به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از شیراز، محمد کدیور، نماینده مجمع دانشجویان عدالتخواه شیراز شب گذشته در میزگرد نمایندههای تشکلهای مختلف دانشجویی دانشگاههای شیراز که با همکاری «خبرگزاری دانشجو» و پایگاه خبریتحلیلی نگاه فارس برگزار شد، با بیان اینکه هرچه از مذاکرات هستهای میگذرد، در سخنان رهبری، چارچوبها دقیقتر شده و سطح مطالبه بالاتر میرود، گفت: روزی مطالبه رهبری در عدم توقف تحقیقی توسعه فعالیتهای هستهای بود و اکنون بحث به توافق کلی و جزئی رسیده است همانگونه که مقام معظم رهبری در دیدار با نیروی هوایی فرمودند توافق باید یک دفعه و در یک مرحله با کلیات و جزئیات با برداشتن همه تحریمها باشد؛ زیرا ما طرف مقابل را میشناسیم و میدانیم که دبه میکند و آقای صالحی، عضو تیم مذاکرهکننده نیز اشاره داشتهاند که طرف مقابل دبه کردهاست؛ زیرا متن توافق تفسیرپذیر بود.
وی تصریح کرد: سئوال ما این است چطور شما در لوزان به مدت ۱۰ روز با طرف مقابل به بحث نشستهاید و حتی ۱۸ ساعت در اتاق جلسات به سر بردهاید؛ اما هنوز به فهم مشترک نرسیدهاید! چگونه است که نیم ساعت پس از بیانیه مشترک، فکتشیتی منتشر میشود که عملا همه خواستههای بر باد میرود و ۱۹ هزار سو نیز به یک رویا تبدیل میشود؟!
این فعال دانشجویی با بیان اینکه مردم، نخبگان و دانشجویان باید از توافقاتی که صورت میگیرد مطلع باشند، تاکید کرد: محرمانه نداریم. اکنون تنها در دانشگاهها از مذاکرات هستهای صحبت میشود، اما پس مردم چه؟ این صحبتها و نشستها در رسانه ملی بازتاب ندارد. شما به عنوان امین ما در این مذاکرات حضور دارید و ما باید بدانیم که چه توافقاتی صورت میگیرد. نمیخواهیم بگویید که در اتاق جلسات چه می گوید، اما باید از آنچه توافق و امضا میشود مطلع باشیم. گزارشاتی که آقای آمانو میدهد؛ نشان از آن دارد که توافقاتی بیشتر از آنچه به ما میگویید، وجود دارد.
کدیور با بیان اینکه همدلی و همزبانی دو طرفه است، تصریح کرد: یکی از اصول همدلی و همزبانی این است که مردم از قضایا آگاه باشند. دولت باید برای مردم شفافسازی کند. این کوچکترین حق مردم است که از محتوای توافقات و آن non paper اطلاع داشته باشند.
دبیر مجمع دانشجویان عدالتخواه با بیان اینکه کلید حل مشکلات اقتصادی در نگاه درونزا و ظرفیت داخلی است، گفت: آیا پس از ژنو، وضع اقتصاد بهتر شد؟ معیشت مردم پیشرفت کرد؟ مگر جز این بود که قیمت نفت را پایین آوردند؟ کلید حل مشکلات کشور در داخل کشور است. ما دانشجویان باید اینقدر فعال باشیم که مطالبه مردمی به وجود آوریم برای فعالسازی ظرفیت داخلی و تولید ملی.
محمد کدیور نیز با اشاره به گفته داودنیا، یکی از اعضای تیم مذاکرهکننده مبنی بر اینکه «آقای روحانی به ما گفته است، فقط توافق مهم باشد و رفع تحریمها را در اولویت بعد قرار دهید»، بیان کرد: اگر قرار بر توافق است، چیزی مانند ژنو به چه کار میآید؟ اگر قرار بر توافق و نه برداشته شدن تحریمها باشد، به نظر میآید که اهداف سیاسی و جناحی پشت این قضیه باشد.
وی افزود: اکنون غرب اهرم فشار و نقطه ضعف ما را یافته است. اکنون دو طرف با هم مشکل داریم و بسیار خوشبینانه است که طرف مقابل صرفا به جای اینکه پای میز مذاکره با ماست، همه تحریمها را بردارد. ۴۲۴ نماینده کنگره آمریکا که مرجع اصلی تحریمهای ضد ایرانیاست، نامه میزنند که تحریم هستهای وجود ندارد. در صورتی که در توافقات و فکتشیتها مطرح میشود که فقط تحریمهای هستهای برداشته میشود. ما نمی دانیم چند درصد از توافقات هستهای است و چند درصد به دلیل برنامه موشکی و حمایت ما از مقاومت و به خطر انداختن امنیت اسرائیل است.
این دانشجوی عدالتخواه تاکید کرد: اکنون تحریمهای نفتی و بانکی است که برای اقتصاد ما مشکلات بسیاری را به وجود آورده است؛ اما طرف مقابل میگوید که این تحریم ها برداشته نمیشود چون هستهای نیست. بر فرض اینکه تمام تحریم ها برداشته شودبه گفته وزیر اقتصاد باز هم تغییر در اقتصاد نخواهیم دید. زیرا اقتصاد ما بر پایه نفت است و ریشهای مشکل دارد.
دبیر مجمع دانشجویان عدالتخواه شیراز گفت: توجه به ظرفیت داخل و نگاه درونی و تولید ملی است که مشکل اقتصادی ما ر احل می کند. دو سال از عمر دولت پای میز مذاکره گذشت، چه شد؟ چهار روز پس از لوزان، بانک تجارت ما تحریم میشود. انتظار ما این است که دولت که این همه مذاکرات را جدی دنبال میکند، در زمینه اقتصاد درونی نیز فعال باشد.