به گزارش «خبرگزاری دانشجو» به نقل از پایگاه خبری «دانشجویان بیدار»، هفته خوابگاه های دانشجویی فرارسیده است، آن هم در حالی که تقریبا باید گفت ما تنها دو خوابگاه رسمی دانشجویی یکی در دانشگاه دولتی بجنورد و یکی در دانشگاه آزاد بجنورد که فقط مخصوص دانشجویان خانم است داریم.
به قول محقر، رئیس دانشگاه بجنورد خوابگاه های رسمی استان ما تنها توانسته است یک درصد دانشجویان را تحت پوشش خود قرار دهد و این یعنی 99 درصد دانشجویان از نبود خوابگاه رسمی رنج می برند.
حالا شما در نظر بگیرید که آن 99 درصد به طور پراکنده برخی در خوابگاه های خصوصی، برخی در خانه های مجردی و تعدادی نیز در خانه اقوام و خویشان به سر می برند و این یعنی وجود نداشتن نظارت بر آنان و در یک کلام فاجعه!
چرا می گوییم فاجعه چون که طبق تحقیقات میدانی که صورت دادیم بسیاری از خانه های مجردی فارق از آسیب های اخلاقی و اجتماعی که به دانشجویان زده است فاقد سطح مطلوب بهداشت و ایمنی است.
طوری که همه شما مخاطبان می دانید طی چند سال گذشته سه کشته بر اثر گازگرفتگی تنها در دانشگاه بجنورد داشتیم که درگذشتگان به علت کمبود فضای خوابگاهی دانشگاه مجبور به اسکان در خانه های شخصی غیر استاندارد شده بودند.
اما به مراتب بر اساس نظر غالب کارشناسان و مسئولین مراکز مشاوره دانشجویی استان دختران بیش از پسران در معرض آسیب قرار دارند.
به تبع آن دانشگاه های تک جنسیتی همچون دانشگاه دخترانه کوثر که بیش از 70 درصد آن را دانشجویان غیربومی تشکیل می دهند حساسیت بیشتری دارند.
بر همین اساس به عنوان نمونه ای در دسترس از خوابگاه های دانشجویی سراغ خانم شعبانی مسئول فرهنگی دانشگاه کوثر رفته ایم تا گوشه ای از حال و روز زندگی دانشجویان غیربومی را جویا شویم.
در خوابگاه های خودگردان به خاطر سودآوری بیشترهیچ فضای فرهنگی، ورزشی و غیره تعبیه نشده است
شعبانی در خصوص وضعیت خوابگاه این دانشگاه گفت: براساس بخشنامه جدید وزارت علوم هیچ یک از دانشگاه ها حق ایجاد و ساخت خوابگاه دانشجویی را ندارند و دانشگاه ما که خوابگاه رسمی ندارد نیز شامل این بخشنامه است.
وی افزود: تمام خوابگاه های ما خصوصی یا اصطلاحا خودگردان هستند که توسط بخش خصوصی اداره می شود و متاسفانه به خاطر مسئله سودآوری بیشتر و صرف هزینه کمتر هیچ گونه فضای فرهنگی، مطالعاتی و ورزشی در آنان تعبیه نشده است.
برای انجام فعالیت های فرهنگی در خوابگاه از کمبود فضا رنج می بریم
این مسئول فرهنگی تصریح کرد: ما برای انجام فعالیت های فرهنگی در خوابگاه از کمبود فضا رنج می بریم و در یک کلام می شود گفت خوابگاه های ما فقط «خواب گاه» یعنی صرفا جایی برای خواب و استراحت هستند نه محیطی فرهنگی و اجتماعی.
وی با اشاره به اینکه با این وجود ما برنامه های خود را برای خوابگاهیان متوقف نکرده ایم، گفت: یکی از کارهای موفق ما سرکشی مستمر اساتید دانشگاه برای دادن مشاوره و شنیدن مشکلات و درد و دلهای دانشجویان و راهنمایی آنان است.
