به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از خرم آباد، دکتر کوروش بارانی بیرانوند چهارشنبه 24 اردیبهشت در بخش ارائه مقالات علمی کنفرانس بین المللی فرصت های سرمایه گذاری در استان لرستان با ارائه مقاله خود با عنوان صنعت سنگ استان لرستان معضلات و راهکارها گفت: راه اندازی پژوهشکده سنگ لرستان از مصوبات سفرهای استانی در دولت قبل است اما تاکنون این پژوهشکده در استان راه اندازی نشده است.
وی افزود: راه اندازی این پژوهشکده می تواند منجر به تولید فن آوری جدید و ارائه مشاوره به فعالان صنعت سنگ استان لرستان شود.
استادیار گروه معدن دانشگاه لرستان با بیان اینکه صنعت سنگ در لرستان از مزیت های این استان محسوب می شود اما با توجه به اینکه سهم لرستان از صادرات سنگ سهم پایینی است نمی توانیم از این صنعت به عنوان یک مزیت نام ببریم گفت: سالانه 20 میلیون تن سنگ در ایران استخراج می شود که یک میلیون تن یعنی پنج درصد آن صادر می شود که البته بخش عمده این صادرات نیز به صورت خام است.
استادیار گروه معدن دانشگاه لرستان با اشاره به اینکه الان تنها یک درصد از GDP کشور مربوط به صنایع معدنی است گفت: 30 درصد از اقتصاد کشور به صنعت سنگ وابسته است.
بارانی بیرانوند با بیان اینکه با سه درصد رشد در صنعت معدن یک درصد رشد در بخش اقتصاد را شاهد هستیم اضافه کرد: مقدار مصرف سنگ تزئینی از رقم 9886 میلیون متر مربع در سال 2004 به 4.9 میلیارد متر مربع در سال 2025 میلادی خواهد رسید بنابراین بازار خوبی پیش روی صنعت سنگ است.
وی با اشاره به وجود سه درصد ذخایر سنگ دنیا در استان لرستان بیان کرد متاسفانه تکنولوژی و روش های استخراج سنگ در لرستان قدیمی است به همین دلیل 70 درصد ضایعات می شود و تقریبا هفت درصد سنگ استخراج شده قابل فروش است.
استادیار گروه معدن دانشگاه لرستان عدم استاده از پرسنل با تجربه، اداره معادن به شکل سنتی، عدم آشنایی با تجارت بین المللی سنگ، نبود برند، استفاده از تجهیزات قدیمی، نبود سرمایه در گردش، جایگزینی کاشی و سرامیک به جای سنگ، بالا بودن نرخ بهره بانکی، ضع بسته بندی، نبود سرمایه در گردش، افزایش ضایعات به دلیل حمل و نقل نامناسب، فقدان استانداردهای لازم برای استانداردسازی صنعت سنگ و عدم حمایت یارانه ای دولت را از موانع پیش روی صنعت سنگ لرستان برشمرد.
بارانی بیرانوند استفاده از نیروهای متخصص و ماهر، ارائه آموزش های لازم به فعالان صنعت سنگ، واگذاری معادن متروکه به دانشگاهها در راستای ورود علمی دانشجویان به معادن، استفاده از پیمانکاران خارجی برای ورود به صنعت معدن و اختصاص تسهیلات بانکی را به عنوان راهکارهای موثر در بهبود وضعیت صنعت سنگ لرستان عنوان کرد.
وی به بالا بودن هزینه های اکتشاف معادن به عنوان یکی از مشکلات پیش روی صنعت سنگ کشور اشاره کرد و افزود: بخش خصوصی به دلیل بالا بودن هزینه ها به این حوزه ورود پیدا نمی کند و با این حال با اعتبارات کنونی نیز دولت تا ۵۰ سال آینده نمی تواند کار اکتشاف را انجام دهد.