و بین المللی از طریق کتاب و نوشتن و خواندن حل و فصل کنیم؛ امروز در منطقه ما منطقه کشتار و ترور و انفجار و نابودی آثار تمدنی قرنها متأسفانه منطقه ما با این معضل مواجه شده و نباید دنیا به معضل منطقه ما لبخند نزند و فلان کشور آمریکایی یا اروپایی به اینکه سلاح بیشتر به این یا آن بفروشد افتخار کند و منطقه را نا امن کنند و کشورهای همدیگر را افتخار می کنند میلیاردها دلار یا یورو سلاح را به این کشورها فروخته اند و می فروشند، نکند از نا امنی منطقه بعضی خوشحالند این چنین می خواهیم صنعت را در دنیا می خواهیم رونق دهیم؟ اشتغال کارگر در فلان کارخانه اسلحه سازی با کشتار مردم در بغداد و دمشق و صنعا؟
وی یادآور شد: امروز همه ما این رسالت و وظیفه سنگین را بر دوش داریم فرهنگ و اخلاق را توسعه دهیم، جوان و نوجوان را به خواندن کتاب تشویق کنید تا در مدارس ما زنگ کتابخانی احیا نشود و تا نوجوانان و جوانان ما در دبستان و دبیرستان با کتاب صمیمی نشوند معضل کتابخانی حل نخواهد شد.