این مسئول با بیان اینکه ما بیشترین تعداد دانشجویان غیر بومی را در استان به نسبت جمعیت دانشجویی خود داریم، ادامه داد: با وجود اینکه وزارت علوم مسئولیت نظارت بر خوابگاهها را از دوش ما برداشته است در این حوزه احساس تکلیف می کنیم.
بیش از 90 درصد خوابگاه های خودگردان ما دانشجوی دانشگاه کوثر هستند
شعبانی تصریح کرد: از اقدامات برجسته دانشگاه ما در بحث خوابگاه ها این بود که اولا خودمان خوابگاه های خودگردان را برای دانشجویان هماهنگ میکنیم و ثانیا از میان چهار خوابگاهی که داریم یکی شان 100 درصد و سه تای دیگر بیش از 90 درصد افراد حاضر در آن دانشجویان کوثر هستند.
وی افزود: این مسئله باعث می شود اولا نظارت بهتری بر وضعیت دانشجویان خوابگاهی خود داشته باشیم و نیز برای انجام برنامه ها و فعالیت های فرهنگی و... توان کمتر صرف کرده و تمرکز بیشتری داشته باشیم.
تا کنون هیچ مشکل حاد اخلاقی در خوابگاه نداشتیم
وی یکی از رایج ترین آسیب های محیط خوابگاه را اختلاط دانشجویان از دانشگاه های مختلف دانست و گفت: متاسفانه طبق مشاهدات فرهنگ دانشجویان دانشگاههای غیر دولتی خیلی متفاوت است و این اختلاط در بسیاری از موارد موجب انحرافات اخلاقی شده است.
این فعال فرهنگی در خصوص مهمترین معضلات فرهنگی موجود در خوابگاههای دانشگاه کوثر گفت: همین مقاومت ما جهت عدم اختلاط دانشجویان از سایر دانشگاهها باعث شده است ما تا کنون هیچ مشکل حاد اخلاقی نداشته باشیم.
مهمترین مشکل فعلی خوابگاه های ما دور بودن از محل دانشگاه است
مسئول فرهنگی دانشگاه کوثر بجنورد ادامه داد: ضمنا هر ترم که می گذرد تعداد بیشتری خوابگاه دار برای عقد قرارداد با ما مراجعه می کنند؛ چرا که یکی از سالم ترین محیط های خوابگاهی و کم درد سر ترین آنها مربوط به دانشجویان ماست.
وی مهمترین مشکل فعلی خوابگاه ها را دور بودن از محل دانشگاه عنوان کرد و افزود: از آنجا که سرویس ایاب و ذهاب از خوابگاه به دانشگاه نیز نداریم بعضا موارد مزاحمتی در مسیر رخ داده بود.
تشکیل صندوق خیریه و جمع آوری بیش از 4 میلیون کمک و تخفیف شهریه خوابگاه برای دانشجویان محروم
وی با اظهار اینکه خیلی سعی داریم قیمت خوابگاه را پایین نگه داریم، گفت: هم اکنون به طور میانگین از هر نفر ترمی 500 هزار تومان جهت استفاده از خوابگاه دریافت می شود.
شعبانی با اشاره به اینکه از اقدامات دیگر ما برای حمایت از دانشجویان کم بضاعت و بی بضاعت تعامل خوب با خوابگاه داران است، گفت: به طوریکه از آنان بخصوص کسانی که خود مالک ساختمان خوابگاه هستند تخفیف هایی را با نیت خیریه دریافت می کنیم که سال گذشته تنها از دو خوابگاه دو میلیون 700 هزار تومان تخفیف شهریه گرفتیم.
وی یکی از برنامه های اصلی هفته خوابگاه در این دانشگاه را تقدیر ویژه از خوابگاه داران خیَر که تخفیف شهریه درنظر گرفته اند عنوان کرد.
تاکنون موفق به جذب خیرین بیرونی نشده ایم
وی با دعوت از خیَرانی که توان مالی یا ملک مسکونی برای استفاده بعنوان خوابگاه دانشجویی دارند به این عرصه بزرگ و اولویت دار، گفت: تا کنون موفق به جذب خیرین بیرونی نشده ایم.